Hur Skär Man En Stock? Sågning I Brädor Med En Maskin, En Motorsåg Och Andra Enheter Hemma. Hur Löser Man Smidigt Utan Ett Sågverk?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skär Man En Stock? Sågning I Brädor Med En Maskin, En Motorsåg Och Andra Enheter Hemma. Hur Löser Man Smidigt Utan Ett Sågverk?

Video: Hur Skär Man En Stock? Sågning I Brädor Med En Maskin, En Motorsåg Och Andra Enheter Hemma. Hur Löser Man Smidigt Utan Ett Sågverk?
Video: Om varför del lönar sig att vänta med avverkningen. Från 28-48 brädor på tio år. 2024, Maj
Hur Skär Man En Stock? Sågning I Brädor Med En Maskin, En Motorsåg Och Andra Enheter Hemma. Hur Löser Man Smidigt Utan Ett Sågverk?
Hur Skär Man En Stock? Sågning I Brädor Med En Maskin, En Motorsåg Och Andra Enheter Hemma. Hur Löser Man Smidigt Utan Ett Sågverk?
Anonim

Träskivor och balkar anses vara de vanligaste materialen inom konstruktion och snickeri. Men inte alla har möjlighet att köpa färdigt sågat virke. För att spara din familjebudget kan du själv klippa stockarna i plankor. Det räcker att ha det nödvändiga verktyget i ditt heminventarium och känna till grunderna i skärteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

Många enkla och komplexa enheter har utvecklats för kapning av stockar. Valet av detta eller det här verktyget beror på det antal loggar som krävs och deras storlek.

När frågan om att såga en enorm mängd träplankor kommer upp kommer ett sågverk att tänka på .… Den här enheten är en träbearbetningsmaskin utrustad med flera sågar, tack vare vilken stocken slits.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det unika med sågverket är att det låter dig bearbeta stockar med en diameter på 80 cm och en längd på 7 m.

För att klippa en trädstam kan du använda cirkulär maskin utrustad med cirkelsågar . Deras design kan innehålla en skärskiva eller flera samtidigt. Enkelt skivcirkulär fungerar med material av låg kvalitet. Multi-disc är avsedda för kapning av rundvirke med stor diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är det stor efterfrågan bandsåg … De är indelade i horisontella och vertikala typer. Det huvudsakliga skärelementet i strukturen är ett remblad som sträcks över remskivor. Bandsåg utför längsgående och blandat hugg av trä. Hela arbetsprocessen åtföljs av minimalt med slöseri.

Bild
Bild

De presenterade typerna av skärverktyg används oftast inom industriområdet. Men deras miniatyrmotstycken kan hittas hos snickare och människor vars hobby är relaterad till tillverkning av dekorativa träprodukter.

Förutom stationär utrustning finns det många handverktyg som gör att du kan bearbeta trädstammar. Vi pratar om en motorsåg och en hacksåg med sönderrivna tänder.

Bild
Bild

Specialister inom träbearbetning för hemmabruk rekommenderar motorsågar … De kännetecknas av hög effekt, som kan fungera kontinuerligt under lång tid, eftersom de inte behöver anslutas till elnätet. Med en motorsåg kan du gå till tomten, där du kommer att kunna bearbeta ett stort antal stammar. Dessutom har detta handverktyg flera typer av redskap för specifika skäralternativ.

  • Ripsågfäste. Designad för horisontell kapning av stockar.
  • Lätt munstycke. Det kan inte kallas ett kvalitetselement i en motorsåg, eftersom det resulterande snittet har oegentligheter.
  • Fumigator. Detta munstycke kan på kort tid lösa upp en stock i brädor med önskade dimensioner.
Bild
Bild

Sågteknik

Det kan tyckas för någon att det är lika enkelt att skära en stock i plankor hemma som att pilla päron. Men detta är en felaktig bedömning, särskilt när det gäller tillverkning av byggmaterial för konstruktion av vilken struktur som helst.

Bild
Bild

Innan du löser upp en stock måste du bestämma vilken storlek virket ska ha och vilken kvalitet de sista brädorna ska ha. Valet av rätt verktyg beror på dessa faktorer.

Bild
Bild

Upplösningens huvudfas bör endast startas genom att granska loggarna. Det kan vara nödvändigt att ta bort bark och knutar från dem. Om stockarna inte har några brister och defekter kommer bearbetningsprocessen att gå mycket snabbare, och det slutliga virket kommer att överstiga alla förväntningar hos befälhavaren.

Idag finns det flera typer av stockavverkning, beroende på orienteringen av trädringarna på det avverkade trädet

  • Radiell … I detta fall måste snittet utföras längs årsringarnas radie. Det färdiga virket uppfyller höga kvalitetskrav och deformeras inte även efter långvarig användning.
  • Tangentiell … Denna typ innebär att såga en stock tangentiellt i förhållande till trädringarna. Emellertid kommer det resulterande virket inte att ha önskad styrka.
  • Parallell … Det mest begripliga alternativet för att klippa parallellt med trädets korn.
Bild
Bild

När du öppnar stocken i spannmålets riktning är det bäst att använda alternativet rundvirke. Initialt skärs plattan av det runda virket från den första sidodelen. Sedan vändes stocken 180 grader, och den andra plattan hamnar under avlägsnandet.

För att göra brädorna jämna måste den bearbetade stocken ständigt vändas.

Bild
Bild

Trots den valda metoden att såga olika stockar är det nödvändigt att följa flera allmänna regler som motsvarar sågtekniken

  • Loggen ska inte flyttas under behandlingen. Den ska fästas ordentligt på arbetsytan.
  • När du använder en motorsåg behöver du en kedja för längsgående bearbetning så att snittet blir slätt och sågen inte går åt sidan. Det är mycket viktigt att kedjan är skarp och inte hänger.
  • När du sågar med dina egna händer bör du välja små bitar av stockar.
  • Innan du börjar såga bör du göra markeringarna som motsvarar den valda typen av sågning.
  • Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt säkerheten i alla skeden av logbearbetningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att veta hur man lossar stockar är bara en del av tekniken för att såga virke. Det är mycket svårare att arbeta utifrån en ritning när du behöver översätta en pappersritning till verklighet. På närvaron av ett tydligt schema varje sågning mäts noggrant. Klipplinjer måste vara raka, vilket är extremt viktigt vid tillverkning av dekorativa produkter.

Motorsåg

Innan du tar upp en motorsåg är det nödvändigt att göra en kompetent kapning av stocken. Således, det kommer att vara möjligt att få den maximala mängden kvalitetsbrädor med en liten avfallsrester.

Till att börja med appliceras ett märke på trädet, vilket motsvarar den tänkta virket. Sedan fixeras stocken på arbetsytan så att den inte rör sig eller dinglar.

Bild
Bild

Loggen ska klippas horisontellt. Fördel Denna metod innebär den minsta ansträngning som krävs för att hålla sågen i dina händer. För att klippa längs stocken behöver du en enhet för upplösning i längden. Dessa tillägg kan köpas i butiken eller göras för hand.

Fäst den ordentligt med motorsågens fäste på motorsågens kropp och förbered en basyta mot vilken du ska skära. Under inga omständigheter ska du sätta press på sågen, den ska röra sig smidigt längs arbetsytan . För att underlätta arbetet är det bäst att bjuda in en partner. Ytterligare händer hjälper till att säkra arbetsstyckena för att sätta in kilarna i snittet.

Bild
Bild
Bild
Bild

På sågverket

När du arbetar med ett sågverk är det viktigt att ta hänsyn till parametern för brädans tjocklek, avsmalnande och rotation av råmaterialet. Befälhavaren kan göra ett snitt på ett sågverk av bandtyp enligt flera scheman.

  • Enkel sågning . I detta fall skärs stocken från början till slut, vilket resulterar i obehandlade brädor, eftersom stocken inte roteras. Denna metod anses vara den enklaste, men den har flera nackdelar. De resulterande brädorna måste klippas från sidorna, och timret i sig förlorar kvalitet. Även under drift kan mittskivorna spricka.
  • Cirkelsågning … Ett snitt görs, varefter sågaren vänder stocken till andra sidan. Således bearbetas trädet till dess centrum. Denna metod anses vara den bästa för bearbetning av medium- och premiumråvaror.
  • Sågning av virke . Ursprungligen görs snittet i en cirkel, och mitten av stocken har formen av en stapel av en specifik storlek, som sedan skärs ut utan rester av avfall. Detta schema är lämpligt för att skära trä av låg och medelhög kvalitet.
Bild
Bild

För tillämpning av sågmönster för kant- och cirkelsågning använder experter 2 metoder

Det första antar bortse från avsmalnande , och det andra kräver att du uppmärksammar det. Den första metoden väljer den sämsta kanten för det första snittet. Men utan att ta hänsyn till avsmalningen blir det många plattor. Sågning från stockens goda sida går parallellt med barken, vilket ger hantverkaren ett stort antal långsträckta brädor av utmärkt kvalitet.

För att börja klippa en bra kant av råmaterialet, med hänsyn till avsmalningen, är det nödvändigt att fixa stocken så att sågen har en riktning parallell med barken.

Bild
Bild

I båda fallen har de slutliga brädorna samma egenskaper. Att använda den andra metoden gör det dock mycket lättare för sågaren att hitta den bästa kanten.

När det gäller frågan om loggkuppen . När råvaran vrids 180 grader erhålls oskärda brädor, vars sidor kräver ytterligare bearbetning. Vid 90 grader kommer halvkantade och okantade brädor ut, som bara behöver ändras på ena sidan.

En 180-graders sväng gör att du kan få högkvalitativa prover av det slutliga materialet med breda dimensioner. Om sågverket bara har en såg är det mycket bekvämare att vända råvaran på samma sätt som en rät vinkel.

Bild
Bild

Efter att de motsatta kanterna har skurits bearbetas den värsta delen av stocken utan att ta hänsyn till avsmalningen. Men en bra kant kräver ett snitt parallellt med barken, vilket ökar kvaliteten på det sista timret.

Säkerhets regler

När du arbetar med skärutrustning är det viktigt att följa säkerhetsreglerna, tack vare vilka du kommer att kunna undvika även minimala skador:

  • åskådare, särskilt barn, bör inte vara närvarande nära arbetsplatsen och på arbetsplatsen.
  • när du arbetar med en cirkelsåg är det viktigt att sätta på ett skyddshölje;
  • för ditt eget skydd när du skär stockar, bör du bära speciella föremål av uniform - glasögon och en mask;
  • det bör finnas ett första hjälpen -kit till hands;
  • häll inte bensin i motorsågens heta tank;
  • under inga omständigheter ska du slå på motorsågen utanför arbetsplatsen;
  • loggarna som ska bearbetas bör endast installeras på masterns högra sida;
  • vid arbete med skärutrustning är det strängt förbjudet att använda våld på den.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan du titta på detaljerade instruktioner i videon om sågning av stockar i brädor.

Rekommenderad: