Maskin För Skärpning Av Sax: Att Välja En Skärpare För Knivar Och Saxar, Funktioner Hos Professionella Elektriska Slipare Och En Universell Slipare "Rybka"

Innehållsförteckning:

Video: Maskin För Skärpning Av Sax: Att Välja En Skärpare För Knivar Och Saxar, Funktioner Hos Professionella Elektriska Slipare Och En Universell Slipare "Rybka"

Video: Maskin För Skärpning Av Sax: Att Välja En Skärpare För Knivar Och Saxar, Funktioner Hos Professionella Elektriska Slipare Och En Universell Slipare
Video: Knivskola med Leif Mannerström - olika slipverktyg 2024, Maj
Maskin För Skärpning Av Sax: Att Välja En Skärpare För Knivar Och Saxar, Funktioner Hos Professionella Elektriska Slipare Och En Universell Slipare "Rybka"
Maskin För Skärpning Av Sax: Att Välja En Skärpare För Knivar Och Saxar, Funktioner Hos Professionella Elektriska Slipare Och En Universell Slipare "Rybka"
Anonim

En saxvässare är en dyr och viktig utrustning. Kvalitetsarbetet för frisörer, kirurger, tandläkare, kosmetologer, skräddare och många andra yrken som inte kan klara sig utan sax beror på det. Det är skrämmande att föreställa sig konsekvenserna av en kirurgisk operation, vars resultat kan vara felaktigt skärpta instrument. Därför måste valet av sliputrustning tas på allvar.

Bild
Bild

Skillnader mellan skärpande kraftverk

Sliputrustning är indelad i två klasser: universell och specialiserad. Var och en av dessa klasser har sin egen typ av enheter. Universella maskiner är utrustade med stor produktivitet, de har speciella designmöjligheter, tack vare vilka de kan vässa bokstavligen allt: skär, knivar, borrar, brotsch, försänkare.

Specialiserade maskiner är utformade för att slipa en smal grupp verktyg. Med rätt modellval kan du uppnå höga resultat vid bearbetning av specifik skärutrustning. Enheter kan specialisera sig på skärpning och bearbetning:

  • professionell sax och nippor;
  • kniv- och skärande manikyrverktyg;
  • medicinsk utrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Professionella maskiner bearbetar pincett, köttkvarnsknivar, skräddarsaxar, kosmetolognålar och en hel lista med annan specialutrustning som behöver slipas.

Bild
Bild

Hur fungerar maskinen?

Varje skärpningsutrustning fungerar enligt principen om kontakt med ett skärverktyg med ett slipmedel. I slipningsprocessen tas en del av ytan bort, kanten skärps. För dessa ändamål används elektriska maskiner med en horisontell eller vertikal frontplatta på axeln. För kirurgiska, manikyr- och frisörinstrument är det bättre att välja en enhet med en horisontell stationär eller avtagbar frontplatta.

De mest tekniskt avancerade maskinerna har laserstyrning eller en manipulator för att ställa in önskad skärpningsvinkel. De kan ändra diskens rotationshastighet när varje specifikt element bearbetas. Professionella verktyg kräver rätt skärvinkel på arbetsbladen. Utrustningen är utrustad med en speciell transparent skärm som skyddar arbetaren från metalldamm. Professionell utrustning av hög kvalitet kan arbeta hela dagen utan avbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slipningsteknik (skärpningsvinkel)

Sax är olika: med ett böjt, plant eller konvext skärelement. Var och en av dem behöver sitt eget sätt och skärpningsvinkel. Baserat på saxens konstruktionsegenskaper ger de konvex, standard eller halvkonvex slipning.

Låt oss se vad en skärpningsvinkel är. Det är inget svårt i detta, bara ett snitt av bladet som görs i olika vinklar. Ju mindre den är, desto skarpare blir saxen . Låt oss försöka föreställa oss ett verktyg med ett 90-graders skärblad, det vill säga helt oskarpt.

Med en sådan sax kan du inte klippa utan krossa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omedelbart finns det en önskan att göra den maximala vinkeln, upp till en grad, då skulle verktyget vara superskarpt. Det skulle verkligen vara perfekt, men disponibelt med tanke på kantens otroliga tunnhet. Därför är det ingen idé att göra en så dyr och värdelös åtgärd. Genom att överlåta ditt verktyg till en professionell kan du vara säker på att han känner till den optimala skärvinkeln för varje specifikt verktyg.

Saxar med mikrohackar har den största skärpningsvinkeln, upp till 50 grader, de kan anses vara de mest trubbiga, men de skär perfekt. Tack vare hacken glider inte håret utan hålls på instrumentet. Tyvärr finns det i ett sällsynt servicecenter en elektrisk vässare som kan bibehålla tvärsnitt medan den skärper.

Rak (standard) skärpning har en vinkel på 45-50 grader. Ju mindre den är, desto skarpare och sprödare blir kanten. För att undvika att den förstörs bör saxen vara tillverkad av högkvalitativt stål.

Korrekt utförd standardslipning räcker för att saxen ska klippa bra och länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konvex sax anses vara den vassaste. För att förstå hur de fungerar måste du jämföra dem med standardversionen. Med ett rakt snitt går bladet i en liten lutning och blir sedan plötsligt i en vinkel på 45 grader. Övergångsgränsen är ganska tydlig. Med konvex slipning finns det inga gränser, snittet går smidigt i vinkel mot slutet. Duken har ett brett och starkt plan, vilket gör att den kan gå ner till en minsta tjocklek till kanten av kanten.

Hemland för sådana instrument är Japan. De är inte bara dyra, utan också dyra att underhålla, eftersom en sällsynt vässare kan hantera böjda blad.

Det finns tillfällen då stylister ger ett japanskt instrument för reparation och får ett vässat på ett standard sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Manuella saxslipmaskiner

Det finns olika typer av handslipare, de används i vardagen för skärpning av köks- och kontorsax. Skivsliparen är billig och lätt att använda . Det är fixerat på bordet och saxbladen hålls mellan skivorna med ansträngning, flera gånger.

" Rybka" -vässaren har samma ergonomiska form som invånarna i reservoarer, så det är lätt att hålla i handen och vässa verktyg . Produkten är tillverkad av stark plast och skärpningselementet är tillverkat av volframkarbid, vilket är en särskilt hård legering som kan hålla i många år. Sliparen är ett av de universella alternativen.

Förutom sax kan du vässa trädgårdsredskap, skridskor, knivar och en massa andra nödvändiga saker på den.

Bild
Bild

Val

Först och främst bör du bestämma vilken typ av utrustning du behöver: hushåll eller professionell. Skillnaden kan omedelbart märkas i produktens kostnad och prestanda. En hushållsslipare fungerar en kort tid, men den här tiden räcker för att slipa sax.

Därefter måste du hitta en plats där maskinen kommer att stå. Vanligtvis är den inte så stor som den är tung, och det kommer att vara obekvämt att ta bort den från hyllan varje gång. Det är bättre att omedelbart hitta en lämplig plats i en verkstad eller garage. Maskinen i vardagen är en universell sak, den kan bearbeta allt som behöver skärpas . Och det ser extremt enkelt ut: en motor med en axel på vilken en slipskiva är fixerad. Det finns vanligtvis 2 st för grovbearbetning och efterbehandling.

Bild
Bild

Du kan välja ett specialiserat verktyg, till exempel för våtslipning (vinkelslipare). En sådan maskin kan fungera både med ett manikyrset och med träämnen. Detta är en dyr utrustning, det är bättre att diskutera köpet med en specialist i förväg.

När du köper en maskin bör du omedelbart fråga om det finns en snap-on för det i den fria försäljningen, för att inte skapa problem för dig själv med sin tjänst.

Idag föredrar många människor att ha en sliputrustning hemma för att hålla hushållets skärverktyg i gott skick.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur du gör en gör-det-själv-skärmaskin.

Rekommenderad: