Markering Vernier Bromsok: Metall Modeller Med Hårdmetall Käftar 250 Mm Och 300 Mm, GOST Och Val

Innehållsförteckning:

Video: Markering Vernier Bromsok: Metall Modeller Med Hårdmetall Käftar 250 Mm Och 300 Mm, GOST Och Val

Video: Markering Vernier Bromsok: Metall Modeller Med Hårdmetall Käftar 250 Mm Och 300 Mm, GOST Och Val
Video: How to Read a Metric Vernier Caliper 2024, Maj
Markering Vernier Bromsok: Metall Modeller Med Hårdmetall Käftar 250 Mm Och 300 Mm, GOST Och Val
Markering Vernier Bromsok: Metall Modeller Med Hårdmetall Käftar 250 Mm Och 300 Mm, GOST Och Val
Anonim

Det mest kända verktyget för exakta mätningar är en tjocklek, det är enkelt och samtidigt kan du göra mätningar, vars felgräns inte överstiger hundradelar av en millimeter. En av varianterna är en markeringsmått (ShTSR), avsedd både för bestämning av linjära dimensioner och för markering av ytor med stor noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip

Denna enhet är utformad på samma sätt som en konventionell tjocklek. Den har en stång - en hård legeringsskena med en skala av indelningar applicerade på den. En glidram är fäst på skenan, som kan flyttas längs stången. Markörkalipern har 2 hårdmetallkäftar - en av dem är orörlig, representerar en av ändarna på stapeln. Den andra är på ramen och rör sig med den.

Den del som ska mätas kan klämmas mellan käftarna, medan ramen fixeras med en speciell skruv. Vanligtvis har bromsoket ytterligare ett par käkar för att ta inre dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa modeller är utrustade med en djupmätare som gör att du kan mäta djupet av hål, spår och spår . Det viktigaste elementet i enheten, på grund av vilken mätnoggrannheten uppnås, är avläsningsanordningen.

Bild
Bild

Det enklaste alternativet är vernier, som är en vanlig delningsskala som appliceras på en av kanterna på ramluckan. Istället för en vernier kan läsenheten vara en urtavla eller en speciell dator. Layoutversionen av enheten har en design som är identisk med den som beskrivs och några fler funktioner.

  • Cirkulärt ledningssystem. Denna enhet behövs för bekvämlighet vid märkning.
  • Materialet i käftarna är av ökad hårdhet och deras spetsiga form, vilket möjliggör märkning på metall och ökar noggrannheten, vilket minimerar deformation av käftarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste tekniska villkoren bestäms av GOST 166-89. De viktigaste egenskaperna att tänka på när du väljer är följande.

  • Mätområde . Bromsok med hårdmetallkäftar 250 mm, 300 mm och 400 mm är bland det bredaste utbudet av verktyg i denna kategori.
  • Godtagbar felmarginal . Beroende på räckvidd och noggrannhetsklass tar det värden från 0,05 mm till 0,1 mm. För modeller med ett stort räckvidd (1000 mm eller mer) kan felet nå 0,2 mm.
Bild
Bild

Digitala bromsok är mer exakta än mekaniska bromsok.

Samtidigt kräver instrument av båda typerna kalibrering (inställning av nollmarkeringen), skydd mot kontaminering och snedställning av ramen för att undvika förlust av noggrannhet.

Olika sorter

När du väljer en specifik typ av mätinstrument är det logiskt att ta hänsyn till dess kostnad och egna behov. Det finns tre huvudtyper av bromsok på marknaden.

De enklaste och billigaste modellerna är vernier . De har 2 vågar, en av dem appliceras på ramen, som i designen som beskrivs ovan. För att bestämma den linjära dimensionen måste du fixera käftarna i önskat läge (de måste klämma in delen som ska mätas eller passa tätt mot hålets inre kanter, spår, spår) och sedan ta mätningar. Avdelningen på stapeln, som visade sig ligga till vänster om vernierns nolläge, visar hur många millimeter den uppmätta längden är. För att bestämma bråkdelen måste du multiplicera ordinalnumret för den första risken på verniern som sammanföll med huvudskalan med priset på dess division. Lägg sedan till det första och andra värdet.

Bild
Bild

För att inte utföra denna operation med varje mätning kan du köpa en tjocklek med en urtavla. Det låter dig se värdet omedelbart, efter handens position på timskalan . De två beskrivna modifieringarna är mekaniska. Båda utmärks av sin hållbarhet och ganska hög noggrannhet. Då och då är det nödvändigt att kontrollera om vernierns nolla (eller rattens pil) sammanfaller med barens noll med käftarna stängda. Om inte, är enheten inte kalibrerad.

Förutom dessa sorter finns det en tredje typ - elektroniska bromsok . En särskild dator med en sensor med ett fast diskret steg (vanligtvis 0,01) ansvarar för att räkna avståndet mellan käftarna. Dessa modeller är mer exakta, de är kalibrerade med ett enda tryck på knappen för elektronisk skala till noll. Men de är dyrare och har en kortare livslängd. De kräver periodiskt batteribyte.

Bild
Bild

För hushållsändamål kan en mekanisk fjäderkalibrering fungera för dig, medan ett digitalt instrument är bra för mer professionella mätningar.

Det finns flera mer specifika fall av enhetsdesign som du kan överväga om du har specialiserade mät- och märkningsuppgifter. Till exempel modeller med förlängda käkar för att mäta interna svåråtkomliga områden eller för att bestämma avstånd från centrum till centrum.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Om du vill välja en linjemått som fungerar bäst för dig, titta på kvalitet först. Bland de bästa tillverkarna av dessa verktyg finns - Schweiziska märket Tesa, japanska Mitutoyo, tyska företaget Mahr … På hemmamarknaden är Chelyabinsk Tool Plant (CHIZ) och Kirov Tool Plant (KRIN) betrodda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att ta hänsyn till de funktionella funktionerna i var och en av modellerna. Det finns en standardkonfiguration av enheten, den är märkt av tillverkaren med en särskild beteckning ШЦ-I . Detta är en enkel version med två mätbackar. Om du till exempel måste mäta diametern på hål, rör, eventuella inre dimensioner är det bättre att välja ШЦ-II med ytterligare ett par käftar som är utformade just för detta.

Bild
Bild

Modeller med en urtavla (urtavla) utmärks av ShTsK -markeringarna . Om du inte vill köpa den billigaste versionen av en tjocklek är det vettigt att välja en av dem, eftersom det är lättare att arbeta med en urtavla än med vernier -divisioner. Om ditt mål är att köpa ett dyrt instrument med högsta noggrannhet, är den digitala SCC -enheten lämplig för dig, med vilken du kan utföra mätningar och markeringar med en noggrannhet på 0,02 mm.

Välj ett verktyg med optimal stavlängd beroende på vilket intervall du ska mäta.

Bild
Bild

Det finns kompakta modeller för storlekar som inte är mer än 20 cm, men om du vill göra noggranna mätningar, säg under konstruktionen, kan du köpa en specialiserad tjocklek med en stavlängd på upp till 1 m eller mer. Tänk bara på att det kan ha ett större mätfel.

Slutligen, glöm inte detaljerna på ytan som tjockleken ska användas för att markera. Stål som används inom maskinteknik, titan och olika hårdmetaller är svåra att märka med konventionella verktyg. Du kan välja en modell med ShTsT -märkning - med käkar gjorda av en legering med ökad hårdhet . De kan utsättas för högre belastning utan risk för skada.

Bild
Bild

Många är oroliga för frågan om det finns risk för att få ett äktenskap eller en falsk . Chansen att detta kommer att hända reduceras till noll om du köper eller beställer verktyget i märkets officiella butik. Det är ganska annorlunda om du köper från en leverantör utan återförsäljarlicens. Kanske säljer de billigare, men i det här fallet kan produkterna verkligen vara förfalskade. Detsamma gäller många billiga kinesiska bromsoksmodeller. När du köper, se till att ramen rör sig lätt, om den blir sned, om nollan på verniern (eller pilen på ratten) motsvarar början på huvudskalan med käftarna stängda.

Rekommenderad: