Hur Beskärs Ficus? Hur Ska Man Trimma Den Ordentligt För Att Hålla Den Fluffig? Kronbildning Hemma. Hur Man Nypar Ficus?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Beskärs Ficus? Hur Ska Man Trimma Den Ordentligt För Att Hålla Den Fluffig? Kronbildning Hemma. Hur Man Nypar Ficus?

Video: Hur Beskärs Ficus? Hur Ska Man Trimma Den Ordentligt För Att Hålla Den Fluffig? Kronbildning Hemma. Hur Man Nypar Ficus?
Video: How To Prune Figs Into A Tree Or Bush 2024, April
Hur Beskärs Ficus? Hur Ska Man Trimma Den Ordentligt För Att Hålla Den Fluffig? Kronbildning Hemma. Hur Man Nypar Ficus?
Hur Beskärs Ficus? Hur Ska Man Trimma Den Ordentligt För Att Hålla Den Fluffig? Kronbildning Hemma. Hur Man Nypar Ficus?
Anonim

Växter är viktiga när man skapar en mysig atmosfär i ett hus eller lägenhet. Evergreen blommor med riklig grönska ser särskilt vackra ut. Ett mer exotiskt alternativ är miniatyrbuskar och träd. En vanlig representant för denna typ är ficus. Denna växt är utmärkt för att dekorera inte bara bostäder, men också kontor. Förutom den dekorativa funktionen har den också en hälsoförbättrande funktion. Liksom de flesta inomhusväxter berikar ficus rummet med syre. Denna växt är ganska opretentiös och kommer med rätt vård att kunna glädja sina ägare i mer än ett år. Förutom att vattna och lossa jorden i en kruka måste ficus beskäras, eftersom den kan nå 10 meter i höjd . Därför måste du beskära i tid för att få en miniatyr och hälsosam växt på fönsterbrädan.

Bild
Bild

Trim tid och verktygsförberedelse

När du väljer när du ska beskära grenar måste du förstå dess syfte. Det här skulle kunna vara:

  • avlägsnande av döda löv eller grenar;
  • bildandet av en fluffig krona.

I det första fallet utförs trimning omedelbart. Du bör inte vänta på en lämplig tid, eftersom fördröjning hotar med trög tillväxt av växten och utseendet på vissnat lövverk. Anledningen till detta är överdriven konsumtion av näringsämnen i ett försök att behålla döende element.

I det andra fallet beskärs grenarna under växtens aktiva tillväxt, som börjar tidigt på våren och slutar i mitten av sommaren. För inhemska ficuses är detta perioden från mars till juni.

Bild
Bild

Om växten nyligen transplanterades, är det bättre att ge den lite tid att anpassa sig och först beskära den.

Engagera dig inte heller i bildandet av ficusens krona under höst-vinters viloläge. Om du försummar denna regel kan växten bli snedställd. Anledningen till krökningen ligger i det faktum att skott på vintern endast bildas på skärplatserna. Dessutom kan kronbildning under viloläge försvaga växten, från vilken unga skott kommer att ta användbara ämnen för tillväxt.

Innan du utför denna procedur måste du ta hand om verktygen. För detta behöver du:

  • trädgårdssax (stora och små);
  • sekatörer (kniv);
  • desinfektionsmedel (alkohol och trädgårdsvar).

Alkohol används för att desinficera instrumenten, och läskvatten används för att täcka det färska snittet. Man måste komma ihåg att endast skarpt slipade verktyg som kan göra ett tydligt snitt kan användas för att utföra proceduren. Om denna regel inte följs kan grenarna vid klipppunkterna spricka eller delaminera. Bakterier är ofta fångade i sådana sprickor.

Bild
Bild

Hur beskärs ficus korrekt?

Det finns två huvudtyper av beskärning: sanitära och anti-aging. Var och en av dem har sina egna egenskaper som måste beaktas när du utför denna viktiga procedur.

Sanitär beskärning

Korrekt vård av en ficusväxt inkluderar periodisk inspektion av växten för skadade eller döende grenar. Sådana formationer är mycket skadliga för ficus, eftersom sjukdomen genom dem kan passera till den friska delen av kronan. Därför bör beskärning göras så snart ett problem upptäcks.

Försvagade och gamla grenar, som kan bli hem för olika skadedjur, måste tas bort . Jag gillar dessa delar av ficus och alla typer av virus. Därför måste de skäras utan ånger. Du måste förkorta grenarna till den punkt där det torkade området slutar. Du kan till och med ta tag i den friska delen av växten lite för att bli av med problemet helt. Om skottet når upp rakt från marken kan det förkortas till själva jorden.

Bild
Bild

Föryngrande

Föryngrande beskärning är nödvändig när toppen av växten har skadats av kylan eller har börjat torka ut på grund av sjukdom.

Dvärgfikus, som oftast odlas hemma, kan skäras av helt. De tål denna beskärning relativt enkelt.

Denna procedur innebär fullständig borttagning av kronan, varefter en bar stam återstår ., vilket kommer att bidra till uppkomsten av nya skott från rötterna.

Om bladen på en växt med långa skott börjar torka på grund av värmen, är det nödvändigt att trimma alla grenar på den nästan helt. På var och en av dem finns 2 knoppar kvar, nödvändiga för bildandet av nya sticklingar, från vilka det i framtiden kommer att vara möjligt att bilda en ny krona. Men under bildandet måste du också följa vissa regler.

Bild
Bild

Kronbildning

Denna process kräver ett kreativt förhållningssätt. Innan du börjar arbeta måste du noga överväga formen på toppen av växten, liksom dess önskade höjd. För att skapa rätt konturer är det bättre att ta hänsyn till alla nyanser av den kommande processen.

Det är nödvändigt att börja beskära från platsen som ligger ovanför den apikala knoppen . Klipp inte för högt, eftersom denna del kommer att sticka ut ovanför bladen på den nya skottet, vilket inte ser särskilt estetiskt tilltalande ut. Det bör komma ihåg att reglerna för beskärning av gamla grenar och unga är olika. I det första fallet görs snittet i en vinkel på 45 grader och i det andra i en vinkel på 90 grader.

Det kommer också att vara användbart att tunna ut inre skott om det finns många av dem. Detta hjälper kronan att bli mer frodig. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt positionen för den övre njuren under proceduren. För att få en fluffig krona måste den riktas utåt. Om den övre delen av växten saknar volym i bredd, bör knoppen ha en horisontell riktning. I det fall då tillväxt uppåt föredras riktas njurarna vertikalt.

För att skapa ett mer intressant utseende kan du välja en speciell dekorativ form för kronan. Till exempel nivå. Växten ser också bra ut i form av någon geometrisk form. Denna design kommer att ge lust till det inre av rummet. Ett ovanligt och snyggt alternativ kommer att vara en av formerna i bonsai -stil. Det är inte nödvändigt att kopiera små storlekar.

Beslutet att skära ficus i form av en stam är också original . Vid en första anblick verkar en sådan uppgift svår, men det är ganska enkelt att göra det. Först måste du bestämma plantans önskade höjd och sedan nypa den översta knoppen. Därefter skärs de nedre grenarna av, som inte passar in i figurens avsedda dimensioner eller geometri. Och i slutet, justera formen på sidorna.

När du använder denna design på en hög växt kan flera nivåer göras, snarare än en. Men det här alternativet är endast lämpligt för unga träd.

Bild
Bild

Kronbusken är en annan vanlig form av ficus . En frodig buske i en blomkruka ser alltid vacker och modern ut. För att ge den en form är det nödvändigt att nypa först den övre knoppen, varefter grenarna börjar växa inte uppåt, utan i bredd. Lövverket kommer också att öka. När längden på sidoskotten når 10 cm måste de också klippas av. I framtiden måste grenarna klippas med jämna mellanrum för att behålla sin form.

Från småbladiga sorter kan du skapa inte bara en viss form, utan en riktig skulptur. Det kan vara en fågel eller ett djur. För att göra detta måste du först uppnå den mest frodiga kronan som är möjlig genom att klippa av överskott. Först och främst gäller detta grenar som växer inåt. Du behöver bara lämna skott riktade åt sidorna och uppåt. Detta kommer att få kronan att förgrena sig, vilket hjälper till att göra det lättare att skapa önskad kontur. För komplexa former behöver du en trådram. Erfarna trädgårdsmästare använder denna metod när de vill lägga till unikhet i det inre av rummet.

Under processen med dekorativ beskärning är det viktigt att komma ihåg plantans ålder . Beskärning skadar inte en ung ficus, och du måste vara försiktig med äldre växter. I fleråriga ficuses är grenarna mindre flexibla, så all manipulation med dem kan leda till skada på växten.

Om det finns flera ficuses tillgängliga kan ovanliga och intressanta kompositioner göras av deras kronor och stammar. Det vanligaste alternativet är att transplantera dem i en stor blomkruka och sedan trimma kronan på de två plantorna som helhet. I det här fallet kan stammarna böjas i form av en svans, för vilken alla nedre grenarna också skärs av.

Prakten av ficusens krona kan ökas genom att periodiskt beskära de övre skotten. I detta fall börjar laterala knoppar aktiveras på växten. För att få maximal effekt utförs proceduren under den aktiva perioden (vår och sommar).

Bild
Bild

Du kan också ytterligare stimulera tillväxten av skott på rätt plats. För att göra detta gör en nål hål i huvudröret med en storlek som motsvarar 1/3 av fatdiametern. Det är nödvändigt att göra minst 3 hål, men rymningen bör förväntas endast från den nedre. Därför måste du börja från toppen av växten. Det bör noteras att vid transplantation av en ung växt bildas också rötter. Så den längsta av dem tas bort, som de flesta av kronan på ficusträdet. För att bibehålla sin form måste kronan beskäras regelbundet (en gång varannan månad).

Du bör dock vara medveten om att ovanlig inredning i trädets övre del kan bildas utan beskärning . Detta görs genom att ändra tillväxtriktningen och fixera skotten i önskad position ett tag. Fixeringsenheterna kan vara olika. Det enda kriteriet är deras mjukhet. Hållare bör inte kränka ficusbarkens integritet. Med rätt tillvägagångssätt är denna metod den minst traumatiska för växten.

Vård efter proceduren

Efter beskärning börjar ficus en period under vilken den måste anpassa sig till de mottagna förändringarna. Det är nödvändigt att skapa vissa förutsättningar för blomman att växa och buska snabbare:

  • låt inte jorden torka ut i krukan;
  • vatten med lite vatten, men ständigt;
  • efter 3-4 veckor måste du mata ficus;
  • transplantera inte tidigare än 2 veckor efter beskärning.

När vårdprocessen utförs i enlighet med alla ovanstående regler ser växten vacker och frodig ut.

I utseende kanske du inte ens gissar att något har gjorts med ficus. Faktum är att han är ganska svag och kan lätt bli sjuk om den inte hanteras ordentligt. För att normalisera hans tillstånd är det nödvändigt:

  • spraya inte bladen på ett tag;
  • lämna inte växten i kylan (när temperaturen är under rumstemperatur);
  • tillåt inte överflödig fukt i grytan;
  • utföra periodisk befruktning av jorden.
Bild
Bild

Du måste också komma ihåg att omedelbart efter avslutad procedur är det bättre att placera växten på en mörk plats. Detta kommer att göra det lättare för Ficus att anpassa sig. Lägg inte ficus i ett försvagat tillstånd tätt mot andra blommor. Detta kan orsaka olika skadedjur.

Om sjukdomen ändå inte kunde undvikas, bör ficus behandlas så snabbt som möjligt . Den vanligaste parasiten som lever på denna växt är spindelmiten. Han, som de flesta andra farliga insekter, dyker upp med en stor grupp blomkrukor och brott mot sanitära standarder.

Utseendet på en fästing märks inte bara av det vita spindelnätet, utan också av små bruna eller grå fläckar på lövverket. Denna insekt är mycket förtjust i torr luft och värme. Därför är det för behandling nödvändigt att snabbt öka luftfuktigheten genom att spraya ficusens blad flera gånger om dagen. Det skadar inte heller att torka dem med vanligt tvålvatten. Och när enkla metoder inte hjälper kan du behandla ficus med ett insekticid.

För maximal effekt kan växten förpackas i en plastpåse ett tag.

Men det är bättre att förebygga sjukdomar genom att ta rätt vård än att behandla dem under en lång tid. Då kommer ficusträdets frodiga krona att glädja husets ägare och gäster länge.

Rekommenderad: