Upplysta Huvudförstorare: Med En Uppsättning Linser Och Med Ett Huvudfäste, Med LED -belysning Och Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Kikare Förstoringsglas?

Innehållsförteckning:

Video: Upplysta Huvudförstorare: Med En Uppsättning Linser Och Med Ett Huvudfäste, Med LED -belysning Och Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Kikare Förstoringsglas?

Video: Upplysta Huvudförstorare: Med En Uppsättning Linser Och Med Ett Huvudfäste, Med LED -belysning Och Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Kikare Förstoringsglas?
Video: 5 Best Magnifying Glasses with Light - Best Magnifying Glasses in 2021 2024, April
Upplysta Huvudförstorare: Med En Uppsättning Linser Och Med Ett Huvudfäste, Med LED -belysning Och Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Kikare Förstoringsglas?
Upplysta Huvudförstorare: Med En Uppsättning Linser Och Med Ett Huvudfäste, Med LED -belysning Och Andra Modeller. Hur Väljer Jag En Kikare Förstoringsglas?
Anonim

Idag står tekniken inte stilla, absolut alla sfärer i mänskligt liv utvecklas, och detta är också fallet inom vetenskapen. Forskare eller helt enkelt amatörer har fler och fler möjligheter, vilket i sin tur gör att de kan göra fler och fler upptäckter. En av dessa möjligheter är moderna kikarshuppluppor, och vi pratar om dem.

Bild
Bild

Karakteristisk

Särskilda pannluppor används ofta både inom vetenskap och medicin, till exempel används de ofta av neurokirurger och ögonläkare, och i vardagen, allt för att de är mycket bekväma och funktionella. Det finns trots allt situationer där vi måste överväga några små detaljer, och samtidigt ska våra händer vara helt fria. I en sådan situation kan naturligtvis en vanlig skrivbordsförstorare med fäste hjälpa, men ofta är dess förstoringsförmåga inte tillräckligt, och det är inte heller särskilt bekvämt att överföra det från plats till plats varje gång. Det är här kikarslupper kommer till vår räddning.

Bild
Bild

Ett sådant förstoringsglas är ett förstoringsglas i ett plastfodral, oftast lätt, en enhet fästs på huvudet med en speciell rem och en hållare, ofta är de gjorda med belysning . Nyligen började förstoringsglasögon ersättas med plastlinser, som inte på något sätt är sämre och ibland till och med överlägsna glas.

De allmänna egenskaperna hos kikarlinser inkluderar:

  • synfält - Detta är det område som ögat kan se genom detta objektiv;
  • objektivets arbetsavstånd Är det avstånd på vilket objektivet är tydligt fokuserat;
  • skärpedjup Är avståndet över vilket ett objekt eller en bild förblir i skarpt fokus;
  • mångfald av förstoring detta är antalet gånger bilden förstoras.

Var och en av dessa egenskaper väljs individuellt, beroende på typ av aktivitet och den specifika situationen kan en specialist hjälpa dig att välja rätt egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

I allmänhet finns det många typer av sådana luppar, eftersom de alla kan skilja sig åt i egenskaperna hos de linser som är installerade i dem.

Men om vi jämför förstoringsglas efter typ av fäste, kan de delas in i flera typer

Den vanligaste sorten med justerbar fälg , som är gjord av lätt plast och är fixerad på huvudet med fästen, har de möjlighet att justera storleken.

Bild
Bild

Med en klädnypa . Denna typ är vanligtvis fäst på vanliga glasögon eller ett visir med en speciell klädnypa.

Bild
Bild

Elastiskt ramförstoringsglas har inga speciella fästen och enheter, men det är också väl fäst vid huvudet på grund av fälgen, som tätt löper runt huvudet.

Bild
Bild

Glasögonformat förstoringsglas vilar på huvudet med hjälp av speciella tempel, som i vanliga glasögon.

Bild
Bild

Genom närvaro av belysning är förstoringsglas indelade i flera sorter

Utan någon bakgrundsbelysning alls … Denna vy kräver full extern belysning.

Bild
Bild

Kikare lupp med ficklampa i mitten . Denna typ är inte heller den mest praktiska, eftersom ljuset inte alltid täcker allt nödvändigt utrymme med ljus, ja, det är inte reglerat på något sätt. Ibland krävs ytterligare belysning för att fungera fullt ut med denna typ av förstoringsglas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstoringsglas med LED -bakgrundsbelysning . Detta är det mest praktiska alternativet, eftersom belysningen redan är klar, plus att ljusets riktning oftast kan justeras bekvämt.

Bild
Bild

Sådana förstoringsglas är också indelade i flera sorter beroende på uppsättning och typ av installerade linser.

Enligt linsuppsättningen kan förstoringsglas delas in i uppsättningar med en typ av objektiv, vilket nästan alltid är mycket obekvämt, och i ett set med flera linser av olika typer och egenskaper.

I det andra fallet finns det bara två typer: med monolitiska linser och med linser som är inbyggda i de vikta okularen .… De funktionella okularen, som kan höjas, är mycket praktiska om du behöver avbryta ditt arbete tillfälligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

För att inte bli besviken över köpet av sådana luppar bör du noggrant bestämma i vilket syfte du kommer att använda dem, eftersom olika typer av kikarslupper är lämpliga i olika branscher.

Om du väljer en sådan enhet och kommer att använda den inom medicinområdet (till exempel är du en ENT, ögonläkare, tandläkare, kirurg), då du bör välja en enhet med ett brett utbud av linser med olika egenskaper.

Förstoringsglaset ska ha ett bekvämt elastiskt band eller ett justerbart plastband, eftersom det i dessa specialiteter är oacceptabelt att förstoringsglaset faller av. Tja, det är också lämpligt att köpa en förstoringsenhet med inbyggd LED-bakgrundsbelysning.

Om du arbetar med små detaljer, till exempel lödningselektronik, och du behöver en sådan förstoringsglas i ditt arbete, då passar en enhet med en typ av objektiv så att du inte kan spendera extra pengar. Ett förstoringsglas är perfekt här som fäste. Och du kan välja belysning själv, allt beror på hur du känner dig mer bekväm.

För de människor som sysslar med smycken, restaurering av målningar, dekorativa broderier är det bättre att välja en enhet med flera typer av linser, med vilken typ av tillbehör som helst som är bekvämare, ja, alternativet med LED -bakgrundsbelysning.

Bild
Bild

Val

Innan du väljer en typ av kikare förstoringsglas är det värt att överväga alla dess fördelar

  • Enkelhet, bekvämlighet och användarvänlighet.
  • Möjligheten att välja det alternativ som kommer att vara användbart för dig i vardagen eller i ditt arbete, eftersom det finns många sådana sorter finns det ett nödvändigt föremål för alla.
  • Ytterligare klarhet i önskad bild.
  • Ett förstoringsglas av hög kvalitet har en speciell beläggning som inte ger bländning, vilket gör att färgåtergivningen är utmärkt.
  • Enhetens kompaktitet och låg vikt.
  • Motståndskraftig mot fukt och damm.
Bild
Bild

Om du arbetar inom medicin och väljer detta förstoringsglas, måste du veta ordningen på dess val

  1. Först definiera optimalt arbetsavstånd , det vill säga avståndet mellan dina ögon och objektet du tittar på i tabell 1.
  2. Bestäm sedan med tabell 1 den önskade ökningen , beror på den specialitet inom vilken arbetet utförs.
  3. Och på slutet bestämma om sorten det mest kikare förstoringsglas som du behöver (typ av tillbehör, belysning och antal linser i uppsättningen).
Bild
Bild

Om du behöver ett sådant förstoringsglas för annat arbete måste du välja linsernas förstoringsfaktor på ett visst sätt

  • Mångfald 2.5 är den vanligaste vid användning, eftersom den har ett stort skärpedjup och en bred täckning av synfältet.
  • Mångfald 3.5 används i mycket fint arbete där ett stort skärpedjup och ett brett synfält inte krävs. Vanligtvis är detta verk med mycket små detaljer.
  • Mångfald 3.0 är något mellan det första och det andra alternativet. Det finns en mycket bra förstoring här och ett genomsnittligt skärpedjup och ett genomsnittligt synfält.
Bild
Bild

Således kan vi dra slutsatsen att en kikare lupp är en mycket bekväm enhet både i yrkesmässig verksamhet och i vissa inhemska förhållanden … Denna enhet har ett antal fördelar jämfört med andra typer av förstoringsenheter, det viktigaste är att välja den korrekt enligt ovanstående tips.

Rekommenderad: