DIY Timmer: Hur Man Gör Ett Hemlagat Profilerat Trä Från Brädor Med En Motorsåg Hemma? Hur Löser Man Upp En Stock?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Timmer: Hur Man Gör Ett Hemlagat Profilerat Trä Från Brädor Med En Motorsåg Hemma? Hur Löser Man Upp En Stock?

Video: DIY Timmer: Hur Man Gör Ett Hemlagat Profilerat Trä Från Brädor Med En Motorsåg Hemma? Hur Löser Man Upp En Stock?
Video: Björn Christiernsson sågar med Farmer's Sawmill | LOGOSOL 2024, Maj
DIY Timmer: Hur Man Gör Ett Hemlagat Profilerat Trä Från Brädor Med En Motorsåg Hemma? Hur Löser Man Upp En Stock?
DIY Timmer: Hur Man Gör Ett Hemlagat Profilerat Trä Från Brädor Med En Motorsåg Hemma? Hur Löser Man Upp En Stock?
Anonim

Idag kan du hitta många olika material till försäljning som gör bra hus, uthus och till och med möbler. För dessa ändamål används ofta profilerat virke. Den är idealisk för en mängd olika applikationer. I den här artikeln kommer vi att lära dig hur du kan göra detta material med dina egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För närvarande används profilerat virke bokstavligen överallt. Både billiga och elitbostäder, husbyggnader och andra strukturer av liknande typer är byggda av den. Många använder trä för att göra hemlagade miljövänliga möbler . Allt detta talar om relevansen av det material som behandlas, dess relevans. Men få av användarna vet att det är fullt möjligt att göra ett virke med egna händer.

Virket tillverkas med specialverktyg. Sådana verk kan inte kallas för svåra eller otillgängliga, så många tar till dem.

Bild
Bild

Det finns flera vanligaste skäl till att användare väljer att tillverka kvalitetsvirke på egen hand

  1. I spetsen för "bordet" står den finansiella frågan. Faktum är att i många fall kan användarna på allvar spara pengar om de gör en balk med egna händer, snarare än att köpa den färdiga. Men samtidigt får vi inte glömma den tillfälliga faktorn - det kommer att ta lite tid att göra hemlagade produkter.
  2. Ofta behöver människor en balk som har dimensioner som är långt ifrån standard. Det kan vara mycket svårt (eller omöjligt) att hitta sådant material till försäljning. I en sådan situation kan lösningen på problemet bara vara oberoende produktion av ett sådant miljövänligt material med lämpliga dimensionella parametrar.
  3. Orsaken till den oberoende produktionen av virke kan vara förekomsten av en stor mängd rester, till exempel kantade brädor, som inte längre är lönsamma att sälja. Från sådana komponenter kan du göra ett högkvalitativt virke och omsätta det i handling.
  4. Om du verkligen behöver kraftfulla och starka stödbalkar är en balk av tjocka brädor en bra lösning. Resultatet är mycket bra mönster som inte spricker, vrider, ruttnar eller möglar.
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att väggar byggda av hemlagade profilerade balkar kan lämnas utan extra efterbehandling. Utan färg, tapeter och andra material ser sådana baser inte mindre imponerande och attraktiva ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera olika sätt på vilka användare kan göra ett trä av hög kvalitet med egna händer. Varje hantverkare väljer själv den optimala tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan man göra av?

Innan du letar efter verktyg till salu som hjälper till att göra en bra bar, måste du ta reda på vad den kan vara gjord av. Olika material är lämpliga för sådant arbete, men vanliga brädor kommer att vara den bästa lösningen .… Hemlagat virke tillverkas av dem i de flesta fall, eftersom det är ganska enkelt och bekvämt, särskilt om befälhavaren inte har någon speciell träbearbetningsutrustning.

Enligt experter är brädan "femtio" mest lämplig för produktion av timmer. Sådana ämnen har alla dimensioner som är idealiska för att göra rätt stänger.

Bild
Bild

Dessutom är en stång inte svår att bygga av en rund stock . Detta är en lika populär lösning. Oftast, för att bygga stänger från en sådan bas, använder hantverkare en högkvalitativ motorsåg - i denna fråga kommer det att bli den bästa "hjälpen". Tillsammans med motorsågen är det också lämpligt att förbereda ett speciellt fäste som du kan bygga med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

För att utföra sådant arbete är det nödvändigt att agera steg för steg för att undvika misstag och inte översätta befintligt material förgäves. Låt oss överväga i detalj hur man gör ett trä av hög kvalitet med egna händer.

Bild
Bild

Med hjälp av en handrouter

Det är fullt möjligt att få ett hemlagat virke med en konventionell handrouter. Det är ett mycket användbart och praktiskt verktyg som många hantverkare har på lager. Den övervägda metoden att tillverka en bar anses vara en av de enklaste och mest prisvärda . För allt arbete är det nödvändigt att endast använda en kraftfull enhet (inte mindre än 1,5 kW.). För att göra en stång måste befälhavaren också fylla på fräsar med en radie på 40 till 50 mm. Om det är planerat att bygga inte en enkel, men en mer komplicerad typ av stång, är det lämpligt att dessutom förbereda olika munstycken.

Bild
Bild

Med hjälp av en router kan du till och med göra delar som har en D-formad sida . För sådana procedurer måste du dessutom köpa ett bälte eller skivslip, samt ett högkvalitativt elektrisk plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av en router för att göra ett timmerhus har sina positiva aspekter

  1. Om arbetsstycket från vilket virket är tillverkat är kompetent förberett och har utmärkt kvalitet, är det med hjälp av en router möjligt att uppnå 100% noggrannhet vid förberedelsen av spåret.
  2. Om munstycket på fräsen är väl vässat, behöver befälhavaren inte behöva slipa delen ytterligare efter att den har bearbetats ordentligt.
Bild
Bild

Låt oss analysera processen för att skörda en stapel med hjälp av en router i etapper

  1. Först måste du bygga en stabil och pålitlig grund. Den är gjord i form av en slip eller arbetsbänk som sträcker sig över hela längden på de arbetsstycken som bearbetas. Stödet ska visa sig vara starkt, inte svindlande, det ska inte heller finnas några motreaktioner i det. Arbetsstyckena ska fixeras så effektivt som möjligt.
  2. Som nämnts ovan behöver mastern, förutom fräsen, speciella fräsmunstycken. Deras storlekar och former beror direkt på graden av komplexitet för den profil som befälhavaren väljer. Om du har mycket erfarenhet och lämplig kompetens kommer du att kunna få produkter av hög kvalitet som ligger så nära industridesign som möjligt.
  3. Vid arbete med en fräs måste befälhavaren nödvändigtvis observera den ideala noggrannheten för att styra apparaten över ett förmarkerat område. Det är lämpligt att agera så att verktyget rör sig exakt, smidigt längs de stabilt inställda styrningarna. Juckar eller spel i sidled bör undvikas.

Kvalitetsnivån för konjugeringen av alla element beror direkt på hur exakt befälhavaren kommer att agera. Detta kommer också att påverka kvaliteten på byggnader som människor kommer att bygga av självtillverkat material i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använda sågen

Virket kan tillverkas inte bara med en router, utan också med en såg. Verktyget kan vara antingen bensin eller manuellt. Denna tillverkningsmetod visar sig också vara enkel. Det är särskilt bekvämt att använda en såg för att göra en stång av en rund stock.

Bild
Bild

Låt oss överväga vilka steg sådant arbete kommer att bestå av

  1. Först måste du göra en motorsågsfäste. För att göra detta, använd hörnstycken svetsade med varandra. Ett runt rör används också - detta blir ett handtag. Motorsågfästen är gjorda på sidan. Den ska rotera 360 grader.
  2. Från motorsågen måste du ta bort plastkåpan och fästa den hemlagade riggen.
  3. Vidare, i mitten av stocken, kommer det att vara nödvändigt att fixa brädestyrningen genom att fästa den på skruvarna. Det är längs den som skjutreglaget med sågen kommer att röra sig.
  4. Därefter kommer det att vara nödvändigt, i 2 tillvägagångssätt, att skära av sidodelarna av stocken på båda sidor. Som ett resultat får du en perfekt platt fyrkantig bar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förfining av en rektangulär stång

Det finns en metod som gör det enkelt att profilera den färdiga rektangulära stången. Låt oss överväga vilka steg det består av.

I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att bygga en högkvalitativ struktur, i form av en stark, icke-svindlande slip eller en arbetsbänk. Längden på denna struktur måste matcha råvarans längd

Bild
Bild

I det aktuella arbetet kommer befälhavarens huvudmål att korrekt klippa ut samma typ av V-formade spår. De bör placeras på motsatta sidor av träbiten

Bild
Bild

För att exakt markera områdena med framtida spår måste du förbereda en mall från stapeln, vars breddparameter motsvarar storleken på det framtida spåret. Den här mallen måste installeras längs hela längden på huvudstången, exakt i mitten. I enlighet med mallens indikatorer måste befälhavaren slå av två parallella linjer, längs vilka skärningar kommer att göras senare

Bild
Bild

Längs de markerade linjerna, med hjälp av en cirkelsåg i en vinkel på 45 grader, måste du göra ett snyggt snitt längs hela längden av basen på motsatta sidor, vid en given djupnivå. Om allt skärs korrekt får du i slutet ett perfekt plant V-format spår

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du bestämmer dig för att bygga ett högkvalitativt trä med dina egna händer, bör du ta med dig några användbara tips och tricks som gör att du kan utföra allt arbete utan fel och brister

Innan du gör en stång med en fräsmaskin måste befälhavaren ta hänsyn till att ett högvarvigt verktyg med mycket vassa fräsar kommer att undvika den fortsatta processen att slipa en hemlagad stång

Bild
Bild

Det är mest praktiskt att klippa en stock för att göra en stång med en motorsåg utrustad med en speciell ram. En sådan enhet gör att du kan klippa arbetsstycket ordentligt och överge tjänster från ett sågverk

Bild
Bild

Innan motorsågen startas för sågning av arbetsstycken måste befälhavaren se till att verktyget innehåller kedjor avsedda för längsgående skärning av trä (samma skärning är lämplig för att bryta upp en stock - detta är det enklaste sättet att lösa upp det i brädor och lameller). Först då blir sågningen enkel, snabb och av hög kvalitet

Bild
Bild

När du arbetar med olika verktyg för att skära eller såga trä är det mycket viktigt att iaktta säkerhetsåtgärder. Användaren måste agera lika noggrant, noggrant och strikt enligt teknik. I sådant arbete kan onödig brådska och ångest leda till mycket dåliga konsekvenser

Bild
Bild

Det är mest praktiskt att göra en bar med högkvalitativa och korrekt fungerande verktyg. Utmärkt kvalitet demonstreras av märkesenheter, till exempel enheter från Makita, Bosch, Dexter. Vid användning visar sig sådana produkter vara mycket bekväma och effektiva

Bild
Bild
Bild
Bild

När du gör en bar med en router får du inte glömma att ett speciellt munstycke för sådant arbete helst skulle passa honom. Ofta står hantverkare inför det faktum att det nyinköpta tillbehöret till routern inte passade deras verktyg. Bilagorna måste väljas i enlighet med maskinens specifika modell

Bild
Bild

Virket rekommenderas starkt att endast tillverkas av högkvalitativa brädor eller stockar. Materialen måste vara fria från tecken på sönderfall, mögel eller andra allvarliga defekter. Från sådana råvaror kommer det inte att vara möjligt att få verkligt pålitliga och starka stänger, som kommer att användas för vidare byggnadsarbete

Bild
Bild

När du gör hemlagade limmade balkar bör de förberedda trälagren (brädorna) sys med ett speciellt lim för träbearbetning. Kompositionen måste vara utformad för inomhusbruk. Det är lämpligt att hitta en miljövänlig limlösning

Bild
Bild

Självtillverkat virke är inte den snabbaste processen … Om befälhavaren är rädd för att engagera sig i sådana arbeten eller inte vill slösa tid, är det vettigt att tänka på att köpa färdiga barer. Detta är den enklaste vägen ut.

Rekommenderad: