J-profil: Band För Soffits Och Sluttningar, Deras Sammanfogning, Metallprofiler Med Och Utan Fasning, Mått Och Installation

Innehållsförteckning:

Video: J-profil: Band För Soffits Och Sluttningar, Deras Sammanfogning, Metallprofiler Med Och Utan Fasning, Mått Och Installation

Video: J-profil: Band För Soffits Och Sluttningar, Deras Sammanfogning, Metallprofiler Med Och Utan Fasning, Mått Och Installation
Video: Profile Cutting Machine for Cutting Aluminium, Plastic, PVC, Wood, Acrylic etc. 2024, Maj
J-profil: Band För Soffits Och Sluttningar, Deras Sammanfogning, Metallprofiler Med Och Utan Fasning, Mått Och Installation
J-profil: Band För Soffits Och Sluttningar, Deras Sammanfogning, Metallprofiler Med Och Utan Fasning, Mått Och Installation
Anonim

Många användare försöker lära sig allt om J-profiler, deras omfattning, samt installationsfunktionerna för sådana element. Det ökade intresset beror främst på populariteten hos ett sådant modernt efterbehandlingsmaterial som sidospår. Idag används dessa paneler för att dekorera byggnader för olika ändamål, oavsett deras designfunktioner. Installationstekniken i detta fall möjliggör användning av speciella fästelement och skarvelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

I segmentet av budgetfinishmaterial för fasader är det vinylbeklädnad som har en ledande position i de nuvarande popularitetsbetygen. Denna ökade efterfrågan beror på dess tillgänglighet och prestanda. Bland annat menar vi enkel installation, vilket i sin tur beror på särdragen hos motsvarande tillbehör och ytterligare delar.

Bild
Bild

Denna typ av profil fick sitt namn på grund av sin form, eftersom remsorna ser ut som den latinska bokstaven "J ". Specialister på installation av fasadpaneler använder sådana delar för olika ändamål. Med hänsyn till designfunktionerna kan vi prata om båda sidofästen, så till exempel om inramning av ett fönster eller dörröppning. Med andra ord är den beskrivna typen av ytterligare element universell och kan ersätta många andra delar under installationen av fasadkonstruktioner.

Bild
Bild

Men det är viktigt att komma ihåg att dess huvuduppgift är att avsluta änddelarna på de installerade fasadpanelerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Det är universaliteten som bestämmer fördelningen av de beskrivna plankorna, som för närvarande används i en mängd olika situationer. Låt oss överväga flera alternativ.

  1. Dekorera kanterna på sidopaneler, vilket är huvudsyftet med dessa monteringselement . I det här fallet kan vi prata om skärning i hörnen av objektet som trimmas. Dessutom behövs profilen för att dekorera sluttningarna på fönster och dörröppningar. Glöm inte användningen av remsor för att foga olika material med varandra. En av nyckelpunkterna i detta är storleken, nämligen elementets bredd. Modeller med dimensioner på 24x18x3000 mm används ofta, men parametrarna bör väljas individuellt i varje specifikt fall.

  2. Installation istället för en finishlist , vilket är möjligt på grund av den maximala likheten mellan de två produkterna.
  3. Avslutning av gavlarna . Det är värt att notera att de flesta andra delar gör det mycket sämre när det gäller att säkra sidopaneler säkert i kanterna på takkonstruktioner. Det är designen på J-baren som låter dig lösa problemet med att avsluta sådana platser med minimala kostnader.
  4. Använd som hörnbitar . Det är viktigt att ta hänsyn till att vi menar installation och anslutning av två profiler, vilket inte är tillförlitligt. Sådana alternativ används vanligtvis i extrema fall.
  5. För efterbehandling av soffs i alla konfigurationer . En bred profil används ofta, som kan ersätta andra monterings- och efterbehandlingselement.
  6. För dekorativ inramning av hörnstycken upptill och nedtill . I sådana situationer görs en avstängning på plankorna och de böjs med hänsyn till objektets designfunktioner. Som ett resultat får det det mest estetiska utseendet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att ta hänsyn till att, trots J-staplarnas ganska breda omfattning och mångsidighet, är deras användning långt ifrån relevant och effektiv i alla fall. Till exempel, startlisten för sidopaneler kan på grund av dess design inte ersättas med de beskrivna produkterna . I vissa fall används breda modeller som startdelar för att fästa sidospår. En sådan anslutning kommer emellertid att vara av dålig kvalitet, och en lös passform av de monterade panelerna är möjlig. Det är värt att komma ihåg att deras form i vissa situationer bidrar till ackumulering av fukt. Detta i sig har en extremt negativ effekt på efterbehandlingsmaterialet.

Experter rekommenderar inte heller att man använder en J-profil istället för H-plankor. Om du ansluter två element blir det extremt svårt att förhindra att damm, smuts och fukt kommer in i fogen mellan dem. Som ett resultat kan utseendet på den färdiga fasaden försämras.

Bild
Bild

En annan viktig punkt är att elementen i fråga utför funktionerna för att stödja sådana, det vill säga att de inte är huvudfästet.

Vyer

För närvarande erbjuder tillverkare en potentiell konsument flera sorter av en profil, som låter dig välja det bästa alternativet för varje specifik situation. Olika typer av plankor finns att sälja.

Regular - med en profilhöjd på 46 mm och en så kallad hälbredd på 23 mm (indikatorer kan variera beroende på tillverkare). Som regel används de för sitt avsedda ändamål.

Bild
Bild

Bred, används för efterbehandling av öppningar . I detta fall har produkterna en standardbredd och deras höjd kan nå 91 mm.

Bild
Bild

Flexibel, vars främsta kännetecken är förekomsten av snitt för att ge profilen önskad form . Oftast är sådana alternativ relevanta när du dekorerar bågar.

Bild
Bild

Förutom design och mått klassificeras produkter som för närvarande finns på marknaden enligt flera andra kriterier . I synnerhet pratar vi om tillverkningsmaterial och färg. Den första bestäms med hänsyn till egenskaperna hos själva efterbehandlingsmaterialet. Den andra parametern beror direkt på både fasadens dekorativa egenskaper och designidén. Tillverkare erbjuder mer än en bred palett, där du förutom den vita och bruna profilen kan hitta nästan vilken nyans som helst.

Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Precis som alla andra monteringselement och tillbehör är J-Planks tillverkade av samma material som själva efterbehandlingsmaterialet. Metall- och plastprodukter finns nu representerade i motsvarande marknadssegment. I detta fall spelas en lika viktig roll av metallprofilens yttre skyddande beläggning, som kan vara:

  • puralov;
  • plastisol;
  • polyester;
  • PVDF -typ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att enligt experter är det det sista alternativet som är det mest pålitliga. Detta material (komposition) kännetecknas av maximalt motstånd mot mekaniska skador, liksom effekterna av en aggressiv miljö, inklusive direkta ultravioletta strålar.

Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Som redan nämnts är huvudfunktionen för den beskrivna typen av profiler att dekorera ändarna på sidopanelerna. Omfattningen av deras tillämpning i praktiken är dock mycket bredare. Baserat på mångsidigheten hos delarna och den ökade efterfrågan har andra typer av plankor utvecklats.

Bild
Bild

Avfasade J-plankar kallas ofta vindskivor . Vid dekoration av olika fasader används sådana element framgångsrikt om det är nödvändigt att fanera smala remsor av ytan. Denna "tavla" används ofta som ett alternativ till själva J-profilen. Och detta trots att dess huvudsakliga syfte är att designa motsvarande takremsor. I standardversionen är J-avfasningen 200 mm hög och dess längd varierar från 3050 till 3600 mm.

Bild
Bild

Med hänsyn till särdragen hos denna typ av plankor är profilen i fråga relevant inte bara vid utförande av takarbete. Produkterna har bevisat sin effektivitet för att möta karmarna på infällda fönster- och dörröppningar. Vissa experter beskriver J-avfasningen som en symbios av ett vindskiva och en vanlig J-profil . På grund av sina prestandaegenskaper har sådana produkter blivit det bästa alternativet för installation och efterbehandling av strukturer, vars element är soffits. För avslutning av backar används som regel breda profiler, även kallade plattband.

Bild
Bild

Dimensioner

Denna parameter kan variera beroende på produktens märke. Men i allmänhet kan profilens dimensioner kallas standard. Beroende på de typer som beskrivs ovan är storleksintervallen för plankorna följande:

klassisk profil - bredd från 23 till 25 mm, höjd från 45 till 46 mm

Bild
Bild

förlängd (för plattband) - bandbredd från 23 till 25 mm, höjd från 80 till 95 mm

Bild
Bild

flexibel (med hack) - profilbredd från 23 till 25, höjd från 45 till 46 mm

Bild
Bild

De angivna siffrorna, beroende på tillverkare, kan skilja sig i genomsnitt med 2-5 mm . Med hänsyn till de specifika egenskaperna hos slutmaterialet i sig kan sådana avvikelser som regel anses vara obetydliga. De bör dock beaktas vid beräkning av det erforderliga antalet element, vilket undviker extra kostnader och obehagliga överraskningar under installationsprocessen. En lika viktig parameter är profillängden. Oftast säljs plankor med längderna 3, 05 och 3, 66 m.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Att bestämma den specifika typen av J-staplar är ganska enkelt. De viktigaste kriterierna i denna situation kommer att vara syftet med profilen, designens egenskaper hos föremålet, samt materialet för tillverkning av själva sidopanelerna. Glöm inte färgen på plankorna, som kan sammanfalla med huvudmaterialet eller tvärtom sticka ut.

Bild
Bild

Den avgörande faktorn är korrekt beräkning av mängden nödvändigt material och naturligtvis ytterligare delar. I situationer med en J-profil är det första steget att bestämma hur exakt lamellerna ska användas. Detta är några av de viktigaste punkterna.

  • Vid utformning av fönster- och dörröppningar är det nödvändigt att bestämma den totala omkretsen av alla sådana konstruktionselement. Du kan bestämma antalet plankor genom att dividera resultatet med längden på en del.
  • Vid installation av strålkastare bör den totala längden på alla sidodelar av sådana element läggas till summan av omkretsen.
  • Om fasaden av byggnadens ändar och frontar utförs, är det nödvändigt att dessutom bestämma längden på de två sidorna av den senare, liksom höjden på väggen till taket i varje hörn. Om det i stället för en vinkelprofil beslutas att ansluta två J-remsor, är det också viktigt att ta hänsyn till när man beräknar det erforderliga antalet produkter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Själva beräkningarna av materialet i detta fall är elementära . Det räcker med att bestämma längden på ändarna på panelerna som ska monteras, liksom omkretsen av öppningarna som ska slutföras. Men när man bestämmer antalet plankor är det viktigt att komma ihåg om estetik.

För att skapa ett komplett och mest exakt utseende under beklädnad rekommenderas det starkt att ta hänsyn till ett sådant koncept som plankornas integritet. Ur denna synvinkel är det mycket oönskat att ansluta profilen på samma plan. Naturligtvis talar vi om områden som är jämförbara med längden på delarna.

Bild
Bild

Installationstips

Algoritmen för att utföra arbete vid installation av den beskrivna typen av profil för sidospår bestäms direkt av var exakt remsorna är monterade. Om vi talar om att vända mot ett fönster eller en dörröppning kommer åtgärdssekvensen att vara följande:

  1. skär profilen med hänsyn till öppningens dimensioner, medan du lämnar en marginal för att trimma hörnen (varje element ökas med hänsyn till dess bredd med cirka 15 cm);
  2. gör hörnfogar i en vinkel på 45 grader;
  3. gör så kallade tungor ca 2 cm långa på de övre elementen i den framtida strukturen för att skydda profilens inre yta från effekterna av en aggressiv miljö;
  4. vid fönsteröppning, börja installationen av lamellerna från dess nedre del, ställ in och säkra den nedre horisontella profilen med självgängande skruvar eller spikar;
  5. placera och fixa vertikala (sido) element;
  6. fixa den övre stången;
  7. placera "tungorna" i sidokonstruktionselementen.
Bild
Bild

Det är viktigt att komma ihåg att varje element fixeras genom att placera skruvar eller spikar uteslutande i mitten av speciella hål. Fästdonens korrekta läge kan kontrolleras genom att plankorna flyttas längs axeln.

Bild
Bild

Att avsluta pedimentet innebär flera steg

  1. Gör en mall för fogen med 2 trim av profilen. Ett av dess element appliceras längs åsen, och det andra placeras ände-till-ände under taktaket. Det är på det övre fragmentet som takkonstruktionens lutning bör noteras.
  2. Mät längden på vänster stapel enligt det mönster som gjorts.
  3. Placera mallen på profilen med framsidan uppåt i en vinkel på 90 grader. Efter att ha gjort ett märke, skär plankan.
  4. Markera den andra sektionen för höger sida. Det är viktigt att lämna nagelbandet samtidigt.
  5. Kombinera de erhållna segmenten av J-plankorna och fixa dem på väggen som ska avslutas med självgängande skruvar. Det första fästelementet skruvas fast i den högsta punkten i det övre hålet. Därefter fixeras profilen med självgängande skruvar längs hela dess längd med ett steg på cirka 250 mm.
Bild
Bild

Installationsprocessen för den beskrivna variationen av extra delar för sidopaneler vid dekoration av strålkastare är så enkel som möjligt och ser ut så här:

  1. i det inledande skedet finns ett stöd omedelbart under det mantlade elementet, vars roll oftast spelas av en träbalk;
  2. placera båda remsorna mittemot varandra;
  3. bestämma avståndet mellan de installerade elementen, subtrahera 12 mm från det erhållna värdet;
  4. skärelement, vars bredd motsvarar resultatet;
  5. placera delarna mellan de två remsorna och säkra hela soffit genom de perforerade hålen.
Bild
Bild

Med hänsyn till allt ovanstående kan installationsprocessen beskrivas så enkelt som möjligt. Naturligtvis bestäms kvaliteten och varaktigheten av allt arbete som tillhandahålls av tekniken av befälhavarens erfarenhet . Men även en nybörjare, med ett kompetent förhållningssätt och närvaron av minimala färdigheter, klarar installationen av J-profilen. Samtidigt, om du har det minsta tvivel om dina egna förmågor, rekommenderas det starkt att överlåta installationen och andra operationer till proffs. Ett sådant tillvägagångssätt för att avsluta fasaden hjälper till att avsevärt minska tidskostnaderna och undvika ytterligare finansiella kostnader.

Rekommenderad: