Kvarn (64 Bilder): Funktioner I Minimaskiner För Metall. Betyg Av De Bästa Slipmaskinerna. Egenskaper För Handhållna Modeller. Hur Väljer Jag En Elektrisk Och Trummaskin?

Innehållsförteckning:

Video: Kvarn (64 Bilder): Funktioner I Minimaskiner För Metall. Betyg Av De Bästa Slipmaskinerna. Egenskaper För Handhållna Modeller. Hur Väljer Jag En Elektrisk Och Trummaskin?

Video: Kvarn (64 Bilder): Funktioner I Minimaskiner För Metall. Betyg Av De Bästa Slipmaskinerna. Egenskaper För Handhållna Modeller. Hur Väljer Jag En Elektrisk Och Trummaskin?
Video: HOW TO | HTC presenterar - Hur du väljer rätt diamantverktyg 2024, April
Kvarn (64 Bilder): Funktioner I Minimaskiner För Metall. Betyg Av De Bästa Slipmaskinerna. Egenskaper För Handhållna Modeller. Hur Väljer Jag En Elektrisk Och Trummaskin?
Kvarn (64 Bilder): Funktioner I Minimaskiner För Metall. Betyg Av De Bästa Slipmaskinerna. Egenskaper För Handhållna Modeller. Hur Väljer Jag En Elektrisk Och Trummaskin?
Anonim

Att köpa en kvarn är ett ansvarsfullt företag, så du måste förbereda dig för det i förväg. Innan du köper måste du ta reda på vilken typ av maskiner det finns i allmänhet, hur dessa eller dessa modeller förhåller sig till det bearbetade materialet, vilka tillverkare är mest betrodda bland proffs eller amatörhantverkare. Men först måste du förstå vad en slipmaskin är i princip.

Bild
Bild

Särdrag

Slipmaskinen är konstruerad för bearbetning av olika ytor av trä, metall, plast och till och med glas. Beroende på vilken typ av maskin din maskin tillhör kan du göra grov, efterbehandling eller efterbehandling.

När det gäller grov bearbetning menar de att bli av med ytan på stora hål och kvistar. Som regel utförs denna typ av arbete främst med träprodukter, eftersom ett träd inte kan vara helt slätt.

Under grov bearbetning avlägsnas ett stort skikt av trä skoningslöst, medan ytan bara blir något mjukare. Fördjupningar, repor, grovhet kvarstår på det, vilket kräver ytterligare procedurer. För sådan bearbetning används speciella maskiner med grova slipskivor eller remmar. Hastigheten för sådan bearbetning är vanligtvis hög, så kvarnen måste vara kraftfull.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstor bearbetning gör att du kan ta bort oegentligheter som är synliga för blotta ögat, vilket gör materialets utseende närmare idealet. Återigen utförs denna typ av arbete oftare med trä, men ibland kräver metallarbeten också liknande åtgärder.

I det här fallet försöker de se till att ytan är plan och inte helt slät. Särskild uppmärksamhet ägnas åt fördjupningar och utskjutningar, som kan störa planets planhet.

I detta fall används slipmaskiner med ett stort antal varv, men med en genomsnittlig effekt. Medeldjup tar längre tid än grova, så det är viktigt att maskinen kan köras under en tillräckligt lång period.

Det är värt att notera att enheter med sådana egenskaper praktiskt taget inte är representerade på marknaden för hushållsutrustning, så antingen måste du köpa en kvarn för professionellt bruk eller förbereda dig på att den genomsnittliga behandlingen kommer att ta flera dagar eller till och med veckor.

Bild
Bild

Efterbehandling eller efterbehandling är det mest känsliga ögonblicket i hela arbetet. Det tar mest tid och ansträngning och kräver anmärkningsvärd skicklighet. I detta skede är det verkligen möjligt att ogiltigförklara alla resultat från tidigare verk. Efterbehandling utförs omedelbart före målning, lackering eller annat dekorativt arbete, innan ytan måste vara helt slät. När det gäller trä kan det också vara betning. I detta skede avlägsnas all grovhet och oegentligheter.

För det sista arbetet med bearbetning används speciella poleringsfästen som får ytan att "tänka på". Bland annat används de för glas, renovering av lackering på en kaross.

Metallpolering behövs när det är nödvändigt för järndelen att lysa. Kvarnen här fungerar med högsta hastighet, och ett sådant smyckearbete tolererar inte användning av onödigt kraftfulla maskiner - det är för lätt att göra fel.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

När det gäller tillbehörssatsen och deras enhet liknar alla slipmaskiner varandra. Som regel består de av flera element.

  • Ram … För det mesta är den gjord av plast, men låt inte det förvirra dig. I produktionen används specialutvecklade polymerer, som utmärks av höga indikatorer på slitstyrka och styrka, men samtidigt är de lätta. Dessa egenskaper gör dem idealiska för att göra alla kroppsdelar, från på / av -knappar till handtag.
  • Spak … Varje kvarn måste hållas i en viss position på något sätt. För detta tjänar handtaget. Den kännetecknas av en ergonomisk form, och den måste också ha en tråd, så att även en tung maskin är bekväm att hålla. Den viktiga punkten är att handtaget "dämpar" vibrationer från kvarnen, så att det med dess hjälp blir möjligt att rikta maskinen efter behov, samtidigt som den inte ger all styrka att hålla den.
  • Elektrisk motor … Alla utom de äldsta slipmaskinerna använder en elmotor. Den kan drivas från olika källor: direkt från det elektriska nätverket eller från ett batteri. Elektriska slipmaskiner är bekvämare. De har bra prestanda på grund av att de drivs från elnätet och inte kräver konstant laddning. Grovt sett arbetar de för sig själva och arbetar tills de överhettas. Sladdlösa slipmaskiner är en annan sak. De kan inte fungera för länge och används främst vid arbete med svåråtkomliga platser, när det inte är möjligt att ansluta maskinen till ett uttag.
  • Kompressormotor … Detta är bara ett undantagsfall när motorn inte går på el. Motorn fungerar genom att tillföra tryckluft, som driver mekanismerna.
  • Reducerare … Hjälper till att omvandla energin som produceras av motorn till användbart arbete. Det är nödvändigt för att öka vridmomentet och hastigheten på enheten, samtidigt som belastningen på motorn reduceras. Det kan ge möjlighet att växla från 1 till 5 hastigheter.
  • Slända … Denna del tjänar till att ge munstycket en rotationsrörelse. En av dess ändar är en gängad axel, till vilken tillbehöret är fäst, och den andra är fäst vid själva kvarnen. Spindeln kan fästas både parallellt med enhetens kropp och vinkelrätt mot den.
  • Skyddande hölje … Skyddar befälhavaren från gnistor, studsande partiklar och små skräp som oundvikligen bildas som ett resultat av arbete med en slipmaskin. Om sådana små partiklar studsar från arbetsytan kan de orsaka allvarlig skada på en person, till exempel om metallspån kommer in i ögonen.
Bild
Bild

Funktionsprincipen för varje maskin är annorlunda. Det beror på vilken typ din enhet tillhör. I grund och botten slipar och polerar alla maskiner ytan på grund av friktionskraften, men den önskade effekten uppnås på olika sätt.

Typer och deras egenskaper

Det finns ett stort antal slipmaskiner, som var och en är baserad på sin egen speciella slipmetod, har en ovanlig form, gör att du kan arbeta i horisontellt eller vertikalt läge och så vidare.

Först och främst bör det sägas att den största efterfrågan bland alla typer är på maskiner för arbete:

  • för metall;
  • på plast (kan även användas för glas);
  • sten (används för marmor, granit och andra hållbara material av naturligt ursprung);
  • på trä.

När du väljer en lämplig enhet måste du ta hänsyn till deras kraft, skivans rotationshastighet, liksom principen för driften som de bygger på. Den behandlingsnivå som du planerar att sluta med är också viktig.

Maskiner som snabbt blir av med grova ärr är osannolikt att vara lämpliga för smycken efterbehandling, eftersom du helt enkelt inte kan kontrollera dem tillräckligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheternas storlek spelar också en roll. En minimaskin, med hjälp av vilken manuell bearbetning utförs, kan inte jämföras med en stor professionell konstruktion avsedd för polering av parkett. Det är nödvändigt att nykter bedöma läget och lämna professionell utrustning till proffs. Ett elementärt argument för ett sådant beslut är att det i vardagliga förhållanden inte kommer att löna sig.

Förresten, en annan klassificering av slipmaskiner följer logiskt av denna tanke - beroende på användningsnivå

Professionell . Designad för att utföra en stor volym arbete nästan kontinuerligt under en lång tid - i genomsnitt 8-12 timmar utan avbrott. De klarar sina uppgifter snabbare, men när de använder dem kräver de skicklighet. De är gjorda av material med ökad styrka så att de kan användas länge utan skador och negativa konsekvenser för motorn. Det är möjligt att anpassa maskinen i nästan alla parametrar som är nödvändiga i arbetet. De väger mycket, är dyra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hushåll . Modeller av denna klass produceras för hemmabruk. Tyngdpunkten ligger också på priset, och därför är det inte alltid möjligt att justera även de mest primitiva inställningarna. De kan inte arbeta längre än 20-30 minuter utan avbrott och ofta mer än 3 timmar om dagen. Bilen måste ges en paus på minst 15 minuter då och då för att den ska fungera det antal år som anges i instruktionerna och så att den inte behöver ta till att byta ut delar, reparera motorn osv. Priset är överkomligt, men prestandan är dålig. Som regel är de mer mobila än professionella enheter.
  • Semiprofessionellt . Bilen som tillhör denna klass kombinerar några funktioner i professionella och hushållsmodeller. Till exempel kan det vara högpresterande, men snabbt "tröttna", eller det kan ha många inställningar, men vara sämre i prestanda och så vidare - det finns många kombinationsalternativ. Priset för sådana modeller är över genomsnittet, men om du planerar att ofta göra sliparbete hemma är det bättre att föredra just en sådan design.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom typ av struktur utmärks många typer av slipmaskiner.

Tejp

Tejpmodeller är idealiska för grov efterbehandling av träytor. De tar bort perfekt och snabbt alla synliga oegentligheter, grovhet och andra obehagliga saker. Deras skillnad ligger i deras struktur: den del som ansvarar för slipning är inte rund, utan rektangulär. Det är ett tejp som sträcks mellan två rullar och är i ögla. Det visar sig liksom ett oändligt slipband som ständigt rör sig och slipar rätt ställe.

Samma bandmaskiner används för att polera bilens lackering … Det finns till och med specialmodeller avsedda för bilunderhåll.

Den negativa punkten med att använda sådana modeller är att om du förvarar maskinen på ett ställe för länge, ändrar tryckgraden eller leder den över trädet - du kan få oattraktiva fördjupningar som är extremt svåra att bli av med i framtiden. För att göra detta måste du utföra hela arbetscykeln från början och gradvis minska munstyckenas nötning.

En annan punkt är att det inte finns något sätt att bearbeta ytan i hörnen. Det verkar som om en rektangulär yta borde klara detta utan problem, men allt är annorlunda. Maskinen slipar endast med mittsidan och sidorna lyfts. Så det här alternativet är perfekt om du snabbt behöver grova ut en stor yta utan svåråtkomliga hörn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vibrationsslipmaskiner

Vibrerande eller vibrerande maskiner har ett bredare utbud av fastsättningsformer än den tidigare remmodellen. Standarduppsättningen innehåller platta rektangulära och triangulära munstycken. Funktionsprincipen är att munstycket rör sig fram och tillbaka inom 5-11 mm , på grund av vilken ytan är polerad.

En sådan arbetsmekanism är bra i de sista skedena av bearbetning, när du behöver ta dig tid att föra detaljerna "i åtanke". Vibrationsslipningsmodeller kännetecknas av låg effekt, vilket inte förändras mycket beroende på om enheten är professionell framför dig eller inte.

Hur som helst kan efterbehandling eller medium bearbetning med hjälp av sådana modeller utföras, och arbeta med ett rektangulärt munstycke med stora ytor, men inte i hörn och svåråtkomliga platser, men triangulärt tvärtom … Detta beror på att den rektangulära sulan på grund av vibrationer ständigt kolliderar med ett hinder, på grund av vilken skada görs på slipmaskinen och på delarna intill arbetsstycket. Triangulären är mer manövrerbar, men det är svårt för den att snabbt bearbeta en stor yta.

Fallgropen för bearbetning med en vibrationsmaskin är möjliga utseende av djupa repor, som då är extremt svåra att bli av med. De kallas populärt "lamm".

Repor uppstår när en liten partikel hamnar under bilens sula. Även med ett sandkorn kan den allvarligt repa ytan, som bearbetas bara så att det inte finns en enda fläck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Excentrisk

Excentriska modeller är också allmänt kända som orbitalmodeller. Detta beror på att de kombinerar två arbetsprinciper. De roterar och vibrerar samtidigt. Detta ökar effektiviteten i sliparbetet.

Sulan på den excentriska maskinen är vanligtvis rund. Skivor med olika slitstyrka kan växelvis fästas på sulan med kardborreband, tack vare vilka sådana slipmaskiner kan användas för en mängd olika typer av bearbetning: från grov till efterbehandling.

Orbiters är vanligtvis utrustade med en speciell dammpåse. Partiklarna som bildas efter slipning samlas där. I fall att, om du planerar att behandla en stor yta, uppfanns modeller med dammsugare … Så istället för en påse är en dammsugare ansluten. Det samlar alla partiklar som bildas.

Eftersom dammsugarens kapacitet är större och det gör ett bättre jobb med att plocka upp skräp själv, gör detta det möjligt att arbeta utan avbrott för att rengöra ytan och påsen under en längre period.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Delta slipning

Sådana slipmaskiner fick sitt namn på grund av sin form - de har en triangulär bas. Deltaslipningsmodeller är inte precis vad du behöver när det gäller att bearbeta stora block, men de gör ett utmärkt jobb på svåråtkomliga platser och är också bra för att återställa delar.

Liksom med vibrerande slipmaskiner har deltaslipar dock en funktionsprincip baserad på plattformens oscillerande rörelser deras rörelseomfång är mycket mindre - cirka 2 mm … Detta gör att de kan bearbeta områden längs väggarna.

Slipskivan fästs med kardborreband. På grund av detta går det snabbt att byta ut pappersark, men underhållet av en sådan maskin är dyrare på grund av den ökade kostnaden för förbrukningsmaterial.

Delta slipmaskiner har en inbyggd dammuppsamlingsbehållare … Liksom när man arbetar med vibrerande, när man arbetar med deltaslipare finns det risk för att lämna repor på ytan, så utan en sådan påse skulle arbetet bli mycket svårare och ta mycket längre tid.

Bland annat har vissa bilar en vridmekanism för enkel hantering. Sulan på dem kan roteras upp till 120 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hörn

Vinkelsliparen, populärt kallad kvarnen, är universell i sig. Den är designad inte bara för slipning, utan också för skärning av metall, trä, glas. Du behöver bara köpa en lämplig bilaga. Det kallas vinklat på grund av hur spindeln är placerad i förhållande till kroppen. Det är vinkelrätt mot det.

Vinkelskiva. Skivor kan bytas ut när de slits ut , och också beroende på vilken typ av arbete som behöver göras för tillfället. Det finns munstycken med sprutning av elektrokorund, kiselkarbid, granit. Det svåraste anses vara diamantsprutning .… Bland annat finns det speciella slipfästen (till exempel brukar klafffästen vanligtvis användas för slipning av träytor), borstfästen och andra.

Även om namnet kan vara vilseledande, arbete på svåråtkomliga platser, liksom i hörn, med hjälp av denna maskin kommer inte att fungera … Den runda roterande skivan är inte avsedd för detta: den kommer inte in i hörnet för att slipa den helt.

För bearbetning av en plan yta i alla stadier, oavsett om det är att ta bort lack eller polera en del, är en vinkelslip idealisk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Parkettslipning

En elektrisk parkettslipare köps vanligtvis av golvläggare. Det finns flera typer av sådana enheter. Till exempel är en trumslip lämplig för grov bearbetning av parkett, avlägsnande av gammalt lack. En trummaskin av typen arbete liknar en rulle med den enda skillnaden sandpapper med önskad slipkraft lindas på trumman.

Bland annat arbetar parkettslipningsenheter också med skivor. När vi pratar om en parkettskivslipare menar vi vanligtvis en enda skivmodell.

Slitförmågan hos förbrukningsvarorna i dessa maskiner kan variera kraftigt. De har stor kraft, vilket gör det möjligt att arbeta med betonggolv (till exempel för att jämna ut ytan). När det gäller efterbehandling används också parkettslipningsmodellerna för det.

Detta handlar dock inte bara om parkettbearbetning. Du kan också använda enheten för att sparkla keramiska plattor eller vanliga trägolv.

Maskinen levereras med en speciell kraftfull dammsugare. Dessutom väger den mycket mer än alla de som listas här, så den köps extremt sällan för hushållsbruk. Vanligtvis köps det av proffs, och vanliga ägare hyr det. En sådan anordning är också mycket dyrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Putsning

Nästan vart och ett av dessa alternativ kan användas som en modell för polering. Du behöver bara hämta en speciell bilaga. Det finns dock specialmaskiner på marknaden som endast är lämpliga för poleringsarbete. De är inte avsedda att användas till något annat. Sådana enheter är som regel små, med hänsyn tagen till att du måste arbeta med dem manuellt. De väger inte särskilt mycket.

Bilagorna kan vara helt olika. De är tillverkade av en mängd olika material: fuskpäls, skumgummi, filt, ull, nylon, filt. Vissa material är universella, och vissa är endast lämpliga för att arbeta med vissa detaljer. Till exempel kan en filtfäste perfekt polera träelement och ytor, och en skumgummifäste kan perfekt polera metall.

Det är anmärkningsvärt att bandslipmaskiner sällan används för polering, eftersom det inte alltid är möjligt att hitta ett lämpligt tillbehör på dem. Men excentriska, deltaslipar och vinkelslipmaskiner används överallt.

Bild
Bild

Borsta

Vissa borstmaskiner är utformade som remtyp. Även om de inte är liknande utåt, är principen för drift densamma där. Det är baserat på rullarnas arbete. I processen är två borstar inblandade samtidigt, så sådana modeller är mer lämpliga för arbete med stora ytor. De köps oftare av proffs, eftersom de är en ganska besvärlig mekanism.

Valet av borstar är tillräckligt stort. Av största intresse är borstar av nylonborstar som används för att arbeta med trä. Med deras hjälp är den strukturerad och artificiellt åldrad.

I poleringsprocessen med den här borsten avlägsnas de mjukare träskikten och bara de hårda kvarstår, och träet får ett vackert, uttalat mönster.

Enborstmaskiner arbetar på en annan princip. Utåt ser de ut som hörnmodeller, eftersom spindeln också är fäst här i rät vinkel mot kroppen. Endast en pensel är involverad i arbetsprocessen. Men sådana modeller är mer mobila och lätta och passar bättre för manuellt arbete. Med deras hjälp är det möjligt att bearbeta svåråtkomliga platser, eftersom den bekväma konfigurationen och närvaron av ytterligare handtag tillåter detta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Multifunktionell

I allmänhet finns det inget som heter en multifunktionell kvarn. Men det finns multifunktionella verktyg utformade för slipning och polering av produkter från olika material. De har en uppsättning bilagor av olika former och egenskaper, till exempel triangulär för medium bearbetning, rund för polering etc. Också inkluderat är emerimaterial med olika nötningsförmåga.

Sådana enheter är nödvändigtvis utrustade med ett dammborttagningssystem, ibland är det möjligt att ansluta en dammsugare till dem … För hemmabruk fungerar multifunktionella verktyg dock bra det rekommenderas inte att välja dem för proffs … Trots det stora antalet inställningar har de inte nödvändig effekt. Dessutom kan de ofta inte användas under en längre tid: de värms snabbt upp.

Multifunktionella verktyg inkluderar en slipmaskin, med vilken du kan utföra inte bara slip- och poleringsarbete, utan också klippa nästan alla byggmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Speciella fall

Trots det stora utbudet av modeller tillgodoses inte alla behov. Till exempel tillåter ingen av dem att slipa taket och därmed inte bli särskilt trött. För att åtgärda detta kom ingenjörer med en teleskopmaskin. Det ser lite ut som en vanlig mopp, eftersom den har ett glidande långt handtag. Men detta gör det möjligt att nå taket utan problem, samtidigt som du inte håller händerna ovanför huvudet hela tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vertikala slipmaskinen är avsedd för slipning av metallverktyg som borrar. Det finns också modeller med vilka betongytor är polerade. Till exempel kan du slipa väggar med en sådan maskin.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bänkskärare är i huvudsak en kvarn.

Hon kan slipa knivar, saxar, skridskor, manikyrartiklar och mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flexibla axelslipmaskiner är viktiga när du behöver bearbeta ett svåråtkomligt område som inte kan genomsökas med ett konventionellt verktyg. Till exempel kan vi prata om bearbetning av stora fördjupningar eller ytor i ett smalt gap. Den här enheten är också användbar när du arbetar med metall: du måste ofta städa upp små utrymmen medan du försöker att inte böja angränsande delar.

Förresten, en mini -skärmaskin i metall hjälper också till i några av dessa fall. En liten manuell maskin väger lite och har samma funktionalitet som en fullvärdig modell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotationsmaskinen är främst konstruerad för grovslipning.

Det gör ett utmärkt jobb på metall eller sten på grund av sin höga effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Mästare har sammanställt ett betyg för olika kategorier av slipmaskiner. Den innehåller inte bara specialverktyg avsedda för professionellt bruk, utan även hushållsverktyg.

Bland slipmaskinerna utmärks särskilt märken som Interskol, Makita, Bosh. Det ryska företaget "Interskol " modellerna av bandmaskiner LShM-76 /900 och LShM-100 / 1200E är populära. De varierar i vikt och pris. Den första är avsedd för hushållsbruk och kostar hälften så mycket som den andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita erbjuder slipmaskiner av god kvalitet och till ett genomsnittligt pris. Kunder väljer oftast bälte 9911 och 9404, orbital BO5031 och BO5041 och orbitalslipar BO3711 och BO3700.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över varumärkesrecensioner Bosh visade att det gör bra bilar, men deras kostnad är för dyr på grund av marknadsföringen av märket. Ändå förtjänar modellerna av bandslipmaskiner PBS 75 AE, excentriska GEX 150 AC och GEX 125-1 AE Box eller vibrationsslipmaskiner PSS 200 AC det största förtroendet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du funderar på att välja en lämplig kvarn måste du komma ihåg reglerna för val av både själva enheten och slipmaterialet för den.

Fokusera först på det arbete som du kommer att utföra med din kvarn. Vänligen notera att grov bearbetning och polering kräver olika verktyg … De flesta som väljer ett sådant par väljer en bandmodell för grov och excentrisk modell för poleringsarbete. Det är lämpligt att båda enheterna var med hastighetskontroll - detta kommer att förenkla ditt arbete avsevärt.

Innan du köper, prova hur instrumentet passar i din hand. Ett bekvämt grepp är viktigt för effektivt arbete. Om du fortsätter att tänka på hur du ska greppa verktyget kommer du inte att kunna koncentrera dig på själva slipningsprocessen, vilket ökar risken för att göra ett misstag.

Försök att få de bilagor du behöver direkt. Samtidigt är inte bara "inhemska" förbrukningsvaror lämpliga för verktyget. I vissa fall kan du köpa billigare, men inte mindre kvalitetsslipmedel. Tveka inte att testa slipmaskinen direkt i butiken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd följande tabell för att välja slipmaterialets slipmedel korrekt.

Bild
Bild

Tips för användning

Först och främst är det nödvändigt att observera säkerhetsåtgärder: använd hörlurar som förhindrar skada på trumhinnan, använd skyddsglasögon, täck öppen hud med tjocka kläder.

Använd inte utrustning som du inte är säker på fungerar korrekt. Var noga med att kontrollera skåpet och sladden innan du ansluter instrumentet till elnätet.

När du arbetar med metall, se till att det inte finns något brandfarligt material i närheten. Det kommer att släppas gnistor under slipningsprocessen, så det är viktigt att ingenting kan ta eld.

Koppla ur elverktyget innan du rengör dammutsugningssystemet.

Rekommenderad: