Stativförstorare: Struktur, Vad Består En Svanhalsbordsförstorare Av? Hur Många Gånger ökar Det? Enhet

Innehållsförteckning:

Video: Stativförstorare: Struktur, Vad Består En Svanhalsbordsförstorare Av? Hur Många Gånger ökar Det? Enhet

Video: Stativförstorare: Struktur, Vad Består En Svanhalsbordsförstorare Av? Hur Många Gånger ökar Det? Enhet
Video: Karbid – Die beste Alternative zu Karbid um Maulwürfe/Wühlmäuse endgültig loszuwerden 2024, Maj
Stativförstorare: Struktur, Vad Består En Svanhalsbordsförstorare Av? Hur Många Gånger ökar Det? Enhet
Stativförstorare: Struktur, Vad Består En Svanhalsbordsförstorare Av? Hur Många Gånger ökar Det? Enhet
Anonim

Stativförstorare - den vanligaste optiska enheten. Det används alltid både av yrkesverksamma inom olika aktiviteter och vetenskapliga ändamål, och av vanliga människor för hushållsändamål. Att arbeta med optik kräver inte specifika färdigheter eller kunskaper, det är tillgängligt för alla personer.

Bild
Bild

Denna enhet är baserad på principen att få en förstorad bild för små föremål som ligger på avstånd . Med ett förstoringsglas kan du också göra observationer med en förstoring av små föremål.

Bild
Bild

Karakteristisk

Huvudtyperna av lupper är indelade efter deras egenskaper, beroende på antalet linser:

  • från ett enda objektiv
  • från flera linser

Enheten är monterad på ett stativ, ofta finns modeller med ett flexibelt stativ, vilket gör det lättare att använda . Förekomsten av ett stativ fixerar förstoringsglaset på ett säkert och pålitligt sätt, så under arbetet är möjliga förskjutningar av de undersökta föremålen uteslutna. Bilden, som kan ses genom ett förstoringsglas, är av hög kvalitet och tydlig.

Förstoringsglaset, även med ett stativ, förblir kompakt och lätt att använda, förstorar objekt bra.

Bild
Bild

Standard skrivbordsförstorare ger en ökning med 10-25 gånger. Den maximala förstoringen är möjlig med två rimmade förstoringsglas som är fästa på stativstativet. Att arbeta med en sådan variation är så enkelt som möjligt. Det är bara nödvändigt att föra det till objektet som studeras på ett avstånd som gör det klart.

Bild
Bild

Med ett rörligt stativ kan linsen lutas i olika vinklar för en bekvämare position och avstånd till motivet . Stativhandtaget kan justeras i höjdled.

Bild
Bild

Strukturera

Förstoringsglaset består av ganska enkla delar . Linserna stöds på sidorna klämmor för styrka eller de håller ihop. Vanligtvis är en sådan konstruktion inramad plastram . Vidare sätts huvuddelarna in i stativ stativ av plast eller metall . Förstoringsglas tillverkad av optiskt glas.

Bild
Bild

Stativförstoringsanordningen bestämmer fokus på skärpa genom längsgående rörelse av ramen inuti stativet med små fluktuationer i dioptervärden . Ofta är stativets bas utrustad med en bricka för små föremål som kan behövas under arbetet, liksom en spegel. Studieobjektet ligger i mitten av bordet, för en tydligare visning belyses det med en spegel. Huvuddelarna fixeras tillsammans med en skruv på ett stativ.

Bild
Bild

Utnämning

Ett stativförstoringsglas är ett oumbärligt verktyg för reparation eller inspektion av små delar, mikrokretsar, elektroniska enheter . Alla felaktigheter, defekter och de minsta detaljerna kommer inte att undkomma forskarens öga.

Bild
Bild

Förstoringsglasets kompakthet är idealisk för filatelister och numismatister för vilken 8x förstoring är tillräcklig. Ofta används dessa förstoringsglas inom biologisk forskning forskare. Förstoringsglas används alltid i arbetet juvelerare och urmakare, restauratörer av målningar och konstverk, numismatister . Experter utvärderar föremålen så snabbt som möjligt. Dessa linser fungerar som ett bifokalt optiskt instrument när du arbetar med fina detaljer.

Ett förstoringsglas behövs vid teckning, läsning av liten text, för visning av topografiska kartor, och kan användas vid fokusering av kameror.

Bild
Bild

Modeller

Det finns olika typer av stativförstorare för att undersöka små och värdefulla delar, till exempel smycken eller elektriska brädor med olika tekniker . Hållare fixar säkert ett föremål eller en del, samtidigt som befälhavaren kan hålla händerna fria. 8x-modellerna är mycket lätta tack vare den nötningsbeständiga beläggningen på linsen, som skyddar enhetens yta från oavsiktlig mekanisk skada.

Antistatisk beläggning , som också används för tillverkad optik, bevarar fullständigheten av den aktuella bildbilden utan främmande damm. Moderna modeller är designade i enlighet med standarderna för GOST , optimal för brännpunkten för optiken. Deras kropp har en polymerram, ljusdiametern är cirka 25 mm, förstoringen är 8-20 gånger och de övergripande dimensionerna är 35x30 mm.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Hantverkare förlitar sig på sina forskningsmål när de väljer ett stativförstoringsglas. För proffs är det viktigt att ha följande kvalitetsegenskaper och egenskaper:

  • skyddande lager mot repor;
  • förmågan att ändra lutningsvinklarna;
  • närvaron av bakgrundsbelysning;
  • antistatisk linsbeläggning;
  • flexibilitet och funktionalitet hos stativet och hållarna;
  • tillgänglighet av garantiförpliktelser;
  • prisvärdhet.

Rekommenderad: