Pellionia (22 Bilder): Egenskaper Och Vård Hemma. Funktioner Av Pellionia Davo Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Pellionia (22 Bilder): Egenskaper Och Vård Hemma. Funktioner Av Pellionia Davo Och Andra Sorter
Pellionia (22 Bilder): Egenskaper Och Vård Hemma. Funktioner Av Pellionia Davo Och Andra Sorter
Anonim

Pellionia tillhör släktet med blommande växter av familjen Nettle, som innehåller mer än 20 arter av olika gräs och buskar. Man tror att namnet på denna växt härrör från efternamnet på den berömda franska navigatören från 1800 -talet, Alphonse de Pellion. I naturen finns Pellionia i tropiska och subtropiska klimat i Sydostasien. Där täcker hon vackert jorden med sina vinstockliknande skott. Trots att denna växt tillhör familjen Nettle är den säker för människor med direkt taktil kontakt.

Bild
Bild

Hur ser Pellionia ut?

Denna fleråriga vintergröna växt har oftast krypande skott och ett ytligt fibröst rotsystem. Stammar, starkt förgrenade vid plantans bas, är som regel inte högre än 50 cm.

Pellionia värderas av blomsterodlare för dekorativa ovalformade blad av grön, grå, silver eller bronsfärg (ibland med marmormönster), med en brun-vinröd kant.

Denna växt blommar med små vita blommor, som liknar klockor, som samlas i capitate eller umbellate blomställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära typer

Flera typer är kända.

Pellionia Daveauana

Hon har starkt förgrenade krypskott med en rödaktig nyans, slät vid beröring. Brungröna blad med en ljus rand, omväxlande anordnade längs den centrala venen, ovala i formen. De växer i längd upp till 6 cm. Längs kanterna på bladen är lila-svarta och ryggen har en grågrön färg med en röd nyans och en grov yta. På varje blad, vid basen, kan du se ett par skrämmande rödaktiga prickar. Små grönaktiga blommor bildas på sommaren.

Bild
Bild

Pellionia vacker eller vacker (Pellionia pulchra)

Utåt liknar det Davo Pellionia, men har en mer miniatyrstorlek. Elliptiska blad växer bara 2-4 cm i längd. Ovan är deras färg silverfärgad, längs venerna är den mörkgrön. Den resulterande marmorliknande prydnaden är mycket vacker. På undersidan är ett rosa-grönt bladblad med rödvioletta vener täckt med korta hårstrån. Blommorna är små, bleka, inte särskilt märkbara.

Bild
Bild

Pellionia kortbladig (Pellionia brevifolia)

Har en krypande stjälk, greniga pubescenta skott med en rödaktig färg. På äggformade blad finns ett asymmetriskt mönster av en grå-silveraktig nyans. Subulera stipuler och sticklingar upp till 2 cm långa. Denna art kännetecknas av små blomställningar med blommor av 2 kön, men ibland monoecious.

Bild
Bild

Krypande Pellionia (Pellionia repens)

Denna art har krypande köttiga stjälkar, som i naturen lätt kan fastna vid stenar eller väggar och klättra till en höjd av 50 cm. Bladen är ovala, 4-5 cm långa, täta i strukturen. I mitten är bladets färg ljusgrön och runt kanterna bronsgrön. Under gynnsamma förhållanden lever denna Pellionia från 4 till 5 år. Den blommar bara i sin vanliga naturliga miljö.

Bild
Bild

Hemma rekommenderas att odla Davo Pellionia och vackra Pellionia

Vård i hemmet

Pellionia är en lätt växt att odla hemma eller i en lägenhet. Men för att hon inte ska tappa sin dekorativa effekt bör man ta hänsyn till rekommendationerna från erfarna blomsterhandlare när de lämnar.

Belysning

Pellionia tillhör skuggälskande krukväxter. Men halvskugga passar henne bäst. Perfekt beläget på baksidan av ett rum med bra belysning. Från exponering för direkt solljus krullar bladen upp och torkar ut.

Med brist på ljus kan lövverk snabbt bleka och förlora sin attraktivitet.

Bild
Bild

Vattningsläge

Växten föredrar ofta, riklig vattning. Det rekommenderas att göra detta med mjukt, sedimenterat vatten strax över rumstemperatur. Marken ska vara konstant lätt fuktig . Men det är absolut nödvändigt att hälla ut det ackumulerade vattnet från pannan för att undvika rotrötning.

Bild
Bild

Temperatur

Den mest bekväma temperaturen för denna växt är upp till + 25 ° C på sommaren och inte lägre än + 16 ° på vintern. Pellionia bör skyddas noggrant från drag, men ge frisk luft i rummet. På sommaren kan den tas ut i frisk luft och placeras i skuggan.

Om din växt står på fönsterbrädan på vintern, låt inte bladen komma i kontakt med kallt glas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Luftfuktighet

Som alla tropiska växter behöver Pellionia hög luftfuktighet. Var noga med att spraya bladen varje dag. Du kan också lägga växten på en pall med småsten eller expanderad lera: när de förvaras i ett torrt rum torkar bladen snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under perioden med aktiv tillväxt kan mineralgödsel appliceras 2 gånger i månaden, men en svagt mättad lösning rekommenderas. Organiska gödningsmedel i Pellionia ökar märkbart ljusstyrkan på mönstret på bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning och plantering

På våren kan Pellionia klippas av och lämna skott 8 cm långa. Denna växt kräver transplantation vartannat år, eftersom den växer snabbt och förlorar sin dekorativa effekt. Krukorna ska vara breda, men inte särskilt djupa. Lös jord rekommenderas med tillsats av perlit eller vermikulit.

Du kan göra en jordblandning själv, ta 2 delar lövmark och 1 del torv, humus och perlit var och en, inte glömma att ge bra dränering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Denna växt kan förökas genom delning och frön, men det bästa och mest effektiva sättet är sticklingar . För att göra detta, skär av de apikala sticklingar, som har 2-3 internoder, och lägg i en behållare med kokt vatten vid rumstemperatur. Rötterna växer snabbt. När deras längd når 0,5 cm kan du plantera växten i en jordblandning.

Skurna sticklingar kan planteras direkt i jorden, de rotar sig snabbt och utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga växtsjukdomar

Pellionia är mycket resistent mot olika sjukdomar. Men ibland kan det påverkas av bladlöss och vita flugor, som startar i torr luft och höga inomhustemperaturer. För förebyggande ändamål bör du ordna en dusch för växten och hälla varmt vatten. Om du hittar pollen som ser ut som mjöl på en blomma, så är det här spår av en vitfluga och Pellionia måste behandlas med Aktara eller Fitoverm preparat … Om bladlöss finns, ta bort de drabbade områdena och behandla växten med en mild tvålösning.

Tyvärr är Pellionia inte en populär krukväxt nuförtiden, även om det ser vackert ut i kompositioner med andra blommor, är det inte mindre vackert som en ampelväxt i hängande krukor och är effektivt som ett markskyddsväxt i kombination med blommande exemplar. Dessutom rengör Pellionia luften perfekt, förstör skadliga mikrober och mikroorganismer.

Rekommenderad: