Reparation Av CRT-TV-apparater: Gör-det-själv-bildsökning Av CRT-TV-apparater. Fel På TV -apparater Med Ett Kinescope

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av CRT-TV-apparater: Gör-det-själv-bildsökning Av CRT-TV-apparater. Fel På TV -apparater Med Ett Kinescope

Video: Reparation Av CRT-TV-apparater: Gör-det-själv-bildsökning Av CRT-TV-apparater. Fel På TV -apparater Med Ett Kinescope
Video: Crt TV Vertical Hite Problem Solve Only 1Resistor Use | How to Repair TV | Tv Repair | LG TV Repair 2024, Mars
Reparation Av CRT-TV-apparater: Gör-det-själv-bildsökning Av CRT-TV-apparater. Fel På TV -apparater Med Ett Kinescope
Reparation Av CRT-TV-apparater: Gör-det-själv-bildsökning Av CRT-TV-apparater. Fel På TV -apparater Med Ett Kinescope
Anonim

TV: n är en av de mest använda enheterna för frekvent användning, som finns i nästan alla hem. CRT -TV -apparater eller, som de förkortas som de kallas, utmärker sig CRT -TV -apparater med sin tillförlitlighet, hållbarhet och är populära än idag. Under åren har de verkligen blivit ett traditionellt inslag i vardagsrummen hos många familjer. Det här är samma "gamla" TV -apparater som har fungerat felfritt i decennier och så småningom får status som nästan en "familjemedlem". Vad ska jag göra om "favoriten" är ur funktion? Är det möjligt att reparera det själv? Var ska du börja felsöka? Låt oss ta reda på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på brott

Innan du fortsätter med reparationen måste du se till vad problemet är, vilka symptom det har. Den viktigaste och dyraste delen av CRT -enheter är CRT -röret.

Kvaliteten på bilden som visas på skärmen beror direkt på hur denna del fungerar. Korrektheten och varaktigheten av kineskopets funktion beror på driftförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oerhört viktigt för användare av sådana TV -apparater att se till att spänningen på elektroderna exakt motsvarar de tekniska parametrar som anges i instruktionerna. Det finns bara några få klassiska tecken på sammanbrott som tyder på att ett eller annat element i TV -systemet misslyckats.

Tekniken stängs inte av . Detta är en av de mest populära situationerna för både CRT och moderna LCD -modeller. Detta problem är relaterat till säkringen, som tenderar att gå. Men olika modeller har olika detaljer. Orsaken kan också döljas i diodbron. Du måste kontrollera om det har brunnit ut.

Bild
Bild

Skärmens färg ändras när du tittar på kanaler , onaturliga färgfläckar, ibland färgade horisontella eller vertikala ränder, kan dyka upp. Allt detta är tecken på ett fel på posistorn, eller snarare den starka magnetiseringen av kineskopet.

Bild
Bild

TV: n slås inte på eller slås på , men slocknar av sig själv efter ett tag, blinkar indikatorn eller lyser inte. Detta problem uppstår vid överspänningar i det elektroniska nätet.

Bild
Bild

Det finns en bild, men inget ljud . Detta är ett säkert tecken på att dina högtalare inte fungerar korrekt. Ljudet skär ibland igenom och dyker upp då och då. Ett strömavbrott eller ett radiolänk kan uppstå.

Bild
Bild

Enheten svarar inte på kommandon från fjärrkontrollen . Mest troligt är felet förknippat med en defekt i själva fjärrkontrollen. Du kanske bara behöver byta batterier. Mindre ofta misslyckas fotodetektorn eller mikrokontrollen på TV: n, som behandlar fjärrkontrollens kommandon. Detta fall kräver en mästares hand, som måste diagnostisera enheten för att fastställa orsaken.

Bild
Bild

Kanaler saknas … Detta är ett symptom på felaktiga TV -mottagare. Denna "sjukdom" kan korrigeras genom automatisk inställning eller manuell inställning enligt instruktionerna. Om situationen trots allt inte förändras och TV: n inte kan hitta en enda kanal, och istället visas meddelandet "ingen signal" eller bara en brusbesparare på skärmen, kanske något är fel med högfrekvenskretsen eller mottagare som är ansvarar för att konvertera elektriska signaler.

Bild
Bild

Stora fel

Under en visuell inspektion är det som regel inte alltid möjligt att identifiera vad som exakt gick sönder på TV: n, vilken del är ur funktion. I det här fallet måste du börja diagnostisera det interna systemet från strömförsörjningen. Verifieringen utförs genom att analysera matningsspänning, lastspänning, integritet och korrekt funktion av huvudmatningskretsen och återkopplingskretsen, som är utformad för att styra och stabilisera spänningen. Det är nödvändigt att kontrollera elektrolytkondensatorer, vars kapacitet minskas avsevärt och blir smalare när det är torrt, vilket leder till att hela effektkretsen inte fungerar.

Kontroll av den horisontella avsökningen kan visa att defekten är dold vid driften av utgångssteget eller utmatningstransistorn för den horisontella skanningen.

Bild
Bild

Kontroll av det vertikala svepet indikerar problem med den elektriska oscillatorns strömförsörjning och utgångssteget . För att kontrollera strömförsörjningskretsen för kineskopet behöver du mäta graden av dess glöd . När en ganska hög spänning uppstår det räcker med att kontrollera filamentets integritet som värmer upp kineskopets katod för dess funktion.

Kontroll av videoförstärkaren, skärmens bakgrundsbelysning, färgblock och matris behövs om ljud och bild försvinner på TV: n. Det betyder att det är något fel på matningsspänningen för radiokanalen eller tunern och att HCV inte fungerar korrekt. Om det finns ljud, men det finns ingen bild, så är detta en videoförstärkare och ett färgblock. Om det finns ljud, men det inte finns någon bild, så är det ljudkretsar eller en basförstärkare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontroll av styrenheten: du måste se till att processorn får ström, analysera nivån på dess spänningsrippel . Du bör också kontrollera hur klockgeneratorn fungerar, spåra signalflödet från mottagaren till processorn och var uppmärksam på närvaron av pollingpulser och deras tillförsel till kontrollbussen. Om det finns problem med att ställa in kanaler är det oftast ett fel på TV -mottagarenheten.

Bild
Bild

Självreparation

Från början bör det noteras att CRT, precis som alla andra TV -modeller, är bräckligt och komplext tekniskt system . Du måste ha tålamod för att reparera mottagaren själv. Den största omsorg och uppmärksamhet är också viktigt. En fel, medvetslös rörelse och kineskopet kan skadas, vilket innebär att ersättning med en ny kommer att kosta cirka 70% av kostnaden för själva TV: n.

Bild
Bild

Det första man ska göra är ta reda på exakt var och hur uppdelningen manifesterar sig och vad är dess "symptom ". Detta sparar din tid betydligt och sparar enheten från onödig demontering och rotation av kortet. Innan du bestämmer dig för att demontera TV: n måste dess preliminära diagnostik utföras.

Demontering bör börja från det bakre skyddsskyddet . Genom att skruva loss skruvarna ser du en fullständig bild av TV: ns "insida". När du tar bort locket är det viktigt att inte vidröra eller träffa röret på bildröret, på vilket kortet med elementen är installerat.

Ibland blir du förvånad över hur mycket damm som samlas inuti skåpet, som måste tas bort med en liten borste som inte skadar TV: ns insida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Det är svårt att reparera en CRT . Först efter att ha tagit reda på den enskilda uppdelningen, se till att det här elementet är ur funktion, efter att ha utfört preliminär diagnostik, kan du börja reparera TV: n med dina egna händer. Om du inte är helt säker på dina förmågor är det bättre att inte slösa tid och vända dig till specialister. Glöm inte att kontrollera och uteslut följande vanliga situationer före befälhavarens ankomst:

  • brist på elektricitet i rummet;
  • se till att TV -mottagarens kontakt är ansluten till uttaget;
  • ta bort dammavlagringar på TV -skärmen.

Rekommenderad: