Plattbrickor: GOST, Förstorade, M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Plast- Och Galvaniserade Brickor, Andra Typer Och Deras Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Plattbrickor: GOST, Förstorade, M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Plast- Och Galvaniserade Brickor, Andra Typer Och Deras Vikt

Video: Plattbrickor: GOST, Förstorade, M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Plast- Och Galvaniserade Brickor, Andra Typer Och Deras Vikt
Video: Machoire Rems pour tige filetés M6-M8-M10 2024, April
Plattbrickor: GOST, Förstorade, M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Plast- Och Galvaniserade Brickor, Andra Typer Och Deras Vikt
Plattbrickor: GOST, Förstorade, M6 Och M8, M10 Och Andra Storlekar, Plast- Och Galvaniserade Brickor, Andra Typer Och Deras Vikt
Anonim

I processen med att använda bultar, självgängande skruvar och skruvar, finns det ibland behov av ytterligare element som gör att du kan dra åt fästelementen ordentligt genom att använda den nödvändiga kraften och för att vara säker på att fästelementets huvud inte faller i ytan. För att utföra alla dessa uppgifter skapades en mycket enkel men effektiv pjäs som kallades en tvättmaskin. Genom att känna till produktens funktioner och sorter kan du skickligt använda den och uppnå maximala resultat i ditt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

När du arbetar med fästelement uppstår ett antal svårigheter då och då, som bara löstes med tillkomsten av brickor. Med en liten metallplatta med ett hål i mitten kan tekniker undvika:

  • spontan avveckling av delar;
  • skada vid skruvning av fästelement;
  • otillräcklig tät fixering av en bult, skruv eller självgängande skruv.
Bild
Bild

Tack vare skapandet av brickan, vars namn kommer från tyska Scheibe, var det möjligt att få mer fullständig kontroll i processen att skruva fast fästelementen och få en tillförlitlig fixering.

Trots designens enkelhet är det brickan som gör det möjligt att öka klämytan och i vissa fall göra anslutningen av delar tätare. På grund av den breda tillämpningen av denna produkt har tillverkarna sett till att diametern på det inre hålet är annorlunda.

Plattbrickor kan tillverkas av olika material, men deras kvalitet förblir oförändrad, som styrs av GOST 11371-78. Till salu hittar du denna produkt i två versioner:

  1. utan fasning - brickan har samma bredd över hela ytan;
  2. avfasade - det finns en 40 ° fasning mot produktens kant.
Bild
Bild

Beroende på applikationen kan du välja mellan enkla brickor eller förstärkta brickor som tål tung belastning. Detta alternativ används framgångsrikt inom lätt och tung industri. De mest populära användningsområdena för brickor är:

  • skeppsbyggnad;
  • maskinteknik;
  • montering av jordbruksmaskiner;
  • produktion av verktygsmaskiner för olika ändamål;
  • byggande av oljefabriker;
  • arbeta med kylutrustning;
  • möbelindustrin.
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom det finns ganska många alternativ för var brickorna kan användas, är det viktigt att kunna välja sorterna korrekt i en specifik situation, annars blir anslutningarna av dålig kvalitet, vilket kommer att medföra många negativa konsekvenser.

För att förstå vilka brickor som behövs för vad, Det är viktigt att känna till de tekniska egenskaperna för varje produktvariant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i produktionen

För att få plattbrickor kan du använda stång eller plåtmaterial, som slipas med nödvändiga verktyg. I processen att skapa produkter kan de genomgå värmebehandling, vilket i slutändan ger starkare och mer tillförlitliga delar. Det bästa alternativet anses vara material på vilka ett skyddande lager har applicerats - deras livslängd är mycket längre. En av de viktiga punkterna är galvaniseringsproceduren, som kan utföras på två sätt.

Galvaniserad - ett tunt lager zink appliceras på brickorna på grund av kemikaliens verkan, vilket gör det möjligt att få en jämn produkt med en jämn beläggning.

Bild
Bild

Varmförzinkad - den mest populära metoden med vilken det är möjligt att få högkvalitativa brickor. Processen består av produktberedning och galvanisering. För att göra beläggningen jämn, avfettas, etsas, tvättas och torkas alla delar. Därefter doppas de i het zinklösning, vilket ger delarna ett skyddande lager.

Bild
Bild

Om vi pratar om aluminiumbrickor, behandlas de med gul kromering, vilket förhindrar att metallen försämras under påverkan av korrosion. För bästa resultat tvättas tvättmaskinens ämnen, etsas, tvättas igen och krom appliceras och tvättas sedan igen.

Bild
Bild

Olika sorter

Brickornas utseende gjorde det möjligt att vara säker på fästelement med självgängande skruvar och skruvar, därför används dessa produkter i stor utsträckning i olika branscher. På grund av dess stora popularitet har många varianter av denna del dykt upp:

låsning - ha tänder eller tassar, tack vare vilka de gör det möjligt att fixera fästelement, vilket hindrar dem från att snurra;

Bild
Bild

sned - låta dig jämna ut ytorna, om det behövs;

Bild
Bild

flerfota - har ett större antal ben, vilket gör att du kan maximera produktens låsegenskaper;

Bild
Bild

odlare - delad bricka, har ändar i olika plan, vilket gör det möjligt att fixa detaljerna så mycket som möjligt;

Bild
Bild

snabbt avtagbar - har en speciell design som gör det enkelt att sätta på och ta av brickan, tack vare vilken det är möjligt att förhindra axiell förskjutning;

Bild
Bild

skivformad - låter dig dämpa stötar och högt tryck i ett trångt utrymme;

Bild
Bild

tandad - ha tänder som tillåter fjädrande, och därmed pressa fästelementen mot ytan.

Bild
Bild

Om vi överväger olika brickor mer detaljerat kan du märka en skillnad i vissa kriterier:

  • diameter - externa indikatorer på diameter är vanligtvis inte så viktiga, och inre dimensioner kan ha följande dimensioner: 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 27, 30, 36 mm eller mer;
  • fältets bredd - brickor är indelade i breda och smala sorter;
  • form - platt version, motsvarar GOST 11371 eller DIN 125, detta alternativ är det vanligaste; platt ökad motsvarar GOST 6958 eller DIN 9021, detta är en förstärkt bricka på grund av längre fält; odlarrum uppfyller GOST 6402 eller DIN 127, även kallad fjäder; snabbkopplingsanordning överensstämmer med DIN 6799; fyrkantiga brickor, som kan vara kilformade, motsvarande GOST 10906-78, eller fyrkantiga för träprodukter, motsvarande DIN 436.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tvättmarkeringar gör att du snabbare kan hitta rätt typ och välja den för ett specifikt material och typ av arbete.

Alla vanliga brickor måste uppfylla kvalitetskraven. Därför tillhandahålls GOST för de flesta … Det finns ganska många tvättmaskiner och antalet kan fyllas på, därför är det viktigt att studera klassificeringarna och välja ytterligare produkter för fästelement korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Olika material kan användas för tillverkning av brickor. De mest efterfrågade är:

  • kolstål;
  • legerat stål;
  • rostfritt stål;
  • mässing;
  • koppar;
  • plast;
  • trä;
  • kartong;
  • sudd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den belagda stålbrickan, liksom galvaniserade sorter, är de mest efterfrågade delarna, eftersom de har god hållfasthet och motståndskraft mot olika påverkan. Plastalternativ anses vara ett bra alternativ, eftersom det inte behövs ytterligare bearbetning under produktionsprocessen.

Nylonbrickor hjälper till att skydda metallfästen och förbättrar deras hållbarhet.

Genom att använda olika material kan du välja delar för olika områden och uppnå bästa resultat.

Bild
Bild

Mått och vikt

Användningen av brickor har sina egna egenskaper och nyanser, därför blir det i vissa fall nödvändigt att veta produktens exakta storlek och vikt. För att navigera i dessa indikatorer kan du använda tabellen där parametrarna anges för 1 del:

Storleken

Diameter 1

Diameter 2

Vikt 1000 st., Kg

М4 4.3 0.299
M5 5.3 10 0.413
M6 6.4 12 0.991
М8 8.4 16 1.726
M10 10.5 20 3.440
M12 13 24 6.273
M14 15 28 8.616
М16 17 30 11.301
M20 21 37 17.16
M24 25 44 32.33
M30 31 56 53.64
M36 37 66 92.08
Bild
Bild

Diametrarna och vikterna på brickor i olika storlekar skiljer sig väsentligt från varandra, därför är det viktigt att uppmärksamma detta. Utöver denna tabell finns data om viktindikatorer för lätta, normala, tunga och extra tunga brickor. För vissa typer av arbete kommer dessa värden att vara särskilt viktiga, därför är det värt att uppmärksamma märkningen och andra egenskaper hos brickorna i arbetet med dem.

Rekommenderad: