Pneumatisk Borrmaskin: Vad är Det? Funktion I Minivinkelborren. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa Modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Pneumatisk Borrmaskin: Vad är Det? Funktion I Minivinkelborren. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa Modellerna

Video: Pneumatisk Borrmaskin: Vad är Det? Funktion I Minivinkelborren. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa Modellerna
Video: Borrmaskin 2024, Maj
Pneumatisk Borrmaskin: Vad är Det? Funktion I Minivinkelborren. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa Modellerna
Pneumatisk Borrmaskin: Vad är Det? Funktion I Minivinkelborren. Hur Väljer Och Använder Man? Betyg Av De Bästa Modellerna
Anonim

En borr är ett verktyg med vilket du kan göra hål i olika material. Dessa verktyg kan vara pneumatiskt eller hydrauliskt drivna, de senaste modellerna används oftare i restaureringsarbete i industrier när det är nödvändigt att göra ett stort antal borroperationer. Sådana verktyg kräver installation av ett vattenkraftverk och används därför sällan i hemmiljö.

Bild
Bild

generella egenskaper

Dessa enheter kan användas för industriella ändamål, men de används också i vardagen. Sådana enheter är anslutna till kompressorn, som är ansluten till ett 220 volt nätverk. De kan användas för att stansa hål i olika material. Borren i sådana utföranden drivs av en luftmotor och själva borets konstruktion består av följande huvuddelar:

  • rotor på lager;
  • kör;
  • cylindrisk kropp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen bygger på det faktum att luft kommer in i kanalen mellan bladen och plattorna expanderar, vilket fångar borrfästelementet och aktiverar det. För närvarande finns det tre typer av pneumatiska borrar:

  • pistoltyp - den vanligaste enheten;
  • rak - designad för att göra hål med liten diameter och är lätt att använda;
  • hörn-har en speciell design som låter dig använda på svåråtkomliga platser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa modeller kan utrustas med en back eller utan den.

Fördelar och nackdelar

Om du använder dessa enheter i vardagen är det viktigt att veta att de inte har särskilda fördelar jämfört med konventionella elektriska borrar, men det kommer också att krävas ytterligare kostnader för att köpa en kompressor som du kan använda enheten med. I industriell produktion är sådana verktyg ganska efterfrågade av följande skäl:

  • behöver inte anslutas till el;
  • säkerhet;
  • pålitlighet;
  • kan användas på platser med hög gashalt;
  • låg ljudnivå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar:

  • du måste köpa en kompressor;
  • arbete kan endast utföras utomhus eller i en verkstad.
Bild
Bild

Vinkelborr

Denna typ av utrustning är avsedd för professionellt bruk och används för att vrida eller skruva av självgängande skruvar, göra hål på svåråtkomliga platser etc. Chucken för ett sådant verktyg är placerad i en vinkel på 90 grader mot resten av kroppen. Vanligtvis används enheterna i specialiserade företag eller industrier, liksom i möbeltillverkningsverkstäder.

Bild
Bild

Bland de mest populära modellerna är följande:

  • Jonnesway JAD-6249;
  • FUBAG DL2600.
Bild
Bild
Bild
Bild

De förblir ganska pålitliga och har kraftiga höljen och ett stålväska för att skydda verktyget mot yttre negativa påverkan. Chuckarna dras åt med en skiftnyckel, vilket gör det möjligt att göra hål i tillräckligt hårda material eller smala platser. Körknappen är lätt att trycka på och fingrarna tröttnar inte under drift.

Fördelarna med dessa produkter inkluderar:

  • lättviktig;
  • rotationshastighet - 1800 rpm;
  • lång livslängd;
  • det är möjligt att justera borrens rotationshastighet med hjälp av en ventil på kroppen;
  • liten storlek;
  • bekvämlighet i arbetet
Bild
Bild

Relativa nackdelar inkluderar den höga kostnaden för verktyget och behovet av en nyckel för att installera borrmaskinen. Detta verktyg måste också manövreras med två händer.

Val av funktioner

Innan du köper den här enheten måste du bestämma enhetens optimala effekt, liksom rotationshastigheten för borren i chucken. För närvarande presenteras ett ganska stort sortiment av dessa produkter från olika tillverkare på marknaden, vars effekt kan variera från 500 till 1500 watt.

Bild
Bild

Samtidigt bör det noteras att dyrare verktyg har gott om möjligheter, och om det är nödvändigt att göra ständigt stora mängder arbete, bör företräde ges till dem. Sådana borrar kan arbeta kontinuerligt i 9-10 timmar och tål tung belastning, samt slitage mindre. Bland de mest populära tillverkarna av dessa enheter är:

  • Hitachi;
  • Makita.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på egenskaperna vid användningen av borrmaskinen är det också nödvändigt att uppmärksamma dess funktion. Om verktyget är avsett för en professionell möbelmonterare rekommenderas det att köpa skruvmejselborrar och installatörer måste köpa slagborrar.

Hemverktyg

Om du behöver köpa dessa enheter för användning i vardagen, bör du komma ihåg att ju fler funktioner enheten har, desto mer kostar det. Om du behöver göra grundläggande arbete kan du köpa en billig modell. Ett sådant verktyg kan fungera kontinuerligt i 3-4 timmar, vilket är tillräckligt för att utföra olika uppgifter. Det bör också komma ihåg att kraften hos sådana enheter är låg, men det är tillräckligt för läxor. När du väljer rekommenderas att uppmärksamma följande tillverkare:

  • Bosch;
  • Interskol.
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilda funktioner och parametrar för pneumatiska borrar

Vissa modeller kan ha en baksida, vilket anses vara en ganska bekväm funktion. Med en sådan borr kan du skruva loss de självgängande skruvarna. Vissa verktyg har också en justerbar chuckrotationshastighet, vilket gör det möjligt att bekvämt använda dem för att utföra vissa jobb. Om det inte finns någon justering av borrens rotationshastighet på kroppen, blir det ganska svårt att borra exakta hål med det. När du arbetar med enheten måste du fixera arbetsstyckena ordentligt, rengöra och smörja borrarna regelbundet och inte använda dem för att göra hål i särskilt starka material.

Bild
Bild

Konventionella pneumatiska borrmaskiner kan arbeta på tryckluft med ett tryck på minst 6 atmosfärer . I detta fall tillhandahålls det optimala vridmomentet för verktyget, och för smidig drift är det nödvändigt att köpa lämplig kompressor och slang för anslutning av verktyget. Vid valet måste du också uppmärksamma det faktum att tillverkaren ofta indikerar en överskattad effekt av sitt verktyg, och därför måste det beaktas att det faktiskt kan vara 10-20% lägre än vad som anges på förpackningen.

Bild
Bild

För att inte misstas med valet är det nödvändigt att närma sig processen ansvarsfullt, och det är bättre att bjuda in en specialist som är väl insatt i denna fråga. För att instrumentet ska fungera längre är det också nödvändigt att köpa en speciell enhet för luftberedning, som innehåller ett filter, som gör att du kan rengöra sammansättningen av små partiklar som kan skada instrumentet. Baserat på det föregående kommer alla att kunna välja den bästa borren för sig själva och ge företräde åt en eller annan modell, beroende på användningsvillkoren. Alla kommer också att självständigt bestämma kostnaden för den produkt som passar honom. Med rätt val och användning kan verktyget användas i många år.

Rekommenderad: