Maskinskruv: Roterande Och Frässkruv. Hur Väljer Man En Svarv? Hur Gör Man Det Själv? Enhet Och GOST Av Verktygsmaskiner

Innehållsförteckning:

Video: Maskinskruv: Roterande Och Frässkruv. Hur Väljer Man En Svarv? Hur Gör Man Det Själv? Enhet Och GOST Av Verktygsmaskiner

Video: Maskinskruv: Roterande Och Frässkruv. Hur Väljer Man En Svarv? Hur Gör Man Det Själv? Enhet Och GOST Av Verktygsmaskiner
Video: Svarvning av adapter 2024, April
Maskinskruv: Roterande Och Frässkruv. Hur Väljer Man En Svarv? Hur Gör Man Det Själv? Enhet Och GOST Av Verktygsmaskiner
Maskinskruv: Roterande Och Frässkruv. Hur Väljer Man En Svarv? Hur Gör Man Det Själv? Enhet Och GOST Av Verktygsmaskiner
Anonim

En maskinskruv i en verkstad kan tjäna flera viktiga funktioner .… Vanligtvis används de för att genomföra ganska komplexa uppgifter, komplett med en borrmaskin. Och hur man väljer dem korrekt kommer vi att överväga i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Maskinens laster är främst konstruerade för bearbetning av metallarbeten av hög kvalitet . Med hjälp av en skruvstäd kan du pålitligt fixera detalj för att borra snygga hål exakt enligt markeringarna. Kroppsdelar och fästelement är gjorda av stål eller gjutjärn och installeras direkt på arbetsytan med ett speciellt fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

För arbete måste skruvstaven vara stark i enlighet med kraven i GOST . Vissa mönster ger fjädrar för fixering av delar eller specialfäste , med vilken du kan justera skruvstorlekens storlek och arbeta med arbetsstycken i olika former.

Bild
Bild

Vad är de till för?

Om vi pratar om användningen av en maskinskruv på en borrmaskin utomhus - eller bordsskivkonstruktion , då är huvuduppgiften i detta fall att skapa markerade hål i arbetsstycket, oavsett material, med maximal noggrannhet och överensstämmelse med alla tekniska säkerhetsåtgärder. Dessutom är vice ofta anpassad till CNC -svarv, slipmaskin eller brandmaskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grunden kan alla enheter som är utformade för exakt och känsligt arbete i verkstaden med olika delar och arbetsstycken användas tillsammans med en maskinstång.

Det samma av borrmaskiner finns inte alltid laster i förpackningen vid köp, även om deras närvaro inte påverkar kostnaden för modellen som helhet i hög grad . Ibland kallas maskindisken i fallet med ett mastersats också för en borrskruv för enkelhets skull att ange detaljerna i arbetet.

Men användningen av en skruvstång beror också till stor del på de material som du kommer att behöva arbeta med i framtiden .… Till exempel behövs de inte för trä eller plast. Minsta ansträngning krävs för att säkra delen på plats. Och när det gäller plast kan överdrivet tryck till och med deformera materialet.

Ett skruvstycke är viktigt när man arbetar med stål, gjutjärn eller annan tungmetall . Deras närvaro i satsen gör det möjligt att inte bara slutföra uppgiften effektivt utan också att uppfylla alla säkerhetskrav.

Bild
Bild
Bild
Bild

Istället för ett skruvstycke används ibland andra klämmor, men de blir mindre pålitliga .… Dessutom med noggrannhet du kan göra ett skruvstycke för maskinen med egna händer . Ett sådant verktyg kommer att uppfylla sitt syfte inte sämre än fabriksproduktionsmodeller, och när det gäller kostnad, minus tidskostnader, blir det mycket billigare än en analog från tillverkaren. Innan du monterar återstår det bara att förstå utformningen av den önskade skruven.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bygganordning

I hjärtat av alla maskindiskar finns det ett antal grundläggande element:

  • stålremsor vid botten av skruvstaven;
  • rörliga och stationära käkar, som direkt klämmer fast och håller i arbetsstycket under drift;
  • ett handtag med en skruv för att styra hela strukturen, ändra käkarnas läge;
  • ytterligare plattor och fästelement för att säkerställa skruvens integritet och tillförlitlighet under drift.
Bild
Bild

Genom huvudsaken plankor alla andra delar av skruven är fixerade. Detta är en slags grund som säkerställer skruvstädets arbete under hela driftperioden. Därför väljs en hård och hållbar metall för dem. På den angivna platsen ett hål borras under skruven för framtida fastsättning av käftarna. I botten av den rörliga svampen en liten stålplåt är installerad - detta gör det möjligt att fixera deras rörelse och skyddar på ett tillförlitligt sätt från att hoppa av spåren.

Bild
Bild

En annan detalj som är värd att undersöka är skruven. Den är ansluten till svampen med en liten stålring genom rotation i ett specialtillverkat gängat hål i en av huvudremsorna.

Svampen rör sig och ger därigenom en klämma mellan de rörliga och stationära delarna . Men effekten av skruven i olika modeller kan skilja sig åt - allt beror på egenskaperna hos den valda designen. Enkla modeller ansluter skruven och den rörliga käken direkt till varandra. Klämning tillhandahålls antingen på grund av att skruven drar svampen bakom den eller stöter bort den under rörelse. Konceptet kommer att skilja sig åt beroende på vilken riktning propellern vänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rörande roterande modeller , för att underlätta arbetet, levereras energin för skruven via flera växlar anslutna till varandra i flera linjer. I det här fallet behöver befälhavaren inte anstränga sig för mycket under bearbetningen av tunga och massiva arbetsstycken. Detta är bara ett exempel på en mer komplex design.

Bild
Bild

Vyer

Maskindisk kan delas in i flera typer.

Fixat skruvstycke kallas också stationär. Deras design är den enklaste att göra hemma. Själva skruvstycket är fixerat i ett läge på maskinens arbetsyta.

I sådana modeller görs bara ett hål. För att ändra arbetsstyckets position flyttas antingen själva skruvstaven längs arbetsytan, eller så käftas käftarna och delen dras ut. Konstruktionen i sig är stel, innebär inte mindre kosmetiska operationer, till skillnad från roterande modeller. För priset ligger de i kategorin under genomsnittet och är därför tillgängliga för nästan alla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modeller med en roterande mekanism är dyrare än andra, de är mer effektiva för bearbetning av delar i en vinkel, det finns också en universell skruvstång som inkluderar alla fördelar med roterande och icke-roterande strukturer.

Men de har en högre kostnad, så de är inte alltid lämpliga för en hemverkstad.

Vridbart skruvstycke gör det möjligt att arbeta över hela koordinatplanet utan att ta bort arbetsstycket från klämman och utan att ändra själva verktyget. Skillnaden mot tidigare modeller är att det finns en speciell skivspelare upp till 360 grader i en cirkel, så att delen kan vridas bokstavligen i valfri vinkel för vidare bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också sammansatta självcentrerande modeller , som gör det möjligt att arbeta lika effektivt i horisontalplanet. På grund av detta kan arbetet påskyndas betydligt fram till serieproduktionen av arbetsstycken av en viss typ.

Bild
Bild

Globe typ skruvstycke gör det möjligt att arbeta i tre plan samtidigt på grund av en speciell plattform, så att även lutande hål kan reproduceras. Det viktigaste i arbetet är att välja rätt vinkel. Att arbeta med en del med det här verktyget kommer att vara noggrant och tidskrävande.

Bild
Bild

Sinus snabbspännskruv - ett hjälpverktyg för maskiner av olika slag, med vilka du kan utföra ett antal operationer från fräsning till hyvling eller slipning. Som regel används de aktivt i VVS -arbeten vid bearbetning av ett arbetsstycke i vinkel mot vertikalen. Vinkeln för bearbetning är vanligtvis skarp, allt beror på dess storlek och komplexiteten i uppgiften som tilldelas befälhavaren.

Bild
Bild

Treaxlig maskindisk installerad på fräs- och borrmaskiner som en extra utrustning. Tillverkningsmaterialet är gjutjärn, designen ger en skivspelare och ett antal ytterligare små delar som avsevärt ökar noggrannheten i arbetet med alla material. Verktygets totala vikt är från 4 kg, tryckzonen är ganska bred så att befälhavaren har möjlighet att arbeta med stora arbetsstycken.

Bild
Bild

Det finns mer komplexa modeller med pneumatisk fastspänning . Sådan hydrauliskt kraftigt skruvstycke installerat på fräsmaskiner som huvudverktyg för bearbetning. Materialet för tillverkning är gjutjärn eller annan metall som liknar tekniska egenskaper och motståndskraft mot mekaniska skador, korrosion och andra haverier under drift. När arbetsstycket fastspänns utövas ett visst tryck på det.

Bild
Bild

Du kan arbeta i flera områden genom att flytta låsstiftet om det behövs.

Pneumatiskt skruvstycke ofta dessutom utrustad med hydraulisk booster. Med deras hjälp kan du arbeta med tungmetallarbeten utan risk att skada produkten. Stommen och fästelementen är gjorda av stål och gjutjärn, käftarna har ett brett rörligt slag - upp till 250 mm inklusive. Skruven kan installeras på valfri horisontell yta med hjälp av speciella fästelement … Det finns flera fjädrar i klämmekanismen, som dessutom förbättrar indikatorn för dess tillförlitlighet och säkerhet under lufttryck under drift.

Bild
Bild

Valbara kriterier

Vid valet av design av ett lämpligt skruvstäd tas hänsyn till ett antal parametrar:

  • funktionell tillämpning av modellen;
  • funktioner i fästmekanismen;
  • material för tillverkning av svampar och andra huvuddelar;
  • käftarnas storlek och deras maximala rörelse;
  • trycknivå på arbetsstycket under bearbetning;
  • maximalt och minimum under skruvens gång;
  • vikten och massan på skruvstaven (om du planerar att montera en stationär modell beaktas också storleken på den framtida arbetsytan);
  • drivmekanism.

Om vi pratar om fördelarna med en skruvstäd, är det först och främst värt att komma ihåg möjligheten att arbeta med stora och tunga arbetsstycken.

Stål och gjutjärn som grundmaterial garanterar de hög slitstyrka och korrosionsskydd. Du kan utföra känsligt och exakt arbete utan att vara rädd för att förstöra delen.

Bild
Bild

Att göra hemma

Maskinskruv - ett verktyg som är utformat för att arbeta med hårt material, därför är deras huvudsakliga och viktigaste delar i konstruktionen av pålitlighet av hållbart stål eller gjutjärn. Själva mönstren kan skilja sig från modell till modell, beroende på typ och profil för användning. Om befälhavaren gör ett skruvstycke med egna händer för första gången, det är bäst att välja ett icke-vridbart skruvstycke för att få nödvändig erfarenhet och kompetens.

Den enda svårigheten att reproducera vissa laster hemma är designfunktionerna hos de roterande och icke-roterande modellerna.

Bild
Bild

Tryckplattor, remsor och andra delar , som styrkan och tillförlitligheten för verktyget beror på, bör vara tillverkad av metall som lätt tål slitage under långvarig drift. Fästelement och anslutningar som skruvar och muttrar är också gjorda av stål … Under montering av vissa modeller används den också svetsning , då måste du definitivt komma ihåg om scenen strippningssömmar . Plankor för arbete med olika typer av arbetsstycken och delar kan de också ha olika former och innehålla en fjäder i strukturen för bekvämt arbete med dimensionella delar.

Bild
Bild

Efter har identifierats en typ och Huvudinställningar framtida vice kan du försöka göra dem själv. Om vi pratar om storlekar kan du göra hemma:

  • stor;
  • små;
  • mini.

Snabbspännande mini-vice är en vanlig manuell version, som inte kräver installation och montering för arbete, du kan använda dem separat från maskinerna.

Bild
Bild

I det första steget, enligt ritningen och kraven i GOST, skärs ett arbetsstycke med önskad storlek - standard 45x45 cm, sedan några till för att fästa resten av delarna. Långa installeras med en kant inåt, korta - alltid utåt och i rät vinkel. Därefter svetsas hela strukturen ihop.

Därefter görs käftarna och förenas med arbetsskruven med hjälp av en mutter … Hela monteringen av maskindisken tar minst tid i enlighet med det valda schemat. I det sista steget rengörs alla sömmar. Dessutom kan du måla verktyget med färg för att skydda metallen från korrosion så länge som möjligt.

Bild
Bild

Hur man installerar?

Maskin laster, precis som hemlagade, kan fästas på bordet med speciella bultar , som är placerade i speciella urtag vid bottenplattan. Om designen är gjord för hand kan du komma på en annan, bekvämare typ av fästelement. Spåren är fästa vinkelrätt mot varandra på bordets eller maskinens yta, botten av skruvstädet torkas innan … Och det finns också flera stålplåtar för fixering . Om skruvstycket är fixerat tvärs, sätts dessa plattor också in i tvärspåren. Användning av bultar och muttrar för fastsättning är obligatorisk för att uppfylla de tekniska säkerhetskraven.

Rekommenderad: