Kamerastativ (51 Bilder): Hur Man Väljer Ett Stativ, Stativ Eller Flexibelt Stativ För Din DSLR? Bästa Stativ Och Monopoder På Bordsskivor

Innehållsförteckning:

Video: Kamerastativ (51 Bilder): Hur Man Väljer Ett Stativ, Stativ Eller Flexibelt Stativ För Din DSLR? Bästa Stativ Och Monopoder På Bordsskivor

Video: Kamerastativ (51 Bilder): Hur Man Väljer Ett Stativ, Stativ Eller Flexibelt Stativ För Din DSLR? Bästa Stativ Och Monopoder På Bordsskivor
Video: Kamerastativ - Flexibelt 2024, April
Kamerastativ (51 Bilder): Hur Man Väljer Ett Stativ, Stativ Eller Flexibelt Stativ För Din DSLR? Bästa Stativ Och Monopoder På Bordsskivor
Kamerastativ (51 Bilder): Hur Man Väljer Ett Stativ, Stativ Eller Flexibelt Stativ För Din DSLR? Bästa Stativ Och Monopoder På Bordsskivor
Anonim

Kamerastativ har länge varit en integrerad del av arsenalen för inte bara proffs. Enligt aktuell statistik används dessa enheter också i stor utsträckning av amatörer. Med stativ kan du ta bilder med högsta möjliga kvalitet i nästan alla, även de svåraste förhållandena. Det är av denna anledning som många nybörjare undrar hur man väljer rätt stativ för din kamera? Man bör komma ihåg att nu finns det i motsvarande marknadssegment hela rader av många tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Dessa dagar kan ganska bra foton tas med kameror på moderna smartphones och andra mobila enheter. Men för riktigt högkvalitativa bilder behöver du vanligtvis en DSLR-kamera. Listan över nödvändig utrustning slutar dock inte med en kamera. I de flesta fall blir ett bra stativ för kameror en oumbärlig assistent.

Detta tillbehör säkrar kameran säkert och ger maximal rörelsefrihet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som praxis och erfarenhet av proffs visar, utan användning av ett högkvalitativt stativ och andra typer av stativ, är det i vissa situationer omöjligt att räkna med ett bra foto . Baserat på detta bör man fokusera på de främsta fördelarna med de beskrivna enheterna. Den största fördelen med ett stativ är att det per definition fungerar som ett stöd. Användaren har förmågan att fixa kameran stelbart och först efter det välja, samt ändra motiv för fotografering när som helst.

Bild
Bild

Dessutom pratar vi om följande obestridliga fördelar

  1. Möjlighet att ta högkvalitativa bilder med låga ISO-värden (känslighet). När du använder stativ kan du vara säker på att bilden inte kommer att bli suddig. Dessa enheter är oumbärliga för fotografering av soluppgångar och solnedgångar, liksom andra naturfenomen.
  2. Möjligheten att ta ett lugnt skott. För vissa kan denna punkt verka tveksam. Men som praktiken visar är det bäst att utjämna många potentiella defekter så mycket som möjligt inte under bearbetningen av ramar, utan direkt på skjutplatsen.
  3. Ett pålitligt och stabilt fotografiskt stöd gör att du kan få ut det mesta av timern när du tar gruppbilder. Genom att fästa kameran på ett stativ kan fotografen själv bli en del av fotot utan att oroa sig för dess kvalitet. Med andra ord talar vi om fullständig handlingsfrihet som tillhandahålls av användningen av sådana strukturer.
  4. Moderna stativ är oumbärliga i situationer där fotografering utförs med lång brännvidd. Observera att stora linser används. Samtidigt kan även minimala fluktuationer i teknik vara dödliga. Ett stativ eliminerar nästan alla potentiella risker.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med de övervägda enheterna är uppenbara för alla som minst en gång har stött på fotograferingsprocessen. Men för att vara rättvis är det värt att uppmärksamma nackdelarna, eftersom ingenting är perfekt . Och i det här fallet pratar vi först och främst om utrustningens vikt och dimensioner. Dessa parametrar är mest relevanta för reseintresserade.

Dessutom kan polernas dimensioner spela en nyckelroll vid filmning i trånga utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

För närvarande erbjuder tillverkare både amatörer och proffs mer än ett brett utbud av stativmodeller för olika typer av kameror. Deras lista innehåller handhållna (bärbara) och stationära enheter. Fotografer har tillgång till de så kallade kranställen, samt kompakta (mini) enheter . Samtidigt väljer många användare universella utrustningsmodeller.

Bild
Bild

Bordsskiva

I det här fallet talar vi om hållare för liten fotografisk utrustning, som ofta används för makrofotografering. Dessa jämförelsevis små stativ består av 2 eller 3-sektions stödben och har i allmänhet inte en central stolpe. Med hänsyn till designfunktionerna kan bordsskivor delas in i följande typer.

  1. Stativ, som är kompakta med tre ben.
  2. Stativklämmor, fast fixerade i horisontellt läge med speciella klämmor.
  3. "Clothespins" är stativ som används för att fixa kompaktkameror och är utrustade med en fjäderklämma.
  4. "Spiders" (Gorllapod stativ) är en bordshållare med flexibla gångjärn.
  5. "Sugkoppar" - anordningar för installation av fotografisk utrustning på släta ytor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att fokusera på flexibla (även kallade ledade) stativ. I detta fall är konstruktionen baserad på rörliga, gummerade segment som är anslutna med gångjärn. De främsta fördelarna med sådana modeller inkluderar den nästan fullständiga frånvaron av glidning på ytan, som tillhandahålls av gummibeläggningen av benen. Dessutom innehåller listan över obestridliga fördelar:

  • kompakthet;
  • minsta vikt;
  • maximal rörlighet
  • överkomlig kostnad.

Naturligtvis kan man inte klara sig utan de uppenbara nackdelarna som är karakteristiska för de beskrivna konstruktionerna. Sådana ministöd rekommenderas inte för användning i öppna områden.

Detta avser spindelstativens låga stabilitet i ogynnsamma väderförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Golvstående

Stativ av lämplig längd är klassiska stativ som kan installeras på golvet eller någon annan yta. De skiljer sig från bordsskivans modeller av stativ som beskrivits ovan i deras dimensioner och närvaron av ett centralt stativ . Benen på golvarmaturen är teleskopiska, vilket gör att du kan justera höjden på kamerainstallationen. Du kan också använda den utdragbara mittstången för detta.

Förresten, vissa modeller av trebenta stativ är utrustade med en speciell lyftmekanism.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de allra flesta fall arbetshöjden för sådana stativ står i proportion till människans höjd … Detta eliminerar behovet av ytterligare stativ och installerar strukturer direkt på golvet eller på marken. Med hänsyn till driftsegenskaperna kan sådana stativ klassas som de mest mångsidiga. Samtidigt inkluderar deras främsta nackdelar den relativt stora vikten och dimensionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monopods

Denna kategori av stativ innehåller teleskopstänger med ett stöd. Idag används de i stor utsträckning för amatörfotografering, liksom av reportrar . Under drift överförs hela massan av utrustning installerad på monopoden till stödet. Som ett resultat minimeras kameraskakningar, bildkvaliteten förbättras och belastningen på fotografens händer lindras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi jämför monopoder med utomhusstativ, så är den främsta fördelen med den förstnämnda deras låga vikt och kompakthet . Bland annat gör det enbenta stödet att användaren kan röra sig fritt, praktiskt taget utan att begränsa sin rörelse när han väljer den mest framgångsrika vinkeln.

Det bör dock komma ihåg att användning av enmonopod kräver vissa färdigheter.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Idag upplever marknaden för fotografisk utrustning och ytterligare utrustning inte brist på förslag. Många tillverkningsföretag representerar sina produkter inom respektive segment. Det är ganska svårt att navigera i en sådan variation, särskilt för nybörjarfotografer.

De nuvarande betygen för de mest populära stativmodellerna kan komma till undsättning, som sammanställs med hänsyn till följande kriterier:

  • enhetstyp;
  • viktiga designfunktioner;
  • typ av huvud och rotationsområde;
  • tillgänglighet för utbytbara plattformar;
  • vikt och mått.

Nu intar ledande positioner i sådana betyg representanter för modellserierna för märken från olika länder . Samtidigt beror valet av en specifik modell på ett antal faktorer och personliga preferenser hos den potentiella köparen. Nedan följer korta beskrivningar av populära stativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modell Star-63 från HAMA Är en mångsidig utomhusenhet som ofta används av amatörer och proffs för fotografering och videoinspelning. Stativets huvudsakliga egenskaper inkluderar ett effektivt skydd av strukturelement mot fukt och damm. Detta gör att den kan användas i nästan alla väderförhållanden. Följande egenskaper bör bland annat lyftas fram:

  • strukturens tillförlitlighet och styrka;
  • relativt lätt vikt;
  • närvaron av en bärväska i satsen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beike Q999 - ett stativ som representerar kategorin professionell fotografisk utrustning. En av de främsta konkurrensfördelarna är möjligheten att använda den i form av en monopod, samt snabb och bekväm omvandling till en ryggsäck. De uppenbara fördelarna med modellen inkluderar också:

  • parametrar är justerbara;
  • Bygg kvalité;
  • stilrent utseende.
Bild
Bild

TR-A1 från Continent - ett universellt stativ, vars arbetshöjd varierar i intervallet 0, 63-1, 65 meter. Enheten klarar en belastning på upp till 4 kg och skiljer sig från sina konkurrenter i maximal enkel installation och justering (det finns en integrerad nivå). Särskilt viktigt är också 3D -huvudet med en avtagbar plattform och lyftmekanismen. Kameran kan fixeras i horisontella och vertikala positioner. Oftast används denna modell i en fotografisk studio.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grifon WT3110 är ett golvstativ med fyra sektioner för foto- och videoutrustning. Den robusta konstruktionen gör att du kan skjuta i höjder upp till 1,6 meter. De främsta fördelarna med modellen är:

  • lätt vikt (endast 0,5 kg);
  • ökad bärighet;
  • styrka;
  • maximal användarvänlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan samma resultatindikatorer har modell E-600EX från Benro … Men i enlighet med många användarrecensioner, inklusive professionella fotografer, De främsta fördelarna med dessa golvstående stativ med 4 sektioner är:

  • hög byggkvalitet och material;
  • maximal strukturell tillförlitlighet;
  • jämn rotation av stativhuvudet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationärt stativ Mini Ball L från Hama används ofta av fotografer och videografer. Enheten låter dig skjuta på 14 till 21 cm höjd och väger samtidigt bara 110 g. Detta ministativ är ett utmärkt exempel på traditionell tysk kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan populär modell av stationära miniatyrkamerastativ och kikare är EX-Mini från Velbon … På grund av speciella sträckmärken reduceras utrustningsskakningar till noll. Den mest pålitliga kamerafixeringen säkerställs med hjälp av klipplås. Stativhuvudet är inte avtagbart, vilket eliminerar risken att förlora det. På tal om modellens konkurrensfördelar bör man fokusera på:

  • maximal stabilitet;
  • Kompakt storlek;
  • enkel användning.
Bild
Bild

Om vi överväger stativ relaterade till budgetprissegmentet, bör du vara uppmärksam på Falcon Eyes MT125 … Förutsägbart är den största fördelen med denna modell dess mer än överkomliga kostnad. Dessutom har stativet en lägsta vikt med en lastkapacitet på upp till 0,5 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Som redan nämnts tillåter den moderna marknaden potentiella köpare att välja det mest lämpliga stativet för varje specifikt fall. I detta fall är en avgörande faktorer driftsförhållandena . Till exempel, när du väljer en enhet för en studio eller hem, kan du inte fokusera på vikt och dimensioner. Samtidigt kommer dessa att vara viktiga kriterier för reseintresserade.

Bild
Bild

Oavsett fotografens erfarenhet rekommenderas det att välja ett stativ för fotografisk utrustning, med hänsyn tagen till fotograferingens särdrag . I vissa fall är ett monopod mer än tillräckligt, medan i andra situationer är ett stationärt stativ med fjärrkontroll den optimala lösningen. Du bör också fokusera på kamerans egenskaper.

Bild
Bild

Erfarna fotografer rekommenderar att ägna särskild uppmärksamhet åt följande viktiga punkter

  • Materialets kvalitet och grundläggande egenskaper. Om frånvaron av vibrationer och lägsta vikt på strukturen ligger i framkant, skulle kol vara det bästa alternativet. Aluminium i detta fall kommer att vara tyngre, men mer stabil.
  • Antal utdragbara stativben. För närvarande erbjuder tillverkare modeller med 2 till 5 segment. Man bör komma ihåg att måtten på enheten i det vikta tillståndet, liksom dess stabilitet, beror direkt på denna parameter.
  • Diameter på benen.
  • Stativets arbetshöjdsområde.
  • Kvaliteten på fotfästena. Spikar är bäst för montering av armaturer på mjuka ytor. Om stativet används oftare på släta och hala ytor, bör gummitopparna väljas.
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt typen av huvud, det vill säga enheten med vilken kamerans position justeras. Det finns tre sorter, nämligen:

  • boll;
  • 2D;
  • 3D.

Det första alternativet ger den snabbaste inställningen. I detta fall utförs justeringen av kamerans position med en speciell spak. Kulhuvuden är dock de mest kortlivade och är inte heller avsedda för panoramafotografering. Med tanke på detta alternativ är det nödvändigt att fokusera på handtagets kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De andra två typerna av huvuden fungerar på en annan princip. 2D -enheter rör huvudet med kameran i vertikala och horisontella plan, medan det i 3D -modeller finns en lutning åt sidan . Till skillnad från bollhuvuden kännetecknas dessa två alternativ av lång livslängd och är relevanta vid fotografering i panoramaläge. Samtidigt kommer det att vara användbart att ta hänsyn till den ekonomiska sidan av frågan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Korrekt drift är nyckeln till utrustningens livslängd. Detta gäller naturligtvis även fotostativ. Det rekommenderas starkt att följa följande grundläggande regler.

  1. För att minimera alla vibrationer och säkerställa en pålitlig fixering av kameran är det nödvändigt att ställa in stativet korrekt. I detta fall bör stödytans hänsyn tas till, och vid fotografering utomhus måste stativet fixeras så att det inte svajar med vinden.
  2. Eventuell förorening måste avlägsnas noggrant efter varje användning. Vi kan prata om sand och saltvatten, vars träff på olika delar av stativet (särskilt de med trådar) kommer att ha en extremt negativ effekt på dess livslängd.
  3. För att säkert fixa enskilda delar, samt för att utföra mindre reparationer på fältet, rekommenderas att alltid ha en uppsättning nycklar som regel levereras med stativ.
  4. Det är bäst att alltid lämna stativplattan säkrad för att minimera risken att förlora den.
  5. Att använda funktionen för automatisk frigöring hjälper till att förhindra kamerarörelser vid fotografering. För att göra detta bör du inte heller hålla i själva kameran och stativet med händerna.
  6. Maximal bekvämlighet tillhandahålls med hjälp av fjärrkontroller.
  7. Att helt förlänga mittstället med en kamera eller annan utrustning installerad med adaptrar bör endast göras när det är absolut nödvändigt.
  8. Det är mycket oönskat att bära ett stativ med utrustningen fäst vid den.
  9. Stabiliteten för hela strukturen kan ökas med hjälp av viktmaterial.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom allt ovanstående, det är nödvändigt att behandla utrustningen under dess användning med lämplig uppmärksamhet och omsorg … Detta gäller även för transport av stativ.

Rekommenderad: