Ophiopogon (34 Bilder): Beskrivning Av Japanska, Flatskott Och Andra Arter. Blomvård I Akvariet Och Utomhus

Innehållsförteckning:

Video: Ophiopogon (34 Bilder): Beskrivning Av Japanska, Flatskott Och Andra Arter. Blomvård I Akvariet Och Utomhus

Video: Ophiopogon (34 Bilder): Beskrivning Av Japanska, Flatskott Och Andra Arter. Blomvård I Akvariet Och Utomhus
Video: Akvariefiskar 2024, Maj
Ophiopogon (34 Bilder): Beskrivning Av Japanska, Flatskott Och Andra Arter. Blomvård I Akvariet Och Utomhus
Ophiopogon (34 Bilder): Beskrivning Av Japanska, Flatskott Och Andra Arter. Blomvård I Akvariet Och Utomhus
Anonim

Florister och landskapsdesigners rekommenderar att du använder en tropisk växt som ophiopogon för att dekorera bostäder och en personlig tomt. Blomman har en ovanlig form och färg på bladplattan, och anpassar sig också snabbt till alla klimatförhållanden.

Denna växt kan användas för att skapa alpina rutschbanor, japanska och kinesiska blomsterbäddar, samt dekorera trottoarkanter och områden under träd. Gröna kompositioner kommer att kräva ett minimum av uppmärksamhet och fysisk ansträngning, men de kommer att glädja sina ägare med skönheten under hela året.

Bild
Bild

Beskrivning

Ophiopogon är en vacker örtartad växt som har en spridande och frodig form och tillhör familjen Liliaceae. Hemorten för denna blomma är tropikerna i Asien-Stillahavsområdet. Ophiopogon har inte bara botaniska namn, utan också folknamn - ormskägg, liljekonvalj, japansk liljekonvalj, drakstick, apgräs, ormskägg … Denna ovanliga tropiska växt kan odlas både utomhus och i blomkrukor.

Rotsystemet är av en yttyp och består av små lökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos blomman är närvaron av ett stort antal släta, smala och långa bladplattor som bildas av en central rosett . Bladens form är linjär med vassa ändar. Färgschemat på bladen sträcker sig från ljusgrön till mörklila och beror på sorten. Den maximala längden på en bladplatta kan nå 40 cm och standardbredden är 1 cm. Tätheten och antalet blad förblir oförändrade under hela ormskäggets växande period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Liljekonvaljblomningen börjar i mitten av juni och slutar i slutet av september. Spikformade blomställningar bildas på en lång och köttig peduncle, som är lila i färgen och en maximal längd på 25 cm, och växer från buskens bas. I en peduncle finns cirka 6 sammankopplade rörformiga blommor med lila färg. Efter vissnande av blomställningarna bildas mörkblå frukter med runda och gula frön på peduncle.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designers använder liljekonvalj både för att dekorera vardagsrum och för att zonera öppna rekreationsområden och rabatter och skapa mixborders.

Ophiopogon är inte bara en prydnadsväxt, utan också en medicinsk växt. Preparat med blomrötter har en positiv effekt på centrala nervsystemet och ökar immuniteten. Saftens kemiska sammansättning består av polysackarider, kolhydrater, slem, sitosterol, ruskogenin, isoflavonoider, vitamin A, B, C, D, kalcium, koppar, järn, zink, krom och natrium. Växten används av orientaliska läkare för att behandla följande sjukdomar:

  • sjukdomar i övre luftvägarna;
  • inflammation i mag -tarmkanalen;
  • tuberkulos;
  • minskad immunitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Liksom alla folkmedicin har läkemedel med ophiopogon ett antal kontraindikationer:

  • graviditetsperiod och amning;
  • barn upp till 16 år;
  • individuell intolerans.
Bild
Bild

Innan du använder produkten krävs ett samråd med en läkare.

Typer och sorter

Biologer identifierar mer än 20 arter av denna växt. För odling hemma rekommenderar uppfödare att använda följande typer.

  • " Yaburan "- en flerårig växt, vars höjd kan nå 80 cm. Raka läderaktiga blad med trubbiga ändar bildas av den centrala rosetten. Bladets ovansida har en mörkgrön nyans, medan du kan se uttalade ådror på den nedre. Blomställningar som ligger på en rak peduncle kan målas både vita och lila. De mest populära sorterna av denna typ är:

    • " Variegata "- en blomma, längs kanterna på bladplattan som har en vit kant;
    • " Vit drake "- en unik sort, vars vita bladplatta har en grön vertikal rand i mitten.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Japanska - en populär art, vars blad har en liten böjning mot mitten. Många lökar bildas i ändarna av det fibrösa rotsystemet. Bladplattans längd överstiger inte 35 cm och bredden är cirka 2,5 cm. Röd-lila blomställningar bildas på en kort peduncle. Biologer rekommenderar att uppmärksamma följande sorter av denna art:

    • " Kuota dvärg " - en liten växt, vars bladplattas storlek inte överstiger 10 cm;
    • Silver Dragon - en vacker sort som har en vit rand i mitten av en grön bladplatta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Biologer rekommenderar att vara uppmärksam på dvärgvarianterna Compact, Kyoto -dvärg, Nana, som tillhör marktäckande arter och har en höjd av högst 10 cm. Varianterna Silver dimma och Minor har en hög dekorativitet.

  • Platteldad - en låg och spridande art som har en mörk färg på löven. Bladplattans maximala längd är 40 cm. Blomställningens färg kan vara antingen vit eller rosa. De mest populära sorterna är:

    • " Svart drake "- en populär frodig buske, vars höjd inte överstiger 30 cm. Färgen på bladplattan och frukterna är svart, växten tolererar lätt en temperaturfall till -25 grader;
    • " Niger " - en låg frostbeständig växt med svarta bladplattor, färgen på blomställningarna är mjuk kräm.
Bild
Bild
Bild
Bild

För odling i blomkrukor rekommenderar blomsterhandlare att välja inomhus ophiopogon, som tillhör de termofila dvärgvarianterna. Växten har små former och brokiga bladplattor.

Landning

För att plantera denna blomma kan du använda både köpt jordblandning och gjort själv. För att förbereda ett näringssubstrat hemma, som bör ha en låg surhetsgrad, är det nödvändigt att blanda i lika stora mängder blad- och torvjord med grov sand och torv. För att förhindra sönderfall av rotsystemet är det absolut nödvändigt att göra ett dräneringsskikt, som kan bestå av småsten eller expanderad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid transplantation är det lämpligt att använda metoden för att överföra ett jordkoma tillsammans med intakta rötter, vilket förhindrar mekanisk skada på rotsystemet. För att plantera en ny växt kan du använda följande förökningsmetoder:

Dela busken - den enklaste och mest populära uppfödningsmetoden, som används även av nybörjare. Under växtsäsongen bildar japansk liljekonvalj aktivt ett stort antal sidoskott som kan användas för plantering. Denna procedur kan utföras under senvåren eller försommaren. För att få plantmaterial måste du ta bort växten från marken och dela den i flera delar. Varje del måste ha minst fyra uttag. Ett bra planteringsalternativ är att använda en lätt och näringsrik krukväxtblandning, i vilken växten ska fördjupas till rotkragen.

Regelbunden och snabb vattning är de viktigaste faktorerna som påverkar skottens överlevnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Förökning med frön - mödosamt och tidskrävande sätt. För att plantera fröet rekommenderar experter att använda en blandning av torv och sand. Denna process består av följande aktiviteter:

    • samla frön genom att extrahera dem från frukten och separera dem från fruktköttet;
    • blötläggning av fröet i minst 24 timmar;
    • placering av frö på markens yta (det maximala avståndet mellan frön bör vara 4 cm);
    • täcka landningsbehållarna med plastfolie;
    • placering av behållare i ett rum med en temperatur på högst + 10 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra fröröta du måste regelbundet ventilera behållare och göra måttlig vattning . Först efter bildandet av flera unga blad kan en plockning utföras i små planteringskrukor. Växter med en höjd av minst 10 cm kan planteras i öppen mark.

När man planterar en japansk liljekonvalj i en rabatt är det nödvändigt att hålla ett avstånd mellan buskarna på minst 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Rätt vård är nyckeln till att få en hälsosam och stark växt. Ophiopogon är en opretentiös växt som snabbt anpassar sig till olika klimatförhållanden . Blomman känns bekväm både i halvskugga och i direkt solljus.

Den optimala temperaturen för tillväxt och utveckling av en blomma är + 20 grader . När du placerar blomkrukor på fönsterbrädorna som vetter mot södra eller norra sidan är det opraktiskt att installera konstgjorda ljuskällor. Från mitten av våren kan blomkrukor tas ut till utomhusloggior och balkonger. Ormskägget är inte rädd för plötsliga temperaturförändringar, starka vindar och stekande sol. I regioner med ett tempererat klimat trivs blomman även under snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ormen föredrar regelbunden och riklig vattning . Nybörjare måste se till att det inte finns någon vattendragning av jorden. På vintern är det värt att fukta jorden först efter att det översta näringsskiktet har torkat helt.

För bevattning är det bättre att bara använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur, som innehåller en minsta mängd klor, kalk och tungmetallsalter.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att bladen torkar ut måste du utföra vanlig sprutning från en sprayflaska … Växten känns bekväm nära konstgjorda reservoarer eller akvarier, vilket avsevärt ökar fuktnivån runt den.

Växten behöver ytterligare näringsämnen. Under växtsäsongen appliceras ett komplex med mineralgödsel flera gånger, och i slutet av hösten - organisk gödning. På hösten är det absolut nödvändigt att utföra sanitär beskärning av grön massa. Om vårdreglerna inte följs kan följande problem uppstå:

  • gulning av bladplattan (överdriven jordfuktighet);
  • bladblekning (låg ljusnivå);
  • förändringar i färgen på svarta löv (exponering för låga temperaturer).
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt den japanska ormhuvudet, som odlas i akvarier . Under dessa förhållanden kan blomman odlas i högst 3 månader. Med en lång vistelse av en blomma i vatten kan ruttning av rotsystemet börja. De första tecknen på utvecklingen av putrefaktiva processer är närvaron av en obehaglig lukt och en förändring av vattnets transparens. Experter rekommenderar att odla akvariesorterna i akvaterrarium när det bara finns rötter i vattnet.

Det är optimalt att använda en blandning av flodsand, grus, lera och torv som näringsjord. Under ovanliga förhållanden bör växten få maximal ljusmängd under minst 10 timmar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

En tropisk blomma är inte bara en opretentiös växt, utan också resistent mot olika sjukdomar och några farliga skadedjur. Biologer identifierar flera av de farligaste typerna av skadedjur.

  • Sniglar orsaka irreparabel skada på unga skott. För deras förstörelse är användningen av speciella betesfällor, insamling av insekter för hand lämplig.
  • Trips - farliga insekter som placerar sina larver inuti bladplattan. För att förstöra dem måste du behandla växten med speciella kemikalier.
  • Whitefly - ett bevingat skadedjur, vars larver äter löv och förstör deras estetiska utseende. För att bekämpa insekter bör du använda vitlökstinktur eller kemikalier.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har en stark immunitet mot svamp- och virussjukdomar, men med riklig vattning kan rotröta utvecklas

Rekommenderad: