Nepentes (49 Foton): Beskrivning Och Typ Av Näring Av Krukväxten, Hemsjukvård, Typer Av Rovblommor Attenborough Och Rajah

Innehållsförteckning:

Video: Nepentes (49 Foton): Beskrivning Och Typ Av Näring Av Krukväxten, Hemsjukvård, Typer Av Rovblommor Attenborough Och Rajah

Video: Nepentes (49 Foton): Beskrivning Och Typ Av Näring Av Krukväxten, Hemsjukvård, Typer Av Rovblommor Attenborough Och Rajah
Video: How to Sip a Soda, Like a Sir | FOODBEAST LABS 2024, Maj
Nepentes (49 Foton): Beskrivning Och Typ Av Näring Av Krukväxten, Hemsjukvård, Typer Av Rovblommor Attenborough Och Rajah
Nepentes (49 Foton): Beskrivning Och Typ Av Näring Av Krukväxten, Hemsjukvård, Typer Av Rovblommor Attenborough Och Rajah
Anonim

Nepentes är en spektakulär växt med ett rovdjur. De enorma kannorna som växer från sina blad har en ovanlig form och ser väldigt imponerande ut. Älskare av exotiska växter uppskattar det extraordinära utseendet och den hårda karaktären och odlar det framgångsrikt i lägenheter, växthus och uterum. Växten kan dock inte kallas mycket populär: dess uppfödning är en ganska tidskrävande process och kräver viss kunskap och erfarenhet.

Dessutom kräver många typer av nepentes specifika förhållanden, som kan vara ganska svåra att skapa i stadslägenheter.

Bild
Bild

Särdrag

Nepenthes (lat. Nepenthes), eller näckros, är en fyto-rovdjursväxt och tillhör den monotypiska familjen Nepenthes. Dess släkt har 7 officiellt erkända arter och 247 inofficiella, och regnskogarna på ön Madagaskar, Nya Guinea och territorierna Sumatra och Filippinerna anses vara dess hemland. Idag sprids arten i skärgården i Indiska och Stilla havet, Sri Lanka, norra Indien, Malaysia och djunglerna på den australiensiska kontinenten. Växter gillar att bosätta sig i bergsområden på upp till 2 tusen meter över havet och föredrar kanterna på skogar och kustområden.

Kannan är oftare en vinstock och når en längd av 20 meter i naturen .buskeformer är dock också mindre vanliga. Liana-formade, vridna trädstammar, klättrar lätt till stora höjder och överför sina blomställningar närmare solen. I husväxter observeras en modifiering av former och storlekar, varför den genomsnittliga tillväxten för inomhusnepentes är 60-80 cm.

Detta beror på villkoren för artificiell uppfödning, som i grunden skiljer sig från naturliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos växten är närvaron av två typer av blad samtidigt .… Vissa har en lansettformad klassisk form, är omväxlande arrangerade längs stammen och utför fotosyntesprocessen i sina celler. Den andra - modifierad, är kannaformade organ, täckta uppifrån med ett elegant krökt bladlock. De fästs på växten med hjälp av långa, starka rankor, som gör att de kan hänga fritt ner eller garna runt trädstammar.

Locket-arket fungerar som en landningsplats för insekter, tillåter inte att vätskan inuti avdunstar och skyddar kannan från skräp och nederbörd. På kannornas innerväggar finns munnar som avger söt och aromatisk nektar. Insekter flockas snabbt till dess lukt, sätter sig på kannan och rullar ner. Släta väggar lämnar dem inte den minsta chansen att fånga antenner och sugkoppar, och de inriktade borstens borst gör att de inte kan ta sig ut. Väl inne i kannan drunknar insekten i vätskan som finns där och sjunker till botten. Efter 8 timmar smälter bytet med hjälp av ett matsmältningsenzym - nepentesin, som finns i vätskan, och lämnar bara ett kitinmembran.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepentes refererar till mixotrofer, det vill säga organismer som kan kombinera autotrof och heterotrof näring. Med andra ord kan en växt absorbera vatten genom sina rötter och absorbera näringsämnen som är upplösta i den från jorden, och som en heterotrof ta emot färdigt organiskt material, "äta" insekter, små djur och fåglar. Rovdjurblomman är skyldig denna typ av näring till de utarmade markerna på vilka den växer i sin naturliga miljö. Växten får inte den nödvändiga mängden näringsämnen från dem och tvingas mata på insekter.

Upprätta arter av nepentes, som ofta växer på stranden av reservoarer, döljer sina kannor i gräset och fångar framgångsrikt i dem inte bara myggor och muggar, utan också paddor, småfåglar och gnagare. När det gäller storleken på kannorna, i beskrivningen av arten kan du hitta både mycket små exemplar 15-20 cm långa och jätte halvmeter kannor innehållande 2 liter vätska vardera. Deras färg är också varierad, särskilt i hybrider, bland vilka du kan se röda, rödbruna, ljus lila och vita kannor med ett mönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepentes är en tvåväxt växt, och utåt är det nästan omöjligt att skilja hane från honväxter. Krukväxten blommar i cirka sex månader. Blomställningarna bildas av små blommor, består av ståndare och blomblad och är inte särskilt vackra. Frukterna presenteras i form av fröskalar, bakom de tunna inre skiljeväggarna som det finns cylindriska frön. Nepentes kallas ibland för en "jaktkopp" på grund av ansamling av en liten mängd dricksvatten i kannan.

Det ackumuleras i den övre delen av det, och om du agerar försiktigt kan ett par klunkar göras helt. Det är bättre att inte komma till botten av kannan, eftersom det finns rester av blommans offer. När man odlar nepentes hemma är det bättre att använda ett växthus eller en plats i ett växthus, där det är lättare att bibehålla den optimala temperatur och fuktighet som krävs för blomman.

Små arter kan odlas i en lägenhet med hjälp av glasakvarier eller hängande planteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Större arter är lämpliga för växthus- och växthusodling, där de existerar perfekt med de flesta andra växter och inte är begränsade i tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepenthes rajah är en hotad art i naturen och anses vara den största av alla. Dess kannor når en längd på 50 cm och kännetecknas av en rovfärgad vinröd eller lila färg. Fällornas halsar är så breda att de lätt släpper in små däggdjur och fåglar medan jätten är mer stöttande mot mygg och ofta släpper ut dem. För detta hjälper tacksamma myggor, enligt många biologer, växten att föröka sig. De överför pollen från blomman av en växt till blomman av en annan och korspollinerar därmed.

I en konstgjord miljö är växten mycket krävande för yttre förhållanden och behöver mycket utrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepenthes attenboroughii Den representeras av en träig insektätande växt som växer naturligt på den filippinska ön Palawan. Blomman tillhör stora arter och växer upp till 1,5 meter i naturen. Diametern på sidoskotten når 3,5 cm, och kannorna, som rymmer upp till 2 liter vätska, når 25 cm i längd. Arten blev känd relativt nyligen - först år 2000, då den av misstag upptäcktes av kristna missionärer när de erövrade Victoria Peak. Sju år senare åkte en grupp biologer dit och beskrev det. Attenborough lockade genast uppmärksamhet från naturforskare och uppfödare runt om i världen och tog med rätta platsen för kanske den vackraste representanten för släktet: hans kannor är ljusa ljusgröna i färg och dekorerade med lila streck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepenthes Miranda är infödd i tropiska Asien och presenteras i form av en spektakulär vintergrön buske. Kannorna är formade som laboratoriekolvar och ser väldigt fascinerande ut. Ovanliga fällor ges av deras rika gröna färg med ljusa fläckar och längsgående röda drag.

Växten är idealisk för hemuppfödning och når en längd på 80 cm när den är upphängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepenthes Alata (bevingad) (lat. Nepenthes alata) under naturliga förhållanden når den en längd av 4 m, medan den i en lägenhet knappt växer till två. Denna typ har höga dekorativa egenskaper och används ofta av designers för att dekorera interiörer. Kannorna är målade ljusgröna, har röda fläckar och blir upp till 25 cm.

Arten är en av de mest krävande att ta hand om och behöver inte hög luftfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepenthes Ventrata anses vara en av de mest hårda och anpassade arterna för inhemsk uppfödning. Växten är en hybrid, och alpina arterna Nepenthes Ventricosa och låglandet Nepenthes Alata användes som föräldrar. Blomman ärvde alla de bästa egenskaperna från dem, tack vare vilken den klarar av ogynnsamma klimatförhållanden och bildar starka långlivade kannor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepentes sanguinea , som på latin betyder "blodrött", är en populär inhemsk art, och södra Thailand anses vara sitt hemland. Växten växer inte särskilt stor, upp till 60 cm, och har mörkröda kannor som effektivt kontrasterar med de ljusgröna lansettformade bladen. I vissa exemplar har fällorna en gulaktig och till och med något orange nyans, vilket ger blomman ett elegant utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nepentes Hookeriana är en naturlig hybrid, som ursprungligen placerades som en oberoende art. Växten upptäcktes 1881 och har sitt namn till botanisten Joseph Dalton Hooker, som upptäckte och beskrev den. Idag odlas blomman ofta hemma, men i det inledande utvecklingsstadiet är den mycket sårbar och kräver skapande av bekväma temperatur- och fuktighetsförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

De flesta typer av nepentes är ganska nyckfulla och kräver att vissa villkor för temperatur, luftfuktighet och ljus skapas.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Nepentes är en termofil växt och tål inte drag och plötsliga temperaturförändringar. Skapandet av optimala förhållanden beror på typen av växt och typen av område där den växte. Så människor från bergsområden är likgiltiga för dagliga temperaturfluktuationer och mår bra vid 20 grader på sommaren och vid 16 på vintern. Och för arter födda i en skog eller ett träskt område bör sommartemperaturen redan vara 22-25 grader, vinter-18-20. Trots att nepentes vistas i ett vinterdvala, som varar från oktober till februari, behöver växten ingen speciell temperaturnedgång . För vila är det tillräckligt för honom att minska längden på dagsljus och minska luftfuktigheten.

Och om nepenterna på sommaren behöver 70-90% luftfuktighet, kommer 50 att räcka under viloperioden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Belysning

När du odlar nepentes hemma är det mycket viktigt att välja rätt plats. Det är optimalt att placera blomman på fönstret i söder eller väster. Om detta inte är möjligt och lägenheten vetter mot öster eller norr, måste du ta hand om ytterligare konstgjord belysning. Med tanke på släktets tropiska ursprung behöver nepentes längre dagsljus, vilket bör vara 14-16 timmar. Trots fotofiliteten bör blomman dock inte placeras i direkt solljus .… Ljuset för honom ska vara starkt, men samtidigt diffust, vilket gör att växten kan mättas utan att skada bladen.

För att undvika brännskador och för att skapa diffus belysning kan du använda gasväv limmad på fönstret med tejp eller nätgardiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Nepentes är ganska kräsen när det gäller vård och behöver regelbunden fukt, toppdressing och snabb beskärning.

Bild
Bild

Vattning

Som alla tropiska växter älskar nepentes hög luftfuktighet och riklig vattning. Substratet där blomman växer måste alltid vara i fuktigt tillstånd, men vattenstagnation får under inga omständigheter tillåtas. Vatten för bevattning ska vara varmt och sedimenterat, helst smält eller regnvatten. Krukans botten måste ha en perforering som gör att överflödig vätska kan rinna fritt. På vintern minskar vattningen något, samtidigt som det förhindrar fullständig uttorkning av jordklumpen.

Sprutning av nepentes är endast tillåtet tills kannor dyker upp på den. Om detta krav försummas, kommer vattnet som kommer in i kannan att förändra koncentrationen av matsmältningsvätskan och växten kommer inte att kunna smälta insekter. Som ett resultat kommer de att börja ruttna inuti kannorna, och blomman kommer inte längre att ta emot organiskt material. Därför, med utseendet på de första fällorna, måste sprutning av en blomma ersättas med andra metoder för återfuktning.

För att göra detta kan du använda pallar med fuktig mossa eller småsten, placerade i omedelbar närhet av krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödsel

Vuxna nepentes utfodras med mineraltillskott under växtsäsongen. Befruktning utförs två gånger i månaden med preparat med låg kvävehalt. Som bladförband används medel för orkidéer, vilket minskar dosen med 3 gånger från den rekommenderade. Endast lansettblad bör bevattnas, försök att inte komma på kannorna. Sprutfrekvensen bör inte överstiga två gånger i månaden.

Förutom mineralgödsel behöver nepentes också organiska tillskott . För att göra detta matas själva kannorna varje månad genom att placera en fluga, mygga eller nattfjäril i dem. Det rekommenderas dock inte att lägga foder i alla behållare samtidigt. Det är nödvändigt att villkorligt dela upp dem i två halvor och bara mata en del varje månad. När du placerar överdressingen inuti kannan, var försiktig så att ingen vätska rinner ut. Om en sådan olägenhet inträffar måste du tillsätta lite destillerat vatten inuti, men du kan inte längre lägga en insekt där. Faktum är att matsmältningsvätskan är en "icke-förnybar resurs" och produceras bara en gång under bildandet av en kanna. De påfyllda proverna hänger en tid, men de torkar upp och faller av mycket snabbare än de "fungerande" kärlen.

På vintern, när växten vilar, ska all matning stoppas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning och strumpeband

För att kronan på nepentes ska vara vacker och attraktiv måste växten regelbundet nypas och beskäras. För första gången utförs proceduren efter det sjätte bladets utseende, medan för långa slingor och övervuxna skott tas bort. Tidig beskärning sparar växtkraft betydligt och uppmuntrar nya kannor att växa fram . Liana-liknande arter måste, förutom beskärning, skapa ett stöd runt vilket växten kommer att snurra runt och som kommer att ersätta stammen på ett träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Nepentes måste transplanteras vartannat år, men om växten växer snabbt och inte ryms i en kruka, är årliga transplantationer tillåtna. Proceduren utförs i mitten av våren med hjälp av omlastningsmetoden. Det är viktigt att inte bryta roten under transplantationen, som är ganska ömtålig och lätt skadad . Ett nytt jordsubstrat kan köpas i affären (jord för orkidéer eller epifytter), eller du kan förbereda det själv. För detta blandas 4 delar sphagnummos med tre delar kokosfibrer och samma mängd hackad tallbark.

En del torv, kvartssand och perlit tillsätts till den resulterande blandningen. Sedan blandas alla komponenter väl, mekaniskt skräp och organiska rester avlägsnas och skickas till ugnen. Desinfektion utförs i 20 minuter vid en temperatur av 200 grader. När man lägger till torv är det viktigt att inte bryta mot de rekommenderade proportionerna, eftersom dess höga innehåll ökar jordens surhet och har en dålig effekt på blommans tillstånd.

En ny kruka tas 3 cm bredare än den föregående, ett dräneringslager av expanderad lera eller flodstenar läggs på botten. Sedan hälls lite substrat och rotsystemet placeras där. Den återstående jordblandningen hälls runt roten runt roten, något komprimerad och sphagnummos läggs ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Du kan föröka nepentes med frön, sticklingar, luftskott och dela busken. Valet av metod beror på vilka uppgifter blomsterhandlaren ställer för sig själv och hur snabbt det är nödvändigt att få avkommor.

Frömetoden används sällan . Det kräver mycket arbete, är mycket tidskrävande och leder inte alltid till önskat resultat. För sådd, ta en liten behållare med hål i botten och lägg sphagnumossa i den, tidigare rengjord för skräp och växtinneslutningar. Frön sprids jämnt över mossytan, fuktas och täcks med plastfolie. Luftfuktigheten i växthuset ska vara 90% vid en temperatur på 20 grader.

En fytolampa placeras över växthuset och slås på i 12-14 timmar dagligen. Filmen lyfts kort varje dag och destillerat vatten används för att spraya mossan. De första skotten dyker upp inom en månad, och efter att 2-3 löv har bildats på dem transplanteras de i separata behållare.

Vid transplantation leds rötterna upp med en gaffel och överförs tillsammans med mossan till en kruka med ett substrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skärning är det enklaste och mest effektiva sättet att sprida sig .… För att göra detta, på våren, skärs en frisk skott med 3 löv från en vuxen växt, behandlas med foundationol och planteras i ett näringsrikt underlag. Ett minidrivhus byggs ovanpå från en glasburk eller en plastflaska och den optimala temperaturen och luftfuktigheten bibehålls inuti. Växten ventileras dagligen och substratet sprayas efter behov.

Omedelbart efter rotning, och detta händer vanligtvis 1, 5 månader efter plantering, demonteras växthuset och växten överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dela busken utföra under transplantationen, dela busken i 2 eller flera delar. Denna aktivitet är dock mycket riskfylld och kan leda till att alla skott dör. Därför, i avsaknad av erfarenhet och en viss mängd kunskap, rekommenderas det inte att föröka en blomma på detta sätt.

Förökning med luftlager ser ut så här: en annan behållare med ett näringssubstrat placeras nära krukan med växten, en lång vinstock pressas mot den och fixeras med en hårnål eller mjuk tråd. Grenen fuktas regelbundet från sprutan, och efter 2-3 veckor förväntas nya rötter bildas. Efter deras utseende separeras skottet från föräldern och transplanteras i en separat kruka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Anomalier i utvecklingen av nepentes är ofta associerade med vårdfel. Så på grund av brist på ljus blir bladen mycket grunda, och från dess överskott blir de röda och blir täckta med bruna fläckar. Skotten och bladenas gulhet indikerar brist på näring och en svart stjälk indikerar att rötterna ruttnar på grund av överdriven fukt.

Av skadedjur attackerar nepentes oftast mjölkfisk och bladlöss, vars utseende ofta är förknippat med överdriven torrhet i luften. I sådana fall hjälper det att öka luftfuktigheten och behandla växten med insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan ta reda på hur du tar hand om nepentes genom att titta på videon.

Rekommenderad: