Lindbrädor: Okantad Lindbräda För Ett Bad Och Hyvlade Kantade Brädor, Torra Och Våta Brädor För En Hylla I En Bastu, Deras Färg

Innehållsförteckning:

Video: Lindbrädor: Okantad Lindbräda För Ett Bad Och Hyvlade Kantade Brädor, Torra Och Våta Brädor För En Hylla I En Bastu, Deras Färg

Video: Lindbrädor: Okantad Lindbräda För Ett Bad Och Hyvlade Kantade Brädor, Torra Och Våta Brädor För En Hylla I En Bastu, Deras Färg
Video: Körsbär, lind, bok, alm och ek - Uffe frossar i lövvirke på Bredsjö Brädgård 2024, April
Lindbrädor: Okantad Lindbräda För Ett Bad Och Hyvlade Kantade Brädor, Torra Och Våta Brädor För En Hylla I En Bastu, Deras Färg
Lindbrädor: Okantad Lindbräda För Ett Bad Och Hyvlade Kantade Brädor, Torra Och Våta Brädor För En Hylla I En Bastu, Deras Färg
Anonim

Linden tillhör lövträd, vars släkt är minst 45 arter. Lindens utbredningsområde är den tempererade zonen på norra halvklotet. Denna trädslag är vanligast i Tataria, Bashkiria och på Chuvashias territorium, liksom i skogsstäppzonen i den europeiska delen av Ryssland.

Bild
Bild

Särdrag

Med sin struktur är linden ett högt träd som når en höjd av upp till 30 m . Hans krona är tjock och liknar ett stort ägg i form av strukturen. Träet i detta träd är uppskattat för sin lätthet och enhetlighet. För tekniska ändamål skördas linden när den når en ålder av minst 80 år.

Lindeträ tillhör den icke-kärnbildade, spridda vaskulära typen. Kärnan i stammen på detta träd har samma egenskaper och färg som träet som ligger i periferin, vilket gör det möjligt att klassificera lind som en savtyp. I utseende har lindeträ en vitaktig färg med en rosa nyans; i struktur är detta material mjukt.

Bild
Bild

Expressiviteten hos den träiga konsistensen i linden är dåligt uttryckt. Om du tittar på stammens tvärsnitt kan du se att tillväxtringarna är dåligt definierade. Från stammens mitt till sidorna är tunna så kallade kärnstrålar, som, när de skärs i längdriktningen, ser ut som ränder med en mörkare nyans. Linden under bearbetning avslöjar ett ganska högt glansindex för träet ., som ligger på samma nivå av glansintensitet för björkmaterial, men samtidigt är sämre än barrträd.

Eftersom de fuktledande kärlen i träet är små och många har lindskivan en hög grad av densitet i hela sin längd.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

De främsta fördelarna med lindeträ är enkel bearbetning, förmågan att hålla formen väl, absorbera färgkomponenter och inte heller spricka vid torkning. Vid uppvärmning avger lindbräda en subtil honungsarom, så detta virke används traditionellt för inredning av en bastu eller ett bad. Linden fytoncider har en fördelaktig effekt på det mänskliga andningssystemet, och materialet behåller denna egenskap även efter decennier. Fysiska indikatorer på lindved:

  • materialtäthet - 490 kg / m ³;
  • genomsnittlig specifik vikt - 0,55 g / cm3;
  • styrka av torrt trä i kompression i delningsriktningen - 40 MPa;
  • böjhållfasthet - 70 MPa;
  • krympningshastighet - 16% av totalen.
Bild
Bild

Lindträ har därför en hög förmåga att behålla fukt fuktinnehållet i nysågade arbetsstycken kan nå 100% . Detta material har förmågan att böja väl i önskad riktning och har också hög slitstyrka. Lindbrädet är uppskattat för sin förmåga att behålla värme och lockar inte gnagare. Materialet har sina fördelar och nackdelar. De positiva egenskaperna hos ämnena är följande:

  • trä lämpar sig bra för bearbetning, utan att bilda flis, flis och sprickbildning;
  • på grund av den svagt uttryckta strukturen i trämönstret ser de behandlade ytorna släta och enhetliga ut;
  • i utseende ser brädan ut som ett värdefullt material med en ädel mjölkrosa nyans;
  • det råa arbetsstycket är mycket smidigt vid huggning eller böjning, men efter torkning får produkten en hög styrka;
  • materialet utsätts inte för sönderfall, eftersom det efter torkning inte absorberar fukt;
  • ljusa toner av trä ändrar inte sin nyans med tiden;
  • materialet poleras lätt, så det används inte bara för konstruktionsändamål, utan också för folkhantverk.
Bild
Bild

När det gäller bristerna är den enda nackdelen med lindeträ dess mjukhet. I vissa fall komplicerar detta träbearbetningsprocessen.

Översikt av arter

Efterfrågan på lindprodukter förblir alltid på en hög nivå. Brädor används för konstruktionsändamål, foder - för inredning, och folkhantverkare arbetar med bast vid tillverkning av souvenirer och hushållsartiklar. Sågning av ämnen på olika sätt gör det möjligt att tillverka olika typer av sågat virke.

Foder … Denna term betyder en hyvlad torrskiva utrustad med en fjäderanslutning. Fodrets färg är beige med en liten rosa nyans, på grund av vilket detta material anses vara ett av de bästa alternativen för dekorativ inredning av lokaler. Oftast används foder för väggbeklädnad i ångrum, bad eller bastur. Materialet är resistent mot sönderfall och mögel. Monteringen av fodret utförs på en i förväg förberedd låda i form av en ram. Detta trämaterial är en utmärkt värmeisolator, lätt att rengöra, behåller sina estetiska egenskaper och är resistent mot smuts.

Bild
Bild

Fodret har standardmått. Tjockleken på detta virke är från 16 till 20 mm, brädans bredd är från 15 till 20 cm och längden varierar från 3 till 6 m. Beroende på kvalitetsnivå är fodret indelat i kvaliteter. Grad A anses vara den dyraste och högsta kvaliteten. Grad B är mellanklassalternativet när det gäller förhållandet mellan pris och prestanda, medan klass C är det lägsta och billigaste alternativet.

Euro foder … Till skillnad från de vanliga varianterna av inhemskt foder är detta virke endast tillverkat av högkvalitativa råvaror. Experter noterar att förbindningselementet i Euro-fodret är mer exakt och tillförlitligt. Alla eurofoder måste genomgå ett förfarande som kallas forcerad torkning, så den färdiga produkten har förbättrade kvalitetsstandarder och kräver en hög kostnad.

Bild
Bild

Kantad bräda . Sådant sågat virke ska förstås som en bit som bearbetas längs alla 4 kanterna och inte har bark på sidorna. Den rektangulära sektionen av den kantade brädan sträcker sig från 8X16 till 100X250 mm. Skivornas tjocklek kan nå från 2 till 10 cm. Huvudkravet för en kantad bräda är att upprätthålla tydliga och geometriskt korrekta former. Ofta används den kantade brädan som regementsbräda när man arrangerar ett ångrum. Brädans form beror på metoden för att skära lindämnet. Träet av högsta kvalitet är ett radiellt snitt, som utförs strikt längs kärnan i stammen, vilket garanterar minsta fuktpåverkan på träet.

Med halvradiell sågning förlorar brädan redan i kvalitet och tillhör mellanklass, och med tangentiell sågning erhålls de billigaste ämnena som är benägna att svälla och krympa.

Bild
Bild

Okantad bräda … Denna typ av virke är uppdelad i en halvkantad bräda, när ett såglager kvarstår på ett sida av arbetsstycket efter en sågning på ena sidan av arbetsstycket, samt en helt okantig version, när barken ligger kvar på brädans 2 sidoytor. Tjockleken på okantat sågat virke kan vara från 25 till 50 mm och längden är 3 eller 6 m. Denna typ av lindmaterial används endast för grovt arbete, eftersom produkternas utseende är oförutsägbart. Kostnaden för brädet är liten, men kvaliteten är bra.

Bild
Bild

Lindvirke visar perfekt sina egenskaper vid höga temperaturer och hög luftfuktighet, utan att ändra deras egenskaper. Timmerhus eller bad är gjorda av rund lind, och foder används ofta för dekorativ inredning i tegelhus.

Ansökan

Lindträ har en raffinerad och mycket behaglig doft; vid bearbetning skapar dess mjuka och lite viskösa struktur inte svårigheter inte bara för sågning, utan också för snidning. Färdiga lindprodukter har ett estetiskt tilltalande utseende och ser alltid solida ut. Linden används för konstruktion eller inredning av lokaler: för kök, bad, bastur. Det här trädet är oersättligt när du sätter upp ett ångbad. Släta lindskivor används för hyllor, de används också för att göra taket, mantla väggarna och göra en baldakin.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lövträd - lind - har länge varit värderat i Ryssland, inte bara av byggare, utan också av folkhantverkare … Olika hantverk, skulpturer, köksredskap, musikinstrument, möbler var gjorda av trä eller bark och senare ritbrädor för ritarbete gjorda av lind. Tändstickor, pennor, utrustning för tätningar eller frimärken är gjorda av lindematerial. Till och med sågat timmeravfall används: när trä bränns erhålls kol som används som fyllmedel för vattenfilter. Filtreringskvaliteten hos kalkkol är överlägsen analoger från andra träslag.

Rekommenderad: