Selaginella (41 Bilder): Vård Av En Blomma I Hemmet, Typer Av Krukväxter "Jory" Och Fjällande, Reproduktion Av Selaginella Apoda

Innehållsförteckning:

Video: Selaginella (41 Bilder): Vård Av En Blomma I Hemmet, Typer Av Krukväxter "Jory" Och Fjällande, Reproduktion Av Selaginella Apoda

Video: Selaginella (41 Bilder): Vård Av En Blomma I Hemmet, Typer Av Krukväxter
Video: BLOOMING FLOWERS / HOUSE PLANTS / MAY YETH VLOG 2024, Maj
Selaginella (41 Bilder): Vård Av En Blomma I Hemmet, Typer Av Krukväxter "Jory" Och Fjällande, Reproduktion Av Selaginella Apoda
Selaginella (41 Bilder): Vård Av En Blomma I Hemmet, Typer Av Krukväxter "Jory" Och Fjällande, Reproduktion Av Selaginella Apoda
Anonim

Bland exotiska kulturer är de mest populära de som producerar otroligt vackra blommor. Men att vara begränsad till dem för moderna trädgårdsmästare är inte alls nödvändigt. Selaginella kan vara en mycket attraktiv art.

Beskrivning

En växt som selaginella är det enda släktet i Plaunce -familjen i Lycopate -divisionen. Plaunok i naturen lever nästan alla tropikerna och subtropen på båda sidor av ekvatorn. Arten erkänns som en relikt, eftersom den har funnits i minst 70 miljoner år (eller ännu mer). Selaginella ser ut som en ormbunke, även om många människor tenderar att associera det med mossa . Inte konstigt att den berömda Karl Linné inkluderade henne i denna grupp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa selaginella är mer sannolikt en epifyt, som bor i stammarna eller grenarna på stora träd. Bland representanterna för släktet finns det litofyter som bosätter sig på klippor. Men huvuddelen av arten är koncentrerad till stenar som ligger nära en flod eller ett vattenfall.

Selaginella kan representera växter i olika storlekar. Det finns också mycket miniatyrprover - 0, 1 m högst med en stamdiameter på 0, 001 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skott på selaginella krypande eller något upphöjt över marken. Från dem börjar utvecklingen av en massa rotskott. Några av plankorna växer bäst på fuktig skuggig mark - sådana växter producerar tunna brunaktiga kvistar. Deras lövverk är grönt, men en svart eller blå stålglans spåras tydligt på den.

De selaginella som bosätter sig på torrt, välbelyst land utmärks av skottens grovhet. Stammen av sådana arter kännetecknas av en blandad brun-röd nyans. I detta fall bildas grågröna bladplattor.

Varje ark överstiger inte 0, 005 m i längd, de är ordnade i två rader, som överlappande plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sporofyt (med andra ord en plant med flera sporer) producerar skott med toppar som liknar öron. I botanik kallas de strobiler. Strängt taget, i biologiska termer, är strobila inte ett självständigt organ, utan en modifiering av själva skottet. På strobilae utvecklas bladplattor med sporofiloider inuti. Plaunculus kan också föröka sig på ett vegetativt sätt.

Växten odlas endast inomhus. Optimala förhållanden kan skapas med akvarier, miniatyr växthus, florarium eller tätt förseglade blommor. En trädgård i en flaska är också bra . Tillväxttakten är densamma under hela året, men trots allt kan stammen endast odlas av erfarna odlare.

Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen bor växten nästan alla kända territorier. De enda undantagen är de kallaste regionerna i världen. I Ryssland har vilda plankar en liten tillväxt. De finns främst på fuktiga, tätt skuggade platser.

Men ibland "kommer" dessa växter ut i vårt land och täcker till och med klipporna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Den vanliga selaginella fick stor popularitet. Det kännetecknas av upprättstående, intensivt förgrenade skott. Höjden på varje skott överstiger inte 0,3 m. Utseendemässigt liknar dessa växtdelar. De vuxna grenarna hänger lite. Lövverket är målat i ljusgröna toner, och sporangier med en gyllene färg bildas på det.

Martens "Jory" ("Yori") är något annorlunda. Hennes mått är inte så stora, och de yttre färgerna är mer känsliga . Modest buskar ser inte mindre vackra ut under lokala förhållanden än i Sydamerikas tropiker. Pegless selaginella är också populär - trots allt är den väldigt dekorativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens krypande stjälkar är inte för långa. De är kända för sin oregelbundna form och är täckta med miniatyrsnidade lövverk. En krukväxtodling bildar täta mössor eller en monolitisk grön matta.

Korta blad av ljusgrön färg är karakteristiska för fjällande selaginella (lepidophyllus). Dess grenade stjälkar överstiger inte 0,1 m i längd.

Vågbladiga växter är unika genom att de bor i ökenområden . När torktiden kommer, rullar selaginella ihop till en slags boll. Men den första busken översvämmad med regn utspelar sig i sin vanliga form och vaknar till liv. På grund av detta uppstod till och med epitet "uppståndelseplantan" och "Jericho -rosen ". Detta är den schweiziska sorten.

Bild
Bild
Bild
Bild

En flerårig kultur bildas av lösa skott som kryper längs marken. På dessa skott bildas ganska stora blad med en blank yta av ljusgrön färg. Wildenovs boll kan också vara en attraktiv lösning. Växten bildar grenade skott som kan växa rakt eller hänga . På skotten bildas små gröngrå löv med en blå beläggning.

Bild
Bild

Selaginella Kraussa är uppdelad i 2 typer. I den ena är bladen färgade gröngula och i den andra vita med brokiga inneslutningar. Höjden är mycket låg. Bladen är ungefär lika stora som ormbunken.

Selaginella apoda är detsamma som den benlösa kulturen

En av de mest intressanta är tamariskarterna, som finns med i den röda boken. Det bildar en gräsmatta med hög densitet. Stammarna har små grenar och utmärks av yttre oblateness. Många bladverk samlas i täta rosetter.

Ett karakteristiskt drag hos tamariskspikar är små tetraedriska spikelets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Temperatur och luftfuktighet

Selaginella kommer från heta länder. Därför påverkar odlingsförhållandena direkt längden på de nya skotten. Tillvägagångssättet för selaginella inom inomhusodling är detsamma som för andra marktäckande grödor. Men vissa stora sorter används som rikliga sorter . Som alla andra sporväxter kan selaginella behärska ett varmt, fuktigt område på kort tid.

Växtens utseende bedrar - det kan tyckas att det är opretentiöst. Selaginella ska dock inte läggas i ett utkast.

Bild
Bild

Även om temperaturen sjunker till endast 18 grader, hämmas tillväxten avsevärt. Endast två arter - benlösa och Krauss - kan övervintra vid 10-12 grader. Alla andra växter av denna familj kräver, även under den kalla årstiden, en temperatur strikt från 16 till 18 grader Celsius.

Jorden måste hållas fuktig kontinuerligt, även en kort uttorkning är oacceptabel … Luftens torrhet är också mycket dålig; på grund av det kan bladen dö av, och även om detta inte händer kommer utseendet att försämras. Därför bör vattning vara rikligt, det rekommenderas också att spraya selaginella oftare . För sprutning, använd varmt kokt vatten med minimal hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men ingen mängd vattning hjälper om temperaturen sjunker till 12 eller stiger till 28 grader. I en sådan miljö kommer Selaginella oundvikligen att gå under. Trots de höga kraven på luftfuktighet rekommenderas inte överdriven fukt i underlaget. Det bästa sättet att bevattna är genom pallen . I intervallerna mellan vattningarna ska bara den övre delen av jorden torka ut, och i mitten måste den ständigt behålla fukt.

Experter rekommenderar att luftfuktas upp till 80% (med en avvikelse på högst 1-2%).

Belysning och plats

Direkt solljus leder nästan oundvikligen till bladbrännskador. Värre, exotisk kultur kan torka helt och hållet. Det betyder att den måste förvaras på en något skuggad plats, där bara en diffus ljusström faller. Alternativt kan du lägga växten på det norra fönstret eller odla den under artificiellt ljus.

Bra belysning är mycket viktigt oavsett årstid. Det rekommenderas inte att ta ut buskarna till terrasserna eller balkongerna på sommaren. När rummet är ventilerat är det bättre att ordna om behållaren med taket någon annanstans . Anledningen till sådana preferenser är ganska förståelig: i naturen utvecklas selaginella ofta som en epifyt, täckt av den starka solen av kraftfullare växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

För att föröka selaginella måste du dela busken eller använda sticklingsmetoden. Efter att ha förberett sticklingarna placeras de på lös, fuktig mark. Planteringsmaterialets baser strös över. Därefter vattnas arbetsstyckena omedelbart och täcks med folie.

Det är nödvändigt att odla plantmaterialet på en varm plats, men samtidigt så långt som möjligt från direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer att vara möjligt att föröka en tropisk växt endast om jorden är fuktig kontinuerligt. Vissa odlare rotar helt enkelt sticklingar i vatten.

Viktigt: vissa växtarter kan bilda rötter när de kommer i kontakt med marken.

I detta fall separeras den rotade delen helt enkelt och transplanteras i en kruka. Resten av tillvägagångssättet är inte ovanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Buskens uppdelning kan göras inte bara i två delar. Även små fragment kan användas. Alla skott bör ha, om inte för stora, men livskraftiga rötter. Vissa experter rekommenderar omplantering av arbetsstyckena i torvkrukor. De måste också hålla en stabil luftfuktighet.

För ympning kan du inte ta stammar som är kortare än 0,05 m. De kan också vara rotade i våt torv. För att förhindra avdunstning används en polyetenfilm . Under de närmaste 10-14 dagarna måste du systematiskt vattna och lufta planteringarna. När det gäller reproduktion med sporer är det bara teoretiskt möjligt - i praktiken ger även noggrant arbete sällan ett bra resultat.

Hur man bryr sig?

Vattning

För att vattna selaginella är endast mjukt vatten som har lagt sig länge lämpligt. Det krävs för att säkerställa konstant fuktinnehåll i småstenen som läggs ut i pallen. Jordens yta får inte heller torka ut.

God vård av det exotiska innebär också periodisk sprutning från en sprayflaska . Vissa odlare använder vanliga luftfuktare för hemmet genom att helt enkelt placera dem nära de planterade plantorna.

På vintern bör vattningen minimeras, men du måste noggrant övervaka jordens tillstånd.

Bild
Bild

Ett särskilt tillvägagångssätt krävs när man odlar en flaska i en flaska. Denna odlingsmetod kräver omsorg och noggrannhet. Men i en sådan miljö känns lymfoider lika utmärkta i ett hus och i en stadslägenhet.

Ett fint strukturavlopp placeras i ett torrt, rent kärl. Kol och lätt jord hälls över det, vilket blandas med torv. Marken måste krossas med en bomullspinne. Det rekommenderas att fylla jorden diagonalt så att en hög dyker upp längst längst i väggen . De högsta buskarna planteras mot samma vägg.

Krypande selaginella av liten storlek är utsatt framför. Så snart en miniatyrplantage planteras måste den vattnas. För att göra detta, använd en liten vattenkanna, som har en lång smal pip. Detta beror på det faktum att vatten måste tränga in precis längs väggen utan erosion av jorden .… Om detta händer måste marken jämnas med en tampong.

Fartyget är förseglat. Väggarna täcks regelbundet med kondens. Du kan hantera det genom att öppna flaskan i 1 eller 2 timmar. Ytterligare bevattning av trädgården i glas krävs inte.

Behållaren ska placeras i halvskugga, skyddad mot drag och direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För att Selaginella ska utvecklas bra hemma måste den matas två gånger i månaden. För detta används ett komplett komplext gödningsmedel som odlas i strikt överensstämmelse med instruktionerna. På vintern behöver du inte mata buskarna . Från början av mars till mitten av hösten bör Selaginella få 50% av gödningsgraden beräknad för dekorativa lövgrödor.

Överdriven mängd näringsämnen kan orsaka allvarliga skador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Selaginella lider inte ofta av samma sjukdomar som andra växthusinvånare. Det är bäst att fokusera på lövverkets utseende. Ett saftigt och robust blad med en fluffig yta är helt friskt. Om vatten stagnerar i marken är det troligt:

  • utseendet på mögel;
  • sänkning av stjälkarna;
  • utseendet på en blek färg i dem.

Vattenbrist manifesterar sig i lövverkets gulning och tappning. Efter att ha märkt mörka fläckar bör odlare omedelbart veta att detta är en manifestation av alltför hög temperatur. Försvagad selaginella kan tyda på brist på näring. Då växer växten också långsammare än vanligt . Selaginella reagerar på brist på belysning genom att dra i lövverk, samtidigt som den tappar sin prakt.

Om alla vårdkrav följs kan du knappast vara rädd för problem. Selaginella attackeras inte av bladlöss, spindelmider eller andra skadedjur. Växten i sig är mycket resistent mot olika virus och svamporganismer. När en del av busken har lidit av torrhet eller överdriven fukt kan problemstycken tas bort utan problem . Blommorna kommer snabbt att bli frodiga och få verklig skönhet.

Bladlöv och överdriven mjukhet orsakas av otillräcklig luftåtkomst. Troligtvis är landet för översvämmat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du måste ändra tillvägagångssättet för att vattna eller transplantera blomman i färsk jord. Men en enkel transplantation fungerar inte alltid. Du behöver definitivt:

  • undersöka hela växten;
  • bli av med ruttnande rötter;
  • behandla en hel del av rotsystemet med fungicidlösningar;
  • täck den transplanterade växten med en plastpåse.

Att dra lövverk som blir ohälsosamt blekt kan tyda på mer än bara brist på ljus. Det är troligt att växten helt enkelt vattnas med mycket hårt vatten. Om situationen inte ändras efter att du har bytt vattning måste du använda "Ferovit" eller järnkelat.

Bild
Bild
Bild
Bild

När bladen ändras och de dör, måste du omedelbart sänka temperaturen och öka luftfuktigheten. Om lövverket krullar ihop sig till bollar måste du bli av med kalla drag eller omvänt sänka temperaturen i rummet.

Selaginella som påverkas av skadedjur behandlas med alkohol, tvålvatten eller en lösning av kaliumpermanganat . Det är nödvändigt att endast använda märkesinsekticider med en mycket stark infektion. Rotrotskontrollåtgärder är desamma som för andra grödor. Men först måste du bli av med orsaken till sjukdomen (vattendämpning i jorden) . Som du kan se är det ganska enkelt att odla Selaginella och skydda den från sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Behovet av att transplantera stammen uppstår vartannat år. För detta används ett lätt underlag som måste lossas ordentligt. Syrligheten bör vara neutral och experter rekommenderar att man använder en homogen blandning för transplantation:

  • torv;
  • sand;
  • arkjord.

För att öka luftfuktigheten efter transplantation används ofta akvariebehållare eller breda vaser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småsten och mossa ska läggas ut i botten. Detta lager bör vara mycket återfuktat. En kruka med jord och selaginella placeras inuti. Avdunstning hjälper till att öka luftfuktigheten med minst 20%, men du måste systematiskt tillsätta vatten till fyllmedlet.

Ett annat sätt att säkerställa anständig luftfuktighet efter transplantation är att odla Selaginella i ett florarium eller växthus . För transplantation av selaginella är grunda behållare med stor bredd lämpliga. De ska vara väldränerade och mättade med lös jord, därför krävs inte tampning, komprimering. Du kan säkert ta färdiga jordblandningar för saintpaulia eller begonier.

Bild
Bild

Vissa förbereder jorden med sina egna händer, tar lika stora mängder torvjord, torvjord och tillsätter lite krossad mossa till denna blandning.

Om det här alternativet inte passar dig, använd:

  • 2 delar torv;
  • del av torvmarken;
  • del av sanden.

Om växten har växt mycket, transplanteras den till en större kruka med överföringsmetoden. Ingen fördjupning krävs, du behöver bara lägga extra jord på alla sidor . Selaginella som transplanteras på detta sätt måste vattnas omedelbart. Sedan är det täckt med folie de närmaste dagarna. Så snabbt som möjligt bildas nya rötter på de växande skotten.

Selaginella transplanteras ibland i akvarietankar. Naturligtvis inte med fisken, men torrt. Sedan pratar de om "flaskträdgården". Perfekt för selaginella och växer i ett florarium . Det är lätt att styra plantans höjd och ge anständig fukt, och därför är det möjligt att bibehålla extraordinär skönhet och nåd.

Rekommenderad: