Frässkruv: Maskindel Och Andra Typer Av Verktygsmaskiner. Deras GOST

Innehållsförteckning:

Video: Frässkruv: Maskindel Och Andra Typer Av Verktygsmaskiner. Deras GOST

Video: Frässkruv: Maskindel Och Andra Typer Av Verktygsmaskiner. Deras GOST
Video: Mazak - en av världens största tillverkare av verktygsmaskiner! 2024, Maj
Frässkruv: Maskindel Och Andra Typer Av Verktygsmaskiner. Deras GOST
Frässkruv: Maskindel Och Andra Typer Av Verktygsmaskiner. Deras GOST
Anonim

Vid tillverkning av snickeri- och låssmedarbete krävs en tillförlitlig fixering av delar innan sågning, borrning, hyvling. En speciell anordning för den mekaniska driftsprincipen, som används för sådan fixering av arbetsstycken, kallas en maskinskruv. Använd detta verktyg när det är nödvändigt att hantera delen säkert, för en bra fixeringsnivå och så att båda händerna är fria.

Särdrag

Enheten utför två uppgifter: den fixerar arbetsstycket stadigt och påverkar kvaliteten på dess bearbetning positivt . Och även en bra körhastighet uppnås.

Det är svårt att hitta en arbetsplats som inte är utrustad med en fräsmaskin. På industriföretag där delar massproduceras är arbetsplatserna utrustade med specialanordningar som gör att de kan fixas. När produktionen är liten eller reparationer utförs, eller det finns en verkstad i garaget, är en skruvstycke en enhet som knappast kan överskattas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den viktigaste och viktigaste parametern för en maskindisk är styvhet. Frånvaron av en gnäll, som krossar örat, vid bearbetning av en del uppnås genom skruvstivhetens styvhet . Utan detta skulle fräsen skramla. Ett dyrt verktyg skulle helt enkelt misslyckas före dess avsedda livslängd. Ytan på delen skulle inte heller behandlas ordentligt, den skulle ha grovhet. Sådana detaljer avvisas ofta, vilket leder till ekonomiska förluster.

Universal låssmed lastar är utrustade med korrugerade käftar, och maskin lastar har alltid släta käkar . Ytan måste vara klar - användningen av en grov version omedelbart efter att de har gjutits är utesluten. Bearbetningen av svamparna utförs på ett skärverktyg (en fräs eller en mejsel används). Nästa steg är slipning. En ytslipmaskin används, med hjälp av vilken det är möjligt att uppnå önskat resultat: ytans grovhet och form får de angivna värdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utgivningen av alla produkter, inklusive maskindisk för CNC, har en komplett uppsättning som uppfyller kraven i den nödvändiga standarden - GOST (statlig standard):

  • skruven uppfyller kraven i GOST 16518-96;
  • med hjälp av bultarna - 13152-67;
  • vice - 4045-75;
  • klämmor - 4735-69;
  • klämmor - 18758-80.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Rörelsen i maskiner utrustade med en roterande enhet utförs av verktygen, inte delen. Denna princip hjälper till att minska kostnaden för svänghjulet. men teoretiskt möjligt att utföra arbete på baksidan av delen från befälhavaren . I praktiken är det osannolikt att det görs, mästarens synlighet av arbetsstycket när arbetet utförs är nästan frånvarande.

Följande situation är ett bra exempel. Det är nödvändigt att bearbeta en metalldel, vars form är en stång. På varje sida måste ett urtag göras, vars form är en halvcylindrig. Mästaren ser inte skäret och vet inte om det når slutet av bearbetningen - detta tillåts inte av arbetsstyckets höjd. Delarna kan korrigeras om skäret inte har avslutat sitt arbete till slutet. Men det finns svåra urtag där detta inte kommer att vara möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du använder en vridmaskin 160-250 mm är situationen annorlunda . Förmannen måste stoppa arbetet med att gå runt maskinen för att kunna fortsätta senare. Fräsen måste dras tillbaka i förväg.

Det är möjligt att använda ett roterande skruvstycke, på vilket befälhavaren vrider delen i önskad riktning. Båda alternativen skiljer sig åt på 1 minut, produktiviteten ökar med 25%.

Bild
Bild

Maskinfräsar används vid arbete på enheter där maskinkontroll utförs, av ett antal skäl

  1. Maskinen kan programmeras så att arbetsstycket som ska bearbetas vänder från den sida där det syns. Befälhavaren kommer att kunna styra bearbetningsprocessen. Detta kommer att vara användbart för honom, särskilt när han tar ett nytt program i drift. Felet kan ses omedelbart och inte efter tillverkning av delen.
  2. Det finns situationer där det är nödvändigt att vända arbetsstycket och skäret måste förbli på plats. Det kan vara att göra en perfekt cirkel.
  3. Ett stort antal arbetsstycken är praktiska för bearbetning vid fixering i en maskindisk som roteras 90 °. Därefter är arbetspositionen inställd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Vid bearbetning av metall-, trä- eller plastdelar på en fräsmaskin fixeras de i en skruvstång. Enhetens enkelhet gör det möjligt att installera dem i en hemverkstad och i tillverkningsföretag av olika storlekar.

Huvudelementen i skruvstaven är ett par käkar som ligger mittemot varandra . Med deras hjälp fixas en del för vidare bearbetning med en maskin. Klämningen utförs med hjälp av de gängade skruvarna och manövreras för hand. Det finns en rörlig käke i skruvstaven, och det finns en fast käke fäst vid sängen. Detta säkerställer fixering av delen.

Utformningen av låsmekanismen har en trapetsformad skruv med en löpande gänga . Mekanismen är ansluten till en rörlig del, som sätts i rörelse under rotation på grund av att det finns en mutter i den inre delen. Befälhavaren roterar axeln med händerna, driver den pneumatiska cylindern och den excentriska. Med hjälp av speciella hål som fräsmaskinen har, är skruven fixerad på den.

Bild
Bild

Översikt av arter

Marknaden erbjuder många modeller och sorter som har sitt eget användningsområde. Frässkruven är indelad i:

  • skruvstycke med hydraulik;
  • roterande verktygsmaskiner;
  • global;
  • självcentrerande;
  • sinus;
  • pneumatisk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Maskin roterande

Enheten har ett huvudelement - en roterande skiva. Med dess hjälp flyttas delen enligt de programparametrar som anges för att bearbeta den. Det finns en tät klämma för att fixera skruven . Det liknar en stång på vilken det finns en tråd. Regulatorn tas bort utanför den roterande delen. Den roterande skivan är försedd med speciella spår som gör att den manuella kontrollen kan fixeras säkert. Den har två metallplattor som är parallella med varandra.

Justeringen på sängen utförs med en speciell stång . Den är gängad och vinkelrät. Den motsatta sidan är utrustad med ett handtag. Valet av de tekniska egenskaper som drivaxeln har utförs i enlighet med huvudvillkoren - käftarna ska inte skadas under drift. Dessa parametrar låter dig justera avståndet från en käke till den andra och kompressionskraften. För att underlätta för befälhavaren att arbeta har vissa skruvstycksmodeller både rörliga käkar och är utrustade med en spak för att komprimera delar med acceleration.

Användningen av ett manuellt skruvstycke med en roterande mekanism utförs under förhållandena hos små privata verkstäder där ömtåliga material bearbetas. De kan skadas av automatiska enheter.

Manuell justering ger kontroll över fastspänningen och möjligheten att beräkna kraften. Är billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pneumatisk

Basstrukturen har två roterande plattor, skruven har parallella plattor och är utrustad med skenor. Justeringen utförs med hjälp av ett rör, den har en anslutning till den rörliga delen av enhetsramen . En hand- eller elpump levererar tryckluft. När du behöver fixa arbetsstycket tillförs luft i ett rör anslutet till en kolv som rör sig framåt. För att försvaga ansträngningarna och öppna skruvens käkar växlar den pneumatiska ventilen till avluftningsluft från systemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Maskinverktyg med programmerad styrning är utrustade med en elektrisk skruvstång. I denna modifiering roterar de automatiskt när delen bearbetas. Fräsningsprocessen sker med god effektivitet, tryckkraften är större än när man använder en manuell enhet.

Hydraulisk

Principen för drift och design är densamma som i den pneumatiska skruvstaven. Men de fylls inte med tryckluft, utan med vätska.

Vatten används ofta, men om mer kraft behövs kan en vätska med ökad viskositet och mer elastik appliceras . Det bör noteras att i hydrauliska maskiner är pumpen inte öppen för att ta in luften utan är ansluten till en speciell behållare där vätskan finns.

Hydrauliska anordningar används i olika typer av tillverkningsföretag, som har möjlighet att köpa dyr och mycket effektiv utrustning som gör att de kan automatisera processen fullt ut. Lågeffektstörningar finns i en typisk verkstad . Men deras fördel gentemot handhållna modeller är tveksam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driftsregler

För att inte skada arbetsstyckena och inte skada anställda på arbetsplatsen bör du följa rekommendationer från specialister

  1. Det är värt att avstå från att använda tunga föremål för att fixa arbetsstyckena. Detta kommer att påverka designens noggrannhet negativt.
  2. Enheten är installerad på skrivbordet, och den är också fixad där.
  3. Skruven används som hjälputrustning när arbetsstycket bearbetas med en fräs.
  4. Spänning av arbetsstycket utförs med hjälp av käkar; en separat beräkning av kraften utförs för varje material.

När arbetet är klart rengörs skruvstycket, avlägsnar flis och smuts. Sedan smörjs enheten. Med beaktande av de tekniska kraven och säkerhetsföreskrifterna för fräsen kommer befälhavaren att kunna producera högkvalitativ bearbetning av delar med hjälp av maskinen.

För bekväm bearbetning av arbetsstycken i en viss position, fixeras de på arbetsytan med hjälp av ett frässkruv med en roterande mekanism. Med deras hjälp uppnås en hög och exakt kompressionskraft hos delen. Det finns flera typer av sådana enheter, och var och en har sina egna fördelar och nackdelar.

Rekommenderad: