Ställ För Hjul: För Förvaring Av Däck I Garaget Och På Balkongen, Ställ För Gummi Med Egna Händer Enligt Ritningar, Mått På Ställ För Däck

Innehållsförteckning:

Video: Ställ För Hjul: För Förvaring Av Däck I Garaget Och På Balkongen, Ställ För Gummi Med Egna Händer Enligt Ritningar, Mått På Ställ För Däck

Video: Ställ För Hjul: För Förvaring Av Däck I Garaget Och På Balkongen, Ställ För Gummi Med Egna Händer Enligt Ritningar, Mått På Ställ För Däck
Video: Däckcenter - Däckhotell 2024, April
Ställ För Hjul: För Förvaring Av Däck I Garaget Och På Balkongen, Ställ För Gummi Med Egna Händer Enligt Ritningar, Mått På Ställ För Däck
Ställ För Hjul: För Förvaring Av Däck I Garaget Och På Balkongen, Ställ För Gummi Med Egna Händer Enligt Ritningar, Mått På Ställ För Däck
Anonim

För att bibehålla bilhjulens tillförlitlighet och säkerhet samt förlänga livslängden måste de förvaras enligt vissa regler. Många bilister har ett litet garagerum, och det finns helt enkelt inte tillräckligt med plats för säsongsbetonad gummilagring. Ställ för däck blev en väg ut ur denna situation.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Strukturer som förbättrar lagringsförhållandena inkluderar hjulställ, hyllor eller väggkrokar. Alla dessa enheter är gjorda av metall eller trä, de presenteras i form av en solid bas - en ram, och själva enheten har vanligtvis formen av en stationär rektangel med fem ramar anslutna till varandra.

För att undvika att konstruktionen faller av misstag installeras speciella fästpunkter på väggarna. Hjulstativet skiljer sig åt genom att det är möjligt att flytta det i rummet. Utåt är de väldigt lika - stativet ser ut som en hylla med ben eller som ett metallställ.

Vid installation av hängande hyllor ägnas stor uppmärksamhet åt stöddetaljerna, eftersom vikten av en sådan struktur (tillsammans med däck) är mycket stor. Bilhjulskrokar ser ut som metallstift på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Många bilägare, som har ledig tid och pengar, installerar ett specialiserat hjulskåp i garaget. En sådan struktur kan placeras inte bara på golvet, utan också på väggen, vilket kommer att avsevärt spara utrymme. Även i garderoben kan du skapa ett optimalt mikroklimat för gummi. Risken för smuts och damm eller oljeburkar av misstag vältas minimeras.

När du väljer ett sätt att lagra hjul måste du överväga om de kommer att placeras utan skivor eller med skivor

  • Gummi utan skivor kan inte staplas ovanpå varandra, eftersom detta läge deformerar däcket längst ner.
  • Däck med skivor staplas i en hög, här faller hela lasten på skivan och gummit kommer inte att försämras.
  • Hjul med skivor staplas inte horisontellt eftersom skivan deformerar gummibotten. På så sätt kan däck förvaras utan skivor.
  • Periodisk byte av däckstödpunkten är också en viktig förvaringspunkt. Du måste vända hjulen en gång var 2-3 månader.
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Enligt installationsmetoden finns det tre typer av ställ för att lagra gummi i garaget

Golvstående - strukturen är installerad på golvet, och för tillförlitlighet levereras den med fästelement på ytan av väggen eller taket. Golvställ för däck tillverkas i två versioner - stationära och mobila. Stationära ramar är stadigt monterade på basen, deras rörelse är omöjlig. De mobila är utrustade med specialhjul, vilket gör att du kan flytta stället runt garaget, rulla ut det på gatan.

Bild
Bild

Vägg eller hängande , - här är utrustningen monterad på väggen och rör inte golvet.

Bild
Bild

Kombinerad - en sådan struktur presenteras i form av flera sektioner, varav några är installerade på golvet, och några är monterade på väggen.

Bild
Bild

Enligt möjligheten att placera däck finns det:

  • hylla - däck staplas i ett vertikalt plan;
  • modulärt - stället är utrustat med speciella fästen som däcken hängs på;
  • roterande - på en sådan enhet lagras hjulen direkt med skivorna, de sätts på den vertikala axeln efter varandra, en slags "brunn" erhålls.

Racken skiljer sig också åt i tillverkningsmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallisk

Sådana strukturer installeras i garaget, på balkongen eller i något grovkök. Förutom däck, verktyg eller bildelar kan placeras på ett metallställ, är denna design universell. Butiksköpta enheter är mycket enkla att montera och justera i höjdled.

Bild
Bild

Trä

Ställ av trä är vanligtvis hemlagade strukturer. När det gäller trämodeller måste du komma ihåg att hjulen med skivor är tunga, så materialet måste vara tillräckligt starkt. Träblock kan köpas både i butiken, och du kan ta det "övergivna" tillgängliga materialet.

Bild
Bild

Dimensioner

Standard hyllmått för 4 gummihjul:

  • höjd - 200 centimeter;
  • längd - 150 centimeter;
  • bredd - 80 centimeter.

Racket installeras från väggytan på ett avstånd av 10-20 centimeter - detta görs så att gummit inte rör ytan. Två parallella balkar (metall eller trä, allt beror på tillverkningsmaterialet) monteras en meter från golvet - det här är en hylla för däck. Toppens och botten av stället kan täckas med valfritt material - till exempel träskivor, plywood. Dessa hyllor är praktiska för förvaring av olika verktyg eller bildelar. När du installerar ramen bör du komma ihåg att hjulen vilar på längsgående balk under lagring.

För att förhindra att däcken deformeras kring skenans vinkel installeras det så att däcket kommer i kontakt med en plan yta. Eller en rund metallprofil används som stöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Innan du gör någon design måste du först göra en preliminär skiss. Ritningen visar konstruktionens dimensioner, avståndet mellan konstruktionens delar, däckens diameter samt längdprofilernas längd och deras antal (beroende på hur många hjul som ska lagras). Fabrikshyllor är vanligtvis gjorda av metallprofiler med stolpar som kan justeras för att passa hjulen. Själva balkarna fästs på ramen med hjälp av speciella krokar.

Om det beslutades att göra en design för däck på egen hand, då skulle trä vara det mest optimala materialet. För att göra detta behöver du inte ha specialverktyg och utrustning samt specialkunskaper.

Bild
Bild

Förberedelse för arbete

Före montering bestäms platsen där racket ska installeras. Ytan är noggrant utjämnad; vid behov kan en betongbeläggning hällas. Träet förbereds, det måste torkas väl, vid behov måste det sys. Du bör också köpa föreningar för behandling av trä från skadedjur, röta och fukt. Förutom material och utrymme måste du förbereda alla nödvändiga verktyg för arbete:

  • sågsågsåg;
  • en hammare;
  • roulett;
  • nivå;
  • hörn;
  • skruvmejsel.
Bild
Bild

Skärmaterial

För ramen skärs rack och tvärbalkar. För detta tas en stång på 50x50 eller 50x70 millimeter eller en bräda som mäter 150x40 eller 150x50 millimeter. Hyllor kan tillverkas av hyvlade brädor, plywood eller spånskiva . Rackar förbereds i 4 delar för varje separat sektion. Bredden mellan dem bör inte vara mer än 1 meter - detta görs för att undvika nedböjning från gravitationen. Om en längre längd planeras måste du lägga till ytterligare ställ.

Därefter skärs horisontella stänger för änddelen och långsidan av strukturen, liksom tvärgående stänger för anslutningen mellan stolparna (de kommer också att vara stöddelen för hyllorna). Det sista steget är att storlek hyllorna.

Bild
Bild

Montering av ramen

Omedelbart innan arbetet påbörjas rekommenderas det att göra markeringar på väggen - strukturen blir lättare att montera. Monteringstekniken är följande.

  • En stationär konstruktion utan bakvägg monteras direkt på garageväggen, och den främre främre delen är redan monterad från den.
  • Om det framtida stället planeras att tillverkas på hjul, för att öka styvheten, måste strukturen kompletteras med distanser diagonalt. För att göra detta, ta en metallkabel med en tjocklek på 3-5 millimeter, den sträcks tvärs på baksidan. Ju större däckens vikt, desto kraftfullare väljs hjulen till stället.
  • Nästa steg är att installera de övre och nedre rören. Den är fastsatt med självgängande skruvar, och för tillförlitlighet är lederna förstärkta med metallhörn.
  • Vidare är de tvärgående balkarna monterade, även på självgängande skruvar.
  • Det sista steget är att installera hyllorna. Rackar för förvaring av däck behöver inte förses med hyllor utan att misslyckas, två remsor räcker.
  • Efter montering av ramen är strukturen belagd med speciella föreningar eller impregneringar och målad med färg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Garageplatsen tillåter inte alltid att placera ett ställ där; en hylla för hjul kommer att vara en väg ut ur denna situation. Den är monterad på väggen under taket. För en träkonstruktion behöver du:

  • trästänger;
  • skruvmejsel;
  • ankare.

Starten av arbetet med hyllan följer samma plan som monteringen av stället - ritningar och alla nödvändiga material och verktyg förbereds. Sedan är alla delar av hyllan anslutna med självgängande skruvar, och själva strukturen fästs på väggen med ankare. Högkvalitativ fastsättning av hyllan är en av de viktigaste momenten i installationen; den bör inte falla under lastens vikt.

Efter montering behandlas trädet också med antiseptika och färg.

Bild
Bild

Tips för användning

  • Gummit ska inte vidröra garageväggen; för detta måste du under installationen lämna ett litet gap mellan väggytan och däcken, minst 5 centimeter.
  • Avståndet mellan bilen och hjulstället måste vara minst 0,8 meter. Om hjulen faller av misstag minimeras risken för skador på maskinen.
  • Platsen för installation av stället bör väljas från aggressiva ämnen (bensin, olja) och solljus.
  • Om däcken ska förvaras horisontellt kan ett litet kantskydd monteras längs hyllans ytterkant. Det förhindrar att hjulen faller av misstag.

Varje bilentusiast kan montera en träkonstruktion för att lagra gummi med sina egna händer. Speciellt om han är bekant med arbetet som en snickare eller vet hur man använder en hammare och såg. Kostnaden för ett sådant ställ är mycket lägre än det från fabriken, och det tar lite tid att montera det.

Rekommenderad: