Dekorera Bågen Med Dekorativ Sten (51 Bilder): Dekorera Korridoren I Lägenheten, Hur Man Dekorerar De Inre öppningarna Med Dekorativa Tegelstenar Med Egna Händer, Hur Man Klistrar

Innehållsförteckning:

Video: Dekorera Bågen Med Dekorativ Sten (51 Bilder): Dekorera Korridoren I Lägenheten, Hur Man Dekorerar De Inre öppningarna Med Dekorativa Tegelstenar Med Egna Händer, Hur Man Klistrar

Video: Dekorera Bågen Med Dekorativ Sten (51 Bilder): Dekorera Korridoren I Lägenheten, Hur Man Dekorerar De Inre öppningarna Med Dekorativa Tegelstenar Med Egna Händer, Hur Man Klistrar
Video: Klimex att sätta dekorativ sten (lång version) 2024, April
Dekorera Bågen Med Dekorativ Sten (51 Bilder): Dekorera Korridoren I Lägenheten, Hur Man Dekorerar De Inre öppningarna Med Dekorativa Tegelstenar Med Egna Händer, Hur Man Klistrar
Dekorera Bågen Med Dekorativ Sten (51 Bilder): Dekorera Korridoren I Lägenheten, Hur Man Dekorerar De Inre öppningarna Med Dekorativa Tegelstenar Med Egna Händer, Hur Man Klistrar
Anonim

Dekorativ sten är ett av de mest lämpliga materialen för ytfinish både inomhus och utomhus. På grund av dess funktionella och estetiska fördelar används den alltmer för design av en mängd valv.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

En båge är det arkitektoniska elementet med vilket ett litet område visuellt kan göras större och ett rymligt område effektivt kan zoniseras. En väl inredd passage sparar och expanderar visuellt rummet, separerar funktionellt intilliggande rum och bildar samtidigt en enda interiör, vilket skapar önskad atmosfär i en lägenhet eller ett hus. Oftast är bågar gjorda av gips och sedan revettas med det valda materialet.

Det finns många alternativ för att bearbeta öppningar i en lägenhet: att använda gips, trä, smidda element och naturligtvis stenar: sandsten, skalsten, granit eller marmor. Men hållbar natursten har en hög kostnad, så idag väljs dess konstgjorda substitut allt mer.

Detta händer av många skäl:

  • Att dekorera bågen med dekorativ sten kommer att kosta dig mycket mindre.
  • Med hjälp av detta material kan du simulera ritningen av valfri sten.
  • Vikten av en sådan inredning kommer att bli mycket mindre, vilket också kan vara ett plus - ingalunda kan någon vägg stå emot vikten av en riktig sten.
Bild
Bild

Den dekorerade entrén till korridoren har både en estetisk och en praktisk funktion. Det är här som ägare, gäster och deras husdjur oftast flyttar, vilket innebär att passagen är kraftigt förorenad. Den dekorativa ytan är mindre smutsig och lätt att rengöra, och smuts syns inte på ytan. Naturligtvis lockar hon också omedelbart ögat.

Eftersom dekorationen med dekorativ sten kan upprepa mönstret av alla naturliga raser kan du ordna innerdörrar på ett liknande sätt - det är lätt att välja en variant som passar en specifik inredning. I de flesta fall görs valet till förmån för imitation av tegel, små stenar, marmor eller granit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designalternativ

Processen att lägga dekorativ sten är ganska enkel, så du kan ordna valv med dina egna händer.

Traditionellt bildar de utlagda stenarna en sidoremsa runt bågen, men i vissa fall fattas beslut om att dekorera hela väggen. Sådan dekoration med dekorativa stenar används inte bara för dörröppningar, utan också för fönster, nischer och inbyggda möbler. Om du har en ledig nisch i en stadslägenhet, förvandla den till en välvd öppen spis och sätt några brinnande ljus där.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sammansättning av flera bågar som ligger i ett utrymme kommer att se väldigt snygg ut.

Välvda öppningar dekorerade med konststen kan å ena sidan harmonisera med väggarnas färg, inte fokusera på sig själva och fungera som bakgrund för ljusa möbler, men å andra sidan bli ett attraktionscentrum och en ljus design lösning. Om en båge ansluter två rum i olika stilar, dekorera det bara på ena sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bågar av konstgjord sten finns i olika geometriska konfigurationer:

  • klassisk - raka sidoväggar och välvd topp. Vanligtvis används de för absolut olika stilar, eftersom designen passar organiskt in i vilken inredning som helst;
  • ellipsoidal - med en båge i form av en vanlig eller oregelbunden oval;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • rektangulär eller portal - sidan och toppdelarna bildar en rät vinkel;
  • runda - de ser nyfikna ut i kombination med ljusa, färgglada väggar. Vanligtvis föredras de av ägare av futuristiska interiörer;
  • lockigt - sidorna bildar släta linjer och kränker därigenom vinkelrättheten i förhållande till golvet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bågens form beror på öppningens storlek och takets höjd, rummets funktion och dess design.

Klädmönstret är symmetriskt och icke-symmetriskt. Välvda öppningar, trimmade enligt tekniken för "riven sten", har ingen symmetri, men de ser icke-standard ut och kompletterar lokalerna med en original layout. En symmetriskt fodrad båge med stenar som matchar väggen ser bättre ut i klassiska, lugna interiörer. Kombinera en mängd olika nyanser av samma färg och alternativa vertikala och horisontella plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Öppningar är indelade i passiva och aktiva . De förra fungerar som en enkel gräns, medan de senare, som utmärks av en ovanlig form, själva är en inredning. Det enkla passivet innehåller sådana typer som klassiskt, modernt (med en uttalad höjning), romantik (bågen är rundad på sidorna, men avskuret upptill) och andra. Komplexa aktiva är orientaliska, hästskoformade, trapetsformade, lansetter och andra. De har taggiga kanter och ligger ibland på flera nivåer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också två sätt att lägga konststen: sömlös och bevara sömmarna. I vardagsrummen är sömmarna vanligtvis bevarade, eftersom detta ger bågen en speciell lust. De görs tillräckligt breda och fylls sedan med injekteringsbruk av den nödvändiga nyansen.

Ofta kompletteras utformningen av en välvd öppning med att skapa rätt belysning och dekoration med växtelement. Valet av lampor beror på bågens stil: det finns inbyggda och oansenliga modeller, fantasifulla lampor eller ljusa LED-bakgrundsbelysning.

Bild
Bild

Med hjälp av ljus ges den förväntade stämningen: mystisk, högtidlig och pigg, lugn och avslappnad eller neutral.

Materialval

Dekorativ sten är skapad av naturliga komponenter: expanderad lera, cement och pimpsten med tillsats av ett speciellt mineralpigment för att ge färg. Sådant material anses vara miljövänligt och säkert - det är inte rädd för korrosion, ruttnande och svampsjukdomar. Efter avslutad torkning och avfyrningsprocesser får den en hållbarhet som inte på något sätt är sämre än originalet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ sten är resistent mot mycket höga och låga temperaturer, därför används den ofta för beklädnad av eldstäder och husets ytterväggar. Det används också i rum med hög luftfuktighet: pooler, badrum och andra. Det bör tilläggas att en båge av ett sådant material är lätt att rengöra och torka med konventionella medel.

För närvarande är det möjligt att välja en dekorativ sten som imiterar alla naturliga, inte bara i färg, utan också i textur. Därför bör valet av material enbart bero på rummets design.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plattorna säljs i platta plattor av olika tjocklek och storlek. Det finns också ett hörnalternativ som hjälper till att ordna den övre delen av bågen utan problem. Men det bör väljas mycket noga efter att alla beräkningar har slutförts.

De mest populära är imitationer av skalberg, granit, skiffer, marmor och travertin. Ytan är slät, eller liknar en grov och grov sten. Basen i inredningen är gjord av akryl, kvartsit eller med en bas av gips, alabaster eller en blandning av cement och sand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om själva bågen är gjord av gips, välj sedan ett flexibelt, lätt akrylmaterial eller gipsplattor. En tegelbåge kan dekoreras med stenar på sandcementbruk. Försök dessutom att välja en smal kakel - det är lättare att montera den på en halvcirkelformad del av öppningen. Kostnaden för sådant material beror på ursprungsland, företag, kvalitet, vikt och till och med mönster på stenen.

Installationsprocessen är snabb och enkel. Du behöver inte köpa ytterligare fästen och involvera hantverkare. Men i alla fall, innan du påbörjar arbetet, är det nödvändigt att kontrollera alla stenar.

Först måste du förbereda materialet:

  • Öppna förpackningarna och blanda delarna.
  • Se hur de kommer att se mest fördelaktiga ut. Kombinera dem, enligt nyanser, och långa med korta - bågen ska se naturlig ut.
  • Vänd bitarna på baksidan för att kontrollera om det finns ett skummigt lager som gör plattan mindre klibbig. Om det finns en, rengör den med en metallborste.
Bild
Bild

Vad mer behöver du?

För att avsluta bågen behöver du åtminstone följande verktyg: vad du ska använda för att skära en sten (en handsåg eller en slipmaskin), en byggkniv, en nivå, en hammare, sandpapper, en mejsel och lim.

Steg-för-steg-processen för beklädnad ser ut så här:

  • Skär dekorstenen i flera bitar eller tunna plattor. Förbered ytan på bågen i förväg genom att ta bort damm och smuts, gammal tapet, färg och kalkning. Gör några hack för att hjälpa limet att fastna bättre. Du kan också applicera en primer, varefter det är viktigt att torka strukturen.
  • Efter att ha förberett "flytande naglar", injekteringsbruk eller annat lim, börja limma plattorna från botten av bågen, från dess korsning med golvet. Var uppmärksam på stenens vikt - vissa märken tål inte tunga prover. Applicera limmet på väggen med en spackel och tryck stenarna mer hårt, men överdriv inte, annars kommer sprickor att uppstå. Lämna ett gap på 5 millimeter mellan dem. Tänk på att vidhäftningen blir högre om plattan innehåller samma ingrediens som ytan som den limmas på.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Arbeta genom en rad på vardera sidan av bågen och gå sedan vidare till nästa. Ställ upp var och en med en nivå och använd plastkors. Om det finns hörnstenar, använd dem för att bilda hörnen. Om det inte finns några, lägg sedan platt överlappande - på så sätt ger du strukturen stabilitet.
  • Efter det, börja avrunda. I detta skede måste du klippa stenen själv för att ge den önskad form med en slipmaskin, byggkniv eller nippers. Använd papperspapper och en fil för att hantera eventuella oegentligheter. Lägg stenen delvis på en väggyta i närheten.
  • Efter ett par dagar, när allt är torrt och härdat, börja fylla kakelfogarna med cementbruk eller injekteringsbruk. Du kan välja vilken färg som helst, beroende på rummets design. Undvik att få vätska på stenens yta, ta bort överflödet omedelbart med en mjuk trasa. När bågen är helt torr, täck den med akryllack eller till och med måla den. Små fel döljs med en airbrush.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kommer att lära dig mer information om hur du gör en stenbåge i inredningen från följande video.

Ursprungliga exempel på inredning i inredningen

Med hjälp av imiterad sten på dörrens båge kan du dekorera utrymmet i helt olika stilar, i enlighet med dina egna önskningar. Men det är värt att komma ihåg att för en harmonisk design behöver du ytterligare dekoration av utrymmet: användning av korrekt valda lampor, växter, möbler, målningar och andra element.

  • Till exempel, med hjälp av dekorativ granit kommer det att visa sig göra en entré till ett gammalt slott eller en stengrotta.
  • Om du klistrar över bågen med kakel av ljusgrön färg och lägger till växter, kommer ett sken av en ingång till en undervattensgrotta att dyka upp.
  • Genom att kombinera tapeter med natur och murverk skapar du ett panorama över gamla ruiner och landskapet bakom dem.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • En fyrkantig båge och en öppen spis inredd i samma stil bildar ett harmoniskt par som sätter stämningen för rummet och ger det en speciell komfort.
  • När du inreder ett barnrum kan du styla bågen som ett drakhuvud med stenar med lämplig färg och textur samt belysning.
  • Kakel som liknar sand i färg hjälper till att ge rummet ett nautiskt tema.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För rum där fester, högtider och högtider ofta anordnas är ljusplattor som imiterar marmor lämpliga.
  • Bågarna i korridorerna är dekorerade med material i mörka nyanser.
  • Röd, grå eller brun sten under den gamla tegelstenen i dörröppningen kommer att vara ett bra komplement till ett rum i loftstil eller lantlig stil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du inreder ett rum i Provence -stil, föredra ljusa tegelstenar.
  • Empire -stilbågar kompletteras vanligtvis med pelare med dekorativa element.
  • För klassisk inredning, välj polerad marmor och håll öppningens form smidig och flytande.

Rekommenderad: