Väggbeklädnad Med OSB-plattor Inuti: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna? Hur Stänger Man Skarvarna Under Gör-det-själv-installationen?

Innehållsförteckning:

Video: Väggbeklädnad Med OSB-plattor Inuti: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna? Hur Stänger Man Skarvarna Under Gör-det-själv-installationen?

Video: Väggbeklädnad Med OSB-plattor Inuti: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna? Hur Stänger Man Skarvarna Under Gör-det-själv-installationen?
Video: Tommy's Trade Secrets - How to Batten a Wall 2024, Maj
Väggbeklädnad Med OSB-plattor Inuti: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna? Hur Stänger Man Skarvarna Under Gör-det-själv-installationen?
Väggbeklädnad Med OSB-plattor Inuti: Svarv För Efterbehandling. Hur Fixar Man Panelerna? Hur Stänger Man Skarvarna Under Gör-det-själv-installationen?
Anonim

OSB -skivor är ett modernt och multifunktionellt material som används både i konstruktion och efterbehandling. Mycket ofta används sådana byggmaterial för väggbeklädnad inne i olika lokaler. Från den här artikeln kommer vi att lära oss allt om denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

För närvarande är OSB -kort mycket populära. Detta material har lockat konsumenter med sin multitasking och användarvänlighet . Det är enkelt och problemfritt att bygga hus eller uthus från det. Sådana plattor används vid reparationsarbete. De kan snabbt och enkelt mantla väggarnas inre ytor.

Bild
Bild

OSB-plattor tillverkas av vanligt träflis samt grovspån . Dessa komponenter limmas ihop under påverkan av höga temperaturer med speciella syntetiska hartser.

Materialen i fråga är flerskiktade. Typiskt tillhandahåller kompositionen 3-4 lager, som var och en kännetecknas av en annan orientering av chipsen.

Bild
Bild

Efterfrågan på OSB -kort är inte förvånande, eftersom de har många viktiga fördelar. Låt oss bekanta oss med dem.

  • Om vi jämför plattorna som övervägs med andra material av detta slag, kan det noteras att väggbeklädnad med deras hjälp inte kommer att kosta så mycket.
  • Själva tekniken för tillverkning av plattor antar deras slitstyrka och höga hållfasthet. Tack vare detta är materialen hållbara och starka, utsätts inte för förstörelse och skada under installation eller transport.
  • OSB -skivor är relativt lätta material. Det är därför det inte är svårt att hölja hus med dem, både inne och ute, eftersom befälhavaren inte behöver arbeta med stora massor. På grund av sin blygsamma vikt är plattorna lätta att bära från plats till plats, om det behövs.
  • Högkvalitativa OSB-skivor kännetecknas av ett attraktivt och snyggt utseende. De kan kompletteras med olika typer av dekorativa ytor.
  • Materialet i fråga är motståndskraftigt mot fukt och fukt, genomgår inte sönderfall, skador av svampar. Insekter visar lite eller inget intresse för honom.
  • Trots att OSB -skivorna är starka och robusta är de fortfarande inte svåra att borra eller bearbeta på andra sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

OSB-skivorna innehåller skadliga ämnen. De flesta av dem observeras i material som tillhör klasserna E2 och E3 . Den minsta andelen sådana komponenter finns i brädor i klasserna E0 och E1. Detta är den största nackdelen med det material som övervägs. Tyvärr säljer många oseriösa handlare spisar som innehåller en högre andel skadliga ämnen, men detta faktum är dolt för köparen. Som ett resultat höljer en person väggarna inuti rummet med material som bara kan användas för utvändig beklädnad.

Bild
Bild

Vilka plattor ska man välja?

OSB -kort måste väljas korrekt. Det är viktigt att hitta just ett sådant material som är idealiskt för inredning. Främst är det nödvändigt att uppmärksamma graden av ofarlighet hos sådan beklädnad.

Spånmaterial blir skadligt på grund av att det innehåller lim i form av syntetiska hartser . De innehåller formaldehyd. Det frigörs särskilt aktivt under påverkan av höga temperaturer. Dessa ämnen kan skada människors hälsa, därför måste deras närvaro i hemmet uteslutas så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Som nämnts ovan är alla OSB -styrelser indelade i flera huvudklasser. Endast material märkta E1 eller E0 får användas för invändig väggbeklädnad . De innehåller en försumbar procentandel syntetiska hartser, så de kan inte skada hushållen. Tallrikar från andra klasser ska inte köpas för interiör. De kan användas för att revetera de yttre ytorna på bostadens väggar.

Dessutom måste köparen vara säker på att de är i gott skick när de väljer lämpliga OSB -brädor. Materialet får inte ha några skador, några defekter, sprickor och liknande. Det är inte värt att använda sådana byggmaterial, eftersom de inte kommer att kunna visa tillräcklig tillförlitlighet och hållbarhet.

Bild
Bild

Installation av svarven

För att mantla väggarna inuti rummet med OSB-plattor måste du först bygga en pålitlig ram av hög kvalitet för dem. Kvaliteten på ytterligare plätering beror på dess skick. Låt oss överväga steg för steg vad installationen av lådan kommer att bestå av.

Starta profil

Lådan kan tillverkas både av en metallprofil och av en stång. Efter att ha valt ett visst material och köpt de nödvändiga komponenterna är det värt att starta installationsarbetet.

Det första steget är att installera startprofilen för rambasen . Den måste placeras direkt på intilliggande väggar, tak och golv. På sidosektionerna är profilen exponerad och fixerad strikt vertikalt. Delen måste stängas längs omkretsen med både den övre och nedre profilen.

Bild
Bild

Märkning för avstängningar

Efter att startprofilen är korrekt installerad och fixerad måste du göra markeringar på väggfoten för följande viktiga komponenter - upphängningar. Eftersom dessa element kommer att hålla vertikalt stående rack i lådan, kommer det att vara nödvändigt att markera basen så att två fasta OSB -ark kan stängas i mitten av profilen . Och du måste också installera en profil i mitten av vart och ett av OSB: s massiva ark.

Bild
Bild

Installera en profil

Om basen har förberetts noggrant kan du fortsätta med installationen av profilen. När du fixar det till upphängningarna är det mycket viktigt att hålla mantelplanet under kontroll. En vanlig regel är perfekt för detta. Sådana manipulationer kommer att behövas så att fula gropar och utbuktningar på väggarna inte dyker upp i framtiden.

Bild
Bild

Hur fixar du arken?

Med dina egna händer kan du montera inte bara lådan, som kommer att fungera som grund, utan också installera OSB -panelerna själva. Detta är inte svårt. Du måste skruva plattorna med vanliga självgängande skruvar . I det här fallet, mellan dem kommer det att vara nödvändigt att lämna små luckor, som kommer att vara minst 3 mm. Dessa luckor i framtiden hjälper till att undvika eventuell deformation av flerskiktsskivor på grund av deras expansion. Sådana processer sker om beklädnadsmaterialet påverkas av förändringar i luftfuktigheten i rummet.

Bild
Bild

Ibland kan sådana omständigheter inte undvikas, särskilt om väggarna är mantlade med plattor från omklädningsrummet eller till exempel köket.

När plattorna är helt installerade på lådan kan de säkert täckas med lack av hög kvalitet . Vissa ägare föredrar att färga OSB -plattor eller komplettera dem med andra efterbehandlingsmaterial - det finns många alternativ.

Bild
Bild

Hur förseglar du sömmarna?

Dekorationen av väggarna mantlade med OSB -paneler kan vara mycket olika. Varje ägare väljer själv det mest lämpliga och attraktiva alternativet. Man ska dock inte skynda sig för att avsluta plattorna. Innan du utför sådant arbete är det mycket viktigt att försluta alla sömmar som återstod efter installationen av panelerna . Akryltätningsmedel av hög kvalitet är bäst lämpade för dessa ändamål. Vissa hantverkare agerar annorlunda och förbereder självständigt lämpliga lösningar från sågspån och lack.

Bild
Bild

Dekoreringsalternativ

Väggar klädda med OSB -plattor inifrån kan dekoreras på olika sätt. Låt oss ta en titt på några av dem.

Målning . En traditionell lösning som finns i många hem. För applicering är det nödvändigt att använda speciella formuleringar med höga vidhäftningshastigheter. De ska läggas i minst 2-3 lager. Vi får inte glömma att grunda träbasen.

Bild
Bild

Lack . Kompositionen kan vara både transparent och färgad.

Bild
Bild

Tapet . Den klassiska lösningen är tapetsering. Kommer att dekorera både bostäder och hus på landet. Non-woven, vinyldukar är lämpliga. Om du vill spara pengar och limma de enklaste papperstapeterna måste du komma ihåg att applicera ett gipsskikt under dem i förväg.

Bild
Bild

Dekorativt kitt . En utmärkt lösning är applicering av ett högkvalitativt dekorativt kitt. Med en sådan finish kommer designen att visa sig vara helt enkelt underbar, men det kan vara mödosamt att applicera den. För att uppnå bästa möjliga vidhäftning till spånskivor måste du försöka - det är inte så lätt. Ofta måste hantverkare tillgripa att lägga ett mellanliggande förstärkningsskikt, vilket tar extra pengar och tid.

Bild
Bild

Något mindre ofta väljer användare blockhuspaneler eller kombinerade material för dekorativ efterbehandling av OSB-plattor. De är ofta dyrare och svårare att fixa på väggarna.

Rekommenderad: