Odling: Vad är Det? Kontinuerliga Jordbearbetningsodlare Och Bakomgående Traktorer För Minsta Jordbearbetning, Deras översikt

Innehållsförteckning:

Video: Odling: Vad är Det? Kontinuerliga Jordbearbetningsodlare Och Bakomgående Traktorer För Minsta Jordbearbetning, Deras översikt

Video: Odling: Vad är Det? Kontinuerliga Jordbearbetningsodlare Och Bakomgående Traktorer För Minsta Jordbearbetning, Deras översikt
Video: Minimerad jordbearbetning - bildserie med tal 2024, April
Odling: Vad är Det? Kontinuerliga Jordbearbetningsodlare Och Bakomgående Traktorer För Minsta Jordbearbetning, Deras översikt
Odling: Vad är Det? Kontinuerliga Jordbearbetningsodlare Och Bakomgående Traktorer För Minsta Jordbearbetning, Deras översikt
Anonim

Underhållet av en trädgård eller grönsaksodling är ett besvärligt företag och kräver mycket ansträngning från sommarboende. En person måste tillgripa många jordbrukstekniker för att hålla platsen i gott skick och få en rik skörd. Under förhållanden i imponerande områden används ofta universella metoder som täcker ett visst antal nödvändiga förfaranden med jorden. I den här artikeln kommer vi att lära oss vad odling är och vad som är dess egenskaper.

Vad det är

Odling är en av de vanligaste odlingsmetoderna, som många ägare till sina egna tomter vänder sig till. Det innebär plöjning utan sömomsättning, där det fuktade låga lagret inte rör sig uppåt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Passager med olika djup garanteras tillräcklig lossning, smulning och lätt blandning av området uppifrån.

Om du tittar på fältet efter en sådan agroteknisk operation kan det visuellt verka som att det har blivit helt jämnt.

Bild
Bild

Vad är det för

Jordodling är en populär odlingsform. Låt oss överväga vad som är huvudsyftet med denna efterfrågade agrotekniska teknik:

  • Detta är en utmärkt såbäddsberedning. Med hjälp av odling förbereds marken noggrant för vidare arbete.
  • På lång sikt gör denna metod för att odla jorden det möjligt att uppnå en idealisk balans mellan partiklar och luftporer. Genom det senare kan du få inte bara fukt utan också de nödvändiga näringsämnena.
  • Tack vare välgjord odling, utförd i enlighet med alla krav, kan växts rotsystem utvecklas mycket snabbare och mer aktivt.
  • Även med en liten rörelse i jorden aktiveras alla fördelaktiga mikroorganismer som matar jorden.
  • På grund av den korrekta odlingsprocessen värms jorden upp snabbare. Tack vare denna funktion kan sommarboendet betydligt spara sin fritid. Denna faktor är särskilt viktig när det gäller tidig vår.
  • Odling utförs så att de planterade fröna gror snabbt och utan problem, utan att uppleva svårigheter.
  • Genom att tillgripa odling har ägaren av sin egen trädgård möjlighet att bli av med ogräs. Detta agronomiska förfarande används för att skära rhizomer i ogräs.
  • Om du behöver behandling med herbicider eller applicering av lämplig befruktning i stora områden kan en dumpningsteknik vara en vinn-vinn-lösning.
  • Odling är en utmärkt metod för att odla jorden för spannmålsgrödor.
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera underarter av odling. Var och en av dem har sina egna egenskaper hos verket. Låt oss lära känna dem bättre.

Mellan rad

Den angivna typen av operation, baserad på sitt eget namn, syftar direkt till att köra mellan de grödor som planteras på platsen … Det är en av de viktigaste komponenterna i högkvalitativ och effektiv bearbetning, som ofta används vid sådd av grödor, där potatis, rödbetor eller majs odlas.

Det finns inga komplexa och speciella krav för körningen mellan raderna . Denna typ av odling utförs i enlighet med tillväxten av de befintliga planteringarna. Antalet behandlingar som krävs bör bestämmas vid behov. Om det märks att ogräset växer särskilt aktivt och frodigt, och jorden är för komprimerad, bör korrekt bearbetning utföras oftare. Om vi pratar om bra, rengjord och lös jord på platsen, krävs inte frekvent odling här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Odling av typen mellan rader tillåts kombineras med införande av lämplig gödning i jorden (på våren eller hösten), samt med läggning av bekämpningsmedel . Samtidigt utförs ofta beredningen av bevattningshål - det här är rätt vård för en så populär gröda som potatis.

På platser där det finns en fuktigare jord, sker odling i kombination med kullning vid arbete med rotgrödor.

Bild
Bild

Fast

Om du tittar på denna underart av markberedning kan det verka väldigt enkelt och snabbt, eftersom en lämplig enhet fungerar med hela platsen på en gång. I grund och botten används denna populära metod när det gäller behandling av ren ånga eller områden som avleds till kyla . Av denna anledning kallas den här typen av odling också försådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

På våren krävs det att lossa det jordlager som komprimerades för vintern. Således, nödvändig dränering och luftcirkulation tillhandahålls. Börjar tillvägagångssätt utförs vanligtvis på ett grunt djup - ca 6-16 cm. En viss parameter i detta fall beror på tillståndet i marken själv på platsen. Så på snabbare torkande baser är det vettigt att ta mer djup.

Arbetsförfaranden med ren ånga utförs de oftast på ett djup av högst 12 cm. Om upprepade passningar utförs kan ripparen ställas in på en annan parameter - högst 6 cm.

Innan du börjar så det krävs ett djup som motsvarar förekomsten av frön … Det måste beaktas att jorden säkert kommer att ge en liten nedsänkning. Efter att ha planerat fårsådd måste "benen" i tekniken fördjupas med ytterligare 2-3 cm.

Bild
Bild

Vad gör de

Odling är en typ av markberedning som kräver specialutrustning som kan hantera de tilldelade uppgifterna. Baserat på själva bearbetningstypen och den direkta kvadratiseringen av den befintliga platsen kan följande sorter av odlare användas:

Manuell … Många sommarboende håller en enkel handhållen odlare. Enheten kan vara roterande eller lossande. De första modellerna är en specialaxel utrustad med stjärnskivor med liten diameter som är fästa vid ett bekvämt handtag. De lösgörande sorterna är samma handtag, men har redan mer vässade kantytor med tänder. Det senare kan vara antingen 3 eller 5. I lejonparten av situationer utnyttjas sådana exemplar under närmare förhållanden, till exempel växthus eller i en miljö med alltför tätt hoppade rader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motoblock och motorodlare . Många sommarinvånare föredrar att odla marken med hjälp av en bakomliggande traktor eller en kraftfull motorodlare. Till salu finns både enheter med låg effekt (upp till 3 hk) och medelhöga enheter (5-6 hk), samt modeller med hög effekt. Den mest kraftfulla jordbruksutrustningen av den aktuella typen kan utrustas med en högkvalitativ 6-10 hk motor. med. Alla produkter skiljer sig inte bara i kraft, utan också i totalvikt, funktionellt innehåll. De är bra för en storstad, och exemplar som är utrustade i form av bilagor kan bli underbara hjälpare i hushållet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gångjärn mekanismer för traktorer . Sådan utrustning kan vara en idealisk lösning för stora gårdar, men det är opraktiskt att köpa dessa alternativ för en liten sommarstuga. De är mångsidiga och mycket produktiva produkter som kräver korrekt och regelbundet underhåll och justering. För passager mellan rader används speciella radskördemekanismer, medan vårodling av ångande jord med en vanlig traktor vanligtvis utförs med deltagande av en speciell ångbod.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika bönder använder olika typer av utrustning för att förbereda tomter … För minimal och enkel bearbetning räcker en manuell enhet med den mest begripliga enheten. Ibland använder de en penselklippare genom att installera ett lämpligt munstycke på den. Det här är bra lösningar för inte särskilt stora områden.

För grundläggande jordodling kan speciella stubbkombinationsodlare också användas . - det vill säga utrustning som är lämplig för de flesta typer av jord. Detta är en ganska stor teknik som ofta används på storskaliga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man odlar rätt

Det är nödvändigt att odla jorden korrekt på platsen. Det är viktigt att observera alla särdrag hos en sådan markodlingsteknik . Låt oss i etapper överväga hur man gör detta korrekt med exemplet på en bakomliggande traktor, undvika misstag.

Det första steget är att förbereda enheten för vidare arbete … Det är nödvändigt att installera en lämplig uppsättning fräsar på båda sidor. Vanligtvis innehåller en uppsättning från 6 till 12 knivar. Ett liknande antal delar och deras placering gör det möjligt att uppnå utmärkta resultat.

När du fixerar knivarna, se till att skärhalvan "tittar" framåt medan du går bakom traktorn.

Bild
Bild

Placera sedan öppnaren. Detta är en stång som har vertikala hål. Med dem kan du justera nivån på fördjupningen av fräsarna under arbetet med marken. För att självständigt justera odlingsdjupet kan du fästa öppnaren på boendet på olika sätt:

  • om det är nödvändigt att göra djupet mer, måste öppnaren sänkas nedre och fästas på boendet, passera genom hålen på toppen;
  • om du vill minska djupet måste öppnaren lyftas upp och fästas i boendet genom de nedre hålen.
Bild
Bild

När du har slutfört alla förberedande steg kan du gå direkt till processen med jordodling . Tänk på att den hastighet som du odlar marken påverkar kvaliteten på arbetet i allmänhet.

Det finns 2 huvudväxlar - ökat och minskat . När odlingsprocessen utförs måste den se till att den bakomliggande traktorn arbetar med höga hastigheter. Därför måste du välja rätt växel så att fräsarnas rotationshastighet blir imponerande.

Korrekt inställd växel kommer att avsevärt minska belastningen på motorn, som finns i enhetens design, och kommer också att öka kvaliteten på jordlossning . Efter att ha avslutat odlingsarbetet på förstasidan är det värt att kontrollera på vilket djup odlingen utfördes. Om indikatorn är tillfredsställande kan du arbeta längre. Kom ihåg att inte sätta för mycket tryck på enhetens ratt när du sänker den. Det är inte heller nödvändigt att trycka på den bakomliggande traktorn, eftersom det som ett resultat kommer att leda till att den "gräver ner" i marken.

Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Innan du börjar odla jorden på din webbplats bör du beväpna dig med några användbara rekommendationer:

Om det är nödvändigt att slipa de ackumulerade jordklumparna och täta grödorna i fårorna, kan du dessutom använda en annan enhet - en harv. Tidigare var det en knotig typ av stock som drogs för hand eller med hjälp av dragdjur

  • Odling kan vara en bra lösning om solrossådd planeras. Dessutom kan denna gröda befruktas för att öka avkastningen. Solros kan matas med både mineraliska och organiska föreningar.
  • Innan du startar självodling med en bakomliggande traktor bör du noggrant undersöka den. Titta på kraftsystemet för jordbruksmaskiner. Under den period som enheten var lagrad kan förgasaren bli igensatt, varför det inte kommer att tillåta bränsle att passera.
  • Vissa bönder, som odlar marken med en bakomliggande traktor, lägger ytterligare skär (förstärkta delar) på den, som oftast tillverkas för hand. Detta bör inte göras, eftersom motorn på den bakomliggande traktorn kanske inte klarar dem. Dessutom riskerar tekniken i svårare områden överhettning.
  • Det är viktigt att korrekt välja jordbruksteknik för odling av din webbplats. Europeiska tillverkare producerar dyrare, men hållbara och högkvalitativa kopior som gör sitt jobb bra. Inhemska enheter blir billigare, men som regel kan de inte konkurrera med utländska modeller i tillförlitlighet.
  • Om du har en liten tomt till ditt förfogande är det ingen mening att köpa stora jordbruksmaskiner för bearbetning, vilket är mycket dyrt.

Rekommenderad: