Brädor Av 3 Grader (18 Bilder): Egenskaper Hos Kantade Och Okantade Brädor, GOST, Eventuella Defekter, Omfattning

Innehållsförteckning:

Video: Brädor Av 3 Grader (18 Bilder): Egenskaper Hos Kantade Och Okantade Brädor, GOST, Eventuella Defekter, Omfattning

Video: Brädor Av 3 Grader (18 Bilder): Egenskaper Hos Kantade Och Okantade Brädor, GOST, Eventuella Defekter, Omfattning
Video: Byggbeskrivning - Invändigt - Lägga trägolv 2024, April
Brädor Av 3 Grader (18 Bilder): Egenskaper Hos Kantade Och Okantade Brädor, GOST, Eventuella Defekter, Omfattning
Brädor Av 3 Grader (18 Bilder): Egenskaper Hos Kantade Och Okantade Brädor, GOST, Eventuella Defekter, Omfattning
Anonim

Brädor av 3 kvaliteter - virke, som har ett ganska brett användningsområde . För att använda det framgångsrikt måste du noggrant studera listan över möjliga brister i enlighet med GOST. Och det är också värt att uppmärksamma egenskaperna hos kantade och okantade brädor av 3 grader.

Bild
Bild

Karakteristisk

Det bör påpekas direkt att enligt GOST kan en bräda med 3 grader delas in i kantad och ej kantad typ . Vid tillverkning av kantade brädor kan sektionens storlek vara från 1, 6X0, 8 till 25X10 cm. Det finns inga särskilda begränsningar för de arter som används. Viktigt: avtagande kan inte finnas i kantat virke. Detta är namnet på det yttre området som är täckt med bark, som återstår efter att stocken huggits i bitar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Formellt standard tillåter en liten förekomst av avtagande . Det är dock bättre att fortfarande välja produkter utan det. I den överväldigande majoriteten av fallen når den kantade brädan 3, 4 eller 6 m i längd (med ett fel på mindre än 1 mm). Andra storlekar produceras sällan och mestadels direkt. När det gäller tjockleken på brädan i den tredje kategorin, är det i vårt land huvudsakligen:

  • 2, 2;
  • 2, 5;
  • 3;
  • 4;
  • 5;
  • 10;
  • 15 cm.
Bild
Bild

Om du behöver få en produkt av annan tjocklek så sågas virke av den vanliga storleken i längsplanet, hyvlat. En kantad bräda med bildförhållandet 1: 2 eller mindre ingår i kategorin trä . Skillnaden mellan träbaserade material görs också beroende på mättnadsgraden med vatten. Den våta gruppen innehåller produkter vars specifika luftfuktighet överstiger 22% , resten av virket anses vara torrt, men kan fortfarande behandlas med antiseptika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska brett kan du hitta obrutna brädor av 3 grader. Detta material är relativt enkelt att bearbeta, vilket ökar dess popularitet avsevärt . Det finns en ytterligare uppdelning i staket- och snickerityper - den första är mycket mindre estetisk. I de flesta fall är obrutna brädor gjorda av gran och tall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudapplikationen är tekniskt och hjälparbete. Viktigt: konstruktionernas mekaniska egenskaper bör utvärderas vid val.

Träfel

Tredje klassgruppen inkluderar virke med uppriktigt låg kvalitet. Förekomsten av stora naturligt anslutna knutar är inte tillåten i dem. Men normen är:

  • passager som läggs av maskar;
  • sprickor som passerar igenom;
  • knutar av tobakstyp;
  • mögelområden och bon;
  • begränsad bärighet (vilket inte tillåter användning av detta material för ansvariga verksamheter).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När timret kommer till lagret kontrolleras det inte längre för brister. Allt som återstår är bara att lita på regelverkskontrollen, medföljande dokument och din egen kunskap . Upprättandet av sorten sker på ett område 1 m långt på varje sida. Om det är någon skillnad mellan dem tilldelas kategorin på den sämsta kanten. Knutar, vars storlek är mindre än 50% av det tillåtna för sortgruppen, beaktas inte. om brädet är längre än 3 m, kan det finnas 1 knop i det, motsvarande inte 3, utan klass 4.

Bild
Bild

Normalt, för grad 3, är 4 starka knutar tillåtna, inklusive växande, som upptar upp till ½ bredden på revbenen och lager + 1 knop enligt kriterierna för grad 4. Kanten kan sträcka sig över 100% av bredden - detta är inte ett brott … Ruttna knutar som har uppnått en tobakskonsistens kan stå för upp till 50% (på de ribbade delarna, på kanten och i ansiktet). Volymen av friska knutar, som har vuxit ihop endast delvis eller inte alls, kan normalt nå 1/3 i bredd.

Bild
Bild

Styrelse 3 klass kan innehålla sprickor som sträcker sig till ändplanet (förutsatt att de tillsammans med sprickor på andra platser inte når mer än ½ i längd). För reservoar genom splittringar är restriktionerna striktare - högst 16, 67%. Delade och krossade sprickor i ändarna, med undantag för krympsprickor, är normalt upp till högst 50%. Virke i kategori 3: e klass kan ha en allestädes närvarande sluttning av träfibrer.

Bild
Bild

Rullen är också normaliserad (det vill säga en ensidig ökning av tjockleken på tillväxtringarna på stammen), denna defekt kan inte uppta mer än 50% av sömens yta.

Det kan finnas 4 hartsfickor på varje sida, men inte mer än 30 cm i längd. Tillåtet av standarden och närvaron av en dubbelkärna . Men det förvuxna tidigare såret, som har ett slitsliknande hålrum med radieform med delvis bevarande av barken och nedbrutna vävnader, kan vara ¼ i bredd och 1/10 i längd från ena sidan. För växtkräftor är begränsningen satt till 1 m eller 1/3 i längd, och begränsningen är alltid lägre. Om svampkärns ränder och fläckar anges det bara att de är acceptabla, men ingenting sägs om antalet. Dessutom är följande begränsningar inställda:

  • maskrörelser - högst 3 enheter per meter i varje plan;
  • svampfärgat savträ, fläckar och ränder av ytlig mögel är tillåtna;
  • djupa skador med mögel - högst ½ i området;
  • avta på sömmar med ett avstånd av högst 2 cm från kanterna och upp till 50% av kanternas längd;
  • snittskärningar max 1/20 från den vinkelräta delen av änden till ansiktet och kanten;
  • vågiga och sönderrivna områden max 3 mm djupa;
  • andra mekaniska defekter, främmande inneslutningar och bearbetningsdeformationer är inte tillåtna;
  • vridning i diameter upp till 2% av bredden.
Bild
Bild

Applikationsområde

De flesta av de tredje klassens brädor går till förpackningsprodukter. I grund och botten pratar vi om engångslådor och behållare för transport. Du kan också göra andra förpackningar som inte har några speciella krav för utseende. Och även på grundval av detta trä kan golv och pallar tillverkas. Ibland är tre träklasser gjorda av lätt belastade strukturelement i sekundära byggnader osynliga från utsidan.

Rekommenderad: