Dotmatrisskrivare (43 Foton): Vad är Det? Funktionsprincip Och Huvudsakliga Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Utskriftshastighet

Innehållsförteckning:

Video: Dotmatrisskrivare (43 Foton): Vad är Det? Funktionsprincip Och Huvudsakliga Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Utskriftshastighet

Video: Dotmatrisskrivare (43 Foton): Vad är Det? Funktionsprincip Och Huvudsakliga Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Utskriftshastighet
Video: Dot matrix printer font sample printout 2024, April
Dotmatrisskrivare (43 Foton): Vad är Det? Funktionsprincip Och Huvudsakliga Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Utskriftshastighet
Dotmatrisskrivare (43 Foton): Vad är Det? Funktionsprincip Och Huvudsakliga Egenskaper, Fördelar Och Nackdelar, Utskriftshastighet
Anonim

Dotmatrisskrivare är en av de äldsta typerna av kontorsutrustning, utskrift i dem görs tack vare ett speciellt huvud med en uppsättning nålar. Idag ersätts punktmatrisskrivare nästan universellt av mer moderna modeller, men inom vissa områden används de fortfarande mycket idag.

I vår recension kommer vi att titta på funktionerna i driften av denna enhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Funktionen för en punktmatrisskrivare är baserad på beslutet att skriva textdata inte från de redan förberedda symbolerna för utskriftsenheten, utan genom att ansluta separata prickar. Den grundläggande skillnaden mellan matrismodeller från lasermodellerna som dök upp lite senare, liksom bläckstråleskrivningsmodeller, ligger i tekniken att applicera prickar på ark … Matrisenheter verkar slå ut texten med tunt nålars slag genom färgbandet. Vid stötpunkten trycker nålen fast en liten bit toner mot papperet och gör ett intryck fyllt med bläck.

Bläckstråleskrivare bildar en bild från små droppar bläck och laserskrivare från elektriskt laddade färgpartiklar. Enkelheten i tekniken gjorde prickmatrisskrivaren den mest hållbara och samtidigt den billigaste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Historia

Den första ökningen i efterfrågan på dotmatrisskrivare kom på 70 -talet av förra seklet. Under den perioden distribuerades DEC -enheter i stor utsträckning. De tillät att skriva med en hastighet på upp till 30 tecken / s, samtidigt som de kännetecknades av en liten radstorlek - beroende på designfunktionerna varierade den från 90 till 132 tecken / s .… Färgbandet drogs med hjälp av en spärrmekanism som fungerade ganska ljudmässigt. Med branschens utveckling dök modeller av högre kvalitet upp på marknaden, som används inte bara i produktionen utan också i vardagen. Den mest populära var Epson MX-80-skrivaren.

I början av 90 -talet lanserades bläckstråleskrivare på marknaden som kännetecknades av ökad utskriftskvalitet och samtidigt fungerade nästan tyst. Detta ledde till en betydande minskning av efterfrågan på matrismodeller och en minskning av omfattningen av deras användning. Men på grund av det låga priset och användarvänligheten förblev matristeknologin oumbärlig länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Det är inte alls svårt att beskriva verkningsmekanismen för en punktmatrisskrivare. Det mest komplexa och dyraste arbetselementet i anordningen är huvudet på vagnen, medan mekanismens funktionella parametrar direkt beror på vagnens konstruktionsegenskaper .… Det finns elektromagneter i skrivarkroppen, de drar in eller trycker ut kärnan, där nålarna sitter. Denna del kan bara skriva ut en rad per pass. Bandkassetten ser ut som en plastlåda med bläckband inuti.

Skrivaren är utrustad med en pappersmatningstrumma för att mata papper och hålla dem under utskriften. För att säkerställa maximal vidhäftning till papper är trumman dessutom täckt med plast eller gummi.

Dessutom är rullar inbyggda i den, som är ansvariga för att klämma fast arken i trumman och stödja dem under utskriftsfasen. Trummans rörelse utförs med hjälp av en stegmotor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I det extra fallet finns det en speciell enhet som ansvarar för att mata arket och underhålla det tills det dras åt. En annan funktion av detta strukturelement är korrekt placering av texten. Vid utskrift på rullpapper är denna enhet dessutom utrustad med en hållare.

Ett av de viktigaste elementen i varje punktmatrisskrivare är styrkortet. Den innehåller kontrollmodulen, internminnet samt de gränssnittskretsar som är nödvändiga för att säkerställa stabil kommunikation med datorn. Således är dess huvudsakliga syfte att hjälpa enheten att utföra alla dess grundläggande funktioner. Styrkortet är en liten mikroprocessor - det är han som dekrypterar alla kommandon som kommer från datorn.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att skriva med en matrisanordning utförs på huvudets bekostnad. Detta element innehåller en uppsättning nålar, vars rörelse utförs av elektromagneter. Huvudet rör sig längs de inbyggda guiderna längs pappersarket, under utskriftsprocessen träffar nålarna arket i en viss ordning av programmet, men först genomborrar de toningstejpen.

För att erhålla ett visst typsnitt används samtidiga drag av flera nålkombinationer. Som ett resultat kan skrivaren skriva ut nästan alla typsnitt.

De flesta moderna matrisenheter har möjlighet att styra nålarna från en dator.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Matristekniken är föråldrad nuförtiden, men dessa skrivare har många fördelar.

  • Den största fördelen med dotmatrisskrivare är deras överkomligt pris … Kostnaden för sådan utrustning är tio gånger lägre än priset för laser- och bläckstråleskrivare.
  • Driftstiden för en sådan skrivare är mycket längre än tiden för användning av andra typer av enheter. Färgbandet torkar aldrig plötsligt, detta kan alltid märkas i förväg, eftersom utskriftskontrasten i detta fall gradvis minskar, texten blir svagare. Alla andra typer av skrivare kan slutföra sitt arbete i det mest olämpliga ögonblicket, när användaren helt enkelt inte har möjlighet att ladda patronen i tid.
  • Du kan skriva ut filer på en punktmatrisskrivare på vilken typ av papper som helst , och inte bara på en speciell, vilket är fallet när du använder bläckstråleskrivare och laserprodukter. Tryckt text är mycket resistent mot vatten och smuts.
  • Utskriftsmekanism låter dig reproducera ett dokument av samma typ .
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots sådana viktiga fördelar, denna teknik har också sina nackdelar, vilket gör matristekniken absolut olämplig för användning i ett antal enskilda fall.

  • Matrisenhet tillåter inte att skriva ut fotot , samt återge alla bilder med hög kvalitet.
  • Till skillnad från mer moderna installationer matris per tidsenhet ger mycket färre utskrivna pappersark … Naturligtvis, om du startar enheten för att skriva ut samma typ av filer, kan arbetshastigheten vara många gånger högre än analogerna. Dessutom ger tekniken ett läge som gör att du kan öka utskriftshastigheten något, men i det här fallet lider kvaliteten.
  • Enheten är ganska bullrig … Eftersom den överväldigande majoriteten av elementen utför sitt arbete mekaniskt, har utrustningen en ökad ljudnivå. För att eliminera ljudet måste användarna köpa ett speciellt hölje eller placera skrivaren i ett annat rum.

Idag anses matris kontorsutrustning vara en av de äldsta tryckinstallationerna. Tekniken har reviderats många gånger, driftsprincipen har genomgått förändringar, men den mekaniska delen förblir fortfarande på sin ursprungliga nivå.

Samtidigt ledde detta också till en betydande fördel som utmärker matrissystem - priset på sådana modeller täcker alla deras brister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Punktmatrisskrivare finns i linje -matris- och punktmatrisskrivare. Dessa anordningar kännetecknas av en annan nivå av buller, en period av kontinuerlig drift, liksom en hastighet av drift. Ur teknisk synvinkel reduceras skillnaderna till skillnaden i ånggeneratorns schema och teknikerna för dess rörelse.

Punktmatris

Vi har redan beskrivit funktionerna i funktionen hos en punktmatrisskrivare - prickar fixeras med specialnålar genom toner … Det återstår bara att tillägga att SG för en sådan enhet rör sig från ena änden till den andra på grund av en elektrisk drivenhet utrustad med speciella positionssensorer. Denna design låter dig korrekt bestämma platsen för prickarna, samt skriva in färgutskrifter (naturligtvis bara med en speciell patron med flerfärgade toners).

Utskriftshastigheten på prickmatrisenheter är relativt låg och beror direkt på det totala antalet nålar i PG - ju fler av dem, desto högre utskriftshastighet och bättre kvalitet. 9- och 24-nålsmodeller är de mest populära i dessa dagar, de ger det funktionella förhållandet arbetshastighet / kvalitet. Även om det på rea finns också produkter med 12, 14, 18, samt 36 och till och med 48 nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som nämnts ovan ger en ökning av antalet PG -nålar en ökning av hastigheten och en ökning av textreproduktionens ljusstyrka. Denna skillnad är särskilt synlig om antalet nålar mer än fördubblas. Låt oss säga En 18-stifts modell kommer att skriva ut mycket snabbare än en 9-stifts enhet, men skillnaden i läsbarhet är nästan omärklig .… Men om du jämför utskrifterna på 9-stifts- och 24-stiftsenheterna kommer skillnaderna att vara slående.

Men som praktiken visar är förbättring av kvaliteten inte alltid avgörande för användaren, därför köper man oftare 9-poliga enheter för hushållsbruk eller en produktionsanordning på grundnivå, särskilt eftersom de kostar en storleksordning billigare. MEN för mer tidskrävande uppgifter föredrar de 24-pins eller köper linjära modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Linjär matris

Dessa skrivare installeras på stora företag, där krav på motstånd mot ökad belastning ställs på kontorsutrustning. Sådana enheter är relevanta varhelst utskrift utförs dygnet runt.

Linjära matrismekanismer kännetecknas av ökad prestanda, användarvänlighet och maximal effektivitet. De gör det möjligt för användare att effektivt spendera sin arbetstid och minska produktionskostnaderna för inköp av förbrukningsvaror.

Dessutom är det mycket mindre troligt att ägare till linjär utrustning kontaktar service för reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

I tillverkningsföretag är det avgörande kriteriet vid val av modell för en matrisskrivare traditionellt förhållandet mellan praktiska och kostnaden för drift av utrustningen, medan den totala ägandekostnaden direkt beror på priset på reservdelar och förbrukningsmaterial samt de medel som läggs på reparationer. Linjära enheter kännetecknas av en tillförlitlig design och har ganska billiga förbrukningsmaterial, därför är de billigare än punktmatrisinstallationer och moderna lasermodeller .… Således är den linjära matrismekanismen fördelaktig genom att den ger maximala kostnadsbesparingar med ökade utskriftsvolymer.

En skyttel används istället för den vanliga rörliga SG i linjära installationer. Det är en modulär design med hammare för små tryck som kan sträcka sig över en hel sida i bredd. Under utskriften av texten rör sig blocket med hammare ganska snabbt från arkets ena kant till den andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om SG-modulen i punktmatrismodeller rör sig längs arket, rör sig skyttelblocken en kort sträcka motsvarande storleken på avvikelsen mellan de funktionella hammarna. Som ett resultat bildar de hela kedjan av punkter i sin helhet - efter det matas arket något framåt och en uppsättning av en annan linje startas. Det är därför hastigheten för att skriva ut linjära mekanismer mäts inte i tecken per sekund, utan i rader per sekund.

Linjematrisanordningens förflyttning utsätts för slitage mycket långsammare än punktenheternas SG, eftersom den inte rör sig själv, utan endast sitt separata fragment, medan förskjutningsamplituden är relativt liten. Tonerkassetten är också ekonomisk , eftersom tejpen är placerad i en liten vinkel mot hammarna och dess yta utsätts för slitage så jämnt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har linjära matrismekanismer som regel avancerade administrationsfunktioner - de flesta av dem kan anslutas till företagets kontorsnät, samt kombineras i separata grupper för att organisera en enda fjärrkontroll. Linjära matrismekanismer är gjorda för stora företag, så de har goda möjligheter att uppgradera. Så du kan ta med rull- och arkmatare till dem, en pappersstaplare samt en transportmekanism för att göra kopior av utskrifter. Det är möjligt att ansluta ett minneskort och en sockel med moduler för ytterligare ark.

Några moderna line -matrisskrivare tillhandahåller gränssnittskort för trådlös anslutning … Med ett så stort utbud av befintliga tillägg kan varje användare alltid välja en effektiv konfiguration för sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utskriftskvalitetsnivåer

Varje teknik för skrivardrift sätter alltid användarna före valet mellan enhetens kvalitet och utskriftshastigheten. Baserat på dessa parametrar utmärks tre nivåer av enhetskvalitet:

  • LQ - ger förbättrad kvalitet på tryckt text genom användning av skrivare med 24 nålar;
  • NLQ -Ger genomsnittlig utskriftskvalitet, fungerar på 9-poliga enheter i 2 metoder;
  • Förslag –Ger en extremt hög utskriftshastighet, men i en utkastversion.

Medel till hög utskriftskvalitet är vanligtvis inbyggd, med utkast som oftast finns som tillval.

Samtidigt kan 24-stifts modeller stödja alla lägen, så varje ägare till utrustningen väljer självständigt det arbetsform han behöver i en given situation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

De otvivelaktiga ledarna inom segmentet kontorsutrustning, inklusive produktion av prickmatrisskrivare, är Lexmark, HP, samt Kyocera, Panasonic, Samsung och det ovannämnda Epson -företaget … Samtidigt strävar vissa tillverkare efter att fånga ett mycket specifikt marknadssegment. Till exempel fokuserar tillverkaren Kyocera endast på den mest kräsna konsumenten och erbjuder elitprodukter avsedda för långvarig användning.

Samsung och Epson är båda kombibilar, även om de ofta har sina egna unika koncept. Så Epson introducerar trådlös kommunikationsteknik överallt och tillhandahåller därför de mest moderna lösningarna när det gäller implementering av styrsystem sådana produkter uppskattas särskilt av de konsumenter som letar efter en optimal kombination av funktionalitet och genomtänkt ergonomi i skrivare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Epson LQ-50 är den mest populära bland Epson-enheter .… Detta är en 24-nålars, 50-kolums skrivare. Det utmärks av sin kompakta storlek och exceptionella hastighet, som i genomsnitt 360 tecken per sekund i högkvalitativt läge. Skrivaren fokuserar på att strömma flerskiktsutskrift med en engångsutmatning på 3 lager; den kan användas med bärare av färgat papper i en mängd olika vikter - från 0,065 till 0,250 mm. Gör att du kan skriva ut på papper i olika storlekar som inte överstiger A4.

Kärnan i denna skrivare är toppmodern Energy Star-teknik, som hjälper till att minska energikostnaderna både under utskrift och när utrustningen är inaktiv. På grund av sin lilla storlek kan den här skrivaren användas som en stationär enhet även i bilar, men i detta fall kommer det att kräva att en adapter installeras i förväg. Systemet stöder Windows och har flera utskriftslägen.

Bild
Bild
Bild
Bild

OKI -skrivare - Microline och Microline MX är mycket efterfrågade … De ger en snabb utskriftshastighet på upp till 2000 tecken per minut utan pauser eller stopp. Utformningen av sådana anordningar uppfyller helt kravet på kontinuerlig drift och innebär minimalt mänskligt engagemang.

Denna funktion är särskilt efterfrågad i stora datacenter där det finns behov av automatisk utskrift av filer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du köper en punktmatrisskrivare, först och främst det är nödvändigt att ta hänsyn till särdragen i dess användning … Så för banktryck, utskrift av kvitton och olika biljetter, samt för att göra många kopior från skrivaren, krävs minimikostnaden för utskrift i kombination med hög hastighet. Punktmatris 9-poliga enheter uppfyller dessa kriterier fullt ut.

För utskrift av bokslut, visitkort, etiketter och alla typer av logistiska dokument är sådana egenskaper som ökad utskriftsupplösning, bra teckensnittsåtergivning och tydlig återgivning av liten text nödvändiga. Var i detta fall uppmärksam på punktmatrismodellen med 24 nålar.

För strömmande utskrift i kontorslokaler, liksom med konstant utmatning av dokument från datorsystem, måste skrivaren vara produktiv, pålitlig och motståndskraftig mot ökade dagliga belastningar. I en sådan situation rekommenderas linjära matrismodeller.

Rekommenderad: