Tes: Vad är Det Här Kortet? Okantade Och Kantade Brädor, Luckornas Dimensioner. Hur Skiljer Sig En Träplanka Från Ett Block? Skivans Tjocklek

Innehållsförteckning:

Video: Tes: Vad är Det Här Kortet? Okantade Och Kantade Brädor, Luckornas Dimensioner. Hur Skiljer Sig En Träplanka Från Ett Block? Skivans Tjocklek

Video: Tes: Vad är Det Här Kortet? Okantade Och Kantade Brädor, Luckornas Dimensioner. Hur Skiljer Sig En Träplanka Från Ett Block? Skivans Tjocklek
Video: Birch lumber unedged AA AB grade 4 2024, April
Tes: Vad är Det Här Kortet? Okantade Och Kantade Brädor, Luckornas Dimensioner. Hur Skiljer Sig En Träplanka Från Ett Block? Skivans Tjocklek
Tes: Vad är Det Här Kortet? Okantade Och Kantade Brädor, Luckornas Dimensioner. Hur Skiljer Sig En Träplanka Från Ett Block? Skivans Tjocklek
Anonim

De egenskaper genom vilka typ av byggmaterial väljs för ett visst jobb, är först och främst indikatorer som överensstämmelse med estetiska standarder, liksom styrkan. Idag vinner Tes igen popularitet inom träarkitektur på grund av dess höga kvalitet och tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

När frågan uppstår om hur installationen ska utföras, samtidigt som beklädnadens yttre skönhet kombineras med dess hållbara drift, kommer sådant material som teos till byggarnas räddning. De som redan känner till det kommer säkert att notera det stora antalet fördelar med att använda det . Vad är det och varför har en huggbräda färre nackdelar än andra träprodukter för konstruktion?

Till att börja med, Tes - tunna längsgående sågade stockar av massivt trä, som är plankor. Det används där det är nödvändigt att bygga hus, bruksbyggnader, det kommer till undsättning vid byggandet av byggnader utanför staden, det används också inom transportbyggnad och konstruktion av fartyg.

Längden på brädorna når sex och en halv meter, tjockleken, beroende på syftet, är från två till två och en halv centimeter. Bredd - cirka tio cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skivor trimmas under tillverkningsprocessen, så de används ofta för skönhet i yttre beklädnad, så här skiljer sig den kantade brädan från blocket. Plakhs skär inte smidigt och kanterna är kvar, plankorna är avsedda för grova strukturer: staket, takramar och andra stödkonstruktioner. Tjockleken på sådant virke är 4-5 cm, bredden är från 1, 2 till 3 m. Längden är 3-6 m.

Till skillnad från massivt trä är träet en halvfabrikat, det vill säga det har redan bearbetats med ett specialverktyg . Kvalitetshantering är viktigt eftersom det undviker sprödhet och andra negativa effekter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tes har ett imponerande antal fördelar

  • Grundläggande krav ställs på ett byggmaterial i produktionen så att det kan utföra de nödvändiga funktionerna och visa sina bästa egenskaper, nämligen: motståndskraft mot olika destruktiva faktorer (naturlig nederbörd och andra fenomen, samt mekanisk spänning), god värmeledningsförmåga, isolering från buller när det används som en skiljevägg eller mantel. Eftersom brädorna är gjorda av barrträ med exceptionell hårdhet (sådant trä är lärk, tall), tjänar de under mycket lång tid i olika strukturer byggda av dem.
  • De miljövänliga naturliga teos blev förälskade i det ovanliga utseendet, möjligheten att använda det på många områden inom konstruktionen och för sin enkla användning.
  • För dem som söker originallösningar i utformningen av inredning och design av byggnader är tes en verklig upptäckt. Nu är det trots allt något att mantla väggarna inuti och fasaden utanför. Tessellerade tak är ett pålitligt tak som inte kommer att läcka eller kollapsa, det är motståndskraftigt mot vibrationer och till och med stötar. Strukturer dekorerade med virke kan med fördel särskiljas mot bakgrunden av tråkiga betongbyggnader. Loggstrukturer kommer att tilltala finsmakare av traditionell antik.
  • Byggmaterialets värmeledningsförmåga spelar en lika viktig roll i byggandet av byggnader. För att hålla en konstant temperatur inuti måste denna siffra vara tillräckligt hög. Plankor är bra eftersom de under den kalla årstiden inte låter kylan passera, och när det blir varmt tillåter de inte de stekande strålarna att värma luften inuti väggarna.
  • Många vet vad för obehag överdrivet buller orsakar när regndroppar trummar på takets järnplåtar. Men vid dåligt väder blockerar Tes framgångsrikt ljuden från de rasande elementen. Hög ljudisolering gör också att ljud kan dämpas i olika delar av byggnader så att de inte sprids över hela området.
  • Bland annat, även om virke måste tillverkas med särskild precision vid bearbetning, kännetecknas dess användning och arbete med det av den enkla implementeringen av byggnadsarbeten, om det finns en första kunskap om installationsreglerna. Texten är enkel att installera och är specialtillverkad för att säkerställa bekväm och tillförlitlig drift. Detta uppnås tack vare brädans dimensioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningen av ett sådant material innebär effektiv användning av naturligt trä som en budget, hållbar och slitstark beklädnad.

Bild
Bild

För att materialet ska fungera länge är det viktigt att komma ihåg dess funktioner och tillämpa det korrekt, utföra sin skötsel

  • Man bör komma ihåg att det finns risk för vedeldning om brandbestämmelserna inte följs. Så gör inte brasa nära träkonstruktioner. Skorstenar måste installeras i strikt överensstämmelse med de fastställda reglerna. Det är vettigt att behandla brädorna med föreningar som innehåller flamskyddsmedel som skyddar mot antändning.
  • Skadliga mikroorganismer har en destruktiv effekt på trä, de kan kränka materialets integritet. Speciellt för att boardingen inte ska drabbas av dessa biologiska faktorer kan du behandla det med ett antiseptiskt medel. Effekten av många ämnen är tillräcklig under långa 3-4 år efter applicering, så detta förfarande kräver inte frekvent utförande, men är nödvändigt vid en viss tidpunkt.
  • Trädet kännetecknas av deformation, vilket är viktigt att tänka på när man arbetar med det. Teos krymper, drar ihop sig och expanderar. Dessa förändringar beror på påverkan av yttre faktorer som fuktighet och temperatur. Det är därför fästelementen måste vara flexibla.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur görs testet?

Tes tillverkas med rippningsteknik. För närvarande har det förbättrats så mycket att det har blivit möjligt att enkelt få släta brädor genom att göra dem med egna händer eller köpa dem i butiker. Tillverkningsprincipen är att stocken sågas till platta ämnen . En maskin används för detta ändamål.

Beroende på vilken typ av bräda som krävs kan kanterna filas eller inte. Om man gör en kantad planka måste kanterna vara jämna, då får vi den parallellepiped som vi behöver.

Ett okant utseende kan göras genom att klippa trädet, men om du inte tar bort barken och basen helt

Grunden från vilken brädan är gjord är en stock, och tesans längsbredd beror på storleken på dess diameter, vars standard är 10 eller 11 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är bäst att välja lövträ, då, även med en liten tjocklek, bibehålls samma brottstyrka som tjocka träplankor från mjukare trä.

Tall och sibirisk lärk håller högsta kvalitet . På tall, färg, beläggningar och andra föreningar är väl vidhäftade, vilket sparar från svamp och negativa deformationer. Tes är lätt och tät i strukturen. Hårhartsliknande lärk liknar ek och är en sällsynt träslag som inte brinner lika mycket som andra.

Om trädet delas i två bitar och huggas, är skyddet mot skevning under arbetet garanterat. Denna teknik kännetecknas av ett reproducerbart texturerat mönster, som appliceras under tillverkningen av tessellationen.

Grenar och bilden av ett träd, berg eller vattendrag avbildas av det exakta arbetet med verktygsmaskiner

Den fibrösa strukturen kan lämnas intakt om stocken hugges i lager. Och så att trädet inte utsätts för ruttnande, behandlas den negativa påverkan av miljöfaktorer, i slutet av tillverkningen, brädorna med vax eller olja.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet ägnas åt kvaliteten på de verktyg som bearbetar träet från vilket det framtida taket eller fasaden skapas . Kvaliteten på hela strukturen bestäms direkt av hur samvetsgrant dess beståndsdelar är gjorda.

Använd inte en utrustning som bryter material eller lämnar knutar när du gör en huggbräda. Smidighet ökar tätheten, tillåter inte golvet att sjunka.

Om några defekter hittades på brädan måste de tas bort för att stoppa deformationsprocessen. Chips och andra oegentligheter slätas ut med en kniv, förseglas med en homogen insats. Det är bättre att täcka sprickor med färg. Detta är en annan fördel med detta material - möjligheten att reparera haverier, och det måste också bytas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan lika viktig faktor är träets fuktinnehåll . För att skapa sågat trä av hög kvalitet tas endast torkat virke (fuktnivå högst 15%).

Våta och fuktiga brädor kommer att spricka senare. Torra brädor deformeras inte på detta sätt, träet kan målas och lättare att installeras.

Bearbetning av strukturer utförs endast på torr basis

Historien om tillverkning av materialet började i antiken. Hur var tillverkningsprocessen i antiken? Stockarna delades med kilar och sedan bearbetades arbetsstyckena med axlar så att stocken blev slät. Fördelarna med byggmaterialet var redan uppskattade vid den tiden, men den stora komplexiteten var ett hinder. Detta är inte förvånande, eftersom det inte fanns några specialverktyg, och manuellt arbete tog mycket tid och gav inte alltid ett bättre resultat än moderna maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera typer av brädor, funktioner för användning i byggnadsarbeten. Först och främst är utslagsplatserna indelade i kantade och oförsedda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trimmad

Det är lätt att skilja det: den kantade kanten har ett rektangulärt tvärsnitt, kanterna på detta bräda skärs alltid försiktigt vinkelrätt mot ansiktena, det finns få defekter. Det finns ett alternativ när testerna bara är avskurna på ena sidan. Den är gjord av trä som gran, tall. Virke är mycket populärt och väljs oftare, i motsats till oslagigt virke.

Detta beror på att sågningen är bättre lämpad att användas som terrass (golv och andra beläggningar) och är populär i takkonstruktion.

Inredning och dekoration av lokaler utförs med trimmade ämnen . Således är detta alternativ idealiskt för fina konstruktioner. Materialet, tillverkat direkt av massivt trä själv, är mycket hållbart och motståndskraftigt mot svampar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ett brett urval av kantade brädor - det finns olika tvärsnittsstorlekar, så att du kan välja ett byggmaterial som är exakt lämpligt för den konstruktion där det ska användas. Standardförhållandet är följande: dubbel tjocklek är mindre än bredd. Till exempel, plankor 25x150x4m och 25x100x6m är utbredda.

Bild
Bild

Oskadad

Ett sådant träbyggnadsmaterial tillverkas med avtagande, och det hittade också sin plats för att lösa olika problem, inklusive byggandet av tillfälliga hyddor. Kanterna lämnas antingen inte avsågade eller sågar de inte helt av. Snittet kan vara radiellt och kombinerat.

Det kännetecknas av ett lågt pris och om du använder dess fastigheter på rätt sätt kommer förvärvet att vara ett verkligt lönsamt beslut.

Trä har samma hållfasthetsegenskaper som kantad tarm . Den okantade typen används vid grovt arbete. Lämplig för formning, det gör också tillförlitliga byggnadsställningar på byggarbetsplatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggare köper en sådan bit och bearbetar den sedan självständigt med ett verktyg för att på så sätt få en kantad bräda till ett lägre pris . Det här är ett obearbetat snickeri, som är en av två befintliga typer. Ett annat okantat virke kallas staketvirke.

Material skiljer sig åt i fuktinnehåll, form och antal defekter.

Så staketbrädan är klassiskt våt, deformationen är linjär. Snickeri - torr, jämn form, har färre knop och andra oegentligheter på ytan.

Vid bestämning av måtten måste parametrarna beaktas för båda skikten med halva avtappningen på varje sida: till exempel finns det okantade brädor 25x6m, 50x6m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Bland andra värdiga egenskaper hos timmer av naturlig fukt sticker andningsförmågan ut. Denna extremt användbara egenskap tillåter inte att en stor mängd kondens bildas; med rätt tillvägagångssätt för konstruktion blir det inga problem med att ruttna.

I byggnader som är mantlade med plankor finns det alltid ett bekvämt mikroklimat - på vintern fryser sådana rum inte, på sommaren är de inte rädda för täppa

Trästrukturerna kommer att fungera i många år under de tuffaste förhållandena, de kommer inte att skakas av vindar och skurar. Dessutom är sådant material utbrett överallt och tillgängligt för alla, vilket gör det möjligt att använda det i privat konstruktion och inte bara.

Jobben där brädorna kan användas är varierande . Kantig rännan är den mest stabila och stabila strukturen, den används ofta vid möbeltillverkning, taktak, byggande av staket. Du kan lägga golvet med en spade; trätrappor är gjorda med det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom materialet är lätt är det enkelt att installera. Tak från tessellation görs på olika sätt: genom att lägga tessellation i två lager och installera det i ett lager (till exempel i en "runaway") . Ett tak med två lager skyddas bättre mot läckage, eftersom brädan staplas kontinuerligt i ett rutmönster och vatten inte kan komma in i de enskilda brädornas korsning. Läggningen kan vara längsgående och tvärgående, skapandet av spår bidrar till vattenrullning och olika plattband och taklister kommer att fungera som takets dekoration.

En okantad vy används som grund för den kantade brädan, som redan används för själva beklädnaden, eller för ett annat material för fasaden.

Så, i golvets grova konstruktion, för att stärka strukturerna - i allmänhet i konstruktionen, där utseendet inte är viktigt, används oklippt virke. Detta kan vara ett staket, en ladugård och andra uthus.

I alla fall, varhelst tessellationen används är det bättre att föredra de mest kvalitativt bearbetade materialen, oegentligheter på brädorna kan bli betydande hinder.

Rekommenderad: