Dekorera Ett Bad Med Klädskiva Inuti Med Egna Händer (59 Foton): Var Ska Man Börja Mantla, Hur Man Täcker Golvet, Väggarna Och Taket

Innehållsförteckning:

Video: Dekorera Ett Bad Med Klädskiva Inuti Med Egna Händer (59 Foton): Var Ska Man Börja Mantla, Hur Man Täcker Golvet, Väggarna Och Taket

Video: Dekorera Ett Bad Med Klädskiva Inuti Med Egna Händer (59 Foton): Var Ska Man Börja Mantla, Hur Man Täcker Golvet, Väggarna Och Taket
Video: Cast in Style Ceiling Airer 2024, April
Dekorera Ett Bad Med Klädskiva Inuti Med Egna Händer (59 Foton): Var Ska Man Börja Mantla, Hur Man Täcker Golvet, Väggarna Och Taket
Dekorera Ett Bad Med Klädskiva Inuti Med Egna Händer (59 Foton): Var Ska Man Börja Mantla, Hur Man Täcker Golvet, Väggarna Och Taket
Anonim

Användningen av ett bad har länge ansetts inte bara hygieniskt, utan också ett hälsoförbättrande förfarande. Människor som besöker badet är mindre benägna att få förkylningar, hjärt -kärlsjukdomar och sjukdomar i nervsystemet. Ett träbadhus anses vara traditionellt: ångbadets väggar "andas" i det, vilket bidrar till förbättrad ventilation av varm luft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Idag finns det många olika alternativ för inredning av badet - det här är gassilikatblock och tegelstenar, och än så länge bara magnelit, som blir allt populärare. Den mest lämpliga finishen anses dock fortfarande vara tillverkad av naturmaterial, nämligen trä. Tack vare träfodret blir det möjligt att skapa ett specifikt mikroklimat och en mysig atmosfär som är nödvändig för ett bad eller bastu. När du planerar att täcka ett bad med plåt med egna händer måste du inte bara ta hänsyn till alla nyanser, utan också noggrant följa reglerna för sådan inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av foder och beräkningen av området

För högkvalitativt arbete är det nödvändigt att välja rätt material och beräkna dess mängd.

Det är nödvändigt att hölja den inre ytan av ett rum, till exempel ett badhus, endast med de material som tål:

  • stora temperaturfall
  • hög luftfuktighet;
  • konstant kontakt med vatten och olika ämnen.
Bild
Bild

Brädtyp och materialkvalitet

Hittills är byggmaterialmarknaden fylld med en mängd olika skivor från många tillverkare. Lameller produceras både i Ryssland och utomlands. Eurolining produceras med olika profilsektionsalternativ. Träfoder kan också skilja sig åt i kvaliteten på ytan på brädans baksida och framsida, låsets form och storlek, materialtyp och andra lika viktiga parametrar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast använder de foder av flera populära profiler

  • Euro -foder, som har tydliga skarpa kanter och bildar sömmar som är synliga för blotta ögat vid mantel.
  • Softline med mer rundade hörn.
  • Lugna. Sömmen med en sådan finish är nästan osynlig, eftersom den inte har några hyllor-urtag. Den kan imitera ett virke, ha både ganska skarpa och jämnare rundade kanter.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Loundhouse, vars framsida inte är slät, men med olika mönster. Mönstret på lamellerna på lamellen appliceras med lockig fräsning på dyrare material och varmstämpling på billigare material.
  • Blockhus (sidospår).
  • Dubbelsidigt foder. Både spåret och spiken på en sådan bräda är exakt i mitten, så båda sidor är lika platta - du kan välja mellan dem. Detta material har dock nästan ingen ventilation (förmågan att "andas"), så det är inte särskilt lämpligt för inredning i våtrum som bad, simbassänger eller bastur.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bestämma kvaliteten på det köpta fodret kan du använda den europeiska DIN -standarden . Svårigheten ligger i det faktum att många tillverkare använder olika GOSTs och till och med sina egna specifikationer, därför är det först och främst nödvändigt att titta på ytkvaliteten på själva materialet, och inte på märkningen. Allt foder är tillverkat med samma utrustning och med en enda teknik, därför bestäms materialets kvalitet vid inspektion efter tillverkningsprocessens slutförande.

Bild
Bild
  • Premium (eller extra) . Nästan perfekt foderkvalitet. Inga kvistar eller sprickor är tillåtna på lamellerna. En ljusblå nyans, små flisor, grovhet och ojämnheter är endast möjliga inifrån.
  • Klass A . Grenar på en sådan bräda bör inte vara mer än 1 cm i diameter och förekommer inte oftare än en gång på en meter lång sektion. Sprickor, om några, bör vara mycket små och naturligtvis blinda. Det är lämpligt att tillverkaren spacklar dem på egen hand. Alla andra defekter är endast tillåtna på insidan.
  • Klass B . Knutarna i diameter kan inte vara mer än en tredjedel av lamellen, men i valfri mängd. Förekomst av genomgående sprickor och öppna fickor är också tillåten.
  • Klass C - detta är hela det återstående fodret, på vilket både blå fläckar och ett stort antal stora knutar syns. De kan vara oroliga även på ytan på sidan som är synlig efter installationen. Det antas dock att foder av denna klass inte kan användas för efterbehandling av väggar.
Bild
Bild

Trä

Badet är inte bara ett ångrum, utan också ett tvättrum, ett omklädningsrum eller till och med en pool. För var och en av lokalerna är det mer lämpligt att välja en viss träslag.

Trä är indelat i två kategorier:

  • barr: tall, gran, cederträ;
  • lövfällande: lind, asp och andra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett av de mest populära materialalternativen för eurofoder är kalkbräda. Linden är ganska stark, ändrar inte strukturen på fibrer på länge och är resistent mot olika negativa faktorer. Atmosfären i lindbadet är mättad med friskhet och renhet.

Det är lätt att arbeta med aspskiva, tiden gör detta material bara starkare. Om ytan på ett sådant foder mörknar är det lätt för det att återgå till sitt ursprungliga utseende genom att slipa ytan. Både lind och asp används för att dekorera det hetaste och blötaste rummet i bastur - ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också tillåtet att använda ceder för dekoration, men på grund av att cedern värms upp mycket snabbt kan obehag uppstå när du rör vid solstolarna och väggarna av detta material. Barrträd används huvudsakligen för tvätt- eller omklädningsrummet. Tall och gran avger harts rikligt och har, precis som cederträ, en hög uppvärmningshastighet, men att använda detta material kommer att spara pengar och välja bland ett omfattande dekorativt utbud av foder. Det bör noteras att barrträ måste avgasas först för att undvika ett stort antal ränder på väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsalternativ

Det finns två alternativ för att placera elementen i bastubeklädnaden. Du kan stoppa väggen med eurolining genom att placera brädorna både horisontellt och vertikalt. För vart och ett av alternativen krävs en viss typ av ram, som också är gjord av en stång som är anslutna till varandra med vanliga spikar. Var och en av metoderna har både fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelarna med det horisontella alternativet är:

  • en minskning av chansen att vatten kommer in och stagnerar i sömmarna, eftersom fästningen utförs med en tagg upp, vilket gör att vatten som redan har kommit in rinner ner;
  • ramen för denna metod för att fästa fodret är gjord vertikalt och låter luft cirkulera jämnare i rummet;
  • även trä av högsta kvalitet utsätts för sönderfallsprocesser, och den horisontella metoden för att fästa lamellerna gör det möjligt att endast byta ut det material som ligger nedanför och har skadats mer utan att demontera hela väggen;
  • när du lägger fodret horisontellt är torkning av trä mindre märkbar, vilket oundvikligen kommer att inträffa med alla typer av material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är snabbare och enklare att avsluta en vertikal bastu med eurofoder än en horisontell. Denna metod har också sina fördelar:

  • snabb dränering av fukt längs vertikala sömmar i väggen;
  • vid användning av "spårkam" -systemet minskar risken för vattenstagnation och förstörelse av materialfibrer från konstant fukt;
  • denna finish bibehåller bättre den höga temperaturen i rummet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Innan själva beklädnaden påbörjas är det nödvändigt att beräkna ytan på ytan som ska mantlas och välja exakt hur fodret ska fästas på väggarna: horisontellt eller vertikalt. Bastuens golv och tak kan isoleras från insidan med bomull eller annan typ av isolering. Eventuell isolering måste inte bara väljas och installeras korrekt, utan också täckas med ett lager isolerande material med folie ovanpå för att undvika exponering för fukt. Sådant material måste spikas på väggen innan du installerar listerna. Det är också nödvändigt att montera ett ventilationssystem och en spis, och först då kan ramen spikas på väggarna, på vilka själva fodret är fäst. Först och främst är lådan installerad och taket är mantlat med plåt, och först då börjar de arbeta med väggarna.

Bild
Bild

Svarvning

När allt förberedande arbete har slutförts kan du fortsätta att skapa en träram - svarv. Först måste du noggrant förbereda själva strålen. Det kan antingen hyvlas eller lämnas i sin ursprungliga form, huvudsaken är att virket behandlas med impregneringar. Först och främst är racken fästa - de installeras vinkelrätt mot fodrets framtida läge. I vissa fall är det nödvändigt att tydligt beräkna timmerets placering i förväg, eftersom de vertikala och horisontella layouterna kan kombineras på samma vägg. Profilen kan fixeras med vanliga naglar om badhuset också är av trä, men det är bättre att montera det på väggen med hjälp av pluggar. Det bör noteras att virkets längd måste göras något längre än längden på isoleringen som spikats på väggen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter monteras ställningarna på ett avstånd av 50-60 cm från varandra. För mer exakta beräkningar kan du använda lod, måttband eller nivå. Om väggen inte ens räcker till kan du lägga till en extra skiva eller använda en upphängning för en ram av gipsskivor.

Ventilation

För att badet eller bastun ska fungera fullt ut, och för att följa säkerhetsåtgärderna, är det absolut nödvändigt att det finns god ventilation.

Tekniken för dess installation är följande

  • Redan under installationen av läktarna är det nödvändigt att i förväg markera de platser som är avsedda för ventilationshålen. Ett hål placeras nära taket, och det andra är inte högre än 150-300 mm över golvnivån. Det är bättre om det andra hålet ligger nära ugnen.
  • För kanalen är det bättre att använda en aluminiumkorrugering med en tvärsnittsdiameter på 100 mm. Det är nödvändigt att placera hålen för montering av korrugeringen på lättillgängliga platser för att snabbt kunna justera tillförseln av frisk luft.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användning av skum som värmeisolerande material vid installation av ventilation avråds starkt. Det är bättre att använda icke-brandfarliga material som basalt (mineral) ull

Uppvärmning

Det är nödvändigt att bo mer i detalj på väggarnas isolering. Badrummet, på grund av den konstant höga luftfuktigheten, behöver speciell infästning och isolering i flera lager.

Först måste du lägga ett vattentätande material på väggen så att fukt inte börjar förstöra isoleringen. Du kan spika vattentätningsmaterialet på själva väggen eller dessutom fixa det på väggytan med trälister. Själva ullen måste läggas mellan lådans ram (balkar) med en överlappning på 10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ovanpå mineralullen är det nödvändigt att lägga en foliefilm, som inte bara skyddar isoleringen mot fukt och ånga, utan också reflekterar den utgående värmen i rummet. En sådan ångspärr kan fästas med en konstruktionshäftapparat direkt på mantelns överlappande lister.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också använda en enklare metod och isolera väggarna i bastun med hjälp av redan folieklädd basaltull, som läggs med folie på fodret.

Montering

Fästning av eurofoder i bad och bastur görs endast med en dold metod. För det första värms den hårdvara som används för att fästa lamellerna på ramen upp så mycket att den kan ge smärtsamma känslor när den rör vid huvudet. För det andra kan fästelementets metall rosta från konstant kontakt med vatten och skada lamellens yta. Och slutligen, för det tredje, ser dessa fästelement för slarviga ut, speciellt när de använder mycket ljusfoder.

Bild
Bild

Pläteringen av ångrummet i badet måste alltid utföras först i taket. Det börjar från ytterdörren. Fodret fästs antingen på spikar eller med hjälp av en klippare, eftersom en liten finishspik inte kommer att klara vikten av lamellen som hänger från taket i denna position. Kleimer är en slags klämma (klädnypa, fäste), som är gjord av rostfria material och bättre skyddar foderbrädan från skador under installationen. De sista brädorna är ganska svåra att slå i spåret med en spik eller sätta på klämmorna, så du kan använda en hemlig spik utan huvud. När man hamrar i en sådan spik är det väldigt lätt att slå på själva brädet och skada det, därför är det nödvändigt att använda en doboiner. Vid lederna med väggarna är det nödvändigt att lämna ett gap på 40-50 mm så att luften cirkulerar fritt och lamellerna, något svullna av fukt, inte bryter varandra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beklädnaden av ångrummets väggar utförs analogt med takets beklädnad. Det är bättre att börja från hörnet och lämna ett mellanrum nära golvet på 10-30 mm för att undvika att brädorna ruttnar i sina leder med golvet. Det är inte värt att ansluta enskilda delar av fodret nära när du avslutar ett rum som ett bad. Det är bättre att lämna en liten marginal så att vid svullnad deformeras inte hela väggbeklädnaden och går inte i en "våg" på grund av konstant kontakt med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klyftan görs enligt följande:

  • initialt skjuts lamellen hela vägen in i spåret på den andra lamellen som redan är installerad, längs sömlinjen för anslutningen av de två brädorna görs små märken med ett vasst föremål;
  • brädet avlägsnas något i förhållande till märkena som är gjorda och utjämnade;
  • algoritmen upprepas med varje nästa lamell;
  • foderets fogar kommer att se snyggare ut om du bibehåller lika indrag både på alla väggar och på takfodret.

Med hjälp av lameller kan du också slida dörröppningar genom att skära brädorna till önskad längd. Själva öppningarna kan därefter ramas in med plattband.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönsterlutningen installeras med en startremsa fäst på en plastlamell. I detta fall är träfodret fäst med ena änden på träbjälken och resten på plasten. Ett så enkelt alternativ är lämpligt för fönster i förstärkt plast. Du kan också använda en mer komplex metod: installera en separat ram på sluttningen och lägg ett träfoder på den. Denna metod fungerar bra för träfönster som har ett anständigt djup. Om väggens sluttning inte är bred alls kan du helt enkelt revet den med en trälist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling av tvättrummet utförs på samma sätt som efterbehandling av ångrummet, men det är absolut nödvändigt att brädornas nedre ändar (eller brädorna själva, som staplas nära golvet med en horisontell installationsmetod), måste fixeras på en höjd av minst 30 mm från golvet. I tvättrummet kan du också använda PVC -foder eller plastpaneler, som är dekorerade med trä för att skapa en enda design. Kakel och keramik är också bra för alternativa finish.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen av omklädningsrummet skiljer sig inte från installationen av tvättrummet, men fodret kan inte monteras nära eldstaden. Det är bättre att lägga väggarna nära spisen med tegel eller sten. Metallplåt eller annan icke brännbar beläggning används ofta. Det är inte tillåtet att fästa skorstenen på något annat än en metallskärm fixerad i taket. Det är lämpligt att linda skorstenen bakom skärmen med mineralull.

Bild
Bild

Efterbehandling

Så att träet inte mörknar, ruttnar och inte förlorar sin attraktivitet kan det behandlas med speciella medel. Det är dock fortfarande bättre att inte bearbeta fodret i ångrummet, annars kommer skadliga ångor från sådana impregneringar på huden och lungorna på grund av höga temperaturer. Naturligtvis försämras med tiden obehandlade lameller och måste bytas ut, men detta händer inte tidigare än en gång vartannat år. Om det är nödvändigt att bearbeta ångbadet kan endast speciella kompositioner för en bastu eller ett bad användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medlen som fodret bearbetas är indelade i flera typer

  • Särskilda impregneringar och oljor -det här är de mest populära produkterna som säljs färdiga att använda. Det är nödvändigt att applicera dem på ytan av lamellerna och impregnera virket noggrant.
  • Vanligt lack . Det är lämpligt att överge användningen av lack i tvättrummet, och ännu mer i ångrummet, men du kan måla fodret i omklädningsrummet med lack.
  • Akrylac - en produkt avsedd för ytbehandling i rum med hög luftfuktighet. Byggmaterialmarknaden representeras av både ryska och utländska tillverkare. Med hjälp av akryllack bildas en vattenavvisande och smutsavvisande yta som tål temperaturer upp till 120 grader utan förändringar. Det skyddar också trä från mögel och kan även användas på betongkonstruktioner.
Bild
Bild

Designidéer: exempel

Fodret i kombination med andra typer av inredning gör att du kan förkroppsliga även de mest vågade designbesluten. Du kan lägga fodret i olika riktningar och bilda ett invecklat mönster på väggarna eller taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att välja och installera rätt belysning i bastun - den ska vara matt och inte skärs i ögonen. Belysningsenheter måste väljas värmebeständiga, fuktbeständiga och säkra. LED- eller fiberoptiska lampor är perfekta. Skyddsklassen måste vara minst IP-54. Det är bättre att montera lamporna i ångrummet under bänkarna, eftersom enheterna kommer att fungera mer stabilt i botten, där lufttemperaturen är lägre. Lampor på väggarna kan avslutas med dekorativa galler.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika att den nedre delen av fodret i tvättrummet ofta byts ut på grund av exponering för fukt kan du kombinera kakelläggning och träbeklädnad. Keramiska plattor läggs på golvet och den nedre halvan av väggarna, och taket och den övre delen av väggen är mantlade med träskiva. Processen att lägga kakel för bad och bastu skiljer sig inte från att lägga i andra rum, det är bara nödvändigt att välja lim och injekteringsbruk mer noggrant. De måste vara vattenavvisande, tåla väl påverkan av en aggressiv miljö och inte kollapsa från ett stort temperaturfall.

Rekommenderad: