Ruellia (33 Foton): Beskrivning Av Den Blå Rueliablomman Och Hemvården, Portella- Och Devaux -arter, Caroline Och Britton, Odling Och Förökning Av Sticklingar

Innehållsförteckning:

Video: Ruellia (33 Foton): Beskrivning Av Den Blå Rueliablomman Och Hemvården, Portella- Och Devaux -arter, Caroline Och Britton, Odling Och Förökning Av Sticklingar

Video: Ruellia (33 Foton): Beskrivning Av Den Blå Rueliablomman Och Hemvården, Portella- Och Devaux -arter, Caroline Och Britton, Odling Och Förökning Av Sticklingar
Video: Del 2 : Vård och hemsjukvård 2024, Maj
Ruellia (33 Foton): Beskrivning Av Den Blå Rueliablomman Och Hemvården, Portella- Och Devaux -arter, Caroline Och Britton, Odling Och Förökning Av Sticklingar
Ruellia (33 Foton): Beskrivning Av Den Blå Rueliablomman Och Hemvården, Portella- Och Devaux -arter, Caroline Och Britton, Odling Och Förökning Av Sticklingar
Anonim

Ruellia ses sällan i blomsterbutiker, men denna blomma är älskad av många för sina flätiga blommor och uttrycksfulla, vackert skisserade löv. Upptäckten av denna växt tillhör den franska forskaren Jean Ruel, efter vilken blomman namngavs. Du kan också hitta andra namn: mexikansk petunia och dipteracanthus.

Bild
Bild

Särdrag

Ruellia är mycket förtjust i ett varmt klimat och fukt, därför finns det i sin naturliga miljö i varma områden: Afrika, Sydasien och vissa regioner i Amerika (tropikerna och subtropen). Denna gröda odlas som en örtartad växt, och det finns också en busksort. Beskrivningen säger att en sådan växt kännetecknas av olika typer av stjälkar: rak, krypande och mild. Stammarna har flera kanter och kännetecknas av bra förgreningar . Bladen är fasta, något långsträckta, med en expansion i mitten. Det finns växter med blanka och sammetslen blad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blommorna är enkla och ganska stora för en sådan växt (upp till 5 cm), visas i ändarna av skotten. Beroende på sorten kan dipteracanthus täckas med vitt, blått, rosa med en lila nyans eller beige . De bleknar snabbt och faller av; en blommas livslängd är vanligtvis flera timmar. På grund av det stora antalet blommor blommar ruelia kontinuerligt. Efter ett tag visas en frökapsel på platsen för blommorna. När det är moget brister det och fröna flyger ut ur det och sprider sig över en lång sträcka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtens blomning kan pågå från februari till december, om den har tillräckligt med ljus och värme . Med brist på ljus reduceras blomningstiden till flera månader. Ett av huvudfunktionerna hos denna växt är dess förmåga att blomma på vintern, när de flesta blommorna är vilande. Du kan köpa ruella från blomsterhandlare som odlar denna inomhusblomma. I butiker är det dock väldigt sällsynt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns cirka 200 sorter av denna växt. Alla dessa arter är inte lämpliga för hemodling. Det mest intressanta är följande underarter.

Ruelle Britton . Det är en vintergrön buske. Dess höjd kan vara upp till en meter. Stammar träiga vid basen, bladen är långa och breda. Busken är täckt med stora, lila blommor. Denna typ av ruella är opretentiös för förhållandena, därför odlas den gärna i lägenheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dipteracanthus Devos, blå ruella eller Devo . Den växer i Sydamerika i tropiska skogar, som kännetecknas av hög luftfuktighet. Växtens höjd kan nå 40 cm. Lövverket har formen av en ellips, sammetslen löv blir upp till 7 cm långa. Bladen är tvåfärgade: de är gröna på ovansidan och lila med vita vener på tillbaka. Enkla, ljusa syrenblommor visas i bladens axlar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dipteracanthus Portella . Denna art älskar också klimatet i tropiska sydamerikanska skogar. Denna växt liknar den tidigare arten. Skillnaderna är i större blad med en brunaktig nyans och i ljusrosa färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ruelia grandiflorum är en flerårig buske som växer upp till 2 meter. Bladen kännetecknas av en elliptisk form, deras längd varierar mellan 10-15 cm. Corolla har en rörformad form, som är karakteristisk för klockor. Blommor kan kallas stora: bredd 8 cm, längd - 12. Blommor bildas längst upp på skotten. Det finns tre alternativ för deras färg: röd, rosa och lila. Om ytterligare belysning tillhandahålls blommar ruelia under hösten och vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ruelle Caroline är en krypande växt. Stammarna på en sådan växt är kraftigt pubescenta, bladen sticker ut i en mörkgrön färg med salladsvener. Blommorna är målade i en delikat lila nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dipteracanthus Makoya lockar med sitt slående utseende, som är av dekorativt värde. Buskar kan bli upp till 60 cm, de är upprätt, med stark grenning. På de långsträckta bladen är gula ränder på venerna tydligt synliga. Bladens längd varierar mellan 6-8 cm, lila villi finns på undersidan. Sorten sticker ut för sina stora, vinröda blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Ruellia, även om det anses vara en opretentiös växt, men vissa villkor för dess innehåll måste dock respekteras.

  • För placeringen av den mexikanska petunien väljs västra eller östra sidan. Denna blomma älskar frisk luft, men reagerar negativt på drag. På sommaren kan krukan tas ut, men skydd mot direkt sol måste tillhandahållas.
  • Det ska finnas tillräckligt med ljus, men solen ska inte få lysa direkt på växten. På vintern krävs ytterligare belysning, vilket ökar dagsljuset till minst 12 timmar.
  • För tillväxt och blomning är det nödvändigt att ge en lufttemperatur inom 22-25 grader. Under viloperioden kan temperaturen sänkas med bara några grader. Den kritiska nivån ligger på cirka 18 grader. Bara den storblommiga sorten tål 15 grader.
  • Luftfuktigheten behöver hög - 80% och högre. Växten behöver regelbunden sprutning och torkning av bladen, du kan göra en varm dusch. För att bibehålla hög luftfuktighet kan våt torv, expanderad lera eller spagnum placeras i pallen. Under en varm period placeras behållare med vatten nära blomman. På vintern tas anläggningen bort från radiatorer och andra värmekällor. Ett florarium eller ett mini -växthus är ett bra alternativ.
Bild
Bild

Plantera och transplantera

En mexikansk petunia -transplantation bör utföras varje år - detta gäller en ung planta. Efter att de når tre års ålder kan frekvensen av transplantationer minska. Bättre att göra detta i mars. Ruelia har höga krav på marken, så den här frågan bör tas på allvar. Växten är kategoriskt olämplig för tung, lerig jord, vilket inte tillåter luft att passera väl. Du kan köpa färdig jord eller göra det nödvändiga underlaget själv. För dem som väljer det senare alternativet måste du känna till proportionerna av komponenterna för jorden:

  • trädgårdsmark är 20%;
  • samma mängd grov sand eller perlit tas, det senare alternativet är ännu mer att föredra;
  • torv behöver 25%;
  • resterande 35% faller på lövmark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mark köpt eller beredd själv måste förvaras i ett vattenbad i cirka 10 minuter. Därmed kommer jorden att saneras. Om växten planteras om ska den nya krukan vara 4 cm större än den gamla.

Nu när allt är förberett kan du fortsätta att transplantera växten:

  • vi utrustar botten av krukan med hål för att tömma överflödig fukt under vattning;
  • det första lagret är skapat av dräneringsmaterial (små fraktionsstenar, vermikulit, expanderad lera);
  • sedan följer ett lager av förberett substrat - ca 2 cm;
  • vi tar växten ur den gamla krukan och inspekterar rötternas tillstånd för ruttna eller torra element, som om de upptäcks bör tas bort omedelbart;
  • skaka försiktigt av jorden från växten, försök att inte skada de känsliga löven och unga skott;
  • vi lägger blomman i en förberedd kruka, rätar ut rötterna och fyller tomrummet med jord;
  • växten kan placeras med en distans om du vill bilda en vertikal form.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om ruelia är inte svårt, och Vissa regler måste dock följas.

  • När en växt aktivt växer och blommar behöver den regelbunden, måttlig men ofta vattning. Marken kan inte torka ut mer än 2 cm. Vattning, liksom sprutning, kräver användning av varmt vatten. Hårt vatten är inte det bästa alternativet. Använd smält- / regnvatten optimalt. Om detta inte är möjligt, sedimenteras, kokas eller filtreras vanligt vatten.
  • Det är absolut nödvändigt att mata den mexikanska petunien, eftersom den lägger mycket energi på riklig och lång blomning. Det är bra att använda toppdressing med långtidseffekt, det kommer i form av pinnar och granulat. Om ett flytande gödningsmedel väljs, används dess lösning två gånger i månaden.
  • Att odla dipteracanthus hemma innebär beskärning, eftersom den växer snabbt och förgrenar sig kraftigt. Denna process görs bäst med vårens början. Gamla skott som har fällt de flesta bladen och ger få blommor klipps inledningsvis av. Sådana skott skärs till den apikala knoppen. Andra grenar skärs efter eget gottfinnande. Korta skott kläms helt enkelt, vilket kommer att öka plantens buskighet.
Bild
Bild

Fortplantning

Ruellia reproducerar enkelt, så ingen har några problem med denna process. Det finns flera sätt att denna fantastiska växt kan förökas.

Sticklingar . Det är nödvändigt att välja skott utan tecken på träighet. De läggs i vatten. Efter ett tag kommer de första rötterna att dyka upp, vilket innebär att du kan börja plantera groddar. Du bör välja cirka 6 groddar per kruka, i detta fall kommer blomsterarrangemanget att se grönskande och harmoniskt ut.

Bild
Bild

Skikten . Detta gör det ännu enklare att sprida ruella. Det är nödvändigt att luta skottet till marken så att en av dess noder når marken. I denna position fixeras grenen tills rötterna dyker upp på knutplatsen. Detta lager kan lösgöras från huvudanläggningen.

Bild
Bild

Frön . Och på detta sätt reproducerar ruelia mycket bra. Du måste vänta på att fröna mognar, tryck lätt på fröplattan och samla fröna som dyker upp. Du kan blötlägga fröna i en svag lösning av kaliumpermanganat, sedan plantera dem i fuktig jord och strö dem lätt med jord.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ruellia kännetecknas av hög immunitet, därför påverkas den sällan av skadedjur och är sjuk. Och ändå kan växten inte motstå spindelkvalsten och vitflugan. Kvalten infekterar ruella under hela året, och vitflugan dyker upp oftare på sommaren. Om villkoren för häktning bryts: luftfuktigheten stiger och temperaturen sjunker, kan grårötning och mjöldagg uppträda på växten. Du kan bekämpa sådana skadedjur med alla insektsmedel som är lämpliga för dessa ändamål.

Bild
Bild

Ruella börjar bli sjuk av ogynnsamma förvaringsförhållanden. Du kan ta reda på problemet genom följande tecken.

  • Bladen blir fläckiga och böjda under överdrivet ljus, direkt solljus och höga temperaturer. För att åtgärda problemet kan du skapa en nyans eller flytta växten till en annan, mer lämplig plats.
  • Torkning av bladen indikerar otillräcklig fukt. I detta tillstånd kommer växten inte att blomma.
  • Om skotten sträcks, bladen är små och själva växten är iögonfallande, då kan vi prata om brist på ljus. Det är nödvändigt att sätta speciella lampor eller hitta en annan, mer upplyst plats för ruella.
  • Fallande gula löv indikerar drag eller övervattning.
  • Tillväxten av ruelia åtföljs av töjning av stjälkarna och lövverk som faller av. I sådana fall är det nödvändigt att uppdatera växten genom att beskära skotten.

Rekommenderad: