Hur Använder Man Nivån? Hur Fungerar Man Korrekt Med Skena Och Optisk Nivå I Konstruktionen? Installera Och Installera Enheten I Arbetsläge

Innehållsförteckning:

Video: Hur Använder Man Nivån? Hur Fungerar Man Korrekt Med Skena Och Optisk Nivå I Konstruktionen? Installera Och Installera Enheten I Arbetsläge

Video: Hur Använder Man Nivån? Hur Fungerar Man Korrekt Med Skena Och Optisk Nivå I Konstruktionen? Installera Och Installera Enheten I Arbetsläge
Video: Installera/Återställa Windows, ENKELT - Komplett.se 2024, April
Hur Använder Man Nivån? Hur Fungerar Man Korrekt Med Skena Och Optisk Nivå I Konstruktionen? Installera Och Installera Enheten I Arbetsläge
Hur Använder Man Nivån? Hur Fungerar Man Korrekt Med Skena Och Optisk Nivå I Konstruktionen? Installera Och Installera Enheten I Arbetsläge
Anonim

En nivå är en enhet som används för att göra geodetiska mätningar. Det används vid konstruktion av byggnader, vägar, tekniska strukturer och andra anläggningar. Dess huvudsakliga syfte är att mäta höjdskillnaden mellan byggobjektets ytor / nivåer. Till exempel, den används för att mäta skillnaden mellan höjderna på fundamentens sidor, förstärkningsbälten i byggnader och andra strukturella element, vars arrangemang kräver ökad noggrannhet … Före användning krävs förberedelse av enheten - för att få de enskilda arbetsenheterna att fungera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att sätta upp stativet

För att få bästa resultat när du gör mätningar med en nivå är det nödvändigt att lära dig hur du använder den här enheten. Att arbeta med det börjar med att sätta upp ett stativ. De viktigaste kriterierna som bestämmer normerna för stativets arbetsställning är:

  • vertikal nivå;
  • horisontell nivå;
  • stabilitet.
Bild
Bild

Närvaron av en vertikal nivå i stativets läge på marken gör det möjligt att minska felet i det slutliga mätresultatet. Detta fel kan uttryckas som en kränkning av den horisontella nivån. Således påverkar stativets vertikala nivå visningen av den horisontella nivån i nivåens okular.

Stativets horisontella nivå bestäms av lutningen på den övre landningsplattan . Närvaron av en avvikelse av dess yta från horisontlinjen i en vinkel som överstiger det tillåtna värdet kan leda till en förändring av den vertikala nivån som visas i enhetens okular.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stativets stabilitet är av yttersta vikt . Beroende på tillståndet på ytan som stativet sitter på måste åtgärder vidtas för att säkerställa dess stabilitet. Som en del av dessa åtgärder kontrolleras marken eller annan yta för löshet, hål, sprickor eller andra brister. Stabiliteten för varje stativben bör kontrolleras så att ingen av dem faller i marken, glider åt sidan eller på annat sätt ändrar sin position.

Vid bestämning av stabilitetsgraden är det viktigt att ta hänsyn till ytterligare belastningar: under mätningarna kommer nivån att rotera på landningsplatsen. De ansträngningar som gjorts för att rotera den ska inte flytta stativet från dess position.

Bild
Bild

Att veta hur stativet fungerar hjälper dig att ställa in stativet korrekt. Den består av följande element:

  • landningsplats;
  • justerskruvar;
  • stödben (3 st.);
  • klämmor;
  • supporttips.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsplattan är planet högst upp på stativet . Den är utrustad med spår med gängade anslutningar, olika klämmor och justeringsskruvar. En roterande mekanism fungerar under den, som gör att du kan rotera nivån utan att flytta nivån på dess position. Denna plattform kopplar ihop stativbenen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Justeringsskruvarna fungerar tillsammans med plattformen och andra delar av stativet . Med deras hjälp kan du ändra landningsplanets position i rymden. De låter dig uppnå rätt nivå på sin plats - dess parallellitet till horisonten. Några av justeringsskruvarna används för att säkra positionen. De används efter att padjusteringen har slutförts. Deras närvaro låter dig begränsa dess spontana rörelse och utesluta avvikelser från horisonten.

Bild
Bild

Stativets stödben är stativets huvudelement . De är fixerade i ett område - under landningsområdet och avviker till sidan med balkar. Deras utsträckning till sidorna begränsas av fästmekanismen och remmar som förbinder deras mellersta delar. Var och en av benen är teleskopisk. Förlängningen och fixeringen av knäna på stöden utförs tack vare klämmorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klämmor är enkla mekanismer som ligger vid ledpunkterna på benens knän . De arbetar på en spaksprincip, som gör att du kan lossa eller fixera klämman i en rörelse. Denna lösning är optimal för detta stativ, eftersom skruvklämmorna, som användes i tidigare modifieringar, krävde mer tid och ansträngning att använda.

De teleskopiska benen och spakklämmorna på dem gör det möjligt att öka effektiviteten av stativinstallation, även i ojämn terräng. Om det behövs kan ett eller flera stöd endast förlängas delvis, och de återstående kan förlängas till sin fulla längd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stativstödspetsar är spetsiga metalländar med ett litet”fäste” som förhindrar att spetsen tränger in djupt i jorden. Närvaron av dessa ändlock ökar den statiska strukturen. På en slät yta hindrar de spetsiga ändarna stödfötterna från att glida, vilket förhindrar att nivån flyttas.

På mjuka och fritt flödande ytor sjunker spetsarna ner i jorden, men begränsaren förhindrar detta att sjunka genom att kontrollera dess djup. Detta undviker oavsiktlig nedsänkning av ett eller flera stöd samtidigt. Ofta är spetsarna utrustade med "tassar", som tjänar till att trycka på dem med fotsulan . Således pressas spetsarna ned i jorden av anordningens operatör till önskat djup.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nivåinställning

Nivån är en optisk enhet. För korrekt funktion är dess position i rymden viktig. För att justera det finns särskilda mekanismer. Inom konstruktion är de vanligaste nivåerna med inbyggda bubbelnivåer, justering med orientering som gör att du kan uppnå rätt plats.

För den mest effektiva justeringen är nivån utrustad med tre skruvar som ändrar enhetens position längs tre axlar: X, Y och Z . Genom att vrida dessa skruvar en efter en kan rätt position uppnås. Vid justeringsmanipulationer är det viktigt att uppmärksamma placeringen av luftbubblor i kolvar med vätska. För bästa resultat bör de placeras mellan gränslinjerna.

En cirkulär bubblanivå är placerad högst upp på instrumentet. Två cirklar är markerade på kolven: en stor och en liten. Efter nivelleringen bör bubblan placeras strikt i mitten av den lilla cirkeln. Denna procedur är det svåraste steget för att ställa in nivån . För att underlätta dess implementering måste du ställa in stativet på maximal "nivå", eftersom marginalen för fri justering av enheten med tre skruvar är begränsad. Nästa steg i att ställa in nivån är att justera dess optiska lins.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fokuserar

Genomföra fokusmanipulationer tillhandahålls av närvaron av flera justeringselement på enheten:

  • okular ringar;
  • fokuseringsskruv;
  • styrskruv.

Okularringen används för att fokusera ögat på reticle. Reticle är de markeringar som ögat ser genom nivåens okular. Den består av en vertikal linje och flera horisontella. Mätningar görs längs den längsta horisontella linjen. Dess skärningspunkt med den vertikala stapeln är utgångspunkten för mätningar, vilket gör det möjligt att undvika att ställa in horisonten vid beräkningar av genomsnittlig betydelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fokuseringsskruven är en fokusjusterare, med hjälp av den justerar du fokus på själva mätobjektet . Varje nivå används tillsammans med en mätstång, vilket gör den till detta objekt. När en tydlig visning av retikeln visas i okularröret, vrid fokuseringsskruven tills personalbilden bakom reticle blir tydlig. När fokusjusteraren roteras rör sig linsen inuti okularröret, vilket hjälper till att zooma in eller ut ur bilden. Fokuskorrigering måste utföras före varje datainsamling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Siktskruven roterar nivån runt sin axel, så att linsen kan flyttas till önskat läge. I denna position ska den vertikala ritslinjen vara centrerad på mätstången.

För att förbättra resultatens noggrannhet måste du veta hur man korrekt tar avläsningar från enheten, vad de betyder och hur man korrigerar resultatet baserat på dem.

Bild
Bild

Mät och håll värden

Mätning genom nivån görs genom att välja en referenspunkt och sedan justera positionsvärdena för andra punkter baserat på ursprungsdata. Exempel: Mätstången är placerad på den högsta punkten i planet som ska mätas . Då riktas nivån mot personalskalan.

För att underlätta avläsningarna rör sig personalen uppåt eller nedåt så att trådkorset på linserna står vid ett heltal som anges på personalskalan. Detta värde är fast. Därefter förflyttas personalen till en annan mätpunkt. I den nya positionen måste du hitta det fasta värdet på skalan - det bör också sammanfalla med linsens hårkors. Efter att ha kombinerat dessa indikatorer blir personalens nedre kant den punkt där märket kommer att sättas.

Bild
Bild

I de flesta fall sätts sådana märken på riktmärken - speciella strukturer mellan vilka konstruktionskablar dras (används till exempel när man häller fundament eller lägger tegelväggar). Beroende på indikatorerna för inriktningen av hårkorset på nivån och värdet på personalskalan kan det vara nödvändigt att flytta riktmärket eller flytta det längs den vertikala axeln. I slutändan är alla viktiga punkter markerade på personalens nedre kant och sammanfaller med den första referenspunkten när det gäller nivåindikatorer.

Bild
Bild

Nivån gör att du kan ställa in mätpunkter på samma nivå över stora ytor, vilket är omöjligt att göra med användning av andra mätanordningar. Avståndet som kan begränsa enhetens verkan bestäms av dess tekniska kapacitet och linsens egenskaper. Förutom, felaktigt vald stativhöjd kan störa mätprocessen … Om den tillåtna lägeshöjden överskrids och mätningar ska göras vid en låg punkt, är det kanske inte tillräckligt med mätstångens längd. Detta kommer att leda till frånvaron av en linjal i linsen på nivån - det blir omöjligt att ta mätningar.

Om du följer de grundläggande reglerna för att använda nivån kan du uppnå positiva resultat när du gör mätningar. Detta kommer att påverka den slutliga kvaliteten på det utförda arbetet.

Bild
Bild

Då är det nödvändigt att undvika vanliga misstag som kan minska enhetens effektivitet.

Möjliga misstag

Det vanligaste misstaget när du använder en nivå är felaktig installation. Försummelse av även små avvikelser från nivån kan leda till betydande fel i den fortsatta produktionen av arbetet . Ju större mätavstånd, desto större avvikelse från det exakta värdet.

Ett annat misstag är fel val av siffror på personalskalan. Endast hela tal väljs, inga bråk. Detta fel komplicerar den efterföljande jämförelsen av det valda numret med efterföljande avläsningar. Fraktionella värden är svårare att jämföra med varandra.

Bristen på konstant ytterligare justering kan leda till en gradvis ökning av felet, vilket kommer att vara osynligt i de inledande skeden . I framtiden kommer detta att påverka kvaliteten på det utförda arbetet negativt, vilket kan leda till hot mot säkerheten under driften av anläggningen.

Rekommenderad: