Utjämning Av En Tomt: Hur Man Jämnar Ut En Tomt För En Gräsmatta I Landet Med En Traktor? Nivellera Förortsmarken Med Sand Manuellt

Innehållsförteckning:

Video: Utjämning Av En Tomt: Hur Man Jämnar Ut En Tomt För En Gräsmatta I Landet Med En Traktor? Nivellera Förortsmarken Med Sand Manuellt

Video: Utjämning Av En Tomt: Hur Man Jämnar Ut En Tomt För En Gräsmatta I Landet Med En Traktor? Nivellera Förortsmarken Med Sand Manuellt
Video: Anläggning tomt 2024, Mars
Utjämning Av En Tomt: Hur Man Jämnar Ut En Tomt För En Gräsmatta I Landet Med En Traktor? Nivellera Förortsmarken Med Sand Manuellt
Utjämning Av En Tomt: Hur Man Jämnar Ut En Tomt För En Gräsmatta I Landet Med En Traktor? Nivellera Förortsmarken Med Sand Manuellt
Anonim

Ägare till förortsområden, innan du börjar bygga ett hus, plantera en grönsaksträdgård, en trädgård och en uppdelning av rabatter, måste du noggrant jämna ut hela territoriet. Om detta inte görs kan alla ytterligare ansträngningar för att förbättra dacha gå ner i avloppet. Idag finns det flera metoder för utjämning av tomter, som alla har sina egna fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Vad är det och vad är det för?

Markutjämning är odling av marken, tack vare vilken territoriet får önskad lättnad . Det mest nödvändiga är utjämning av förortsområdet när man bygger hus , eftersom en perfekt plan yta krävs för att gjuta grunden. Om territoriet ligger på en sluttning, för att jämna ut det, är det nödvändigt att dessutom importera mark. Spelar också en enorm roll jämna marken och förbättra gården i landet , i detta fall måste marken inte bara vara helt jämn, utan också uppdelad i sektioner för en gräsmatta, en trädgård och stigar.

Bild
Bild

Du kan inte göra utan att utjämna förortsområdet och när man planterar en grönsaksträdgård . Om det inte uppfylls kommer fuktigheten i jorden att vara ojämnt fördelad, vilket antingen leder till att växtrötterna förfaller eller att groparna blir för torra.

Det svåraste är utjämningen av det träskiga området ., eftersom det först måste täckas med dränering, sedan med växtjord och chernozem. Hösten anses vara en lämplig tid för att förbereda en trädgård i en sommarstuga, eftersom territoriet grävs upp, tills våren kommer att bosätta sig under påverkan av snö, regn, absorbera alla användbara ämnen. Att jämna ut jorden i landet är nödvändig inte bara för att bygga ett hus, förbereda en grönsaks trädgård, utan också för dekoration av landskapsdesign , eftersom du på webbplatsen måste organisera sittplatser och bryta rabatter.

Eliminering av små och stora droppar (i form av fördjupningar eller höjder) kommer också att behövas när du skapar trädgårdsvägar.

Bild
Bild

Träning

Utjämna alltid ett förortsområde börjar med sophämtning att avlägsnas från territoriet. Sedan genomförs det röja stenar, ogräs och stubbar . Efter avslutad förberedelse får platsen stå i en vecka, sedan börjar de att markera i jämna delar med hjälp av pinnar och rep. Området undersöks noggrant, alla kullar är jämna, groparna är fyllda … Dessutom genomförd studera jordens sammansättning , om jorden är ofruktbar, måste dess översta skikt hällas och svart jord läggas till.

Bild
Bild

Grundläggande metoder

Idag finns det flera sätt att rätta till en sommarstuga, oftast är det utförs med specialutrustning eller manuellt … Du måste anpassa territoriet till bestämma dess syfte (den kan användas för konstruktion, för att dekorera en trädgårdstomt, en grönsaksträdgård eller för att skapa landskapskompositioner). En stor roll i valet av justeringsmetod spelas av oegentligheternas art (en tomt med en sluttning måste dessutom täckas med jord enligt nivån och sumpiga områden med sand). Mindre oegentligheter kan elimineras manuellt genom att gräva upp platsen, på vintern är jorden mättad med fukt och på våren kan den enkelt jämnas ut med en skärare.

Om territoriet är stort, kommer det att vara korrekt att jämna ut det med hjälp av tung utrustning (traktorer, bakåtgående traktorer).

Bild
Bild

Manuell

I förortsområden, vars areal inte överstiger 8 tunnland, lossas och utjämnas marken manuellt … Denna metod anses inte vara dyr, eftersom arbetet endast kräver fysisk styrka, krattor, spadar och pitchforkar.

Bild
Bild

Manuell inriktning består av flera steg

  • Träning … Området markeras och avlägsnas från 10 till 20 cm av jordens översta lager, som hälls i påsar och tas till kanten av platsen för tillfällig lagring. Det är värt att notera att jorden inte ska förvaras i slutna påsar, eftersom det kan förlora sin bördighet.
  • Kontrollerar webbplatsens nivå … För att bestämma avvikelser måste du köra pinnarna i marken, dra i repet och kontrollera med en byggnivå. Alla hål är täckta med jord.
  • Jordens komprimering . Det utförs med träplankor eller en handrulle. Sedan hälls det tidigare borttagna landet. Om jorden är för torr fuktas den dessutom genom att vattna den rikligt. Sedan är det nödvändigt att vänta på att jorden har lagt sig, detta tar vanligtvis upp till 3 veckor, för att gräva upp området och jämna ut markytan med en kratta.
Bild
Bild

Med utrustning

För att påskynda processen för utjämning av stora ytor använda jordbruksredskap i form av en motorkultivator eller traktor … Den första typen av utrustning kännetecknas av sin lilla storlek och överkomliga pris (ofta hyr sommarboende motoblock under utarbetandet av tomterna). Sådana minitraktorer är lätta att använda, föraren behöver bara följa enheten och hålla i speciella spakar för att styra processen.

Bild
Bild

Användningen av walk-behind traktorer har ett stort plus . - vid utjämning av jorden behöver du inte ta bort det översta lagret. När det gäller nackdelarna kan denna teknik inte kasta stora hål, det måste göras manuellt.

Bild
Bild

Traktorer används oftast för att jämna ut områden med stora ytor .… Denna enhet har stålknivar som tar bort och flyttar jordens översta lager. Traktorn kan fånga stora jordlager, först utförs utjämningen i en riktning, sedan rör sig utrustningen vinkelrätt. Steniga jordar rengörs med en grävmaskin före plöjning.

Efter arbetet på platsen kan du inte plantera något på 3 veckor och se till att det inte är övervuxet med ogräs (ogräs måste tas bort).

Bild
Bild

Rekommendationer

Processen att jämna ut ett förortsområde anses vara svårt, vilket tar mycket fysisk styrka och tid. Därför många markägare föredrar att använda tjänster från proffs som gör allt snabbt och korrekt.

Bild
Bild

Om områdets anpassning utförs oberoende på egen hand är det viktigt att ta hänsyn till följande rekommendationer

  1. Innan du påbörjar allt arbete som rör justering av territoriet bör du besluta i förväg om dess syfte och skapandet av separata zoner (välj en plats för att placera en pool, ordna en trädgård och bygga). I detta skede är det nödvändigt att noggrant studera platsplanen och rådgöra med en specialist inom landrobotar, eftersom det är viktigt att analysera platsen för grundvatten, jordens sammansättning och möjligheten till ytterligare exploatering av territoriet. Dessutom bör vattenflödets riktning och avlastningens lutning bestämmas.
  2. Eftersom hela komplexet av markarbeten är associerat med landrörelse är det nödvändigt bedöma komplexiteten i denna aktivitet , med hänsyn till platsens område, lättnaden och det önskade resultatet. En del av arbetet (utjämning av små ytor) kan utföras manuellt med spadar och krattor. För andra manipulationer kan det vara nödvändigt att använda en speciell teknik.
  3. Det borttagna övre fertila skiktet på jorden kan lagras i högst en månad annars kan alla aeroba mikroorganismer dö och jorden blir oanvändbar (den kan inte berikas med syre).
  4. Du måste börja plana marken innan du börjar bygga ett hus, lägga ut trädgårdsvägar och utföra alla kommunikationssystem . Det är bäst att göra detta på hösten, eftersom vinter-vårperioden kan vara rik på nederbörd och jorden kommer att sjunka. Dessutom är en tomt utjämnad på hösten för en grönsaksodling under vintern väl mättad med fukt och gödningsmedel, vilket kommer att ha en positiv effekt på odling av grödor.
  5. Områden med stora ytor måste jämnas med specialutrustning , som kan tränga in på ett djup av 30 cm. Traktorn måste gå längs och över territoriet, detta gör att jorden kan lossna väl. Om det finns ett behov av att flytta en stor mängd jord är det bäst att använda en bulldozer.
  6. Om du planerar att tilldela ett område för en gräsmatta för blommor måste du ge den en helt plan yta .… För detta ställs nivåer in, en kontroll görs om det förekommer krökning. På vissa ställen kan du ta bort det översta lagret av jord, sedan fylla i alla gropar och jämna ut stötarna. Om jorden är tung rekommenderas att det översta lagret blandas med torv och sand.
  7. För att snabbt jämna ut sluttande områden, Du kan använda den borttagna matjorden från andra områden, vilket anses olämpligt för plantering … Först är sluttningen täckt med sand, sedan med jord. Det är tillåtet att lämna en liten lutning, det behövs för att smält- och regnvatten inte ska stagnera. Kvadratmetoden hjälper till att förenkla processen för utjämning av sektioner med en lutning, för vilken träpinnar måste drivas längs territoriets omkrets och sedan lägga till jord längs nivån på deras höjd.
  8. När du dekorerar landskapsdesign på webbplatsen man bör inte glömma ett sådant huvudattribut som steg . De kan ordnas på den plats där det finns backar på platsen. Om territoriet ligger på en kulle kan en del av det jämnas ut och den andra kan utrustas med trappor och räcken. När tomten är jämn kan fontäner, små vattendrag och statyer placeras på den.

Rekommenderad: