Litiumbatterier För En Skruvmejsel: Konvertering Av En Skruvmejsel Till Litiumjonbatterier. Urval Av De Bästa 18 Och 220 Volt Modellerna. Regler För Laddning Och Lagring

Innehållsförteckning:

Video: Litiumbatterier För En Skruvmejsel: Konvertering Av En Skruvmejsel Till Litiumjonbatterier. Urval Av De Bästa 18 Och 220 Volt Modellerna. Regler För Laddning Och Lagring

Video: Litiumbatterier För En Skruvmejsel: Konvertering Av En Skruvmejsel Till Litiumjonbatterier. Urval Av De Bästa 18 Och 220 Volt Modellerna. Regler För Laddning Och Lagring
Video: How to charge custom lithium ion batteries (without a BMS) 2024, Maj
Litiumbatterier För En Skruvmejsel: Konvertering Av En Skruvmejsel Till Litiumjonbatterier. Urval Av De Bästa 18 Och 220 Volt Modellerna. Regler För Laddning Och Lagring
Litiumbatterier För En Skruvmejsel: Konvertering Av En Skruvmejsel Till Litiumjonbatterier. Urval Av De Bästa 18 Och 220 Volt Modellerna. Regler För Laddning Och Lagring
Anonim

Om ett handhållet elverktyg som drivs av ett hushållsuttag är knutet till ett uttag med en tråd, vilket begränsar rörelsen för en person som håller enheten i händerna, ger batteridrivna motsvarigheter till enheterna "i koppel" mycket mer handlingsfrihet i arbetet. Närvaron av ett batteri är mycket viktigt när det gäller att använda skruvmejslar.

Beroende på vilken typ av batteri som används kan de villkorligt delas in i två grupper - med nickel- och litiumbatterier, och funktionerna i det senare gör detta elverktyg till det mest intressanta för användaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Utformningen av ett uppladdningsbart litiumbatteri skiljer sig inte alltför mycket från utformningen av batterier baserade på annan kemi. Men den grundläggande egenskapen är användningen av vattenfri elektrolyt, som förhindrar frisättning av fritt väte under drift. Detta var en betydande nackdel med batterierna i de tidigare konstruktionerna och ledde till en hög sannolikhet för brand.

Anoden är gjord av en koboltoxidfilm som är avsatt på en aluminiumbasströmkollektor. Katoden är själva elektrolyten, som innehåller litiumsalter i flytande form. Elektrolyten impregnerar en porös massa av elektriskt ledande kemiskt neutralt material. Lös grafit eller koks är lämplig för det .… Nuvarande insamling utförs från en kopparplatta applicerad på katodens baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild

För normal batteridrift måste den porösa katoden pressas tillräckligt hårt mot anoden .… Därför, i utformningen av litiumbatterier, finns det alltid en fjäder som komprimerar "smörgåsen" från anoden, katoden och negativströmskollektorn. Inträngning av omgivande luft kan rubba den noggrant balanserade kemiska balansen. Och inträngande av fukt och hotar risken för brand och till och med explosion. därför den färdiga battericellen måste förseglas noggrant.

Ett tomt batteri är enklare i designen. Allt annat lika blir ett platt litiumbatteri lättare, mycket mer kompakt och ger betydande ström (det vill säga mer ström). Men det är nödvändigt att designa en enhet med plattformade litiumbatterier, vilket innebär att batteriet kommer att ha en smal, specialiserad applikation. Sådana batterier är dyrare än sina motsvarigheter.

För att göra försäljningsmarknaden bredare tillverkar tillverkare battericeller av universella former och standardstorlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland litiumbatterier dominerar faktiskt 18650 -versionen i dag. Sådana batterier har en form som liknar de cylindriska fingerbatterierna som är bekanta i vardagen. Men 18650 -standarden ger specifikt något större dimensioner … Detta undviker förvirring och förhindrar att en sådan strömförsörjningsenhet av misstag byts ut istället för ett konventionellt saltlösningbatteri. Men detta skulle vara mycket farligt, eftersom litiumbatteriet har två och en halv gånger standardspänningen (3,6 volt mot 1,5 volt för ett saltbatteri).

För en elektrisk skruvmejsel samlas litiumceller i sekvens i ett batteri. Detta ökar spänningen som appliceras på motorn, vilket ger den effekt och vridmoment som krävs av verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagringsbatteriet innehåller nödvändigtvis i sin konstruktion temperatursensorer och en specialiserad elektronisk enhet - en styrenhet.

Denna krets:

  • övervakar enhetligheten i laddningen av enskilda element;
  • styr laddströmmen;
  • tillåter inte överdriven urladdning av element;
  • förhindrar överhettning av batteriet.

Batterier av den beskrivna typen kallas joniska. Det finns också litiumpolymerceller, detta är en modifiering av litiumjon. Deras design är fundamentalt annorlunda endast i materialet och utformningen av elektrolyten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

  • Den största fördelen med litiumbatterier är deras höga elektriska kapacitet. Detta gör att du kan skapa ett lätt och kompakt handverktyg. Å andra sidan, om användaren är redo att arbeta med en tyngre enhet, kommer han att få ett mycket kraftfullt batteri som gör att skruvmejseln kan fungera länge.
  • En annan fördel är möjligheten att fylla litiumbatterier med energi relativt snabbt. En typisk full laddningstid är cirka två timmar, och vissa batterier kan laddas på en halvtimme med en speciell laddare! Denna fördel kan vara en exceptionell anledning till att utrusta en skruvmejsel med ett litiumbatteri.
Bild
Bild
Bild
Bild

Litiumbatterier har också vissa specifika nackdelar

  • Det mest märkbara är den betydande minskningen av praktisk kapacitet vid arbete i kallt väder. Vid temperaturer under noll måste instrumentet, som är utrustat med litiumbatterier, värmas upp då och då medan den elektriska kapaciteten återställs helt.
  • Den andra märkbara nackdelen är inte för lång livslängd. Trots tillverkarnas försäkringar tål de bästa proverna, med den mest noggranna driften, högst tre till fem år. Inom ett år efter köpet kan ett litiumbatteri av vilket vanligt märke som helst, med den mest noggranna användningen, förlora upp till en tredjedel av sin kapacitet. Efter två år återstår knappt hälften av den ursprungliga kapaciteten. Den genomsnittliga perioden för normal drift är två till tre år.
  • Och en annan anmärkningsvärd nackdel: priset på litiumbatterier är mycket högre än kostnaden för nickel-kadmiumbatterier, som fortfarande används i stor utsträckning i handhållna elverktyg.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från nickelkadmiumbatterier

Historiskt sett var de första verkligt massproducerade uppladdningsbara batterierna för handhållna elverktyg nickel-kadmiumbatterier. Till ett lågt pris är de ganska kapabla till relativt stora laster och har en tillfredsställande elektrisk kapacitet med rimliga dimensioner och vikt. Batterier av denna typ är fortfarande utbredda idag, särskilt inom den billiga handhållna apparaten.

Huvudskillnaden mellan litiumbatterier och nickel-kadmiumbatterier är låg vikt med hög elektrisk kapacitet och mycket bra lastkapacitet

Dessutom mycket en viktig skillnad mellan litiumbatterier är en betydligt kortare laddningstid … Detta batteri kan laddas på ett par timmar. Men hela laddningscykeln för nickel-kadmiumbatterier tar minst tolv timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan särart med detta: medan litiumbatterier tolererar både lagring och drift i ofullständigt laddat tillstånd ganska lugnt, nickel-kadmium har en extremt obehaglig "minneeffekt " … I praktiken innebär detta att för att förlänga livslängden och även för att förhindra snabb förlust av kapacitet, Nickel-kadmiumbatterier ska helst användas före full urladdning … Efter det, se till att ladda till full kapacitet, vilket tar en betydande tid.

Litiumbatterier har inte denna nackdel.

Bild
Bild

Hur väljer man?

När det gäller att välja ett batteri för en skruvmejsel kommer uppgiften till valet av själva den elektriska enheten, som kommer att innehålla ett batteri av en specifik modell.

Betyget för billiga sladdlösa skruvmejslar den här säsongen ser ut så här:

  • Makita HP331DZ , 10,8 volt, 1,5 A * h, litium;
  • Bosch PSR 1080 LI , 10,8 volt, 1,5 A * h, litium;
  • Bort BAB-12-P , 12 volt, 1,3 A * h, nickel;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • " Interskol DA-12ER-01 ", 12 volt 1,3 A * h, nickel;
  • Kolner KCD 12M , 12 volt, 1,3 A * h, nickel.
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa professionella modellerna är:

  1. Makita DHP481RTE , 18 volt, 5 A * h, litium;
  2. Hitachi DS14DSAL , 14,4 volt, 1,5 A * h, litium;
  3. Metabo BS 18 LTX Impuls 201 , 18 volt, 4 A * h, litium;
  4. Bosch GSR 18 V-EC 2016 , 18 volt, 4 A * h, litium;
  5. Dewalt DCD780M2 , 18 volt 1,5 A * h, litium.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sladdlösa skruvmejslarna när det gäller tillförlitlighet:

  1. Bosch GSR 1440 , 14,4 volt, 1,5 A * h, litium;
  2. Hitachi DS18DFL , 18 volt, 1,5 A * h, litium;
  3. Dewalt DCD790D2 , 18 volt, 2 A * h, litium.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan se att de bästa skruvmejslarna i de halvprofessionella och professionella segmenten har 18-volts uppladdningsbara batterier.

Denna spänning anses vara branschens professionella standard för litiumbatterier. Eftersom ett professionellt verktyg är utformat för långsiktigt aktivt arbete och också innebär ytterligare komfort, är en betydande del av de producerade 18-volts skruvmejselbatterierna helt kompatibla med varandra och ibland även utbytbara mellan verktyg från olika tillverkare.

Förutom, 10,8 volt och 14,4 volt standarder är utbredda … Det första alternativet finns bara bland de billigaste modellerna. Den andra är traditionellt en "mellanbonde" och kan hittas både bland professionella modeller av skruvmejslar och i modeller av medelklassen (mellan).

Men beteckningarna på 220 volt i egenskaperna hos de bästa modellerna kan inte ses, eftersom detta indikerar att skruvmejseln är ansluten med en kabel till ett hushållsuttag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man om och monterar?

Ofta har befälhavaren redan en gammal sladdlös skruvmejsel som passar honom helt. Men enheten är utrustad med föråldrade nickel-kadmiumbatterier. Eftersom batteriet fortfarande måste bytas finns det en önskan att byta ut det gamla batteriet mot något nyare. Detta kommer inte bara att ge mer bekvämt arbete, utan också eliminera behovet av att leta efter batterier av en föråldrad modell på marknaden.

Det enklaste jag tänker på är att montera en strömförsörjning från en elektronisk transformator i ett gammalt batterifack .… Nu kan du använda skruvmejseln genom att ansluta den till hushållets strömförsörjning.

14,4 volt modeller kan anslutas till bilbatterier … Efter att ha monterat en förlängningsadapter med terminaler eller en cigarettändarplugg från kroppen på ett gammalt batteri får du en oumbärlig enhet för garage eller arbete "på fältet".

Tyvärr går den stora fördelen med den sladdlösa skruvmejseln bort - rörlighet när du omvandlar ett gammalt batteri till en trådadapter.

Bild
Bild

Om vi konverterar ett gammalt batteri till litium kan vi ta hänsyn till att 18650 litiumceller är extremt utbredda på marknaden, så vi kan göra skruvmejselbatterier baserade på lättillgängliga delar. Dessutom tillåter förekomsten av 18650 -standarden dig att välja batterier från vilken tillverkare som helst.

Det blir inte svårt att öppna ett gammalt batteri och ta bort den gamla fyllningen från det. Det är viktigt att inte glömma att markera kontakten på fodralet som "plus" för den gamla batterienheten tidigare var ansluten till ..

Beroende på den spänning som det gamla batteriet var avsett för, är det nödvändigt att välja antalet litiumceller som är anslutna i serie. Standardspänningen för en litiumcell är exakt tre gånger så stor som en nickelcell (3,6 V istället för 1,2 V). Således ersätter varje litium tre nickelkopplade i serie.

Bild
Bild

Genom att tillhandahålla utformningen av batteriet, där tre litiumceller är anslutna efter varandra, är det möjligt att få ett batteri med en spänning på 10,8 volt. Bland nickelbatterier finns dessa, men inte ofta. När fyra litiumceller är anslutna till en krans får vi redan 14,4 volt. Detta kommer att ersätta nickelbatteriet med båda 12 volt .och 14,4 volt är mycket vanliga standarder för nickel-kadmium- och nickelmetallhydridbatterier. Allt beror på den specifika modellen av skruvmejseln.

Efter att det var möjligt att bestämma antalet på varandra följande etapper kommer det troligen att visa sig att det fortfarande finns ledigt utrymme i den gamla byggnaden. Detta gör att två celler kan anslutas parallellt i varje steg, vilket kommer att fördubbla batterikapaciteten. Nickeltejp används för att ansluta litiumbatterier till varandra i produktionen .… Tejpens sektioner är anslutna till varandra och till litiumelement genom motståndssvetsning. Men i vardagen är lödning ganska acceptabelt.

Bild
Bild

Lödning av litiumceller bör göras med stor försiktighet. Fogen måste rengöras noggrant i förväg och ett bra flussmedel måste appliceras. Tinnning sker mycket snabbt, med ett välvärmt lödkolv med tillräckligt hög effekt.

Själva lödningen görs genom att snabbt och säkert värma upp platsen där tråden är ansluten till litiumcellen. För att undvika farlig överhettning av elementet bör lödtiden inte överstiga tre till fem sekunder.

När du utformar ett hemlagat litiumbatteri bör det noteras att det laddas på ett speciellt sätt. Det är absolut nödvändigt att tillhandahålla en elektronisk krets för övervakning och balansering av laddningen i utformningen av lagringsbatteriet. Dessutom bör en sådan krets förhindra eventuell överhettning av batteriet och överdriven urladdning. Utan en sådan enhet är ett litiumbatteri helt enkelt explosivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bra att nu finns färdiga elektroniska styr- och balansmoduler till salu till ganska låga priser. Det räcker med att välja en lösning som passar just ditt fall. I grund och botten skiljer sig dessa styrenheter åt i antal seriekopplade "steg", vars spänning är föremål för utjämning (balansering). Dessutom skiljer de sig åt i sin tillåtna lastström och temperaturkontrollmetod.

I alla fall, det är inte längre möjligt att ladda ett hemlagat litiumbatteri med en gammal nickelbatteriladdare … De har fundamentalt olika laddningsalgoritmer och styrspänningar. Du behöver en dedikerad laddare.

Bild
Bild

Hur laddar jag rätt?

Litiumbatterier är ganska knepiga när det gäller specifikationer för laddare. Sådana batterier kan laddas ganska snabbt med en betydande ström, men överdriven laddningsström leder till allvarlig uppvärmning och brandfara.

För att ladda ett litiumbatteri är det absolut nödvändigt att använda en speciell laddare med elektronisk styrning av laddström och temperaturkontroll.

Det bör också komma ihåg att när celler är seriekopplade i ett batteri är litiumkällor mycket benägna att ojämn laddning av enskilda celler. Detta leder till att det inte är möjligt att ladda batteriet till sin fulla kapacitet, och elementet, som regelbundet arbetar i underladdat läge, slits ut snabbare. Därför är laddare vanligtvis byggda enligt "laddningsbalanseraren" -schemat.

Bild
Bild

Lyckligtvis har alla moderna fabrikstillverkade litiumbatterier (förutom direkta förfalskningar) inbyggda skydd och balanseringskretsar. Laddaren för dessa batterier måste dock vara specialiserad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förvaras?

Vad som är bra med litiumbatterier är att de inte är alltför krävande på lagringsförhållanden. De kan lagras, om de är laddade eller urladdade, vid nästan vilken rimlig temperatur som helst. Om det bara inte var för kallt. Temperaturer under 25 grader under noll är dödliga för de flesta typer av litiumbatterier. Jo, och över 65 grader av värme är det också bättre att inte överhettas.

När du förvarar litiumbatterier ska du dock ta hänsyn till den mycket höga risken för brand.

Med en kombination av låg laddningstillstånd och låg temperatur på lagret kan interna processer i batteriet leda till bildning av så kallade dendriter och orsaka spontan självuppvärmning. Denna typ av fenomen är också möjlig om högladdade batterier lagras vid höga temperaturer.

Bild
Bild

De rätta förvaringsförhållandena är när batteriet är minst 50% laddat och rumstemperaturen är från 0 till +40 grader. Samtidigt är det lämpligt att spara batterierna från fukt, inklusive i form av droppar (dagg).

Rekommenderad: