Sax För Metall (47 Bilder): Granskning Och Reparation Av Professionell Manuell Sax För Skärning Av Plåt, Nibblers, Alligatorsax För Metallskrot Och Andra Typer

Innehållsförteckning:

Video: Sax För Metall (47 Bilder): Granskning Och Reparation Av Professionell Manuell Sax För Skärning Av Plåt, Nibblers, Alligatorsax För Metallskrot Och Andra Typer

Video: Sax För Metall (47 Bilder): Granskning Och Reparation Av Professionell Manuell Sax För Skärning Av Plåt, Nibblers, Alligatorsax För Metallskrot Och Andra Typer
Video: Klippa plåt (Plåtslöjd) 2024, April
Sax För Metall (47 Bilder): Granskning Och Reparation Av Professionell Manuell Sax För Skärning Av Plåt, Nibblers, Alligatorsax För Metallskrot Och Andra Typer
Sax För Metall (47 Bilder): Granskning Och Reparation Av Professionell Manuell Sax För Skärning Av Plåt, Nibblers, Alligatorsax För Metallskrot Och Andra Typer
Anonim

Att skära plåt är inte det enklaste jobbet. Men om du har rätt verktyg är hela processen säker och korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

För att välja sax för metall måste du känna till några av deras tekniska egenskaper och funktioner

  • Manuell sax för skärning av metall används huvudsakligen för bearbetning av stålplåt (upp till 1 mm tjock) och aluminium (upp till 2,5 mm).
  • Knivarnas skärdelar slipas i en vinkel på 60-75 °.
  • För att underlätta skärning av metallplåt måste man komma ihåg att det är bättre att välja en produkt med ett hårt blad. För närvarande är det starkaste materialet för tillverkning av sax HSS -stål. Modeller utrustade med ett så starkt blad är relativt dyra. Därför tenderar många att köpa bladskär i legerat stål. Det finns ingen visuell skillnad mellan dessa ståltyper, men HSS är den starkaste och mest hållbara.
  • Varje saxblad är dessutom belagt med en speciell substans - vanligtvis titanitrid. Det är bäst att välja sådana modeller. Detta ger skärelementet en exceptionell hårdhet, vilket gör det möjligt att skära även mycket tjocka ark.
  • Saxbladets kant kan vara slät eller tandad. I det första fallet är skärlinjen rak, men själva arket kan ofta glida ut. Tänderna på knivarna förhindrar att det faller ut, men skärlinan blir inte alltid slät. Här beror valet på dina preferenser.
  • Saxkäftar profileras vanligtvis på två sätt. Om den skurna metallbiten är böjd och inte stör skärningen ytterligare är detta en typ av profil. Men det finns modeller där den skärade metallbiten vid skärning blockeras på en av käftarna.
  • Elektriska saxar används för att skära korrugerade och andra komplexa typer av plåt. Detta görs främst för att underlätta komplexa byggnadsarbeten.

De är inte lämpliga för normal skärning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Alla metallsaxar är indelade i två stora grupper, och i var och en av dem kan mer högspecialiserade sorter särskiljas.

  • Universell . Används för att utföra alla uppgifter, men med begränsad noggrannhet. De fungerar bäst när man skär rakplåt rakt. Formsax är utformad för att klippa mer komplexa former. Till exempel för att runda kanterna på snittelement med en tillräckligt hög noggrannhet. Nackdelen med dessa modeller kan vara att de är svåra att göra långa snitt. De räcker dock till grundläggande plåtarbeten.
  • Enspak och dubbelspak … Designen av den första typen är enkel, eftersom den liknar designen av kontorsax, även om allt naturligtvis är starkare och mer tillförlitligt här. I modeller med två armar är båda delarna monterade på ett speciellt gångjärn, vilket ökar trycket från bladen på arbetsstycket. Dessa modeller används för att klippa styva ark. Men de används ofta för att arbeta med mjuka material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alligator

De kallas så på grund av den ledade käken som används för att skära metall. Dessa saxar drivs av en hydraulcylinder. De används främst för att skära långa metallarbeten som balkar, vinklar, rör eller armeringsjärn.

De största fördelarna med alligatorsax är kostnadseffektivitet, styrka och hållbarhet . Brister - felaktig skärning och grov finish.

Bild
Bild

Bordsskiva

Den sofistikerade mekanismen gör bordssaxen idealisk för att klippa grova former från medelstor plåt. De kan användas för en mängd olika ändamål. Till exempel kan de vara vinklade snitt i en vinkel på 90 grader och T-former, och kan också användas för att skära runda och fyrkantiga staplar. De främsta fördelarna med denna typ av mekanism är dess effektivitet och förmåga att producera ett rent snitt fritt från grader.

Bild
Bild

Giljotin

Verktyget kan vara mekaniskt, hydrauliskt eller fot. Det fungerar enligt följande: metallen kläms fast med en kolv, och sedan förflyttas ett av knivarna ner i det stationära bladet och gör därigenom ett snitt. Det rörliga bladet kan vara rakt eller vinklat för att minska kraften som krävs för att skära en större bit metall.

De främsta fördelarna med giljotinen är arbetshastighet och ekonomisk effektivitet . Detta verktyg är idealiskt för stora satser.

Den största nackdelen med denna typ av sax är dock skapandet av grova kanter.

Dessa verktyg är idealiska för tekniska delar där estetik inte är viktigt, eller där metallen kommer att bearbetas ytterligare genom svetsning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kraft

Perfekt för manuella och elektriska eller pneumatiska sladdlösa saxar. Maskinens övre blad rör sig till det nedre fasta bladet och gör ett snitt i materialet som bearbetas.

Dessa saxar används vanligtvis för att klippa raka linjer eller stora radiekurvor. De främsta fördelarna med power sax är deras effektivitet, precision, hållbarhet och kvalitetsfinish.

Bild
Bild

Snips

Manuella saxar som används för att klippa plåt finns i två olika typer: för metall och komposit.

Tennmodeller har långa handtag och korta blad och används vanligtvis för skärning av koldioxidsnål eller mjukt stål.

Tennverktyg med raka mönster är idealiska för att klippa raka eller mjuka böjar. Platypus-formad tenn sax är lämplig för skärning av material i en skarpare vinkel. Det finns också tenn sax för att göra cirkulära mönster.

Bild
Bild

En sofistikerad kniv används för att skära aluminium, mjukt eller rostfritt stål. Den har spakar som ökar mekaniska krafter. Sax utför olika uppgifter: raka snitt, vänsterhänta snitt (som skär rakt och krökt till vänster) och högerhänta snitt (skär rakt och krökt till höger).

Stans- eller hackskär gör raka och böjda snitt i plåt och korrugerad metall.

Fördelarna med denna typ är tillförlitlighet och hållbarhet, liksom möjligheten att göra snitt utan snedvridning med en ganska hög hastighet

Bild
Bild

Universell

Detta är den enklaste och bekvämaste typen av metallsax. De passar i en liten verktygsväska eller västficka. Med deras hjälp kan du göra kontinuerlig skärning och formning av både stora och små ark. Det är möjligt att bearbeta hörnen och mitten av arket. De används också för att klippa små kablar.

Bild
Bild

Med lyftmekanism

Om du behöver klippa tjockare material bör du leta efter en tandad sax. Båda knivarna är monterade på ett speciellt stativ. Under drift fungerar leden som en hävstång, vilket gör jobbet mycket enklare samtidigt som precisionen och skäreffekten bibehålls.

HSS -stålsaxar används av proffs som arbetar med extremt hårda material

Detta verktyg är konstruerat för högpresterande bearbetning av envisa metaller.

Bild
Bild

För metallband

Denna typ av verktyg finner sin plats på byggarbetsplatser. Saxens speciella design gör att du kan arbeta även med en hand.

Bild
Bild

Specialiserad

Det finns en sax med speciella böjda blad. De är praktiska för att klippa kanten av en metallplåt. Denna grupp av verktyg innehåller också specialverktyg för skärning av tråd.

Slitsade verktyg skär plattor av profiler och andra produkter upp till 4 mm tjocka. De är mycket exakta och hållbara.

Rullskär är två superhårda rullar som fungerar som knivar. Avståndet mellan dem är mindre än tjockleken på det skurna arket, så det senare pressas och separeras. Detta verktyg är ofta självtillverkat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad mellan vänster och höger

Alla saxar, oavsett om de är traditionella, spakar eller universella, har en höger- eller vänsterutförande.

Faktum är att vänsterhänt sax inte är avsedd för vänsterhänta, och högerhandsax är inte avsedd för högerhänta. Deras huvudsakliga skillnad är att de vänstra är utformade för krökt skärning från höger till vänster, medan den högra modellen kan användas för att skära en krökt söm från vänster till höger . Naturligtvis kan raka linjer också skäras med båda typerna.

Valet av handleden som fungerar vid skärning är också viktigt. I många fall blir en mer ergonomisk och bekväm lösning att välja den vänstra saxen, eftersom handleden då kommer att vara på insidan. Detta kan hjälpa till att undvika snabb handtrötthet och öka komforten under arbetet.

Bild
Bild

Populära modeller

Hitachi CN16SA

Elektriska saxar för skärning av wellpapp, vilket kan vara användbart vid professionellt byggnadsarbete. Enheten har en effekt på 400W och den maximala skärtjockleken för kolstål är 1,6 mm. Det betyder att enheten kan hantera ganska tjockt material, vilket utökar dess möjligheter.

Med det här verktyget kan du klippa i tre riktningar. Den kännetecknas av en ergonomisk kroppsform, tack vare vilken saxen kan användas med bara en hand. I detta fall skärlinjen är perfekt synlig eftersom plåtfilarna kastas ner. Detta eliminerar också risken för ögonkontakt.

Enhetens motor är anpassad för tung belastning, så du behöver inte oroa dig för att den går sönder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita JN1601

Makita JN1601 är det idealiska verktyget för att skära vanliga och korrugerade plåtar. Med detta verktyg Tack vare mätspåren kan du snabbt kontrollera materialtjockleken.

Modellen har en effekt på 550 W och en kompakt storlek. Enhetens ergonomiska form möjliggjordes med hjälp av en modern motor, vilket påverkar enhetens effektivitet. När du arbetar blir händerna inte trötta för snabbt, vilket gör det bekvämt att använda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stanley 2-14- 563

En enkel modell av krom-molybdenstål. Detta material är extremt starkt och hållbart, vilket kan påverka livslängden för den presenterade saxen positivt. För ökad komfort har fjädern förstärkts och förkromade fästen har lagts till. Handtaget på produkten är ergonomiskt, så handen som håller i den blir inte särskilt trött.

Saxen är utrustad med ett härdat tandat blad. Detta förhindrar att de glider av metallen, så att plåten kan skäras mycket snabbare och enklare. Produkten är också idealisk för skärning av plast, aluminium, koppar och andra material. Dessutom ser produkten väldigt estetiskt tilltalande ut.

Bild
Bild

Irwin 10504313N

Sax Irwin 10504313N används för skärning av plåt med en maximal tjocklek på 1,52 mm. Med deras hjälp kan du också framgångsrikt skära rostfritt stål med en maximal tjocklek på 1,19 mm. Produkten har ett tandad bottenblad som möjliggör ett smidigt och exakt snitt.

Modellen har profilerade mjuka handtag. Tillverkaren tog också hand om att öka skärlängden, vilket leder till en bättre fördelning av den använda kraften.

Fördelen är att denna utrustning kan endast användas med en hand . Och detta ökar säkerhetsnivån (det finns ingen risk för olycksfallsskada å andra sidan).

Bild
Bild

Bosch GSC 75-16 0601500500

Den 750 W elektriska modellen är utrustad med en mycket effektiv motor. Enheten låter dig uppnå maximal hastighet med liten ansträngning.

Modellen väger bara 1,8 kg, så det är inte så svårt att hålla den i handen. När du arbetar är skärlinjen tydligt synlig, vilket garanterar hög noggrannhet i arbetet . Den fyrsidiga kniven på detta verktyg kan enkelt bytas ut, vilket håller utrustningen produktiv under lång tid.

En av de viktigaste fördelarna med denna sax är deras användarvänlighet.

Att skära plåt är snabbt och enkelt, vilket gör jobbet mycket roligare.

Bild
Bild

Irwin 10504311

Sax för skärning av metall (250 mm, rak). Tillverkad av kvalitetsmaterial. Tandade blad ger exakta och jämna snitt. Det anatomiskt formade tvådelade fingergreppet förhindrar att handen glider. Detta minskar belastningen under långvarig drift.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Noggrannhet, effektivitet, säkerhet och användarvänlighet är de viktigaste egenskaperna när du väljer verktyg för skärning av plåt.

Professionella arbetare använder ibland batteridriven sax . Priset på sådana modeller är dock ganska högt. Dessutom, om arbetsvolymen inte är för stor, är det ingen mening att använda denna typ av sax.

Bild
Bild

Vid valet styrs de oftare av parametrarna för de material som bearbetas och utifrån detta väljer de mellan en- och dubbelsidig sax

  • Enspak sax är svårare att använda och kräver mer erfarenhet. Men de ökar de känsliga känslorna när man arbetar med materialet, därför kan de med tillräcklig erfarenhet göra ett mer exakt snitt.
  • Sax med två spakar skär material lättare. Det rekommenderas dock att använda dem främst där noggrannhet inte är viktig. Paradoxalt nog väljer människor som har mycket massivt metallmaterial för handskärning mer komplexa verktyg. Men samtidigt är de bättre på att bearbeta metall med enspaks sax.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du letar efter en sax måste du vara uppmärksam på handtaget, vilket ger ett säkert och bekvämt grepp om verktyget.

Om du behöver en sax med ökad styrka och hållbarhet måste du också vara mycket uppmärksam på bladen.

Extremt lång livslängd säkerställs av härdade blad som skär till och med metallskrot.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att kontrollera de tekniska parametrarna för specifika modeller, liksom egenskaperna hos det bearbetade materialet

  • Bladets hårdhet … HSS -hårdmetallblad har en hårdhet på 65 HRC. Det är för närvarande det hårdaste materialet som används vid tillverkning av stålsaxar. Samtidigt tillverkas lejonparten av produkter med mjukare blad av special (61 HRC), legering (59 HRC) eller verktygsstål (56 HRC). Vid första anblicken är skillnaderna mellan dem omärkliga, men efter ungefär ett dussin nedskärningar kan du tydligt känna dem (även om alla verktyg är gjorda enligt GOST).
  • Ökar beläggningens hårdhet . Förutom induktionshärdningsprocessen påverkas bladens hårdhet genom att belägga dem med olika ämnen. Idag är professionella titannitrid (TiN) belagda stålsaxar mycket populära. De skär bra och hårda metallplåtar väl och används där standardlösningar inte är tillämpliga.
  • Kant . Det finns två alternativ att välja mellan i denna fråga, kanten är antingen slät eller ojämn. I det första fallet är skärlinjen rak, men själva operationen är ganska komplicerad och mer tidskrävande. I det andra fallet kommer de skurna plattorna inte att störa arbetets framsteg, men kanten blir ojämn.
  • Sax läppar . De kan profileras på ett sådant sätt att det skurna stycket böjer sig och inte stör den fortsatta processen, eller så att den separerade delen blockeras på en av käftarna (i blind sax). I teorin är det första alternativet mer bekvämt, men ibland kan vikning skada delen, så det är oönskat.
  • Varumärke . Även om saxen Stanley eller Makita oftare väljs än andra, skiljer de sig inte i kvalitet från de flesta andra produkter.

Därför är det först och främst lämpligt att uppmärksamma verktygets prestandaparametrar och först då på varumärket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparera

Med tiden försämras saxen, och huvudproblemet blir deras trubbiga.

Slipning på en slipsten

  • Om du vill slipa saxen är det bäst att ta isär dem och använda båda sidorna som separata "knivar". Då blir det mycket lättare att slipa hela kanten. Dessutom kommer du att se till att du inte skär dig med ett annat blad vid slipning.
  • Rätt brynsten måste väljas. Om du bara behöver slipa verktyget lite kan du använda en tunn sten (1000 grus eller bättre). Om saxen är tillräckligt tråkig måste du först reparera kanten med en grövre slipsten. Tänk på kornstorlekar från 100 till 400. Med tanke på att nästan alla saxar är gjorda av rostfritt stål kan du använda alla typer av slipmedel.
  • För ett snabbt resultat kan du välja en diamantsten. Dess fördel är att den kommer att hålla länge. Men om du vill ha mer exakta resultat kan du använda keramik eller aluminiumoxid.
  • Därefter måste du slipa insidan av det första bladet. Frekvent användning av sax, under vilken båda bladen rör sig mot varandra, kan så småningom leda till slitage. Detta är vad som måste återställas först. På detta sätt tar du också bort eventuell rost.
  • Efter att ha tillsat vatten till brynet, placera saxbladet på dess yta. Bladet flyttas från den punkt där det korsar handtaget till spetsen. Använd stenens hela längd och tryck inte för mycket. Upprepa detta tills all rost har tagits bort. Du kan också använda en markör för att markera hela bladet. Och när du har tagit bort alla markeringar är bladet helt klart.
  • Nästa - kanterna. Fördelen med att slipa sax över en kniv är att bladet är relativt brett och mycket synligt. Som ett resultat har rätt skärpningsvinkel redan valts. Du placerar bladet på slipstenen i en vinkel för att säkerställa att hela bladets kant kommer i kontakt med stenen. Nu måste du göra samma rörelse från mitten till spetsen med hela skärpningsytan.
  • Upprepa processen med den andra halvan av saxen. Vik ihop båda bitarna och gör ett par skärslag.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan vässa enkel sax med dina egna händer. Men det är bättre att överlåta reparationen av mer komplexa modeller till mästarna.

För att spara pengar gör proffs ibland sin egen sax. Det viktigaste är att de är gjorda av ultrastark legering och enligt motsvarande ritningar . Till exempel används lager för att producera rullskär.

Rekommenderad: