Manuella Nitare (33 Bilder): Hur Man Väljer Och Använder En Nitare? Hur Fungerar Han? Betyg Av De Bästa Nitarna

Innehållsförteckning:

Video: Manuella Nitare (33 Bilder): Hur Man Väljer Och Använder En Nitare? Hur Fungerar Han? Betyg Av De Bästa Nitarna

Video: Manuella Nitare (33 Bilder): Hur Man Väljer Och Använder En Nitare? Hur Fungerar Han? Betyg Av De Bästa Nitarna
Video: How To Use A Riveter or Rivet Gun - Ace Hardware 2024, Maj
Manuella Nitare (33 Bilder): Hur Man Väljer Och Använder En Nitare? Hur Fungerar Han? Betyg Av De Bästa Nitarna
Manuella Nitare (33 Bilder): Hur Man Väljer Och Använder En Nitare? Hur Fungerar Han? Betyg Av De Bästa Nitarna
Anonim

Niten, även känd som nitaren, är ett verktyg som är utformat för att fästa strukturelement med nitar. Fördelen med just en sådan anslutning är dess vibrationsmotstånd och låga kostnad. Under en lång tid förblev installationen av nitar en ren industriell verksamhet, som främst användes för tillverkning av stora strukturer eller strukturer (stålbroar, beklädnad av havsgående fartyg, montering av rustningsplattor, etc.). Det är inte på sin plats att nämna det välkända Eiffeltornet, vars hela struktur hålls på plats tack vare nitar. Det blev möjligt att ansluta små plåtdelar, och även i förhållandena i en hemverkstad eller garage, efter uppfinningen av den manuella nitaren.

Bild
Bild

Beskrivning och arbetsprincip

Enheten för alla typer av nitar är liknande, bara drivningen av verktyget (elektrisk, pneumatisk eller mekanisk) kan vara annorlunda. Den manuella nitaren är inget undantag. G Verktygets huvudprincip är anslutning av strukturelement med en ihålig nit genom att krossa ena änden av den.

Enligt GOST är nitar av flera standardtyper, olika i diameter och längd . För en högkvalitativ anslutning är kombinationen av förbrukningsvarans längd och diameter viktig, naturligtvis, ju större diameter, desto tjockare hylsvägg och följaktligen mer pålitlig anslutning. Längd är lika viktigt, det avgör hur tjockt materialen kan fogas.

Den manuella nitaren fungerar enligt följande: genom niten som sätts in i hålet med ett system av spakar, trycker vi på handtagen, drar vi en stålnål med en förtjockning i slutet. Detta expanderar det ihåliga nitröret och håller ihop materialet. Resten av tappen bryts av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, med en stor nitlängd och diameter, krävs en tillräckligt stor kraft; för detta är den manuella nitaren utrustad med långa handtag och ett system med spakar som gör det möjligt att fördela kraften. Om materialet i själva verktyget inte är tillräckligt starkt kan belastningar leda till slitage och reparation är inte alltid möjligt . Eftersom olika företag producerar långt ifrån samma nitverktyg kan det vara dyrare att hitta lämpliga reservdelar än att köpa ett nytt verktyg.

Den vanligaste typen av handhållen blindnitare, kallad "pistol", är ganska enkel . Den har två handtag. Den ena är rörlig och överför kraft till mekanismen, den andra är fast ansluten till verktygskroppen. Det är till det elementen i spärrmekanismen fästs, sträcker och bryter av nitstiftet, med hjälp av en tråd installeras huvuden under motsvarande diameter på nitstiftet.

Bild
Bild

Översikt av arter

Utvecklingen av manuella mekaniska nitare gick i flera huvudriktningar, den allmänna var behovet av att tillämpa fysiska ansträngningar på kraftmekanismen för att bilda en stark anslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter den typ av nitar som används

Utvecklingen av nitar parallellt med nittens utveckling, vilket ledde till framväxten av fundamentalt olika verktyg. Traditionellt är nitar gjorda av stål, koppar eller aluminium . Användningen av olika metaller kräver olika ansträngningar och olika utföranden av nitar. Att förena med enkla koppar- eller aluminiumnit kan göras med en hammare, och samma sak kan göras med stålnitar. Men under förhållandena för en hemverkstad eller ett garage verkade en sådan till synes enkel operation ofta vara nästan opraktisk.

En annan sak är användningen av blindnitar av stål . För blindnitar räcker det med en manuell mekanisk nitare. Utvecklingen av en spak-spärrmekanism gjorde det möjligt att utveckla ett verktyg för stålnitar. Verktyget för gängade nitar är något annorlunda. Att arbeta med en sådan enhet, i motsats till att dra nitar, tar mer tid, men anslutningen är mer hållbar.

Vanligtvis används gängade nitar för att ansluta tjockare delar som utsätts för betydande påfrestningar.

Bild
Bild

Med antalet handtag

Manuella nitare delades in i de så kallade två- och enhandshanden, beroende på hur många händer som är inblandade i operationen. Nithandaren med två händer ger en mycket betydande kraft . Ett sådant verktyg kan användas för långsiktigt arbete, eftersom det fördelar lasten ganska jämnt, och tack vare de långa handtagen och spakmekanismen gör det möjligt att avstå från relativt liten fysisk ansträngning. Vissa modeller för installation av ihåliga nitar är utrustade med en speciell behållare för att samla trasiga stift, vilket är särskilt viktigt för industriellt arbete. Denna typ av verktyg har dock också en nackdel, med dess hjälp kan du bara arbeta genom att ge fri tillgång till korsningen.

Detta problem kan lösas med en enhands nitningsmaskin-den så kallade "pistolen ". Kraften på spärren överförs från ena handen genom att komprimera de rörliga och fasta handtagen. När du installerar tunna och korta nitar räcker det med en rörelse, men oftare måste du fortfarande göra flera klämningar i handtagen innan niten rullar över och tappen bryts av. Ett sådant verktyg kan användas för att installera ett litet antal nitar, eftersom handtagens längd fortfarande kräver ganska mycket fysisk ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den lilla storleken tillåter dock användning av ett enhandsverktyg där det är omöjligt att placera ett tvåhandsverktyg. Förutom, vissa modeller är utrustade med ett vridbart huvud, vilket avsevärt utökar användningsområdet . De flesta modellerna har en förstärkt kaross som är fast ansluten till ett av handtagen, vilket gör att verktyget kan användas framgångsrikt i många år. Professionella har i sin arsenal både tvåhands- och enhandsverktyg som gör att de snabbt och effektivt kan nita alla delar och material.

En separat art är "dragspel" -nagaren, alias "groda ". Det kan också klassificeras som enhandsinstrument. Kraften på mekanismen överförs från det komprimerbara länksystemet. Med hjälp av en sådan nitningsmaskin kan nitar med stor diameter användas ganska effektivt.

Den största nackdelen med "grodan" är behovet av att ge fri åtkomst till korsningen på grund av dess relativt stora dimensioner.

Bild
Bild

Betyg av de bästa tillverkarna

Manuella nitare produceras av nästan alla företag, på ett eller annat sätt relaterat till produktion av handverktyg. Bland dem finns det någon form av ledare, vars produkter är välförtjänta efterfrågade eller har flest positiva recensioner. Låt oss börja med enhandsmodeller.

En relativt billig representant för denna klass från det tyska företaget Stayer kan framgångsrikt användas på hushållsnivå . Utbytbara huvuden möjliggör installation av blindnit 2, 4 mm, 3, 2 mm, 4 mm och 8 mm. Den dyrare versionen från samma tillverkare är utrustad med ett svängbart huvud och kan användas för att arbeta under många olika förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett liknande verktyg POP PS-15 produceras i Storbritannien , tillverkad av en aluminiumbaserad legering, vilket gör verktyget till ett av de lättaste i sin klass (högst 600 g). Niten är utrustad med tre avtagbara huvuden för olika diametrar av förbrukningsmaterial. Bekväma handtag gör att du kan arbeta länge. Experter rekommenderar ett sådant verktyg för proffs på grund av dess exceptionella tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rysk-kinesisk tillverkare av verktyg "Zubr " presenterar också för marknaden den framgångsrika modellen "Bison Master-31195". Modellen är utrustad med ett vridbart huvud och fyra utbytbara munstycken med olika diametrar. Aluminiumlegeringen ger en vikt på cirka 700 g. Bekväma handtag låter dig arbeta länge. En annan modell av denna tillverkare "Zubr Universal 270 mm" har 8 fästen för olika nitdiametrar i uppsättningen. Detta utökar kraftigt användningsområdet.

Bild
Bild

Svänghuvudet har en italiensk armero zepper med A320 / 104 märkning . Diametern på blindnitar varierar från 3 till 5 mm. Lätt vikt och hållbar legering, enligt experter, kan inte kompensera för besväret med plasthandtag. Allt lönar sig dock med tillförlitlighet och förmåga att arbeta under olika förhållanden.

Bild
Bild

Den pålitliga enhandsniten för gängnitar erbjuds av den ryska tillverkaren Cobalt . Verktyget under namnet "Cobalt 243-561" har en låg vikt, en hållbar aluminiumkropp, mycket bekväma handtag. Nitternas diameter är begränsad från 4 till 6 mm. Denna tillverkares produktsortiment inkluderar även nitar för blindnit, både enhands- och tvåhands.

Bild
Bild

Populära tvåhandsmodeller representerar vanligtvis samma tillverkare . Den tvåhänta nitaren från det redan nämnda Stayer-företaget kan klassas som ett professionellt verktyg. Det tvåhänta schemat låter dig arbeta med det i flera timmar, efter att ha installerat hundratals nitar under denna tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liknar den tidigare och inte mindre populära tyska modellen Kraftool industrie 31182 , har långa fällbara handtag som möjliggör betydande kraft vid installation av persiennen. När det fälls in passar verktyget i ett kompakt fodral, där avtagbara munstycken för olika nitdiametrar är placerade. Experter noterar den betydande vikten av detta professionella verktyg, cirka 3 kg. Men detta anges också som en garanti för den högsta tillförlitligheten hos denna modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en nitningsmaskin bör du vägledas av de uppgifter som den ska lösa med dess hjälp. Om verktyget kommer att användas för att installera hundratals nitar per skift, är det bättre att välja en tvåhandsmodell, det är önskvärt att handtagen är solida, inte vikbara . Detta är det mest robusta systemet. Det är också en bra idé att ha en verktygslåda för trasiga stift, detta kommer att hålla arbetsområdet städat efter att ha installerat ett stort antal nitar.

Valet av ett verktyg för hemmet är mer demokratiskt . I detta fall bör ett av huvudkriterierna vara tillförlitlighet och bekvämlighet. Om du planerar att installera flera nitar ibland är det ingen mening att köpa ett professionellt tvåhandsverktyg. För workshops är det bättre att ha en uppsättning nitar. Tvåhänt för grundläggande arbete och, för säkerhets skull, enhänt med vridbart huvud. Om du måste arbeta med nitar professionellt är det bättre att inte spara pengar och köpa verktyg från pålitliga tillverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man använder?

Proceduren för alla nitare är ungefär densamma. Steg-för-steg-instruktioner för att arbeta med någon blindnit kan passa i tre rader.

  • Borra ett hål i elementen som ska fästas.
  • "Ladda" en nit av lämplig storlek.
  • Dra i stålstiftet och bryt av det.

Som ett resultat bör du få en pålitlig hel delanslutning. Om nitens diameter visar sig vara betydligt mindre än hålets diameter, kan det inte hända att det fästs. Om niten är för lång kan anslutningen vara lös. Därför är det viktigt att korrekt bestämma tjockleken på borren för att borra monteringshålet. Kanske en millimeter tjockare än niten. Längden på förbrukningsmaterialet måste överstiga den totala tjockleken på de fastsatta elementen med minst 1 cm.

Bild
Bild

Att arbeta med gängade nitar är något annorlunda

  • Förbrukningsmaterialet skruvas fast på nitspetsen.
  • I skruvläget sätts niten in i monteringshålet.
  • Genom att trycka på nitens handtag dras spetsen ut, vilket leder till att niten veckas.
  • Spetsen skruvas ner från niten.
  • För tillförlitlighet skruvas en bult som motsvarar gänghöjden fast i niten, vid behov kan anslutningen förstärkas genom att skruva en mutter på bulten.

Som du ser tar det lite längre tid att arbeta med ett gängat material, men anslutningen är starkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga fel

Nitfel är vanligtvis förknippad med den mest sårbara delen av det - spärrmekanismen. Detta manifesteras i det faktum att verktyget inte tar tag i nitstiftet, tryckning av handtagen leder inte till att det dras och rullning sker inte. Ibland är det tillräckligt för att återställa funktionaliteten att rengöra klämbackarna från flis och smuts . För att reparera verktyget måste du demontera det, ta bort fjädern och kontrollera käftarnas skick. I speciella fall måste svamparna bytas ut.

Det är önskvärt att köpa en originaldel. Vissa hantverkare försöker göra svampar med egna händer, det kan vara meningsfullt om du behöver avsluta arbetet du har påbörjat, och bara några nitar återstår. I framtiden är det fortfarande bättre att ersätta hemlagade element med original.

Rekommenderad: