Hur Fyller Man Domkraften Med Olja? I En Hydraulisk Domkraft Och En Rullande Domkraft, Gör-det-själv-ersättare

Innehållsförteckning:

Video: Hur Fyller Man Domkraften Med Olja? I En Hydraulisk Domkraft Och En Rullande Domkraft, Gör-det-själv-ersättare

Video: Hur Fyller Man Domkraften Med Olja? I En Hydraulisk Domkraft Och En Rullande Domkraft, Gör-det-själv-ersättare
Video: Hydraulisk domkraft 2024, Maj
Hur Fyller Man Domkraften Med Olja? I En Hydraulisk Domkraft Och En Rullande Domkraft, Gör-det-själv-ersättare
Hur Fyller Man Domkraften Med Olja? I En Hydraulisk Domkraft Och En Rullande Domkraft, Gör-det-själv-ersättare
Anonim

Hissar används för att hantera lyftbilar och andra tunga föremål ensam. De kan köpas på bygg- och specialaffärer. En särskild lösning säljs också där, som regelbundet måste bytas ut så att enheten inte misslyckas. Enheten fungerar på ett sådant sätt att vätskan inuti pressar på cylindern, vilket i sin tur får föremålet att lyfta från marken och börja stiga. Jacken kan styras manuellt, liksom med hjälp av en elektrisk drivenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

I nästan alla reparationer av en liten bil, lastbil eller annat fordon är en hiss ett måste. Det följer att det måste ständigt hållas i gott skick . Regelbunden smörjning är en faktor för apparatens korrekta skick.

För att byta fyllning i hissen behöver bilisten inte några speciella extra enheter. Innan du byter olja måste du se till att det verkligen är dags att göra det. Först måste du vara uppmärksam på en sådan detalj som kolven. Om det sjunker smidigt, med låg hastighet under kraft (oftast händer detta efter att vikten lyfts eller lite senare), så är detta en tydlig signal om att det är dags att byta vätska i hissen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat tecken på att enheten behöver en vätskebyte är oförmågan att lyfta kolven hela vägen.

Båda situationerna signalerar att oljan redan är bortskämd, måste bytas ut, eller så räcker det helt enkelt inte. Detta kan till exempel bero på en läcka, vilket främst uppstår på grund av att enheten inte transporterades korrekt. Vid läckage fyller luftbubblor hela det lediga utrymmet, och enheten kommer snart att fungera fel.

För att byta eller hälla den mängd olja som krävs i hissen är det nödvändigt att förbereda i förväg:

  • papper (du kan ta tidningar);
  • platt skruvmejsel;
  • domkraftsvätska (hydraulisk eller olja är också lämplig);
  • plastflaska;
  • en bit tyg;
  • tom hink.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Innan du börjar byta fyllmedel måste du ta reda på vilket material som är bäst för detta. Det finns flera populära typer av gaffeltruckvätskor:

  • mineralolja);
  • glykol;
  • syntetisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det tredje anses vara det säkraste, men det är ganska dyrt och inte alla bilister har råd att köpa det regelbundet . Syntetisk olja skapas med hjälp av den mest sofistikerade tekniken, vilket förklarar dess kvalitet. Glykolvätska anses vara inte mindre populär och bra i kvalitet. Det skadar inte metallen, vilket innebär att den inte kommer att orsaka korrosion. För priset är det osannolikt att det är lägre än syntetisk olja. Oljevätska är den mest budgetmedel . Den är också väl lämpad för hissar, men den kan inte garantera utmärkt och långsiktig prestanda.

Bild
Bild

För dem som föredrar mycket billiga produkter är vanlig motorolja också lämplig. Se bara till att det är rent innan du häller det i enheten. Det är bättre att ta en vätska av hög kvalitet, även om det är dyrare. Smörjoljan ska vara följande:

  • väl filtrerbar;
  • med en låg nivå av skumbildning;
  • med en hög temperaturgräns och viskositetsindex;
  • med bra rostskydd.

För att byta vätska i domkraften används vanligtvis I-40A, I-30A och andra oljor. Det bästa alternativet är alltid hydraulisk fyllning för maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oljeval är det första steget i att förbereda en förändring. Då måste du göra följande:

  1. demontera enheten och rengör hela mekanismen;
  2. om det uppstår smuts eller rost på kolven måste de tas bort;
  3. om packningarna är slitna måste de bytas ut mot nya;
  4. öppna utlösningsventilen: detta är nödvändigt för att kolven ska röra sig uppifrån och ner;
  5. ta bort kvarvarande spänning genom att vrida utlösningsventilen medurs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Nedan är de viktigaste stadierna för att byta vätska i en hydraulisk domkraft med egna händer

  1. Med en skruvmejsel skruva loss själva enheten och ta försiktigt bort den från trucken .
  2. Ta bort den tidigare förberedda tomma spilloljebehållaren och trasan … Trasan kommer till nytta senare för rengöring av hissen.
  3. Hitta nacken . Oftast ligger den på själva enhetens kropp.
  4. Ta bort pluggen (olja) . Det är vanligtvis placerat inuti cylindern, i dess centrum.
  5. Placera apparaten så att han låg på sidan . Tappa sedan bort den gamla oljan i en hink och rengör allt som har runnit förbi hinken med en trasa.
  6. Häll försiktigt ny olja i enheten genom öppningen … Det är mycket viktigt att förhindra att metallkulan faller ut eftersom den fungerar som en ventil. Det är värt att hälla tills oljan börjar hälla ut eller når ett speciellt märke (det är inte tillgängligt på alla enheter). Då måste du stanna direkt och se till att inget överflödigt, inklusive smuts, kommer in i enheten.
  7. Om det inte finns tillräckligt med olja, det behöver bara tillsättas noggrant i små portioner .
  8. Stäng dräneringshålet med en oljeplugg , stäng sedan avluftningsventilen.
  9. Placera igen enhet för hissen .
  10. Blås ut all luft ackumulerats i enheten.
  11. Höj och sänk sedan enheten flera gånger , för att se till att allt fungerar korrekt och att inga misstag görs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom den hydrauliska gaffeltrucken finns det också flask- och rullningsmodeller. Att byta vätska i en flaskjack är lite annorlunda.

Inledningsvis ser instruktionen ut liknande: du måste kontrollera att enheten är helt sänkt . Då måste du hitta kontakten (vanligtvis på toppen av cylindern) och ta bort den. Därefter hälls fyllning i enheten från ett kärl som förberetts i förväg. Olja hälls i detta kärl vid beredningsstadiet och rengör det från luftbubblor. Observera att vätskenivån inte får nå fyllningshålet helt; fyllningen måste vara 1/8 tum bakom.

Bild
Bild

Låt oss nu överväga att byta olja i den sista rullande domkraften. Denna process är mycket enkel, även en oerfaren bilist kan snabbt hantera det:

  1. ta bort gummiproppen från enheten och se till att det verkligen inte finns tillräckligt med olja i hissen eller att den är inaktuell;
  2. dränera oljan i en hink / kärl;
  3. med en speciell spruta, fyll i den valda nya oljan eller tillsätt samma om det inte räcker;
  4. sätt tillbaka kontakten i samma hål;
  5. blöda valsen för att se till att allt fungerar som det ska.
Bild
Bild

Rekommendationer

De företag som tillverkar motorsmörjmedel producerar ibland även hydraulvätskor för bilar och lastbilar. Dessa vätskor kan användas för att fylla inte bara domkraften, utan också bromssystemen. Förutom den vanliga specialoljan används ibland industriella typer av oljor (som I-12A, I-30A, I-50A) … Men här måste du vara försiktig och ha god förståelse för bilar eller noggrant studera detta ämne: vissa oljor är oöverkomligt trögflytande och är inte lämpliga för varje enhet. De kan också skada domkraften genom att orsaka korrosion.

Bild
Bild

Det finns några vätskor som det är bäst att inte stoppa i domkraften alls för att undvika negativa konsekvenser.

I allmänhet kan enheten fungera även om du bara häller vatten i den, men på så sätt blir ytan snabbt täckt av rost och det kommer sannolikt att vara omöjligt att återgå till ditt tidigare arbete. De som gillar att hälla vanlig motorolja i uttag kommer att möta samma problem, bara senare: vatten ackumuleras också i enheten från vanliga motoroljor. Med tiden kommer det att misslyckas.

För att trucken ska fungera korrekt, hydraulvätskan måste bytas regelbundet . Det är obekvämt för en att arbeta - det är bättre att ta någon som assistent här. Innan du börjar hälla i vätska är det viktigt att du noggrant studerar instruktionerna för att använda enheten och gör allt som anges i den, eftersom byte av vätska kan ske på olika sätt, beroende på typ av enhet. Utan särskilt behov är det bättre att inte demontera enheten helt igen, eftersom det finns risk för att tappa bollen eller förstöra ventilerna.

Bild
Bild

Det avråds starkt att fylla domkraften med vätska som innehåller alkohol. Användning av alkoholhaltiga vätskor kommer också att leda till korrosion och ytterligare fel på enheten. Dessutom får inga andra ventiler än utloppet öppnas. Att öppna back- eller överbelastningsventilerna kan skada lagret eller fjädern, så även vid en så enkel operation som att byta olja i enheten bör du vara extremt försiktig och noggrann.

Det rekommenderas att inte spara pengar för fyllning. Det är bättre att ta dyrare, men med positiva egenskaper (viskositet, sammansättning), då måste det bytas mindre ofta och hissen kommer att hålla längre, eftersom det inte kommer att rosta och försämras snart … Experter rekommenderar inte att blanda dyra och billiga vätskor, eftersom detta bara förvärrar effekten.

Bild
Bild

Så snart det finns mindre olja än enheten kräver kommer du omedelbart att märka hur mycket svårare det blir att lyfta tunga föremål. Detta är den första signalen som du behöver för att fylla på eller ändra speciallösningen. Efter att de primära tecknen på ett fel har upptäckts är det lämpligt att eliminera det så snart som möjligt, då kommer enheten alltid att vara i optimalt fungerande skick och bilägaren kommer att kunna undvika olyckor som kan uppstå på grund av en enhet fel.

Rekommenderad: