Arbeta Med Epoxi: Hur Man Späd Med En Härdare För En Nybörjare? Vad Mer Att Odla? Hur Använder Man Korrigeraren?

Innehållsförteckning:

Video: Arbeta Med Epoxi: Hur Man Späd Med En Härdare För En Nybörjare? Vad Mer Att Odla? Hur Använder Man Korrigeraren?

Video: Arbeta Med Epoxi: Hur Man Späd Med En Härdare För En Nybörjare? Vad Mer Att Odla? Hur Använder Man Korrigeraren?
Video: How to mix epoxy resin for beginners 2024, Maj
Arbeta Med Epoxi: Hur Man Späd Med En Härdare För En Nybörjare? Vad Mer Att Odla? Hur Använder Man Korrigeraren?
Arbeta Med Epoxi: Hur Man Späd Med En Härdare För En Nybörjare? Vad Mer Att Odla? Hur Använder Man Korrigeraren?
Anonim

Epoxiharts, som är ett mångsidigt polymermaterial, används inte bara för industriella ändamål eller reparationsarbete, utan också för kreativitet. Med hjälp av harts kan du skapa vackra smycken, souvenirer, rätter, inredningsartiklar, möbler och så vidare. En epoxiprodukt består av två komponenter, så du måste veta hur och i vilka proportioner de appliceras. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på hur man arbetar med epoxi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler

Du kan arbeta med epoxiharts hemma. För att sådant arbete ska vara roligt och resultatet av kreativt arbete för att glädja och inspirera är det nödvändigt att känna till och följa de grundläggande reglerna för användning av denna polymer.

  • Vid blandning av komponenterna måste proportionerna följas strikt . Antalet komponenter blandade med varandra beror på graden av epoxi och tillverkarens rekommendationer. Om du är den första att utveckla med ett nytt polymermärke för dig själv, ska du inte lita på tidigare erfarenhet här - varje typ av hartskomposition har sina egna egenskaper. Om du gör ett misstag kanske den resulterande blandningen inte kan användas. Dessutom måste proportionerna av epoxi och härdare iakttas strikt när det gäller vikt eller volym. Till exempel, för att mäta den exakta mängden ingredienser, används en medicinsk spruta - en separat för varje komponent. Blanda polymerhartsingredienserna i en separat skål, inte den som du mätte med.
  • Anslutningen av komponenterna måste utföras i en viss sekvens, om den bryts, kommer kompositionen att börja polymerisera i förväg . Lägg till härdaren vid basen, men inte tvärtom. Häll långsamt i blandningen under långsam omrörning i 5 minuter. Vid omrörning kommer luftbubblor som fastnar i kompositionen när härdaren hälls att lämna hartset. Om massan visade sig vara alltför viskös och tjock vid kombination av ingredienserna, värms den till + 40 ° C i ett vattenbad.
  • Epoxi är mycket känslig för omgivningstemperatur . När hartskomponenten blandas med härdaren sker en kemisk reaktion med värmeutsläpp. Ju större blandningens volym desto mer värmeenergi frigörs när komponenterna kombineras. Blandningens temperatur under denna process kan nå över + 500 ° C. Därför hälls blandningen av hartskomponenten och härdaren för drift i formar gjorda av värmebeständigt material. Vanligtvis hårdnar hartset vid rumstemperatur, men om det är nödvändigt att påskynda denna process måste de ursprungliga ingredienserna förvärmas.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymerhartsblandningen kan appliceras i ett tunt lager eller bulkformas till en beredd form. Ofta används epoxiharts för att impregnera det med strukturellt glastyg.

Efter härdning bildas en tät och hållbar beläggning som inte är rädd för vatten, leder värme väl och förhindrar ledning av elektrisk ström.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad och hur man odlar?

Du kan göra en färdig epoxikomposition med egna händer hemma om du spädar hartset ordentligt med en härdare. Blandningsförhållandet är vanligtvis 10 delar harts till 1 del härdare . Detta förhållande kan vara olika beroende på typen av epoxikomposition. Till exempel finns det formuleringar där det är nödvändigt att blanda 5 delar polymerharts och 1 del härdare. Innan du förbereder en fungerande polymersammansättning är det nödvändigt att beräkna mängden epoxi som behövs för att slutföra en viss uppgift. Beräkningen av hartskonsumtionen kan göras utifrån att för att hälla 1 m² yta för en skikttjocklek på 1 mm krävs 1, 1 liter av den färdiga blandningen. Om du behöver hälla ett lager motsvarande 10 mm på samma yta måste du späda hartset med en härdare för att få 11 liter av den färdiga kompositionen.

Härdare för epoxiharts - PEPA eller TETA, är en kemisk katalysator för polymerisationsprocessen . Introduktionen av denna komponent i epoxihartsblandningens sammansättning i erforderlig mängd ger den färdiga produkten styrka och hållbarhet, och påverkar också materialets transparens.

Om härdaren används felaktigt reduceras produkternas livslängd och anslutningarna med hartset kan inte anses vara tillförlitliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hartset kan framställas i varierande mängder volym

  • Liten matlagning . Epoxihartskomponenterna kallblandas vid rumstemperatur som inte överstiger + 25 ° C. Det rekommenderas inte att blanda all nödvändig mängd material samtidigt. Till att börja med kan du försöka göra en testbatch och se hur den stelnar och vilka funktioner den har. När du blandar en liten mängd epoxiharts och härdare kommer värme att genereras, så du måste förbereda speciella rätter för att arbeta med polymeren, liksom en plats där denna behållare med varmt innehåll kan placeras. Blanda polymerkomponenterna långsamt och försiktigt så att det inte finns några luftbubblor i blandningen. Den färdiga hartskompositionen måste vara homogen, viskös och plast, med en absolut grad av transparens.
  • Stor matlagning . Ju fler ingredienser som är involverade i blandningsprocessen i volym, desto mer värme genereras av polymerhartskompositionen. Av denna anledning bereds stora mängder epoxi med hjälp av den heta metoden. För detta värms hartset upp i ett vattenbad till en temperatur av + 50 ° C. Som ett resultat möjliggör en sådan åtgärd bättre blandning av hartset med härdaren och förlängning av dess livslängd före härdning med cirka 1,5–2 timmar. Om temperaturen stiger till + 60 ° C under uppvärmning kommer polymerisationsprocessen att accelerera. Dessutom är det nödvändigt att se till att inget vatten kommer in i epoxin vid uppvärmning, vilket förstör polymeren så att den tappar sina vidhäftande egenskaper och blir grumlig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det som ett resultat av arbetet är nödvändigt att erhålla ett starkt och plastmaterial tillsätts ett DBF- eller DEG-1-mjukningsmedel till epoxihartset innan härdaren införs . Dess mängd till den totala volymen av hartsbeståndsdelen bör inte överstiga 10%. Mjukningsmedlet ökar den färdiga produktens motståndskraft mot vibrationer och mekaniska skador. Efter 5-10 minuter efter införandet av mjukningsmedlet tillsätts härdaren till epoxihartset.

Detta tidsintervall kan inte brytas, annars kommer epoxin att koka och förlora sina egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

För att arbeta med epoxi behöver du följande verktyg:

  • medicinsk spruta utan nål - 2 st.;
  • behållare av glas eller plast för blandning av komponenter;
  • glas- eller träpinne;
  • polyetenfilm;
  • aerosolkorrigerare för att eliminera luftbubblor;
  • sandpapper eller slipmaskin;
  • glasögon, gummihandskar, andningsskydd;
  • färgpigment, tillbehör, dekorativa föremål;
  • formar för fyllning av silikon.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När arbetet utförs bör arbetsledaren ha en ren trasa redo att ta bort överskott eller droppar av mjukat epoxiharts.

Hur man använder?

Varje mästarklass för nybörjare, där utbildning i tekniken för att arbeta med epoxiharts utförs, innehåller instruktioner för användning av denna polymer. Oavsett vilken metod du väljer att använda för arbete måste du först och främst förbereda arbetsytorna. De måste rengöras från föroreningar och avfettning av hög kvalitet med alkohol eller aceton utförs.

För att förbättra vidhäftningen slipas ytorna med fint papper för att skapa den nödvändiga ytjämnheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter detta förberedande steg kan du gå vidare till nästa steg.

Fyll i

Om du behöver limma två delar appliceras ett lager epoxiharts, högst 1 mm tjockt, på arbetsytan. Sedan är båda ytorna med limmet i linje med varandra med en tangentiell glidrörelse. Detta hjälper till att säkert fästa delarna och se till att luftbubblor avlägsnas. För vidhäftningsstyrka kan delen fixeras i 2 dagar i en klämma. När det krävs för formsprutning följs följande regler:

  • att hälla kompositionen i formen är nödvändig i horisontell riktning;
  • arbetet utförs inomhus vid rumstemperatur inte lägre än + 20 ° C;
  • så att produkten efter härdning lätt lämnar formen, dess kanter behandlas med vaselinolja;
  • om trä ska hällas måste det torkas noggrant.
Bild
Bild
Bild
Bild

När fyllningen är klar avlägsnas luftbubblor med hjälp av en aerosolkorrigerare. Sedan måste produkten torkas innan polymerisationsprocessen är slut.

Torr

Torkningstiden för polymerhart beror på dess färskhet, gammalt harts torkar länge. Andra faktorer som påverkar polymerisationstiden är typen av härdare och dess mängd i blandningen, ytan på arbetsytan och dess tjocklek och omgivningstemperaturen. Polymerisering och härdning av epoxiharts går igenom följande steg:

  • polymerharts i en flytande konsistens fyller hela utrymmet i formen eller arbetsplanet;
  • konsistensviskositeten liknar honung och det är redan svårt att hälla hartsavlastningsformer med harts;
  • hög densitet, som endast är lämplig för limning av delar;
  • viskositeten är sådan att när en del separeras från den totala massan dras en plym, som stelnar precis framför våra ögon;
  • epoxi liknar gummi, det kan dras, vridas och pressas;
  • kompositionen polymeriserades och blev fast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är det nödvändigt att stå emot produkten i 72 timmar utan användning, så att polymerisationen stannar helt och materialets sammansättning blir starkare och härdad. Torkningsprocessen kan påskyndas genom att rumstemperaturen höjs till + 30 ° C. Det är anmärkningsvärt att polymerisationen i kall luft saktar ner . Nu har speciella accelererande tillsatser utvecklats, när de tillsätts hårdnar hartset snabbare, men dessa medel påverkar transparensen - produkterna efter deras användning har en gulaktig nyans.

För att epoxihartset ska förbli transparent är det inte nödvändigt att artificiellt påskynda polymerisationsprocesserna i det. Värmeenergi måste frigöras naturligt vid en temperatur på + 20 ° C, annars finns det risk för gulning av hartsprodukten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

För att skydda dig själv när du arbetar med de kemiska komponenterna i epoxiharts måste du följa flera regler

  • Hudskydd . Arbete med harts och härdare får endast utföras med gummihandskar. När kemikalier kommer i kontakt med öppna hudområden uppstår allvarlig irritation som en allergisk reaktion. Om epoxi eller dess härdare kommer i kontakt med huden, avlägsna kompositionen med en pinne fuktad i alkohol. Därefter tvättas huden med tvål och vatten och smörjas med vaselin eller ricinolja.
  • Ögonskydd . Vid hantering av harts kan kemiska komponenter stänka i ögonen och orsaka brännskador. För att förhindra en sådan händelseutveckling är det nödvändigt att bära skyddsglasögon medan du arbetar. Skölj omedelbart med mycket rinnande vatten om det kommer kemikalier i ögonen. Om den brännande känslan kvarstår måste du söka läkarvård.
  • Andningsskydd . Heta epoxigaser är hälsoskadliga. Dessutom kan mänskliga lungor skadas under malningen av den härdade polymeren. För att förhindra detta måste du använda andningsskydd. För säker hantering av epoxi måste god ventilation eller dragskåp användas.

Epoxi blir särskilt farligt när det används i stora volymer och över stora områden. I detta fall är det strängt förbjudet att arbeta med kemikalier utan personlig skyddsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

De beprövade råden från erfarna epoxihantverkare hjälper nybörjare att lära sig grunderna i hantverket och förhindra vanliga misstag. För att skapa produkter med hög kvalitet och tillförlitlighet kan du hitta några tips som är användbara.

  • Vid uppvärmning av ett tjockt epoxiharts i ett vattenbad är det nödvändigt att se till att temperaturen inte stiger över + 40 ° C och hartset inte kokar, vilket leder till en minskning av dess egenskaper och egenskaper. Om det är nödvändigt att färga polymersammansättningen används torra pigment för detta ändamål, som, när de tillsätts till hartset, måste blandas noggrant och jämnt tills en enhetlig färgad massa erhålls. När du använder ett vattenbad måste du se till att inte en enda droppe vatten kommer in i epoxihartset, annars blir kompositionen grumlig och det går inte att återställa den.
  • Efter att epoxihartset har blandats med härdaren måste den resulterande blandningen användas inom 30-60 minuter. Resterna kan inte sparas - de måste bara kastas, eftersom de kommer att polymerisera. För att inte slösa dyrt material är det nödvändigt att noggrant beräkna förbrukningen av komponenter innan arbetet påbörjas.
  • För att uppnå en hög grad av vidhäftning måste arbetsobjektets yta slipas och avfettas väl. Om arbetet innefattar lager-för-lager-applicering av harts, appliceras inte varje efterföljande lager på det helt torkade föregående. Denna klibbighet gör att lagren kan bindas ihop ordentligt.
  • Efter gjutning i en form eller på ett plan måste den torka i 72 timmar. För att skydda materialets översta lager från damm eller små partiklar är det nödvändigt att täcka produkten med plastfolie. Du kan använda ett stort lock istället för en film.
  • Epoxiharts tolererar inte ultravioletta strålar från solen, under vilka det får en gul nyans. För att hålla dina produkter på sin ideala transparensnivå, välj polymerhartsformuleringar som innehåller speciella tillsatser i form av ett UV -filter.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar med epoxi måste du hitta en perfekt plan, horisontell yta . Annars kan produkten hamna med ett ojämnt flöde av polymermassa på ena sidan. Behärskning i att arbeta med epoxi kommer endast genom vanlig träning.

Du ska inte omedelbart planera stora och arbetsintensiva föremål för dig själv. Det är bäst att börja lära sig denna färdighet på små föremål, gradvis öka komplexiteten i arbetsprocessen.

Rekommenderad: