Lågtryckspolyeten: Vad är Det? GOST Sekundär Högdensitetspolyeten, Specifikationer HDPE

Innehållsförteckning:

Video: Lågtryckspolyeten: Vad är Det? GOST Sekundär Högdensitetspolyeten, Specifikationer HDPE

Video: Lågtryckspolyeten: Vad är Det? GOST Sekundär Högdensitetspolyeten, Specifikationer HDPE
Video: Material Minutes: High Density Polyethylene (HDPE) 2024, Maj
Lågtryckspolyeten: Vad är Det? GOST Sekundär Högdensitetspolyeten, Specifikationer HDPE
Lågtryckspolyeten: Vad är Det? GOST Sekundär Högdensitetspolyeten, Specifikationer HDPE
Anonim

Om du ser dig omkring kan du se ett stort antal olika saker gjorda av polyeten - det här är alla typer av påsar och filmförpackningar, blomsterbehållare och lådor, spelmoduler och tusentals andra plastvaror. Lågdensitetspolyeten används ofta i hushålls- och industrisektorn. Vi kommer att prata om dess operativa egenskaper i vår artikel.

Bild
Bild

Vad det är?

Förkortningen HDPE (HDPE) betyder lågtryckspolyeten. Materialet är plast med hög densitet … Det erhålls under polymerisationen av eten under reducerat tryck . Polymeren under sådana förhållanden är seg och hård, relativt transparent. Molekylära celler av detta material har en speciell struktur med en ökad nivå av intermolekylära bindningar. Detta gör HDPE tätare än andra typer av polyeten, varför det kallas "high density polyeten" (HDPE, och i den engelska versionen - HDPE).

HDPE-tillverkningsteknik innebär polymerisation av eten under ett tryck på 0,2-0,5 MPa vid en temperatur av 80 grader . Reaktionen sker med deltagande av ett organiskt lösningsmedel med tillsats av organometalliska katalysatorer. Densiteten för sådan polyeten vid utloppet är 959-960 kg / m3, molekylvikten motsvarar 80-800 tusen och kristallinitetsgraden varierar inom 75-90.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis används HDPE som råvara för vidare produktion av hushålls- och industriartiklar.

Den huvudsakliga tekniska skillnaden mellan lågtryckspolyeten och högtrycksanaloger är skillnaden i polymerisationsparametrar . Olika trycknivåer och olika uppvärmning ger polymeren fundamentalt olika fysiska egenskaper som har en direkt inverkan på materialets användningsområde.

Du kan se skillnaden mellan dessa filmer taktiskt och visuellt . Så LDPE är slät vid beröring, lite som vax.

Det kännetecknas av hög plasticitet, en sådan film kan ges en stor tjocklek - i detta fall används den för att bilda ganska täta produkter, inklusive rätter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

HDPE kan kännetecknas av dess förmåga att prassla, en sådan film liknar papper och rynkor, samtidigt som den uppvisar exceptionell drag- och draghållfasthet. Det är ingen slump att praktiska väskor tillverkade av detta material länge har blivit en måste-ha-vara i butiker . Deras handtag sträcker sig inte förrän den ultimata styrkan har uppnåtts, och denna gräns är ganska hög, men när den passerar genom den kritiska nivån kommer paketet att gå sönder.

Höghållfasthetsegenskaperna hos lågdensitetspolyeten används ofta i många andra produktionsområden, förutom tillverkning av förpackningsmaterial.

De är efterfrågade vid tillverkning av takelement, montering av växthus och båtar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Följande tekniska och operativa parametrar för lågtryckspolyeten kan särskiljas:

  • absolut vatten- och ångtäthet;
  • låg vattenabsorption;
  • bra plasticitet, töjbarhet;
  • reducerat densitetsindex (0, 93-0, 96 g / cm3);
  • smältning av materialet börjar vid uppvärmning till 110-130 grader, varför behållare av denna polymer lätt kan motstå ångsterilisering och uppvärmning i en mikrovågsugn;
  • kemisk tröghet - motståndskraft mot tekniska lösningar och oljor;
  • styrkan hos intermolekylära bindningar ger produkten särskild slitstyrka;
  • hög svetsbarhet vid kemikalie-, gas- och värmesvetsning;
  • genomskinlighet;
  • lätthet - även de mest massiva fat och tankar är mycket lättare än analoger gjorda av andra polymerer;
  • löses i mediet av aromatiska kolväten vid uppvärmning till en nivå av 120 grader och mer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det kan också noteras att granulerna i denna polymer enkelt kan bearbetas med alla tillgängliga metoder som används för plast.

Du bör vara medveten om att HDPE (High Strength Polyeten) anses vara den hårdaste polymeren bland alla andra typer av plast tillverkad av eten. Och som du vet, i vilken plast som helst, orsakar en ökning av densiteten en ökning av parametrarna för kemisk resistens och slitstyrka. Därav skillnaderna mellan lågtrycksplast och andra typer av polymerråvaror - LDPE och LDL. Jämfört med LDPE har polymeren av detta märke:

  • större styvhet, men mindre transparens;
  • större styrka och styrka, men samtidigt mindre motståndskraft mot deformation under påverkan av låga temperaturer;
  • hög smälttemperatur, vilket möjliggör ångsterilisering;
  • mindre ångpermeabilitet och hydroabsorption;
  • hög motståndskraft mot aggressiva lösningar.

Tips: när du träffar någon hård yta avger föremål från PVP ett ganska klangfullt ljud.

Således kan du ganska enkelt skilja dem från produkter av plast av andra kategorier. Denna egenskap används ofta för att utvärdera material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Högdensitetspolyetenplåtar tillverkas i olika kategorier beroende på vilken produktionsteknik som används. I råvaran tillåts förekomst av alla slags föroreningar, som kan vara både fällningar av medföljande ämnen och de viktigaste deltagarna i reaktionen som utförs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Suspension

Sådan polyeten kan innefatta kemiska stabilisatorer. Under polymerisationen av eten bidrar de till bildandet av ett suspensionssubstrat från granulatet. Vanligtvis inkluderar detta alkoholer, oxider av lätta metaller, lätt aggressiva syror, liksom vissa typer av lera.

Utgångsplasten är mer homogen och av hög kvalitet; den är okarakteristisk för förstörelsen av strukturen och förekomsten av svaga zoner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösning

I de flesta fall innehåller den rester av katalysatorer som är involverade i polymerisationen under påverkan av hög temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gasfas

Strukturen hos sådan polyeten består av fragment av eterkomponenter, liksom gaser. Och av alla listade sorter har den den svagaste strukturen, eftersom den är relativt heterogen och innehåller mindre slitstarka områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Närvaron av främmande komponenter, inklusive katalysatorer, avgör den utbredda användningen av HDPE för industriella ändamål, där styrka och styrka anses vara viktigare kriterier än toxicitet och miljövänlighet. Endast en liten del av den färdiga produkten används för att tillgodose hushållens behov.

Materialets användningsområde beror direkt på metoden för bearbetning av polyeten. I enlighet med GOST utmärks följande områden - extrudering, formsprutning, samt formblåsning och rotationsgjutning.

Var och en av dem vid utgången ger produkter som skiljer sig åt i utseende och tekniska och operativa egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Extrudering

Denna metod innebär framställning av polyeten från polymerråvaror genom att tvinga det färdiga materialet genom formningskonen - extruderns hål. Metoden tillåter tillverkning av förpackningspåsar, transportband och luftbubblor för förpackningsvaror, samt elektriska ledningar och nät av olika typer (hushåll, jordbruk och konstruktion). Det finns en stor efterfrågan på material för tillverkning av avloppstrycksrör, dränering och gasrör med olika diametrar. HDPE behåller sina egenskaper när de utsätts för temperaturer från -60 till +100 grader.

Plast genomgår inte oxidation i marken och deformeras inte när vatten fryser.

Bild
Bild

Formsprutning

Denna metod för bearbetning av polymerråvaror innefattar injicering av en smälta under högt tryck i en form med dess efterföljande kylning. På detta sätt produceras inredning, köksattribut, samt möbelbeslag, plastöverdrag, taralådor och vissa typer av VVS.

Bild
Bild

Blåser ut

Under bearbetningen injiceras uppvärmd plast under tryck i en speciell hålighet formad som produkten som ska tillverkas. Tekniken gör det möjligt att skaffa tankar, badkar, cisterner, fat och alla typer av kosmetiska flaskor.

Bild
Bild

Rotationsgjutning

Denna metod för tillverkning av polymerprodukter i vårt land uppträdde relativt nyligen. Det låter dig göra en mängd olika produkter enligt kundritningar. Rotoforming används för att skapa lekplatser för barn, mobila torra garderober, sopbehållare, trafikkottar och många andra produkter . Denna riktning för att använda HDPE anses vara en av de mest lovande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Från höghållfast polyeten kan du få den tunnaste filmen, vars tjocklek är jämförbar med mjukpapper och inte överstiger 7 mikron . Det kan vara ett bra alternativ till värmebeständigt papper, till exempel pergament - till skillnad från det senare har HDPE bra vattenbeständighet, exceptionell arom och ångspärregenskaper.

Det är anmärkningsvärt att slitna föremål från PVP sönderdelas inte under påverkan av yttre naturliga faktorer . Det är därför frågan om deras återvinning är särskilt relevant - en sådan lösning kan inte bara vara ekonomiskt lönsam och säker för miljön. Bearbetningen av polyeten under de senaste åren har blivit ett av de mest lovande områdena inom industrin. Återvinningsbara material är mycket efterfrågade vid tillverkning av plastbehållare, fat och andra produkter som inte kräver produkter av hög kvalitet.

Rekommenderad: