Skivans Tjocklek: 10, 15 Och 16 Mm. Hur Tjocka är Hyvlade Och Kantade Brädor? Standardtjocklek För Trappsteg Och På Taket I Badet

Innehållsförteckning:

Video: Skivans Tjocklek: 10, 15 Och 16 Mm. Hur Tjocka är Hyvlade Och Kantade Brädor? Standardtjocklek För Trappsteg Och På Taket I Badet

Video: Skivans Tjocklek: 10, 15 Och 16 Mm. Hur Tjocka är Hyvlade Och Kantade Brädor? Standardtjocklek För Trappsteg Och På Taket I Badet
Video: Träna snabbhet och explosivitet med Mattias Sunneborn 2024, Maj
Skivans Tjocklek: 10, 15 Och 16 Mm. Hur Tjocka är Hyvlade Och Kantade Brädor? Standardtjocklek För Trappsteg Och På Taket I Badet
Skivans Tjocklek: 10, 15 Och 16 Mm. Hur Tjocka är Hyvlade Och Kantade Brädor? Standardtjocklek För Trappsteg Och På Taket I Badet
Anonim

Tjocklek är avståndet mellan brädans stora ytor (ansikten). Styrka och maximal lastnivå för vilken delen är konstruerad beror på denna parameter. Dessutom, ju tjockare material, desto dyrare är det. Du bör veta vad tjocklek byggnads- och ytskivor är och vilka parametrar som anses vara de mest optimala för olika typer av byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Standardtjocklek

GOST 18288-87 indikerar att en bräda är en träbit med en tjocklek på upp till 100 mm och en bredd större än tjockleken multiplicerad med 2. Material med andra proportioner av sektioner eller en tjocklek på 10 cm eller mer tillhör andra typer: virke, stång, lath, planka.

Den allmänna termen för kantade, okantade, hyvlade arbetsstycken är byggbräda. Dess standardtjocklek bestäms av 2 GOST, beroende på träslag.

  • GOST 2695-83 för lövträ föreslår 12 grader från 19 till 100 mm. Dessa är 19, 22, 25, 32, 40, 45, 50, 60, 70, 80, 90 och 100 mm.
  • GOST 24454-80 för barrträd fastställer 11 standardstorlekar från 16 till 100 mm. Dessa är 16, 19, 22, 25, 32, 40, 44, 50, 60, 75 och 100 mm.

Således är den minsta tjockleken på en byggbräda 16, den maximala är 100 mm med en bredd på 75 till 275 mm, en längd på 2, 3, 4, 6 m.

Bild
Bild

Tillsammans med GOST är branschstandarder eller tillverkarens egna standarder tillåtna. Därför har ryska företag utvecklat sin egen accepterade serie med standardstorlekar, som ser ut så här:

  • kantad bräda - 20, 25, 30, 32, 40, 50 mm;
  • okant bräda - 25, 40, 50 mm;
  • hyvlat bräda - 20, 35, 45 mm.

Kantad, okantad, hyvlad bräda anses vara en universell mierial. För enskilda uppgifter produceras speciella typer av brädor, för vilka det finns egna måttlinjaler i millimeter:

  • frambräda, planka - från 15 till 25;
  • golvbräda - från 21 till 40;
  • parkettbräda - från 7 till 25, med grader 7 (8), 10, 12, 15, 20, 22 och 25;
  • däckbräda och däckbräda (däck) - från 22 till 40;
  • foder enligt den europeiska standarden (din 68126) - 12, 5 (13), 16, 19;
  • foder av inhemska tillverkare - från 12 till 40;
  • blockhus (imitation av en stock) - 20, 22, 28, 30, 36, 40.

Det bör noteras att det inte finns några strikta standarder (GOST) för de flesta typer av ytskivor, så material av andra storlekar, till exempel 14 mm, kan hittas på rea.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av funktioner

För att välja rätt tjocklek på materialet måste du ta hänsyn till flera punkter

  • Ju högre förväntad belastning på brädet, desto större bör dess tjocklek vara. Lastmotståndet påverkas också av typ av bräda och träslag som det är tillverkat av.
  • Materialtjockleken kan variera beroende på fuktinnehåll. Därför, om råvara köps in, måste beräkningar göras med hänsyn till krympningsfaktorn. Och även materialet "andas", något förändrade dimensioner beroende på luftfuktigheten i den omgivande luften. Därför är det nödvändigt att korrekt fixa brädorna, om det behövs, och lämna tekniska (temperatur) luckor.
  • Det är viktigt att välja rätt spik eller fästelement. Allmän regel: spiken drivs till ett djup av 3-4 gånger tjockleken på delen.
  • Om brädet kommer att bearbetas (hyvlat, slipat) före installationen, glöm inte att ta lämpligt avseende vid köp.

Varje typ av struktur har sin egen optimala materialtjocklek. Här är de mest populära lösningarna för olika typer av arbete.

  • För grunden för ramhus oftast används 50-60 mm material. För installation av golv används en enkel eller dubbel skiva, placerad vinkelrätt mot golvplanet. Tjockleken på en enda skiva bör inte vara mindre än 50 mm.
  • När du installerar taket för takbjälkar väljs kantade eller hyvlade brädor med en storlek på 50 mm. För svarv bör elementens tjocklek vara större, desto större är steget mellan spärrbenen och ju tyngre material i takbeläggningen. För tunga material (till exempel cement -sandplattor) används vanligtvis 30–35 mm skivor, för lätta material (till exempel tunna metallplattor) - 20–30 mm. Om du använder en specialbräda med stegade kanter kan dess tjocklek vara 4-5 mm mindre. Detta gäller särskilt om du planerar att göra en brant taklutning.
  • För exteriör dekoration av huset material väljs utifrån designidén. Tjockleksstandarden är mycket beroende av den valda stilen. Men ändå, under förhållandena i det ryska klimatet, rekommenderas det inte att använda beklädnadsskivor tunnare än 20 mm för ett varmt hus avsett för året runt-boende.
Bild
Bild
Bild
Bild

De mest populära materialen presenteras i vissa standardstorlekar

  • 20 mm - av denna storlek tillverkas de flesta av de räfflade och icke-räfflade fasadskivorna (planka, väggpaneler, fasadprofil och andra) från inhemska tillverkare. Men om du vill kan du hitta alternativ 24, 28, 30 och till och med 40 mm.
  • 21 mm - Skandinaviska fasadpaneler (UYV, UYS, UYL, UYS), som gradvis ökar popularitet i Ryssland, är perfekta för att mantla ett hus i svensk eller finsk stil.
  • Vanlig kantad eller slipad skiva 22 eller 25 mm - det mest prisvärda och samtidigt det mest mångsidiga alternativet för utvändig beklädnad. Gör det möjligt att skapa både monolitiska och ventilerade fasader som kommer på mode.
  • Tjocklek 28 eller 36 mm det anses vara optimalt för imitation av en stock, eftersom det ser mest färgstarkt ut. Dessutom är material med en sådan tjocklek lämpliga inte bara för beklädnad, utan också för att bygga väggar hemma. I detta fall är de monterade i 2 rader, mellan vilka det finns ett tjockt lager av värmeisolator.

För fin efterbehandling av väggar och tak i interiörer är en liten eller medeltjocklek av panelen lämplig. Oftast är det ett 12, 5 eller 15 mm euro foder, som fästs på lådan. En bra lösning är också takets placering från hyvlade eller golvande 16-19 mm brädor . För trappstegen i huset används material med en tjocklek på minst 1/20 av marschens bredd (för en marsbredd på 90 cm är stegets tjocklek 45 mm). När du anordnar trappor till verandan är stegen bäst av halkskydd, den optimala tjockleken blir 27–35 mm. För golvet på terrassen är veranda, lusthus, däckbrädor av denna tjocklek också väl lämpade.

När du placerar golvet i huset är det viktigt att välja rätt tjocklek på stödlagren. Vanligtvis är de gjorda av mjukt träkantade material med en tjocklek på 50 mm. Ovanpå stockarna läggs ett golv eller kantskiva med följande tjocklek:

  • 20–25 mm - om det är mindre än 50 cm mellan lagren;
  • från 30-35 mm-om mellan lagren 50-70 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Parkett läggs ibland ovanpå beläggningen med parkett, konstruktion eller massiva brädor. Minsta tjocklek kan vara 4–7 mm. Men man bör komma ihåg att en skiva mindre än 10 mm inte är avsedd för skrapning, och paneler som inte är tunnare än 12 mm är lämpliga för ett varmt golv. Vanligtvis väljer de en 15 mm array - den tål flera omgångar och är lämplig för en stadslägenhet, hus och till och med ett kontor.

Vid konstruktion av ett bad måste speciell uppmärksamhet ägnas åt manteln och värmeisoleringen i ångrummet . Det mest budgetmässiga alternativet är 13-19 mm bräda, men ibland börjar det snabbt skeva. Därför ges allt oftare planken, som på många sätt liknar skivbräda, men väsentligt överträffar den i vattenmotstånd. Ångrumsbeklädnad kan också tillverkas av 12–25 mm byggbrädor.

Träet i taket i ångrummet utsätts för de mest extrema effekterna av het ånga och temperaturförändringar, så brädorna på taket i badet måste väljas särskilt noggrant. Det rekommenderas att använda barrträd eller från asp, al, lind, ek med följande tjocklek (i millimeter):

  • för ett platt tak - från 50;
  • för hemming - 30-50;
  • för ett tvåskikt-16-30;
  • för panel - från 12 till 18.

Ett hällgolv för tvätt- och ångrum är vanligtvis gjord av 40-50 mm kantade brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestäms?

Information om kartongens mått anges alltid på förpackningen. För material som tillverkats i enlighet med GOST, deras typ, typ och träslag anges dimensioner, standardnummer. När du köper är det dock nödvändigt att göra mätningar för att se till att träbiten uppfyller deklarerade egenskaperna, i synnerhet den önskade luftfuktigheten.

Okalibrerade brädor (dessa är kantade, okantade och hyvlade brädor) kan variera i storlek inom en sats, och om du behöver sortera exakt gör de det själv. Därför måste du ha ett måttband med dig när du köper. Timmerets tjocklek bestäms enligt vissa regler:

  • det mäts som avståndet mellan två lager;
  • mätningar görs med ett måttband, linjal eller tjocklek;
  • mått kan göras var som helst i materialet, men inte närmare än 15 cm från kanten;
  • tjockleken på det oförädlade materialet mäts exklusive bark.

Enligt GOST bör tillåtna avvikelser från de nominella dimensionerna i materialets tjocklek inte vara mer än 1-3 mm.

Rekommenderad: