Pneumatiska Uttag: Luftdyna, Rullande, Lastpneumatiska Uttag. Hur Väljer Jag En Domkraft För Däckmontering? Funktioner Och Arbetsprincip

Innehållsförteckning:

Video: Pneumatiska Uttag: Luftdyna, Rullande, Lastpneumatiska Uttag. Hur Väljer Jag En Domkraft För Däckmontering? Funktioner Och Arbetsprincip

Video: Pneumatiska Uttag: Luftdyna, Rullande, Lastpneumatiska Uttag. Hur Väljer Jag En Domkraft För Däckmontering? Funktioner Och Arbetsprincip
Video: Tips & Råd: Välj rätt domkrafter 2024, Maj
Pneumatiska Uttag: Luftdyna, Rullande, Lastpneumatiska Uttag. Hur Väljer Jag En Domkraft För Däckmontering? Funktioner Och Arbetsprincip
Pneumatiska Uttag: Luftdyna, Rullande, Lastpneumatiska Uttag. Hur Väljer Jag En Domkraft För Däckmontering? Funktioner Och Arbetsprincip
Anonim

Under drift av en bil eller annan dimensionell utrustning kommer det att vara svårt att klara sig utan en domkraft. Denna enhet gör det enkelt att lyfta tunga och skrymmande laster. Bland alla typer av uttag är pneumatiska anordningar av särskilt intresse.

Bild
Bild

Särdrag

Pneumatiska uttag har en liknande struktur, som är baserad på en enda driftsprincip. Sådana enheter har en platt design, som består av flera delar:

  • en stark bas skapas vanligtvis av ett polymermaterial som tål höga arbetsbelastningar;
  • stödskruv;
  • luftkanal för att injicera luft i systemet;
  • handtag för att lindra högt inre tryck;
  • kudde (en eller flera) är gjord av mycket tåligt gummi eller PVC.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom externa delar finns många mekanismer också inuti den pneumatiska kontakten. De är direkt involverade i arbetet med hela strukturen och i processen att lyfta lasten. Luftuttag håller vanligtvis upp till 6 år.

Denna prestanda är ett genomsnitt bland enheterna, vilket helt kompenseras av ett antal viktiga fördelar:

  • kompakt storlek gör att du alltid kan hålla lyftmekanismen till hands;
  • hög tillförlitlighet gör att luftuttag kan jämföras med kuggstång och hydrauliska mekanismer;
  • snabbt arbete som inte kräver mycket ansträngning;
  • höga uthållighetsgrader gör pneumatiska enheter till ett bra val, inte bara för privat bruk utan även för industriellt bruk.

Tillverkarna ställer in den maximala lastnivån för varje modell ., där domkraften kan fungera normalt utan att skada komponenter och mekanismer. För luftjackdrift det är lämpligt att ha en kompressor med erforderlig prestandanivå till hands.

Med användning av sådan extra utrustning underlättas processen med att lyfta en last eller ett stort föremål kraftigt, den totala tiden för att utföra arbete reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

Luftuttag kan ha en annan uppsättning egenskaper, som bestäms av deras typ och klassificering. Här är de vanligaste parametrarna som är typiska för de flesta modeller:

  • arbetstrycket i systemet börjar vanligtvis vid 2 atmosfärer och slutar vid cirka 9 atmosfärer;
  • lasthöjden ligger i intervallet 37 till 56 cm;
  • pickupens höjd är 15 cm - denna indikator är typisk för de flesta modellerna, det finns undantag, men de är sällsynta;
  • lyftkapaciteten för vanliga knektar, som används hemma och i små servicestationer, sträcker sig från 1 till 4 ton, för industrimodeller kan denna siffra nå upp till 35 ton.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Dessa mekanismer fungerar utifrån egenskaper som är karakteristiska för tryckluft / gas. Pneumatiska uttag fungerar enligt följande schema:

  • luft kommer in i systemet genom kanalen;
  • den pumpade luften samlas upp i en platt kammare;
  • trycket stiger inuti strukturen, vilket leder till expansionen av gummikuddarna;
  • kuddarna vilar i sin tur mot lasten, vilket får den att stiga;
  • för att sänka lasten är en spak utformad, när den trycks in, aktiveras en ventil för att avlasta högt tryck.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var används de?

Pneumatiska uttag används i stor utsträckning inom olika områden:

  • bilservicecenter kommer inte att kunna fungera normalt utan olika hissar;
  • däckcentraler måste också ha en uppsättning olika lyftanordningar, det kan vara lastmodeller och lågtrycksjack;
  • i ministeriet för nödsituationer är det också omöjligt att klara sig utan hissar, med hjälp av vilka du enkelt kan lyfta olika laster;
  • på byggarbetsplatser uppstår ofta situationer när det är nödvändigt att lyfta tunga eller stora föremål;
  • en domkraft måste alltid finnas i bagageutrymmet på varje bil, för ingen är immun mot svåra situationer på vägen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av pneumatiska uttag

Vagn

Detta är favoritmekanismerna för bilservicearbetare och bilägare, som är oberoende engagerade i sitt underhåll. Utformningen av sådana modeller består av en bred och stabil plattform, kudde och handtag . Kudden kan vara sammansatt av olika antal sektioner.

Höjden på lastens lyft beror på deras antal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppblåsbar

Konstruktionerna överensstämmer helt med deras namn. Dom är består av en uppblåsbar kudde och en cylindrisk slang . Dessa hissar kännetecknas av sin kompakta storlek, låga vikt och användarvänlighet.

Uppblåsbara knektar är idealiska som reselift som alltid kan vara i bagageutrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Selson Jacks

De ser ut som en kudde med ett gummisnöre . När luft injiceras i systemet ökar dynans höjd

Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en jack är det viktigt att inte göra ett misstag och ta hänsyn till alla arbetspunkter

  • Lastkapacitet måste beaktas vid val av pneumatisk jack. För att beräkna den nödvändiga lastkapaciteten måste du dividera lastens vikt med antalet stödpunkter. Till exempel för en bil är dessa punkter hjulen. Därför delas dess vikt med 4 hjul och vid utgången får vi ett nummer som visar den nödvändiga lyftkapaciteten för domkraften. Denna indikator bör väljas med en marginal, vilket kommer att utesluta funktionen av mekanismen med en ökad belastning.
  • Minsta upphämtningshöjd anger avståndet mellan bottenstödet och enhetens stödområde. Modeller med liten pick-uphöjd är mer praktiska att använda, men denna indikator bestämmer ofta den maximala höjd till vilken lasten kan lyftas. Båda indikatorerna måste beaktas.
  • Lyfthöjd (arbetsslag) ca Visar gapet mellan det nedre och övre läget på mekanismens arbetsyta. Fördelen bör ges till stora indikatorer, eftersom det blir bekvämare att arbeta med sådana enheter.
  • Vikt domkraften ska inte vara stor. Med dess ökning minskar användarvänligheten för hissen.
  • Ansträngningen på drivhandtaget återspeglar komplexiteten i mekanismens funktion . Ju mindre den är, desto bättre blir den. Denna siffra beror på typen av lyft och antalet cykler som krävs för ett hellyft.
Bild
Bild

Jacket måste vara lämpligt för arbetsbelastningar, krav och arbetsförhållanden. Det händer ofta att hissen överhettas och går sönder på grund av överbelastning och slitage.

Drift och underhåll

Trots enkelheten i konstruktionen av pneumatiska hissar, svårigheter i processen med deras verksamhet kan fortfarande förekomma. De kan undvikas med råd från experter och kraftanvändare.

  1. Det främsta problemet som uppstår för oerfarna användare är lyftet. Orsaken är fel placering av domkraften under föremålet. Mekanismen måste först blåses upp, tömmas och jämnt fällas ut av kuddarna.
  2. Gummidelarna på den uppblåsbara domkraften kan skadas av att lastens skarpa kanter lyfts. För att förhindra en sådan situation är det nödvändigt att sätta mattor, som i de flesta fall ingår i grundpaketet.
  3. Pneumatiska uttag är i teorin inte rädda för kalla och minusgrader. I praktiken tappar materialet från vilket kuddarna är gjorda sin elasticitet och blir "ek". Därför måste mekanismen vid låga temperaturer användas med försiktighet. Om temperaturen sjunker under -10 ° -markeringen är det bäst att inte använda hiss.

Rekommenderad: