Fyrkantig Aluminiumprofil: GOST, 20x20 Och 30x30, 40x40 Och 50x50, 60x60 Mm, Tjockväggiga Profiler Och Rörformad Fyrkant, Sektioner Och Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Fyrkantig Aluminiumprofil: GOST, 20x20 Och 30x30, 40x40 Och 50x50, 60x60 Mm, Tjockväggiga Profiler Och Rörformad Fyrkant, Sektioner Och Dimensioner

Video: Fyrkantig Aluminiumprofil: GOST, 20x20 Och 30x30, 40x40 Och 50x50, 60x60 Mm, Tjockväggiga Profiler Och Rörformad Fyrkant, Sektioner Och Dimensioner
Video: Item 20x20 30x30 40x40 2024, Maj
Fyrkantig Aluminiumprofil: GOST, 20x20 Och 30x30, 40x40 Och 50x50, 60x60 Mm, Tjockväggiga Profiler Och Rörformad Fyrkant, Sektioner Och Dimensioner
Fyrkantig Aluminiumprofil: GOST, 20x20 Och 30x30, 40x40 Och 50x50, 60x60 Mm, Tjockväggiga Profiler Och Rörformad Fyrkant, Sektioner Och Dimensioner
Anonim

När du bygger ett hus, renoverar gasutrustning eller till och med för möbelproduktion kan du behöva fyrkantiga aluminiumprofiler. För att kunna arbeta med dessa material är det dock nödvändigt att känna till skillnaderna mellan dem för att välja dem för varje specifik situation. Detta är vad som kommer att diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

De viktigaste parametrarna som är tillämpliga på alla typer av fyrkantiga aluminiumprofiler är rörstorlek, väggtjocklek, yttre omkrets och vikt. GOST -standarderna inkluderar storlekar från 10x10 mm till 60x60 mm med ett steg på 5 mm . Väggtjockleken kan variera från 1 mm till 3 mm, med många variationer som skiljer sig från varandra med 0,1 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med vikten är allt mycket lättare: det beräknas individuellt, beror direkt på rörets storlek och väggtjocklek, liksom på den yttre omkretsen. Så, till exempel en kvadratisk profil med en storlek på 20x20 mm, en väggtjocklek på 1 mm och en yttre omkrets på 79,1 mm, kommer vikten av en löpmeter material att vara 0,2 kg.

Det finns andra alternativ för rör, på byggmarknaden kan du hitta storlekar mindre än 10x10 mm och mer än 60x60 mm (det vanligaste av de stora alternativen är 100x100x5), men troligtvis kan de bara beställas. Sådana aluminiumprofiler är mycket efterfrågade på grund av den sällsynta specificiteten i deras tillämpning, så de kan inte hittas i varje butik.

På grund av sin formfaktor tål denna typ av rör betydande belastningar som är jämförbara med belastningar på en metallstång med liknande dimensioner. Detta gör det möjligt att använda tjockväggiga profiler för att skapa mycket starka stödstrukturer med en otroligt låg vikt.

Andra egenskaper inkluderar ökad korrosionsbeständighet hos aluminiumrör, utmärkt formbarhet och överkomliga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sortiment

Fyrkantiga aluminiumprofiler distribueras under GOST 18475-82, vilket även gäller rektangulära och runda variationer. Baserat på informationen som anges i denna GOST kan rör klassificeras enligt tillverkningstyp enligt följande.

  1. Kallarbetat … De är i sin tur indelade i vanligt arbetshärdat, arbetat, härdat med naturligt åldrande och även härdat med artificiellt åldrande.
  2. Glödgad .
  3. Anodiserad .
  4. Härdad . Det finns sorter som har härdat med konstgjord och naturlig åldrande. Det bör noteras att det är en stor skillnad mellan denna typ och kallbearbetade versioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden mellan de listade typerna ligger i de olika typerna av aluminium som används under produktionen:

  • för tillverkning av 1 och 2 typer av profilrör används aluminium av typerna AB och D1;
  • skapandet av härdade profiler kräver starka AMg1 -legeringar och några andra.

Förutom separering med typen av källmaterial, ställer GOST krav på rör enligt kriteriet för deras jämnhet. Krökningen på vardera sidan av röret kan vara:

  • 0,05 cm för profiler, vars storlek inte överstiger ribban på 50 mm;
  • 0,075 cm för profiler med mått över 50 mm.

Det bör noteras att enligt GOST 18475-82, alla aluminiumprofilrör med storlekar upp till 35 mm (ofta är detta ett standardintervall av storlekar 10x10, 15x15, 18x18, 20x20, 25x25x3, 30x30 och 35x35x2 mm) genomgå burrbearbetning på fabriken före försäljning …

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana rör bör rengöras oberoende för att undvika alla möjliga problem vid arbete med material. Alla andra storlekar (40x40x2, 50x50x2 och större) förutsätter liknande bearbetning.

Olika sorter

Förutom GOST -klassificeringar av typer av aluminiumprofiler finns det flera fler kategorier av rör. De är sorterade:

  • efter form;
  • efter tillverkningstyp.

Enligt form är aluminiumprofiler uppdelade i fyrkantiga (annars kallade "rutor"), rörformiga och sexkantiga. Sexkantiga rör används mycket mindre ofta än andra på grund av deras specificitet (oftast vid möbelproduktion). Tubular är i sin tur indelade i följande typer.

  • Runda både utvändigt och inuti, men det finns en "distans" i kvadratisk form . Distansen hjälper till att stärka strukturen och öka den maximalt tillåtna rörbelastningen.
  • Rund på utsidan men fyrkantig på insidan . I sådana profiler svetsas den fyrkantiga "kärnan" antingen till en rund ytterkontur eller svetsas till speciella styrningar inuti kroppen.
  • Fyrkantig på utsidan, rund på insidan … Nästan alla rör från ett liknande prov svetsas till den inre öglan direkt med den yttre. Med mycket sällsynta undantag finns guider i denna profilkonfiguration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typen av tillverkning av aluminiumrör är en mycket viktig faktor när man väljer dem, eftersom priset på varan i hög grad beror på dess komplexitet

  • Elektrisk svetsning . Den mest opålitliga och arbetskrävande metoden att tillverka. Den består i att skapa en kontinuerlig svetssöm på en speciell maskin. En sådan produkt visar sig vara mindre hållbar än de som tillverkats med annan teknik.
  • Extrudering … Denna metod möjliggör produktion av hållbara produkter snabbt och effektivt. En kraftigt uppvärmd aluminiumstav pressas genom en speciell form i maskinen, på grund av vilken rörstrukturen visar sig vara monolitisk, utan någon svetssöm.
  • Kall deformation . Metallstången passeras genom en speciell maskin som består av en uppsättning rullar som skapar en specifik form.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Extruderade profiler anses vara de bästa på byggmarknaden, eftersom de inte bara är hållbara massiva metallkonstruktioner.

Det är glödgningen vid hög temperatur som gör rören mycket starkare. På andra plats är produkter erhållna genom kall deformation. Sådana produkter är inte kalcinerade, därför anses de vara mindre hållbara, även om de vid första anblicken inte skiljer sig från de extruderade.

Ansökningar

Fyrkantiga aluminiumprofiler används inom ett stort antal olika konstruktions- och tekniska områden. De gäller i följande fall.

  • Möbelindustrin . Profiler används för att skapa vanliga möbler som används av den genomsnittliga konsumenten, liksom speciella sådana (som skyltfönster, skyltar och andra föremål). Detta är särskilt användbart i butiker, eftersom rören kan bära mycket vikt och är mycket lätta och bärbara. Vanligtvis vid möbelproduktion används profiler från 10x10 mm till 25x25 mm, men ibland finns det också större alternativ.
  • Bevattningssystem … I detta område används rör för att skapa effektiva personliga bevattningssystem. Med en sådan applikation krävs profiler med en storlek på minst 40x40 mm, men inte mer än 150x150 mm.
  • Avloppsnät … Aluminiumprofiler kan användas som vattenförsörjningskanaler. Sådant material hjälper till att göra den mest hållbara strukturen för att tillföra vatten till toaletten eller annan utrustning. I det här alternativet är det nödvändigt att noggrant studera rörfogarna med hjälp av kontakter och konstruktionstätningsmedel.
  • Olika typer av konstruktion … Aluminiumprofiler används i både massa och individuell konstruktion. De används vid konstruktion av hus, växthus, staket, stora glaskomplex eller i enkla mindre reparationer. Denna rörapplikation är så bred att det helt enkelt är omöjligt att lista alla variationer.
  • Fartyg och maskinteknik … I moderna bil- och fartygstillverkningsanläggningar används aluminium- eller stålprofiler nästan överallt. Valet av just detta material förklaras av dess höga hållfasthet och en formfaktor som är bekväm för att skapa teknik. Till exempel används fyrkantiga profiler för att skapa skeppsstöd och sidostöd, och i bilar för att skapa starka fästelement för sina komponenter.
  • Elektriskt arbete . Aluminiumrör i elindustrin används för olika ändamål. Till exempel för att skapa hållbara kraftverk (fräsning, svarvning och andra). Dessutom används profiler med liten tvärsnittsdiameter ofta för ledningar i hem och stora företag. Med denna applikation är det bäst att lägga rör upp till 30x30 mm inuti räfflade väggar för privata hus och från 50x50 mm till 150x150 mm i stora företag med högspänningsutrustning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För varje specifik typ av aktivitet används olika typer av profiler, så det är särskilt viktigt att komma ihåg deras syfte och klassificering.

Rekommenderad: