Hur Tar Man Bort Chucken Från Borren? Hur Byter, Demonterar Och Skruvar Du Av Nyckellösa Och Koniska Chuckar Utan Nyckel?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Chucken Från Borren? Hur Byter, Demonterar Och Skruvar Du Av Nyckellösa Och Koniska Chuckar Utan Nyckel?

Video: Hur Tar Man Bort Chucken Från Borren? Hur Byter, Demonterar Och Skruvar Du Av Nyckellösa Och Koniska Chuckar Utan Nyckel?
Video: bad china keyless chuck review 2024, Maj
Hur Tar Man Bort Chucken Från Borren? Hur Byter, Demonterar Och Skruvar Du Av Nyckellösa Och Koniska Chuckar Utan Nyckel?
Hur Tar Man Bort Chucken Från Borren? Hur Byter, Demonterar Och Skruvar Du Av Nyckellösa Och Koniska Chuckar Utan Nyckel?
Anonim

Chucken i borren är en av de mest utnyttjade och tar därför snabbt bort sina resurselement. Oavsett hur ofta verktyget används, misslyckas det därför förr eller senare. Men detta är inte alls en anledning att köpa en ny borrmaskin - en sliten chuck kan helt enkelt bytas ut mot en ny. Proceduren är enkel och självkörbar hemma, om du följer vissa regler och rekommendationer från erfarna hantverkare.

Bild
Bild

Vad det är?

Chucken fungerar som ett säte, en hållare för huvudarbetselementet i en borr- eller hammarborr. Detta kan inte bara vara en borr, utan också en betongborr för verktyg med slagfunktion, ett speciellt munstycke i form av en Phillips eller platt skruvmejsel. Det finns speciella borrkronor avsedda för slipning, rengöring av olika ytor. De är monterade på en rund eller mångfacetterad stift, som också passar in i chucken.

Borrchuckar skiljer sig åt i design och installationsmetod på verktyget och är indelade i tre typer:

  • konisk;
  • växelkrona;
  • snabbklämning.

Konchuck

Det uppfanns redan 1864 av den amerikanska ingenjören Stephen Morse, som också utvecklade och föreslog att man skulle använda en vridmaskin. Det säregna med en sådan patron är att arbetselementet kläms fast på grund av parning av två axelytor och en separat del med ett hål. Axlarnas ytor och hålet för montering av borrmaskinen har likvärdiga koniska dimensioner, vars vinkel sträcker sig från 1 ° 25'43 "till 1 ° 30'26".

Vinkeln justeras genom att vrida på mekanismens bas, beroende på tjockleken på elementet som ska installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växelring design

En mer vanlig typ av patron för handhållna elverktyg för hemmabruk. Principen för en sådan patron är enkel - en tråd skärs i slutet av tappen som kommer ut från borren och patronen skruvas på den som en mutter.

Borren hålls i chucken av tre avsmalnande kronblad centrerade på chucken i hylsan. När muttern på hylsan vrids med en speciell skiftnyckel, kommer kronbladet ihop och klämmer fast skaftet på borren eller ett annat arbetselement - en visp till en mixer, en skruvmejselbit, en slagmejsel, en kran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyckellös chuck

Det anses vara det mest praktiska alternativet. Detta är den senaste tekniska modifieringen av denna enhet när det gäller uppfinningstiden. Den används i nästan alla moderna modeller av kända borrtillverkare.

Arbetsskäret eller annat element fixeras också med speciella kronblad, bara en skiftnyckel behövs inte för att klämma fast dem. Fästklackarna kläms fast för hand - genom att vrida justerhylsan, på vilken korrugering appliceras för att underlätta rullning.

För att förhindra att hylsan rullar av under verktygets användning, finns ett extra lås vid basen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort?

Eftersom alla typer av borrchuckar har sina egna designfunktioner innebär deras demontering också att utföra olika åtgärder. Du behöver också specialverktyg.

Demontering är också möjlig med improviserade eller utbytbara medel, men det rekommenderas inte att experimentera under den första demonteringen, eftersom verktyget kan skadas.

Bild
Bild

I allmänhet är proceduren inte svår och är ganska genomförbar på egen hand hemma.

Konisk

Metoden för att fästa patronen med Morse -metoden är en av de mest pålitliga, men samtidigt ger den inte komplexa manipulationer. Konstruktionen tål perfekt effektbelastning längs axeln i både konventionella borrar och verktyg med slagfunktion. Det är därför den är så utbredd i tillverkningsanläggningar.

Patronen demonteras på flera sätt

  1. Det är nödvändigt att slå med en hammare underifrån på chuckkroppen. Det viktigaste är att slaget riktas längs axeln mot skärelementets säte - borren.
  2. Koppla bort chucken genom att kila in ytor: sätt in exempelvis en mejsel i springan mellan chucken och borrkroppen och slå den försiktigt av med en hammare. I det här fallet är det mycket viktigt att inte slå på ett ställe, så att axeln inte snedställs: gradvis trycka på chuckaxeln måste mejseln sättas in på olika ställen.
  3. Använd en speciell avdragare som den som används för att ta bort lagren.
Bild
Bild
Bild
Bild

I de flesta handborrar med konisk chuck är axellagret monterat inuti verktygskroppen. Men det finns också modeller där den ligger utanför. I detta fall bör avlägsnandet göras så noggrant som möjligt, annars finns det risk för skada på lagret. Om axeln är för fast och inte kan tas bort, slå den inte med hammare av all kraft.

I dessa fall rekommenderas att försöka behandla ytan med korrosionsskyddande medel-fotogen, aerosolberedning WD-40.

Bild
Bild

Växelkrona

Omkransens chuck skruvas på en tapp som är inbyggd i borren. Följaktligen, för att demontera enheten, behöver du bara skruva loss den i motsatt riktning, men du bör ta hänsyn till några av nyanserna. Det säregna med den gängade fastsättningen av patronen är att tråden på tappen som kommer ut från borren är högerhänt och på själva patronen är den vänsterhänt. Under verktyget används således chucken, som vrider sig medsols, automatiskt och snurrar på axeln.

Denna funktion garanterar dess tillförlitliga fixering på borren, eliminerar motreaktion och spontan vibration som frigör elementet. Denna specificitet av kassettens passform bör beaktas när du tar bort den - under borrningens funktion skruvas patronen på axeln tills den stannar, tråden kläms fast med maximal kraft.

Därför behöver du följande verktyg för att snurra tillbaka det:

  • rycka;
  • Phillips eller platt skruvmejsel
  • en hammare;
  • specialnyckel för spänning av borrar eller chucknyckel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga ordningen för att utföra åtgärder

  1. Använd en speciell skiftnyckel för att klämma fast skärelementet (borr), vrid hylsan moturs till stoppet och sänk därmed låsklackarna.
  2. Inuti chucken, om du tittar in i det, kommer det att finnas en monteringsskruv som håller chucken på sittaxeln. Det är nödvändigt att skruva loss denna skruv med en skruvmejsel och hålla axeln med en nyckel med lämplig storlek. Skruvhuvudet kan antingen vara en Phillips -skruvmejsel eller en platt - beroende på tillverkare. Därför är det bäst att förbereda båda instrumenten i förväg.
  3. Lossa sedan hylsan ordentligt i ett läge (håll den med spännmutterens tänder) och skruva loss chuckaxeln med en skiftnyckel.

Om sittaxeln sitter mycket fast och händernas styrka inte räcker för att vrida på skiftnyckeln, rekommenderas att använda en skruvstång. Kläm fast skiftnyckeln i ett skruvstycke, skjut axeln på den och sätt in och kläm fast det fyrkantiga huvudet med vredet inuti hylsan.

Håll borren med en hand, bryt tråden med lätta hammarslag på kragen. Du kan försöka utföra samma operation utan skruvstycke - sätt in och kläm fast en ruta med ett långt handtag i hylsan (för att öka spaken) och håll fast axeln med en nyckel med vridnyckel och vrid den kraftigt moturs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyckelfri

Beroende på tillverkare och modell av verktyget fästs nyckelfria chuckar på borren på två sätt - de skruvas på en gängad stift eller fixeras på speciella spår.

I det första fallet tas den bort på samma sätt som växelkronanordningen:

  • sänk klämmorna;
  • skruva loss låsskruven;
  • kläm in en sexkant eller en vred i chucken;
  • Efter att ha fixerat axelns botten, skruva av den med lätta slag av en hammare på sexkanten.

Det andra alternativet med slots används i moderna enheter och ger inte möjlighet att använda några verktyg för borttagning. Allt görs för hand i automatiskt läge enkelt och naturligt. Du behöver bara greppa tag i den övre ringen på patronen med handen och vrida den nedre moturs tills du hör ett klick.

Du kan också navigera efter speciella märken på patronhöljet. De anger till vilken position den nedre ringen måste roteras för att ta bort enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur demonteras?

För att demontera ringväxelchucken måste du fixa den i en skruvstång i vertikalt läge med kronbladen uppåt. Fästklackarna eller kammarna måste först sänkas ner till stoppet. Skruva sedan av den tandade muttern med en justerbar skiftnyckel, det är lämpligt att smörja in den med olja innan dess. Ta bort det inre lagret och brickan när spännmuttern lossas. Ta bort produkten från skruven och skruva loss hylsan från basen.

Det finns modeller där basen inte är skruvad, utan helt enkelt sätts in i en extern justeringshylsa (jacka). Då ska patronen fixeras i en skruvstång på samma sätt, men bara så att hylsan passerar mellan käftarna och kopplingens kanter vilar mot dem. Fördjupa kammarna eller kronbladen så mycket som möjligt och skruva loss den tandade muttern. Lägg en packning av mjuk metall (koppar, brons, aluminium) ovanpå, värm upp skjortan med en hårtork eller blåslampa och slå ut höljet med en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyckelfria chuckar är mycket lättare att demontera, men de ger inte en fullständig demontering i alla komponenter.

För att rengöra, kontrollera elementets insida för skador eller byt ut dem, måste du:

  • håll stadigt i handen den del av mekanismen där klämbackarna sitter;
  • sätt in en skruvmejsel i spåret mellan kopplingarna och försiktigt, vrid patronen, separera och ta bort den nedre plastdelen av fodralet;
  • fördjupa kronbladen så mycket som möjligt;
  • sätt in en bult av lämplig storlek i chucken och hammra ut metallkroppen från den andra ytterhylsan med en hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är ingen mening att demontera den nyckelfria chucken ytterligare. För det första är alla platser som behöver rengöring eller smörjning redan tillgängliga. För det andra tillhandahålls inte ytterligare demontering av det inre elementet av tillverkaren och kommer följaktligen att leda till skada, fel på hela mekanismen.

Morse avsmalning innebär ännu mindre manipulation för demontering … Efter att ha demonterat hela mekanismen från borren är det nödvändigt att klämma fast den yttre metallhylsan (manteln) i en skruvstång eller hålla den stadigt med en tång. Skruva sedan av spännkonen från kroppen med hjälp av en gasnyckel, en tång eller en sexkant.

Bild
Bild

Hur man ändrar?

Morse -konan används huvudsakligen på utrustning från maskintekniska företag. Men vissa tillverkare utrustar handborrar och hammarborrar för privat, hemmabruk med en sådan design. Konchucken är markerad med en bokstav och siffror. Till exempel B12, där B konventionellt betecknar konens namn, och talet 12 är storleken på diametern på skaftet på arbetselementet, till exempel en borr.

Dessa indikatorer måste beaktas vid byte.

För att byta en sådan patron måste du slå av den från borren med en hammare eller en speciell avdragare. Den nya produkten installeras genom att montera sin baksida på den avsmalnande axeln.

Bild
Bild

Växelkronchucken används vid tillverkning av inte bara hemmet utan även professionella konstruktionsborrar avsedda för allvarliga laster och lång livslängd. När det är oavbrutet är praktiskt taget non -stop -drift av verktyget i flera timmar viktigt - när man monterar olika byggnadsstrukturer, möbler, verktygsmaskiner. Därför ger det snabba byten så att arbetarna inte slösar bort mycket tid. Du behöver bara skruva loss axeln på den slitna mekanismen från tappen monterad i borrkroppen och skruva in en ny patron i stället.

Nyckellös chuck ändras snabbast. Styrd av pekarna på kroppen behöver du bara fixa dess övre del med handen och vrida den nedre tills du får ett karakteristiskt klick.

Den nya produkten monteras i omvänd ordning - lägg på splines och spänn fast genom att vrida låshylsan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga patronproblem

Varje enhet, oavsett hur hög kvalitet den kan ha, slits ut med tiden, produceras och misslyckas. Borrchuckar är inget undantag. Oftast är orsaken till haveriet slitage på kronblad som håller i borren - deras kanter raderas, detta orsakar stryk och det finns en motreaktion av arbetselementet. Inte mindre Problemet med att vrida borren samtidigt som den pressas mot arbetsytan möts ofta. Ett sådant fel indikerar slitage på sittgängan eller utvecklingen av en verktygskonning .beroende på typen av mekanism.

Det finns många andra fel när chucken fastnar eller fastnar.

I vilket fall som helst, vid de första kränkningarna av normal drift, är det nödvändigt att sluta använda verktyget och identifiera orsaken. Annars finns det en risk för att mekanismen kommer till ett tillstånd där reparation inte längre är möjlig, och en komplett byte av hela elementet kommer att krävas, vilket kommer att kosta mycket mer.

Rekommenderad: