Efterbehandling OSB -kort (43 Bilder): Hur Man Täcker OSB Utanför Huset? Dekorera Paneler På Väggarna Inuti Med Egna Händer, Dekorationsalternativ

Innehållsförteckning:

Video: Efterbehandling OSB -kort (43 Bilder): Hur Man Täcker OSB Utanför Huset? Dekorera Paneler På Väggarna Inuti Med Egna Händer, Dekorationsalternativ

Video: Efterbehandling OSB -kort (43 Bilder): Hur Man Täcker OSB Utanför Huset? Dekorera Paneler På Väggarna Inuti Med Egna Händer, Dekorationsalternativ
Video: Unique Creative ideas from Cement and Tennis Ball - How to make Pots - Flower pot Design Ideas 2024, Maj
Efterbehandling OSB -kort (43 Bilder): Hur Man Täcker OSB Utanför Huset? Dekorera Paneler På Väggarna Inuti Med Egna Händer, Dekorationsalternativ
Efterbehandling OSB -kort (43 Bilder): Hur Man Täcker OSB Utanför Huset? Dekorera Paneler På Väggarna Inuti Med Egna Händer, Dekorationsalternativ
Anonim

Arkmaterial inom konstruktion är inte nya på länge. En gång var det plywood, spånskiva, fiberboard, idag marknadsförs dessa material med säkerhet av OSB. Orienterade strängskivor har utvecklats från efterbehandlingsmaterial, underlag till ett oberoende dekorativt material. Så, tillfällig väggbeklädnad blir permanent, och om du slår på din fantasi kan plattorna lyxigt dekoreras med eldning, målning och andra mer kreativa alternativ. I många fall är sådan inredning estetisk, snygg och billig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

OSB är en panel gjord av pressat barrspån (främst barrved). Dimensionerna på flisarna som tas för panelerna är från 60 till 150 mm. Det är ett mycket hållbart, tätt material, eftersom det kombinerar flera lager . I mitten är chipsen placerade tvärs över plattan, i de nedre och övre skikten - längs. Alla lager pressas under hög temperatur och tryck, de impregneras med hartser (fenol och formaldehyd).

Uppmärksamhet! Varje färdig bräda måste ha en enhetlig struktur. Chips och sprickor, oegentligheter är uteslutna. Om de är det är materialet defekt.

För efterbehandling av OSB (eller OSB, som plattor ofta kallas i samband med förkortningen på engelska), används det mer och mer aktivt . Men plattorna är olika, du måste titta på produktens märkning: koefficienten för villkorligt skadliga hartser som avger ångor kommer att anges där. Högst av dessa giftiga ämnen finns i OSB klass E2 och E3, men E0 eller E1 innehåller en minsta mängd skadliga ämnen.

Bild
Bild

Hur man inte räknar fel med OSB - lär sig att välja

  • Om det finns många giftiga komponenter i spisen kommer en karakteristisk kemisk lukt från den, mycket uttrycksfull. Det kommer att lukta som billig plast och formalin.
  • Produkterna måste vara certifierade, certifikatet måste bära tillverkarens / leverantörens stämpel. Säljaren, förresten, köparen har rätt att kräva en kopia av intyg om överensstämmelse.
  • Om du inspekterar förpackningen ska den innehålla insatser med markeringar (och följaktligen med en klassangivelse).

OSB används ofta för att skapa interiörrumspartitioner . Prisvärd kostnad, styrka och lätthet tilltalar köparen. Och du kan fixa materialet på en metallprofil eller på en träram.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätt att dekorera väggarna inuti

Tillverkaren erbjuder köparen 2 typer av tallrikar - med och utan slipning. Om väggarna eller taket är belagda med opolerade ark måste du förbereda plåtarna innan du avslutar dem . Detta görs med en kvarn eller kvarn med ett sliphjul på.

Målning

Å ena sidan är detta det enklaste sättet att avsluta som du kan göra själv. Det verkar som att alla vet hur man målar. Å andra sidan är vidhäftningen av OSB minimal, och färgen som appliceras på skivan är ganska svår att hålla fast vid . Om villkoren för att använda kaminen dessutom inte är de känsligaste, kommer färgen att skala av efter ett par år. Det handlar om efterbehandling av paneler utanför huset.

Det är en sak om inredningen gäller en gårdsbyggnad, en som inte syns - det finns färre krav på det, och du kan måla om en gång om året. Men fasaden på huset kräver ett mer seriöst beslut, och varje år kommer ingen att måla det säkert.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Målningstips

  • Använd speciella primer med hög vidhäftning. De säljs i burkar med markeringar, namnet säger "Primer-paint for OSB". Materialet säljs endast i vitt, men färgning är alltid möjligt.
  • Den torkade ytan måste slipas igen, sedan ska färg, patina eller lack appliceras.
  • Om ingen primer hittas fungerar kitt också, även om det i detta fall krävs ett lager primerfärg ovanpå (bara utan en standardfärg i det första steget).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan använda olika dekorativa tekniker: ordna färger, arbeta i kontrast, använd en stencil och ritningar . Allt beror på vilket område du har att dekorera - fasaden eller interiören. Färgkompatibilitet kan ses på färghjulet. Lösningen på att måla OSB i vitt är fortfarande populär: materialets struktur tittar fortfarande fram under färgen - det visar sig snyggt.

Inte den sällsynta lösningen är att lämna ett fragment av väggen omålat, men klart geometriskt, så att avsiktligheten hos en sådan teknik förstås

Den slutliga finishen använder färgkombinationer som stöder interiörets övergripande utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Keramikplatta

Självklart innebär kakel alltid bara inredningslösningar - det fungerar inte utomhus att dekorera. Det är möjligt att limma kakel, kakel på OSB, men bara med ett seriöst förhållningssätt till limkompositionen . I instruktionerna måste märkningen indikera att kompositionen är lämplig för limning på OSB.

Torra blandningar i denna situation används faktiskt inte, men lim i cylindrar kommer till nytta: halvflytande lim liknar flytande naglar. Denna blandning har förbättrade egenskaper och högsta vidhäftning. Limmet appliceras på brickan diagonalt och längs omkretsen pressas brickan på OSB och fixeras med händerna ett tag (men inte särskilt länge, limet bör stelna snabbt om det är lämpligt).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men att grunda plattan för efterföljande vidhäftning till keramik eller inte är en viktig punkt. Någon återförsäkras och gör detta och förlorar i princip inte. Någon tror att själva limmet har grundningsegenskaper och det är tillräckligt.

I alla fall är keramiska plattor ett bra alternativ om OSB-manteln zoner skiljeväggen i det kombinerade köket-vardagsrummet, till exempel . Och ibland är en bänkskiva för en bardisk eller ett soffbord gjord av OSB och också utlagt med kakel. Det visar sig väldigt häftigt, sådana tekniker är på modet idag.

En bordsskiva med kaklad yta kommer att vara en otroligt cool fotobakgrund - för dem som gillar aktiviteter i sociala nätverk är detta viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tapet

Tapeter av olika typer, glasfiber är också limmade på OSB, men du bör tänka i förväg om du ska göra detta. Att sticka kan vara problematiskt . Du behöver en bra primer, och alltid i två lager. I nästa steg appliceras interiörfärg på OSB. Och bara på torkad färg rekommenderar experter att du klistrar tapeter.

Sådan inredning är för dyr . Plus - vad som kan vara avgörande - att limma OSB -tapeter på väggen är helt enkelt dumt. På så sätt förblir trämaterialets struktur, som är ovanlig ur dekorativa möjligheter, dold. Och det är intressant i sig - under lack, färg, andra lösningar, men inte helt kamouflerad med tapeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man golvet klart?

Det finns i princip två efterbehandlingsalternativ - lack och färg. Färgen behöver, som redan nämnts, bara en viss, lämplig speciellt för att arbeta med OSB. Det är kategoriskt inte värt att ta färg för utomhusbruk på grund av dess överdrivna toxicitet i lokalerna.

Själva målningsalgoritmen är följande:

  • kitt fogarna på plattorna och locken på skruvarna - kittet behövs för att matcha plattorna (om du vill behålla det), och det som är märkt "för träytor";
  • slipa de behandlade områdena med sandpapper;
  • ta bort fint damm och skräp;
  • grunda tallrikarna;
  • applicera ett tunt och jämnt kittskikt;
  • applicera färg med en rulle eller pensel, i två lager, var och en torkar helt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det beslutas att stänga plattorna i rummet med lack, blir åtgärderna något annorlunda . Först måste du täta alla luckor på golvet och locken på skruvarna med akrylspackel för trä. Slipa sedan de torkade områdena. Därefter grundas skivorna och ett tunt lager av akrylspackel appliceras på ytan. Parkettlack appliceras med pensel eller rulle.

Lacken slätas ut med en spatel - detta är nödvändigt för lagrets enhetlighet och enhetlighet, det ska inte vara särskilt tjockt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man täcker husets utsida?

En av de acceptabla för många alternativ för efterbehandling OSB är sidospår. Det börjar omedelbart efter byggnaden av byggnaden. På fasaden staplas sidoslameller från botten till toppen. Du kan också montera från ett hörn till ett annat, men måtten på väggen och profilen i detta fall kanske inte matchar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för utomhusdekoration är att adla plattorna med dekorativ sten . Inte bara fasader är förresten mantlade med dem, utan också socklar. Materialet påverkar inte fundamentet och är lätt att installera. Det ser snyggt och realistiskt ut.

Dekorstenen monteras antingen på lim eller på en ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att prata om hur OSB hjälper till att förkroppsliga en intressant korsvirkesstil i ditt eget hem. Fachwerk är en teknik för efterbehandling av fasader på rambyggnader, som har använts i Europa i över 200 år . Stilen bildades på grund av banal ekonomi: det fanns inte tillräckligt med byggmaterial, det var nödvändigt att stärka väggarna och dekorera, eftersom fullvärdig beklädnad inte fungerade.

Denna stil är nära besläktad med design och konstruktion av ramramar. I synnerhet de berömda finska husen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fachwerk och OSB - det mest grundläggande:

  • den korrekta utformningen av ramen utesluter själva trimningen av OSB under väggbeklädnad;
  • det är nödvändigt att brodera husets fasad med dekorativa linjer så att alla öppningar mellan finishelementen har rätt och lika geometrisk form, därför kan endast massiva plattor användas;
  • träskivor i denna stil ligger längs ramens kraftlinjer, stilens huvud- och huvudelement är "svanssvans", det vill säga anslutningspunkten för tre brädor, varav en är vertikal, och de andra är placerade diagonalt;
  • för att vända mot plattorna används brädor av både hyvlat och icke hyvlat trä, som måste behandlas med ett antiseptiskt medel;
  • slutligen är det bättre att måla ett korsvirkeshus, färgerna ska vara harmoniska - någon använder genomskinliga beläggningar, men plattornas naturliga färg kvarstår sällan;
  • det bästa valet för färgning av OSB i ramen är täckning av emalj, färgningsimpregneringar, fläckar;
  • de brukar måla fasaderna med sprutor eller rullar, det är absolut nödvändigt att målningen föregås av en primer (2 lager kan krävas);
  • arbete med att måla OSB bör endast utföras när temperaturen är positiv och endast på väggarnas torra yta;
  • dekorativa brädor fixeras efter att de målade brädorna har torkat.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland är det finska huset inte målat, men revetted med samma sidor med maximal imitation av foder, fasadpaneler "som en tegelsten", dekorativt gips . Detta är en av de mest populära stiltrenderna inom konstruktion - korsvirke, och projektets budget bidrog mycket till denna popularitet.

Rekommenderad: