High Jack-uttag: Hi-Lift-rackjack, Modeller Från Tjeckiska, USA Och Andra Tillverkare. Hur Man Använder? Funktionsprincipen För En Domkraft Med En Last På 3 T

Innehållsförteckning:

Video: High Jack-uttag: Hi-Lift-rackjack, Modeller Från Tjeckiska, USA Och Andra Tillverkare. Hur Man Använder? Funktionsprincipen För En Domkraft Med En Last På 3 T

Video: High Jack-uttag: Hi-Lift-rackjack, Modeller Från Tjeckiska, USA Och Andra Tillverkare. Hur Man Använder? Funktionsprincipen För En Domkraft Med En Last På 3 T
Video: Make your Hi-Lift™ Jack More Useful - Secure Lifter & Stabilizer 2024, Maj
High Jack-uttag: Hi-Lift-rackjack, Modeller Från Tjeckiska, USA Och Andra Tillverkare. Hur Man Använder? Funktionsprincipen För En Domkraft Med En Last På 3 T
High Jack-uttag: Hi-Lift-rackjack, Modeller Från Tjeckiska, USA Och Andra Tillverkare. Hur Man Använder? Funktionsprincipen För En Domkraft Med En Last På 3 T
Anonim

Det finns tillfällen då det blir nödvändigt att lyfta en del last till en höjd av cirka 1 m. Till exempel kan det vara en bil som ramlat i ett dike. En vanlig jack är oumbärlig här. I det här fallet kan High Jack -rackjacket hjälpa oss. Men tillämpningsområdet slutar inte där. I dagens artikel kommer vi att analysera vilken typ av jack det är, dess funktioner och ta reda på hur man använder det korrekt.

Särdrag

Kuggstången har en enkel design. Den består av:

  • styrskena längs hela dess längd (vilket beror på modellen på själva domkraften);
  • runda hål är placerade på samma avstånd;
  • handtagen, när den trycks ned, rör sig vagnen och själva stödplattformen, på vilken hela lasten vilar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna webbplats kan vara mycket låg över marknivå. Vissa modeller låter dig börja lyfta från 10 cm. Vikten av den lyftade lasten kan variera från 2 till 20 ton, beroende på modell och enhet.

För en domkraft av den beskrivna typen är det dessutom ingen skillnad i vilken position som ska arbetas - den drar lika mycket både i vertikalt läge och i horisontellt läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av enheterna har sin egen överföring:

  • Enstegsmodeller kan lyfta vikter upp till 6 ton.
  • Om modellen är tvåstegs kan vikten vara upp till 15 ton.
  • Trestegsmodellerna klarar laster på upp till 20 ton.
Bild
Bild

Funktionsprincipen för en sådan mekanism är baserad på växelverkan mellan stället och spärrmekanismen . För att lyfta lasten tvingas spaken nedåt. För tillfället ordnas vagnen om exakt 1 tand längs tandställningen. För att fortsätta lyfta måste du höja handtaget igen till sitt ursprungliga läge på den högsta punkten och sänka spaken igen. Vagnen hoppar 1 tand igen.

Bild
Bild

Alla rörliga element skyddas av ett hölje för att skydda mekanismen från att smuts kommer in i det, även om hela systemet kan tvättas ut i närmaste behållare . Vissa ägare till sådana enheter smörjer alla rörliga delar med oljor. Detta är inte den bästa lösningen för en sådan enhet. Eftersom oljan, eller för att vara mer exakt, dess film samlar allt damm den kan, och som ett resultat komplicerar den ackumulerade smutsen hela mekanismens funktion. Dessutom kan ett sådant ämne inte lätt tvättas med vatten.

Denna typ av domkraft hålls bäst ren och torr.

Bild
Bild

De beskrivna uttagen är favoritaccessoarer och oumbärliga assistenter för terrängentusiaster . Varje självrespektande älskare av en sådan semester måste fästa en rackjack till sin bil. Med sin hjälp är det möjligt att dra ut en multi-ton jeep med full marschutrustning inuti, som är fast förankrad i ett dike eller hjulspår. Den robusta konstruktionen och de stora dimensionerna gör det möjligt att använda domkraften som ett ankare vid behov för att dra ut maskinen med en elektrisk vinsch. För att göra detta, på ett område där det inte finns några träd, men det finns olika stenblock, är domkraften fixerad mellan dem, bilen klamrar fast vid den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är rättvist att säga det skenan är inte konstruerad för sådana laster därför kan du efter några sådana händelser se en böjd rackjack. Det fanns tillfällen då de lyckades böja den 90 grader.

Bild
Bild

Liksom alla verktyg som förr eller senare måste användas, dessa uttag har sina egna obestridliga fördelar:

  • Enkelhet i design och användning . Denna typ av lyftmekanism är mycket tillförlitlig och opretentiös i användning. Den till synes svaga strukturen tål allvarliga belastningar.
  • Hög lyfthöjd låter dig dra ut en djupt fast maskin.
  • Snabb drift av mekanismen . Du kan lyfta lasten till önskad höjd på några minuter.
Bild
Bild

Naturligtvis kommer ett sådant verktyg inte att klara sig utan dess nackdelar, som är värda att notera:

  • Mycket stor storlek . Vissa modeller överskrider längden på 1,5 m, så en plats för en sådan nödvändig enhet finns inte i varje bil, utan bara i stora SUV -er.
  • Jackets lilla stödområde tvingar dig att bära med dig den så kallade "skon ". Detta är en stödplattform som ökar kontaktytan med marken så att maskinen inte sjunker ner i marken under maskinens vikt.
  • Ej lämplig för alla typer av bilar . Specificeringen av kopplingen till bilen innebär närvaron av kroppens kraftelement, som är rikliga i förberedda jeepar (motorstötfångare, trösklar, olika klackar), allt detta är inte tillgängligt i en konventionell bil och det fungerar inte att kroka en domkraft på en plaststötfångare för att byta ut ett hjul.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste regeln när du arbetar med en sådan domkraft är säkerhet .… Detta ögonblick hamnade i nackdelar av en anledning. En bil uppvuxen på en sådan domkraft är extremt instabil, därför är det kategoriskt under inga omständigheter att klättra under den. Dessutom, ofta bryter bilen av domkraften, i detta avseende finns det en sådan som en "kapningsfallzon", som faller in i vilket är livshotande.

Om bilen faller och domkraften är i ett fastspänt tillstånd börjar handtaget att hoppa med stor hastighet och, viktigast av allt, kraft. Det är omöjligt att stoppa det med händerna, och de flesta skador (utslagna tänder, trasiga käkar, brutna revben och lemmar) uppstår just nu.

Om detta händer, låt mekanismen dumpa den onödiga belastningen på egen hand, så stannar den av sig själv.

Bild
Bild

Toppmodeller

Bland rackhållarna är det värt att lyfta fram de mest populära och högkvalitativa modellerna

" AUTODELO ". Rackjack används för att lyfta fordon och flytta olika laster. Steppmekanismens funktion börjar med en belastning på 50 kg. Den mest prisvärda jacken av alla de bästa budgetmodellerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Farm Jack FJ150 . Tillverkad i USA. Den har ett brett utbud av applikationer, inklusive klämning, skjutning och dragning av olika vikter. Denna modell har en skenhöjd på 150 cm, en maximal lyftkapacitet på 3 ton. Den beskrivna modellen har ett brett utbud av extra tillbehör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Magnus-Profi (Tjeckien) . Denna Hi-Lift rackjack är helt och hållet tillverkad av högkvalitativt stål. Dess höjd är 1520 mm. Vikten på hela enheten är 12,5 kg. En jack av hög kvalitet avsedd för små och höga maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder

Den beskrivna typen av domkraft har inte många rörliga delar. Bland dem finns en rörlig vagn, på vilken en spak är placerad, och en riktningsomkopplingsmekanism. Det finns bara två av dem: upp och ner. Själva mekanismen är ganska tät och växlar inte med ett smidigt drag, utan med ett kraftigt slag i handen.

Bild
Bild

När mekanismen är i nedåtläge och handtaget är fixerat rör sig vagnen fritt längs hela skenan. Om mekanismen är inställd på uppåtläget, fungerar vagnen enligt principen om en bakåtnyckel och rör sig med en karakteristisk sprakning bara uppför skenan. Detta är nödvändigt för att snabbt förbereda domkraften för arbete.

Bild
Bild

Innan lyft måste domkraften ha rätt vinkel i förhållande till maskinen. Det kan inte placeras strikt vinkelrätt mot marken om en höjning till en stor höjd krävs . När maskinen lyfts tenderar domkraften att luta mot maskinen och kan glida ut och skada fordonet. Därför måste domkraften lutas något i motsatt riktning från maskinen. När du är klar med att lyfta, se till att fälla ner handtaget.

Bild
Bild

För att sänka maskinen måste du ställa in riktningsmekanismen till sänkläget, handtaget måste fästas parallellt med skenan . För närvarande händer det mest intressanta och farliga. När du lyfter maskinen ökar du gradvis kraften som appliceras på handtaget. I sänkningsögonblicket händer allt precis tvärtom. När spaken är i 90 graders vinkel mot skenan och mekanismen vänder 1 hål, frigör spaken energi i omvänd ordning (från högre till lägre). Det vill säga, i detta ögonblick måste du vara så försiktig som möjligt och redo för att handtaget kan hoppa ur handen.

Kom ihåg det medan du arbetar en sådan domkraft är en sak som du måste kunna arbeta med för att behålla din hälsa . Du kan inte hålla fast skenan med ett "öppet grepp" med din fria hand, det vill säga så att tummen är i vägen för det studsade handtaget. Handtagets returkraft är direkt proportionell mot belastningen på domkraftens häl.

Om höger hand glider av handtaget medan du trycker på den kommer den att träffa skenan med tröghet. Om det finns en tumme i dess väg, är det hög sannolikhet för inte bara en fraktur, utan fullständig krossning av benet. Detsamma gäller operatörens huvud. Det är otillåtet att hitta huvudet på handtagets bana.

Bild
Bild

Granska översikt

Köparnas åsikter om denna moderna utrustning är mycket olika, men oftast är användarna nöjda med den köpta produkten , eftersom det är ganska specifikt - dess tillämpningsområde innebär vissa villkor och mänskliga färdigheter som inte alla bilister besitter. Möjligheten till reparation och vanliga reservdelar gör att du kan använda produkten under mycket lång tid.

Delar som utsätts för snabbt slitage är mycket enkla att byta. Det här är de faktorer som positivt överraskade många användare som bestämde sig för att använda den här typen av uttag.

Märkt av köpare och imponerande utseende. När ett sådant "monster" placeras på reservhjulet eller på den övre bagagerummet, ser bilen ut som ett terrängfordon som är förberett för expeditioner, även om det finns väldigt få andra redskap. Sådana anordningar kan vara farliga om de inte hanteras korrekt .… Detta faktum skrämmer bort vissa användare som är lite bekanta med dessa uttag.

Rekommenderad: