Förlängningssladdar: Elnät Och Hushåll, 5, 10 Och 50 Meter, Förlängningssladdar Med Platta Och Andra Kontakter, Transparenta Och Svarta, Infällda I Bordsskivan

Innehållsförteckning:

Video: Förlängningssladdar: Elnät Och Hushåll, 5, 10 Och 50 Meter, Förlängningssladdar Med Platta Och Andra Kontakter, Transparenta Och Svarta, Infällda I Bordsskivan

Video: Förlängningssladdar: Elnät Och Hushåll, 5, 10 Och 50 Meter, Förlängningssladdar Med Platta Och Andra Kontakter, Transparenta Och Svarta, Infällda I Bordsskivan
Video: Grenuttag med 2 st USB -uttag från Schneider Electric 2024, April
Förlängningssladdar: Elnät Och Hushåll, 5, 10 Och 50 Meter, Förlängningssladdar Med Platta Och Andra Kontakter, Transparenta Och Svarta, Infällda I Bordsskivan
Förlängningssladdar: Elnät Och Hushåll, 5, 10 Och 50 Meter, Förlängningssladdar Med Platta Och Andra Kontakter, Transparenta Och Svarta, Infällda I Bordsskivan
Anonim

När det inte finns tillräckligt med stationära uttag i ett hus eller på en institution, eller om de ligger långt från installerade hushållsapparater, kommer en elektrisk förlängningssladd till undsättning, som finns i en mängd olika butikskedjor. Innan du köper en sådan enkel vid första anblicken, men en sådan ersättningsbar enhet, bör du bekanta dig med typer av förlängningssladdar, deras funktioner och principen för användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En förlängningssladd är en enhet som gör att hushållsapparater kan fungera fjärr från fasta uttag genom att leverera el … En liten enhet utför två uppgifter: förlängning (när den elektriska apparatkabelns längd helt enkelt inte är tillräckligt) och förgrening (när det finns brist på uttag, men det är nödvändigt att ansluta en kaffebryggare, hårtork, mikrovågsugn, mixer). Den elektriska förlängningssladden har en enkel design som inkluderar ett hus med skyddade uttag och en kabel med en fast kontakt.

Beroende på enhetstyp, dess form och driftspotential, förlängningssladden kan utrustas med olika element: automatisk säkring, nätverksfiltreringssystem, tryckknapp och förbrukningsmätare. Olika modeller komplicerar avsevärt urvalet och inköpsprocessen, så detta bör göras genom att förstå designen och syftet med den eller den förlängningssladden.

Som praktiken visar väljer oerfarna användare en enhet enbart utifrån kabelns längd och antalet uttag på fodralet, men detta är endast korrekt när bärande behövs för att ansluta en golvlampa eller en bordslampa, i andra fall en mer försiktig och ett seriöst förhållningssätt till valet behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla förlängningssladdar, oavsett tillverkare och kostnad, klassificeras enligt deras designfunktioner, syfte och förpackning, vilket kan hjälpa till vid köp av produkten. Du kan också ta hänsyn till platsmetoden.

Regelbunden (standard) . Detta är en efterfrågad kategori av enheter som används i vardagen i lägenheter, hus, kontor. Sådana enheter har ett standardsyfte, lockar inte uppmärksamhet och är placerade för att inte störa (kabeln är gömd i möbler, i baseboard, under mattan). Ofta är datorutrustning, TV -apparater, skrivare anslutna till sådana bärare. Kabellängden kan variera från 1 till 10 m.

Bild
Bild

På ramen . En praktisk enhet när du behöver ansluta en enhet från ett stationärt uttag. Som regel är detta ett tillbehör med ett uttag för 1 uttag och en förlängd kabel i 10–20 m, som enkelt kan lindas på en speciell ram när det inte är nödvändigt att använda den.

Bild
Bild

På en rulle … Detta är en kategori av enheter som behövs under konstruktion, jordbruksarbete. Designen är en metallrulle för lindning av en kabel, vars längd kan nå 100 m, och ett stabilt stativ. Uttag är placerade på sidan av spolen. Nya modeller av förlängningssladdar på en rulle har avancerade funktioner: en självuppdragande kabel, ett vattentätt fodral, en automatisk omkopplare och så vidare.

En sådan anordning kan användas för delvis avlindning av kabeln.

Bild
Bild

Roulett … Detta är en bekväm och praktisk inrullningsmodell av en förlängningssladd som ser ut som ett hjul. Uttag-uttag är anordnade på produktens skyddade fodral (det finns modeller med 3, 4 kontakter). Bekväm kabellindning och utsugning tillhandahålls av en speciell fjädermekanism. Sladdlängden i sådana strukturer når 3-5 m.

Bild
Bild

Det finns flera typer av strömuttag enligt metoden för anslutning av sladden

  • Med ett fodral som är lätt att demontera … Produktens kropp är ansluten med skruvar, skruvar, vilket möjliggör mindre reparationer: byt ut uttaget eller tråden. Detta säkerställer produktens hållbarhet.
  • Okrossbar … Klassen i ett stycke, som inte kan demonteras, inkluderar rulle och standardmodeller. Å ena sidan finns det ingen möjlighet att reparera strukturen, och å andra sidan är åtkomsten för barns händer stängd, det finns skydd mot fukt och andra faktorer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi tar hänsyn till säkerhetsindikatorn är bärarna indelade i 2 klasser

  • Enheter med ett standardsystem skyddar mot elektriska stötar. Detta är en bärare med hållbara delar, säkra elementfästen och en standardjordkontakt.
  • Enheter med förstärkt skyddssystem , vilket är mer pålitligt. Dessa är enheter med dubbel isolering av sladden och ytterligare skyddande delar av strukturen.

Dessutom finns modeller med standardmiljöskydd samt stänk- och jetbeständiga modeller. Om en förlängningssladd används inomhus, är en tillräcklig skyddsnivå IP20 och för enheter som används utomhus - IP44.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också nödvändigt att uppmärksamma konfiguration, design, utrustning med innovativ teknik .… Bland de efterfrågade modellerna som erbjuds av tillverkare kan man särskilja förlängningssladdar med en avstängningstimer för 3 uttag, enheter med en mjuk start. Otroligt bekvämt och praktiskt, särskilt för kontor och andra lokaler, är en bordshörna med två eller tre uttag, samt en tee-förlängning (delare), som består av olika uttag-uttag (det finns modeller för 6, 8 uttag).

Om designen beaktas kan du välja enheten efter färg: svart, vit, grå och till och med transparent - en speciell förlängningssladd för LED -kransen. Det finns 3 typer av förlängningssladdar enligt användnings- och installationsmetod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bärbar

Bärare är populära modeller av olika konfigurationer som kan användas på rätt plats . De är kompakta, lätta att använda och pålitliga. Vikten av även de största enheterna överstiger inte 12-15 kg.

Bild
Bild

Stationära modeller

Det här är kraftfulla konstruktioner, flyttar inte från plats till plats, det vill säga de installeras permanent . De flesta av dessa modeller är ganska tunga, deras vikt kan överstiga 15 kg. Ett karakteristiskt drag hos stationära strukturer är fästmekanismen.

Bild
Bild

Infällbar

Det här är moderna, nyligen introducerade enheter. Innovativa utdragbara mönster är vanligtvis inbyggda i köksbänken, kontorsbordet eller garderoben … De finns i horisontella och vertikala typer. Den inbyggda utdragbara förlängningen är utrustad med ett skyddande och maskerande lock, samt ytterligare kontakter: HDMI, USB, Internet, tack vare vilket enheten kallas universell.

Bild
Bild

Ansökningar

Förlängningssladdar, som elverktyg och många elektriska apparater, erbjuds för användning både hemma och för användning i stor skala konstruktion eller produktion . Det är därför tillverkarna klassificerar dem i hushåll och professionella.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushåll

En förlängningssladd för hushåll eller hem är en populär modell med en kabellängd på upp till 10 m och ett ledartvärsnitt på 0,5–1,5 mm 2. I sin tur är dessa förlängningssladdar:

  • låg effekt - upp till 1 kW;
  • med en genomsnittlig effektnivå (1–2, 2 kW);
  • kraftfull - över 2,5 kW.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionell

En professionell eller förlängningssladd är en konstruktion som används på byggarbetsplatser, i produktion, i olika storskaliga projekt med kraftfulla elektriska enheter . Det kännetecknas av ett tvärsnitt av ledare upp till 2–2, 5 mm 2 och en sladdlängd upp till 50–60 m. Dessutom är sådana enheter välutrustade: det finns skydd mot stänk och fukt, spänningsstötar, och oplanerad kabelavrullning.

Om du använder bäraren för andra ändamål misslyckas det snabbt. Dessutom finns det risk för brand, kortslutning, sammanbrott i anslutna elektriska apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av gafflar

När du bestämmer hur många uttag i bäraren bör du vara uppmärksam på typen av kontakter. Pluggar är som regel gjutna och hopfällbara (avtagbara), men det första alternativet är det mest hållbara och pålitliga, eftersom en sådan design är säkrare är det svårt att göra det med hantverk … På vårt lands territorium används pluggar av typ C (föråldrad standard) och F (europeisk standard) i stor utsträckning. EU -kontakter har ett par jordningsplattor.

Det mesta av utrustningen på marknaden är utrustad med en jordad kontakt, vilket inte innebär interaktion med gamla uttag. Vid felanpassning används adaptrar eller bytesuttaget. Bland de nya produkterna i detta segment finns förlängningssladdar med platta kontakter. Sådana modeller är ergonomiska, enkla att använda, lämpliga för uttag på svåråtkomliga platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Förlängningssladdens längd kan variera. Till salu kan du hitta en enhet med en kabel från 1 till 50 m. Om du väljer en hushållsapparat (hem), räcker det med 5 m, i vissa fall - 10 m, det viktigaste är att sladden inte är för kort, inte sträckt under drift. Om du behöver en professionell enhet för konstruktion eller svetsning bör du tänka på modeller med en lång sladd (50-60 m). Vissa tillverkare erbjuder rulle-till-rulle design med sladdlängder upp till 100 m.

När du använder enheter med en lång kabel är det nödvändigt att kontrollera dess position, eftersom sladden måste vikas upp så att överhettning och knutna vävar inte uppstår, vilket kan leda till mekanisk skada.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man rätt?

När du köper en förlängningssladd för köket, som är fullt av hushållsapparater, eller för studien, där det finns en dator och andra enheter, Det är lämpligt att använda viktiga urvalskriterier.

  • Antal uttag . För hemmabruk räcker det med en förlängningssladd för 1–4 uttag.
  • Säkerhetsjordkontakt … Vid fel på den anslutna enheten kan jordningssystemet förhindra elektrisk stöt för användaren.
  • Kabellängd . Sladden ska inte vara för sträckt, men ett överskott på 3-5 m behövs inte, eftersom el går till spillo.
  • Nivån på den tillåtna belastningen . Det är nödvändigt att avgöra vilka hushållsapparater som ska anslutas via förlängningssladden. För en dator eller TV räcker det med en enhet med en kapacitet på upp till 1,3 kW, och för drift av en diskmaskin behöver du en bärare med en indikator på upp till 2,2 kW. För konstruktion och jordbruksarbete behövs en kraftfull enhet.
  • Utrustning: Finns det ett effektbrytarsystem som förhindrar spänningsstötar och avbrott.
  • Kvaliteten på kabelisoleringen . För ett hus eller lägenhet med normal temperatur är en modell med enskiktsisolering lämplig, och för utomhusbruk är det bättre att välja en enhet med tvåskiktsisolering.
  • Det kommer att vara användbart att uppmärksamma på hjälpelement, liksom på tillverkaren av enheten .
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Med hänsyn till feedback från användarna sammanställdes ett litet betyg av tillverkare, vars förlängningssladdar visade sig vara utmärkta i drift, är av hög kvalitet, pålitliga och prisvärda. Listan innehåller tillverkare som erbjuder de bästa förlängningssladdarna: APC, Defender, Sven, Pilot, Xiaomi. Många användare noterar den höga byggkvaliteten och användarvänligheten hos vissa modeller.

Navigator NPE-USB-05-180-ESC-3X1.0 , perfekt för hemmabruk, utrustad med ett robust plasthölje och 180 cm kabel. Modellen har 5 jordade uttag och 2 USB -uttag samt en strömbrytare.

Bild
Bild

PowerCube PC-LG5-R-30 - det är en kraftfull förlängningssladd på en ram med en överdimensionerad sladd (30 meter) och 5 uttag. Designen är utrustad med en omkopplare med indikatorlampa och dubbelflätad kabel.

Bild
Bild

APC PM5-RS , utrustad med 5 uttag, 180 cm kabel och överspänningsskydd. Om så önskas kan enheten hängas på väggen.

Betyg av högkvalitativa och beprövade modeller, liksom riktiga kundrecensioner, kan hjälpa dig att välja den mest bekväma och pålitliga enheten som används.

Bild
Bild

Driftsregler

För att enheten ska fungera länge och säkert, utan att kränka enheternas integritet och elektriska ledningar, grundläggande regler måste följas.

  • Ändra inte enheten själv, försök att förbättra eller göra den mer funktionell … Mekaniska ingrepp i konstruktionen av enheten kan leda till att den går sönder och brinner.
  • Efter avslutat arbete var noga med att koppla bort apparaten från elnätet . En operatör är en tillfällig enhet.
  • Hantera kabeln försiktigt för att undvika mekaniska skador och andra skador på integriteten. Den trasiga sladden måste isoleras säkert med ett specialtejp eller bytas ut mot en ny.
  • Vrid inte kabeln slumpmässigt eller i knutar … Detta kan leda till fel och förlängning av förlängningssladden som helhet.
  • Anslut inte hushållsapparater till bäraren som kommer att överbelasta bäraren . För kraftfulla enheter och elektriska apparater rekommenderas att använda förlängningssladdar för speciella ändamål.
  • Dessutom är det förbjudet att använda en förlängningssladd i lindat tillstånd för att undvika överhettning av tråden, och anslut under inga omständigheter enheten i ett öppet område vid dåligt väder - regn eller snö .

Rekommenderad: