Hoya Karnosa (38 Bilder): Funktioner I Köttig Hoya, Beskrivning Av Sorterna "Compact" Och "Tricolor", "Variegata" Och Andra. Ta Hand Om Dem Hemma

Innehållsförteckning:

Video: Hoya Karnosa (38 Bilder): Funktioner I Köttig Hoya, Beskrivning Av Sorterna "Compact" Och "Tricolor", "Variegata" Och Andra. Ta Hand Om Dem Hemma

Video: Hoya Karnosa (38 Bilder): Funktioner I Köttig Hoya, Beskrivning Av Sorterna
Video: 27 Low Light Succulents that Grow in Dark 2024, Maj
Hoya Karnosa (38 Bilder): Funktioner I Köttig Hoya, Beskrivning Av Sorterna "Compact" Och "Tricolor", "Variegata" Och Andra. Ta Hand Om Dem Hemma
Hoya Karnosa (38 Bilder): Funktioner I Köttig Hoya, Beskrivning Av Sorterna "Compact" Och "Tricolor", "Variegata" Och Andra. Ta Hand Om Dem Hemma
Anonim

Varje värdinna har som huvuduppgift att göra sitt hem vackert och bekvämt. Inte bara inredningsartiklar, målningar och textilier, utan även inomhusväxter kan hjälpa till att lösa detta problem. Färska blommor kommer att dekorera rummet, hjälpa till att rena luften och förbättra den känslomässiga atmosfären i huset. Klätterväxter är oumbärliga hjälpare inom inredningsområdet. Med deras hjälp kan du skapa unika levande skulpturer, göra ovanliga valv och hängande korgar. Designers och blomsterhandlare rekommenderar att uppmärksamma den tropiska växten hoya carnosa, som har långa stjälkar med massor av vackra löv och ovanliga blomställningar.

Bild
Bild

Beskrivning

Hoya carnosa (köttig) är en vintergrön succulent som förökar sig snabbt, bildar vackra blomställningar och är krävande att ta hand om. Under naturliga förhållanden kan denna blomma ses i skogarna i Australien och Sydkina, liksom på öar i Stilla havet. Växtens namn kommer från efternamnet på en engelsk uppfödare som började odla en tropisk växt i ett växthus. Hoya -rotsystemet utvecklas snabbt och fyller hela blomkrukan. Endast i närvaro av starka och kraftfulla rötter börjar växten bilda blomställningar.

Stammens maximala längd med ett stort antal skott är cirka 10 m. Längden på den köttiga, sega, spetsiga bladplattan överstiger 7 cm. Mattblomma på bladen framkallade blommans andra namn: vaxgröna. Hoya -blomningen börjar på försommaren och slutar i slutet av juli. Återblomning sker tidigt på hösten.

Bild
Bild

Formen på de fem kronblommorna liknar en stjärna och kan nå 20 mm. Vaxblomställningar samlas i elastiska rosetter. Färgerna varierar från vitt till rött. Rummet med blommande köttig hoya fylls med lukten av honung.

En snabbt växande vinstock kan öka sin längd med mer än 40 cm per år. När man skapar bekväma förutsättningar för tillväxt och utveckling av en saftig, kan växten glädja sina ägare i mer än 15 år. Hoya har inte bara höga estetiska egenskaper, utan också läkande egenskaper . Doften av blomman minskar mental stress och normaliserar den känslomässiga atmosfären i familjen, bladen påskyndar sårläkning och behandlar olika hudinflammationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Biologer identifierar flera av de mest populära typerna och sorterna av denna hoya.

" Kompakt " - liana, som bildar en stor mängd lövskydd. Bladplattan har ojämna kanter och en böjd form, samt en ljus färg och vaxaktig lyster. Blomställningarnas form är halvklotformad och liknar en klocka. Blommornas färg är vit. Denna art anpassar sig till olika jordar och behöver inte regelbundet vattnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Tricolor " - en unik sort som har en djup lila nyans. Bladen som är gula eller röda har gröna kanter runt kanterna. Färgerna i färgerna är ljuslila, mörkare i kärnan. Blomningsperioden består av flera steg och kan pågå i mer än sex månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Variegata " - en ovanlig typ av succulenter, som har krämiga kronblad med en grön kant och bildar rosa blomställningar. Kärnan i varje blomma är färgad vinröd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Crimson Queen - en vacker sort, vars blad har en vit eller krämig kant. Bladens form är oval med en skarp ände. Färgen på bladplattan är mörkgrön.

Bild
Bild

" Exotisk " - liana, som har vågiga blad mer än 5 cm i storlek. Den centrala delen av bladplattan är gul eller rosa, och kanterna är gröna. Stora blomställningar har en rik, behaglig doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Grå värd " - en opretentiös sort med frottéblad av en silverfärgad nyans. Tillväxten är genomsnittlig. Växten behöver lätt jord och sällsynt jordfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Stardust " - en klassisk sort som har en mörk bladplatta täckt med ljusa fläckar. Blommans färg i form av klockor är blekrosa med en röd kärna.

Bild
Bild

" Röd " Är en hybridsort som bildar långsträckta, släta blad med vassa ändar. Blomställningarna är djupröda.

Bild
Bild

" Krinkle " - en ovanlig sort, på de köttiga saftiga glänsande bladen av vilka du kan se 4 bucklor på varje sida. En vriden plåt ca 10 cm lång är kantad med en vågig kant. De känsliga vita blommorna är stjärnformade. Mer än 20 blommor kan bildas i en blomställning.

Bild
Bild

" Susie Q " - en sort, vars blad är målade i en ljusgrön färg med en vit kant, och blomställningarna har en rosa nyans.

Bild
Bild

Landningsregler

För att plantera vinstockar måste du välja små hängande blomkrukor. En förutsättning är närvaron av ett dräneringsskikt. Efter att ha köpt en blomma rekommenderar experter att inte omplantera omedelbart utan låta vinstocken vänja sig vid de nya klimatförhållandena. Den nya planteringsbehållaren ska inte vara betydligt större än den tekniska krukan. Hoya kommer att överraska med riklig blomning först när behållaren är helt fylld med rötter.

Det rekommenderas inte att transplantera blomman mer än en gång vart tredje år. Den mest gynnsamma tiden på året för transplantation är mitten av våren. För att plantera en växt rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att köpa en jordblandning till ett palmträd eller förbereda en näringsrik jord själv. Substratet för plantering bör bestå av samma mängd lövträd och torvmark samt humus. Du kan lägga till blandningen:

  • en liten mängd sand;
  • hackad bark;
  • mossa.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra mekanisk skada på rotsystemet är det nödvändigt att använda omlastningsmetoden , där endast fyllning av hålrum med ett nytt näringssubstrat utförs. Efter rotningen av blomman är det strängt förbjudet att vattna jorden; det kommer att vara tillräckligt bara att spruta växten från en sprayflaska.

Om transplantation av en växt är förknippad med utvecklingen av ruttningsprocesser i rotsystemet, är det nödvändigt att helt rensa rötterna från den gamla jorden, ta bort alla sjuka rötter och först efter det plantera blomman i en ny kruka med en näringsblandning.

Bild
Bild

Vårdfunktioner

Hoya carnosa är en opretentiös växt, så att ta hand om den kommer inte att orsaka svårigheter även för nybörjare.

  • Växten föredrar regelbunden och måttlig vattning .efter att det övre jordlagret torkat ut. På vintern bör frekvensen av markfuktning minskas avsevärt. Om fukt samlas i pannan måste den tömmas. För bevattning kan du bara använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur.
  • För bekväm tillväxt och utveckling av en tropisk blomma det är nödvändigt att spraya regelbundet och hålla en hög luftfuktighet.
  • För att få maximalt antal blomställningar blomkrukor måste placeras på fönsterbrädorna som vetter mot söder.
  • Tropisk blomma kräver inte upprätthåller en viss temperaturnivå på sommaren, men föredrar att vintern vid + 15 °.
  • Växten behöver endast matas under blomningen . Experter rekommenderar att man applicerar ett komplex med mineralgödsel en gång under blomningen och att berika jorden med organiska näringsämnen 2 gånger.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Flera förökningsmetoder kan användas för att få en ny växt

Skärmetod tillhandahåller separering på våren eller hösten från moderbusken av skott med en längd av minst 10 cm och deras efterföljande rotning i en fuktad blandning av torv och sand eller i vatten. Filmomslaget hjälper till att skapa en växthuseffekt och påskyndar bildandet av rotsystemet.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att bearbeta plantmaterialet med acceleratorer för rotsystemets tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att odla en växt från ett löv är en komplex process . Du kan få en ung hoya bara från ett blad som växte i naturen och har en maximal tillgång på energi och styrka. Det skurna bladet måste fördjupas i näringsjorden i en vinkel på 45 °.

För att stimulera bildandet av rotsystemet är det lämpligt att använda hormonella läkemedel.

Bild
Bild

Att få en ny växt från frö är en mödosam och tidskrävande process . Det är mycket sällsynt att hitta detta frö till salu, och det är omöjligt att samla frön på egen hand, eftersom blomman hemma inte bildar baljor med frön. Denna metod används av erfarna uppfödare i professionella plantskolor.

Bild
Bild

Hoya har en negativ inställning till formativ beskärning. Experter rekommenderar att du bara tar bort torra skott och löv samt sjuka och skadade skott. Biologer rekommenderar att du uppmärksammar några tips när du odlar vax murgröna:

  • under blomningen du kan inte ändra blomkrukans position;
  • blomma negativ avser drag och torr luft nära värmeapparater;
  • när man odlar vinstockar det är nödvändigt att använda ampelmetoden eller fixa skotten på vertikala stöd;
  • i början av våren är det lämpligt lägg blomkrukan i en behållare med varmt vatten, som ska mätta hela jorden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

De flesta odlare förvärvar denna växt på grund av dess rikliga blomning och bildandet av färgglada blomställningar. Oerfarna trädgårdsmästare står ofta inför problemet med brist på blommor på en frisk och stark växt. Biologer identifierar flera orsaker till detta problem:

  • låg ljusnivå;
  • placera en blomma på norra sidan;
  • närvaron av en stor kruka;
  • införandet av en otillräcklig mängd mineraliska och organiska gödningsmedel;
  • kränkning av temperaturregimen på vintern;
  • flytta krukan under knoppbildningen eller vid blomningstiden;
  • beskär gamla stammar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att öka antalet knoppar hjälper det att placera grytan i varmt vatten i några minuter tidigt på våren. Att installera konstgjorda ljuskällor hjälper till att öka antalet färger.

Sjukdomar och skadedjur

Som alla andra växter lider hoya av olika sjukdomar och skadedjur. Vid svampsjukdomar är det nödvändigt att behandla bladplattan med en lösning av kopparsulfat. Riklig vattning kan provocera ruttning av rotsystemet, liksom bildning av mögel på markens yta. Vinstockens farligaste skadedjur är thrips, skalinsekter och rotnematoder. Tecken på skador på en blomma av skadedjur:

  • bildandet av bruna och vita fläckar;
  • gulning och torkning av löv;
  • bildandet av kottar på bladplattan och stjälkarna;
  • upphörande av växttillväxt och utveckling.

Växter som påverkas av insekter måste behandlas med speciella kemikalier. Innan behandlingen måste du noggrant läsa instruktionerna och använda personlig skyddsutrustning. För att förhindra skadedjur är det nödvändigt att bada blomman regelbundet i duschen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även problem kan uppstå om reglerna för underhåll och vård bryts:

  • förekomst av mörka fläckar - solbränna, jordfuktning med kallt vatten, överskott av mineralgödselmedel;
  • torkning och lockning av blad - kränkning av temperaturregimen;
  • fallande lövverk - låg luftfuktighet i rummet
  • vissnande knoppar - brist på fukt;
  • dör och ruttnar skott - fuktig jord;
  • långsam tillväxt och missfärgning av bladplattan - införandet av en otillräcklig mängd kvävegödselmedel.

Rekommenderad: