Myrtle (47 Bilder): Hur Man Sköter En Inomhusblomma Hemma På Vintern? Hur Förökar Man Vanlig Myrt? Vad Händer Om Trädet Tappar Sina Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Myrtle (47 Bilder): Hur Man Sköter En Inomhusblomma Hemma På Vintern? Hur Förökar Man Vanlig Myrt? Vad Händer Om Trädet Tappar Sina Löv?

Video: Myrtle (47 Bilder): Hur Man Sköter En Inomhusblomma Hemma På Vintern? Hur Förökar Man Vanlig Myrt? Vad Händer Om Trädet Tappar Sina Löv?
Video: Varför tappar träden löven på hösten? NATURSPANARNA 2024, Maj
Myrtle (47 Bilder): Hur Man Sköter En Inomhusblomma Hemma På Vintern? Hur Förökar Man Vanlig Myrt? Vad Händer Om Trädet Tappar Sina Löv?
Myrtle (47 Bilder): Hur Man Sköter En Inomhusblomma Hemma På Vintern? Hur Förökar Man Vanlig Myrt? Vad Händer Om Trädet Tappar Sina Löv?
Anonim

Myrten är en attraktiv växt med en behaglig doft. I många länder anses det vara en symbol för moral och ren kärlek. På grund av sin skönhet och användbara egenskaper har denna kultur vunnit stor popularitet bland trädgårdsmästare och älskare av dekorativt grönska. Att odla ett träd hemma har sina egna nyanser, men om du förstår denna fråga kan alla odlare bosätta sig ett så grönt "husdjur".

Särdrag

Myrtle är en vintergrön träig buske . I naturen lever den främst i subtropen. Växtens stjälkar är raka, grenade. Små löv är mörkgröna. De är ganska täta, blanka, har en långsträckt form, spetsiga kanter. Många lövkörtlar släpper ut eteriska oljedampar i luften. Det är ingen slump att plantans namn översätts från grekiska som "balsam ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Myrten ser bra ut inomhus och som en separat grön dekoration, och i sällskap med andra inomhusblommor. Men estetiken är inte trädets enda dygd. Dess andra egenskaper är också högt värderade.

Växtens eteriska oljor innehåller fytoncider. De kan naturligt eliminera luftburna bakterier . Detta skapar ett mikroklimat som förhindrar utveckling av virus. Dessutom ökar terapeutiska par effektiviteten, lugnar. En infusion av blommor och lövverk kan användas för hudproblem. Torkad frukt används i matlagningen (de tillsätts som en kryddig krydda). Men den första platsen för många är fortfarande kulturens dekorativitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomma

Blommor dyker vanligtvis upp på försommaren och gläds av sin skönhet i ett par månader. Beroende på typ av gröda kan dock blomningstiderna variera. Blommorna är vackra, målade i vita eller rosa toner. På ett träd ligger de antingen ensamma eller med penslar. Kronblad är både vanliga och dubbla. Blommande åtföljs av en underbar doft. Kulturens frukter är ätbara. De är vanligtvis blå eller svarta, även om det finns andra färgvariationer.

För att trädet ska glädjas varje år med många spektakulära blommor är det nödvändigt att komma ihåg några av nyanserna. Du bör inte beskära grödan på våren, det är bättre att beskära efter blomningen. Det är också viktigt att regelbundet ventilera rummet så att myrten får en portion frisk luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Kulturen har ett stort antal sorter. Var och en av dem har individuella egenskaper: storlek, färg på blommor och frukter, bladform. Låt oss överväga de mest kända typerna.

Vanlig (Myrtus communis)

Denna typ kallas också "communis" ("inomhus"). Det är den vanligaste sorten inom trädgårdsskötsel . Kulturen har en kort grenad stam. Dess bark är färgad rödaktig-vinröd. Bladen är släta, blanka, ovala. Storleken på varje blad är cirka 5 cm.

Växten avger en delikat behaglig doft . Blommorna är vanligtvis vita (ibland ljusrosa), ensamma, cirka 2 cm i diameter. Ståndarna sticker utåt. Blomningen börjar i juni. Det ska noteras att bara växter över tre år blommar . Frukterna är mörkröda, nästan svarta bär. De mognar i oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kulturen hos denna art skiljer sig inte åt i vinterhårdhet. Vid temperaturer under 12 grader börjar växten att frysa. Trädet älskar ljus nyans och diffust ljus. I naturen når den 5 m i höjd, hemma är den sällsynt över 60 cm.

Variegata

Detta är en underart av vanlig myrten. Det skiljer sig från andra sorter i brokigt lövverk . Stora, långsträckta blad har en original grön och vit färg. I dålig belysning bleknar ljuspunkterna och försvinner. Trädets doft är inte lika intensiv som den vanliga myrten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luma

Detta är en ganska hög vy. I naturen växer den upp till 25 m. Stammen är grenad, har en diameter på cirka 50 cm. Barken är slät, gråbrun. Unga grenar är täckta med en liten dun. Bladen är släta, 5 cm stora, äggformade. Färgen är djupgrön.

Många snövitblommor samlas i racemosblomställningar . De dyker upp i oktober och blomningen fortsätter till januari. Därefter bildas frukterna - bär av en mörklila färg. Frukten slutar i mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bonsai

Miniatyrträdet ser väldigt vackert och ovanligt ut. En sådan anläggning är inte billig. Kulturformen varierar . Stammen kan vridas och böjas, och regelbunden beskärning gör att du kan skapa någon form av krona.

Bild
Bild

Småbladig

Denna graciösa sort är också kort, vilket gör den till en succé hos blomsterhandlare. Maxhöjden är 60 cm. Grödan är täckt med många små löv (upp till 2 cm), vilket gör busken särskilt attraktiv.

Bild
Bild

Frodig

Denna art kan växa både i form av en buske och i form av ett träd. Barken är brun. Bladen är mörkgröna, matta. Blommor är traditionellt vita, glada över sitt utseende i mitten eller sensommaren. Frukterna är vinröda.

Bild
Bild

Boethics

Denna sort kännetecknas av stora blad. De växer upp till 7 cm. Stammen vrids i processen för kulturell utveckling och bildar bisarra former. Blommorna är stora, snövit. Bären är ovala, svartfärgade.

Bild
Bild

Citron

Om du skrynklar ett blad av denna typ i handen kan du känna den rika doften av citrus. I vissa länder används plantans lövverk till och med som kryddor. De snövita blommorna mörknar gradvis och blir gulaktig-krämiga.

Bild
Bild

Alhambra

Detta är ett träd med höga dekorativa egenskaper. Det sticker ut bland andra för sina ovanliga vita frukter. Lövverket är tätt, blommorna är små, vita, doftande.

Bild
Bild

Ralfa

Busken är dekorerad med rosa blommor med en spektakulär ljus kant. Bladverket är glansigt, texturerat. Bären är djupröda.

Mängden kulturella variationer är inte begränsad till detta, men Myrtus communis är fortfarande den mest populära bland trädgårdsmästare . Det är han som odlas i lägenheter, kontor och hus på landet.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Myrth behöver ett starkt ljus. Samtidigt är det bättre att sprida solens strålar något, särskilt under den varma årstiden. Det är värt att komma ihåg det tillräcklig belysning påverkar också blomningen, eftersom sådana förhållanden väcker kulturen från sömn.

När du växer inomhus är det bästa valet för att placera ett träd en fönsterbräda med fönster mot öster eller väster. På södra sidan kan löv skadas om gardiner inte används. Även om kulturen inte är rädd för drag, kommer norr inte heller att vara det bästa valet. Här blir blommorna svaga, och vilande perioden kommer att dra ut i tre månader istället för en eller två.

Förändringen av myrten bör ske gradvis . På den nya platsen kommer belysningsnivån att förändras, vilket kommer att orsaka lite stress för anläggningen.

Flytta därför först krukan lite bort från fönstret. Efter ett tag kan du flytta blomman. Så det anpassar sig snabbare till förändrade förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregimen bör vara måttlig . På sommaren anses intervallet från 18 till 21 grader vara gynnsamt. På vintern måste trädet hållas svalt. En temperatur på 7-10 grader över noll skulle vara perfekt.

Marken bör föras så nära jorden som möjligt från de inhemska kulturplatserna. För att göra detta måste du ta lika stora delar:

  • torva;
  • torv;
  • sand;
  • humus;
  • marken.

En färdig blandning från en specialaffär är också lämplig. För ytterligare berikning av jorden med näringsämnen används lämpliga preparat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Myrtvård beror på säsongen. Som redan nämnts uppskattar han frisk luft. I detta avseende kan kulturen för sommaren flyttas till balkongen eller till och med till trädgården. Om växten är i rummet är det nödvändigt att ventilera rummet dagligen. På vintern måste du ge myrten mjukt ljus och måttlig svalhet. Om lövverket börjar falla, är blomman varm. Situationen är inte kritisk, det räcker med att ändra trädets placering. När det gäller det frodiga utseendet kommer det att återhämta sig under våren.

Växtövervintring vid rumstemperatur är tillåten. Men i detta fall är riklig jordfuktighet och frekvent sprutning nödvändig . Detta kommer också att krävas under sommaren. Myrten älskar hög luftfuktighet på grund av dess ursprung. Det kommer att vara användbart att använda speciella enheter som befuktar luften.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under den varma årstiden, vattna kulturen regelbundet, men med måtta. Signalen för proceduren är torrheten i det övre lagret av jorden. På vintern ska bevattningen vara blygsam. Det viktigaste är att inte låta hela jorden torka ut. En vattning per vecka är den bästa lösningen.

Torkning ur jorden leder till gulning av lövverket och växtens död. Därför, om en glömsk blomsterhandlare hittar ett sådant problem, fylls bristen på fukt omedelbart. Samtidigt är stagnation av vatten i marken också oönskad. Det är viktigt att behålla den optimala mängden inkommande fukt.

Bild
Bild

Endast vatten av god kvalitet är lämpligt för bevattning. Kranvätskan försvaras. Att dricka vatten på flaska eller filtrerat är perfekt.

Toppdressing

För att odla en hälsosam och vacker växt måste du komma ihåg om matning. Under aktivitetsperioden bör myrten befruktas varje vecka. På vintern utförs utfodring 1 gång på 4 veckor.

Om du vill att trädet ska glädja dig av riklig blomning, använd formuleringar som innehåller en stor andel fosfor. Om du vill få en snygg miniatyrkultur väljer du kvävepreparat. Det är också tillåtet att använda konventionella komplexa gödningsmedel för inhemska lövväxter.

Bild
Bild

På vintern

På vintern måste du minska mängden gödsel och vattning. Dessutom är det lämpligt att observera den temperaturregim som är lämplig för växten. Annars förblir vården densamma, inget särskilt behöver göras.

Överföra

Efter att ha köpt en ung växt kommer det inte att ta lång tid för en blomsterhandlare att tänka på att transplantera. Kulturen växer ganska långsamt. Det är nödvändigt att transplantera det bara om det behövs (när växten blir trång i behållaren). Vanligtvis, med vuxna exemplar händer detta vart tredje år, och med unga exemplar - en gång om året . Den optimala tiden för proceduren är vinter eller tidig vår.

För att göra det enkelt att ta bort trädet från krukan görs inte vattning ett par dagar innan. Ta försiktigt ut myrten och håll den vid stammen. För att rötterna bättre ska slå rot på en ny plats behandlas de med ett stimulerande medel. Behållarens storlek väljs baserat på själva plantans storlek. Behållarens bredd ska vara hälften av kronans volym. En alltför bred behållare är inte bra för kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att framgångsrikt transplantera ett grönt "husdjur" placeras ett avlopp i en ny behållare, sedan måste du hälla jord i det. Därefter läggs själva myrten i grytan. Fyll i resten av jorden, jämna ut ytan. Tillräckligt med vatten ges och planteringen är klar. Kulturen överförs under en tid till en mörkare plats.

Beskärning och klämning

Beskärning av myrten är lätt. Han accepterar lugnt denna procedur, så att du kan ge kronan vilken form du vill. Det är oönskat att röra skotten från sidorna, detta beror på stammens låga styrka.

Beskärning utförs på våren. Om odlaren klämmer i tid de unga grenarna kommer han att kunna hjälpa till att öka kronans densitet. Även om du inte glömmer att med frekvent sådant förfarande minskar trädets storlek. Nyp kulturen efter behov (under vilken säsong som helst).

Bild
Bild

Fortplantning

Myrten kan förökas på två sätt: sticklingar och frön. För oerfarna älskare av hemlagad grönska rekommenderas att använda den första metoden .… Det är också bra eftersom det låter dig bevara modersegenskaper.

Sticklingar

Du kan föröka kulturen genom sticklingar högst 2 gånger om året. Den bästa tiden för detta är vintern. Det är också tillåtet att hålla ett evenemang under våren eller under den andra sommarmånaden. Sticklingar tas från botten eller från mitten av växten. Den optimala längden är 6-9 cm. Det rekommenderas att ta bort de nedre bladen. För att rota myrten snabbare och bättre kan du använda ett stimulerande medel.

Stjälken bör planteras i en lämplig blandning, inklusive sand och torv. Det är tillåtet att ta vanlig lövmark och sand. Det rekommenderas att odla plantmaterial vid en temperatur på 18 till 21 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Här behövs inte starkt ljus. Tvärtom är det bättre att skapa en ljus skugga. Ta inte heller en djup behållare. Efter plantering, täck behållaren med transparent material och skapa en växthusmiljö. Med jämna mellanrum måste en ung planta tillföras frisk tillströmning (ett mini-växthus bör öppnas).

Vanligtvis, rooting tar ungefär en månad … De unga skotten kan sedan överföras till krukorna. Den föredragna behållardiametern är 7 cm. Blomning kan förväntas om cirka 3 år.

Frön

Om blomsterhandlaren bestämmer sig för att föröka kulturen med frön, måste han ha tålamod, eftersom denna metod är längre. Proceduren börjar tidigt på våren. I detta fall används en sand-torvblandning.

Frömaterial sprids över jorden. Strö sedan det lätt. Behållaren är täckt med glas eller polyeten, vilket skapar ett mini-växthus. Den optimala temperaturen för odling är från 18 till 21 grader . Periodiskt höjs skyddet för att tillåta landningarna att "andas" frisk luft. Marken ska vara måttligt fuktig hela tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett par veckor kommer de första förändringarna att märkas. Efter utseendet av fyra blad överförs plantorna till enskilda behållare. Det är värt att använda omlastningsmetoden här.

Den efterföljande vården av den unga växten är densamma som för vuxna exemplar. För att bilda en krona måste groddarna klämmas. När rötterna fyller behållaren utförs den första transplantationen. Utseendet på blommor kommer att glädja kulturen först efter 5 år.

Sjukdomar och skadedjur

Om skötseln av grödan utförs felaktigt, en blomsterhandlare kan möta ett antal problem:

  • om bladen blir tråkiga, blir gula, krullar, indikerar detta för stark belysning;
  • om stjälkarna sträcker sig upp och bladen blir mindre kan vi dra slutsatsen att det saknas ljus;
  • om löv faller på vintern är detta ett tecken på torr luft (till exempel från värmeradiatorer);
  • löv kan smula sönder på grund av mycket höga temperaturer;
  • bristen på blomning indikerar för ofta beskärning eller brist på frisk luft (med dålig ventilation);
  • lämnar vissna när vatten stagnerar i jorden;
  • förfall av rötter är ett tecken på dålig dränering.
Bild
Bild

Men få inte panik om ditt gröna husdjur tappar löv och slösar bort. Det räcker med att fastställa orsaken till växtskador för att förstå vad man ska göra. Om myrten är kall eller lider av värme, bör krukan flyttas om. Om trädet inte har tillräckligt med fukt kan måttlig vattning och bevattning av lövverket återuppliva det.

När det gäller skadedjur är detta problem lite mer allvarligt. Myrten kan attackeras av bladlöss och skalinsekter . Vid förhållanden med överdriven torr luft kan en spindelkvalster hota plantans hälsa. Skalainsekten visas på den gröna delen av kulturen med mörka fläckar. Bladlöss föredrar bladens undersida, men en fästing kan identifieras av en tunn spindelväv. Om de hittas, avlägsnas skadedjur med en fuktig pinne. Därefter behandlas kulturen med en insekticid.

Sammanfattningsvis bör det sägas att odling av denna fantastiska gröda kan ge odlaren mycket glädje. Vackra blommor är doftande, fyller huset med en härlig doft, och plantans medicinska egenskaper skyddar dess ägare från virus. Det viktigaste är att vara lite uppmärksam på det gröna "husdjuret" och uppfylla de enkla kraven för att ta hand om det.

Rekommenderad: