Landskapsarkitektur Av Platsen (71 Bilder): Projekt För Att Anlägga Landskapet I Ett Hus, Plantera Dekorativa Frostbeständiga Buskar Och Andra Växter

Innehållsförteckning:

Video: Landskapsarkitektur Av Platsen (71 Bilder): Projekt För Att Anlägga Landskapet I Ett Hus, Plantera Dekorativa Frostbeständiga Buskar Och Andra Växter

Video: Landskapsarkitektur Av Platsen (71 Bilder): Projekt För Att Anlägga Landskapet I Ett Hus, Plantera Dekorativa Frostbeständiga Buskar Och Andra Växter
Video: Annika Christensen om lökmixen 'Perfect Partners' 2024, April
Landskapsarkitektur Av Platsen (71 Bilder): Projekt För Att Anlägga Landskapet I Ett Hus, Plantera Dekorativa Frostbeständiga Buskar Och Andra Växter
Landskapsarkitektur Av Platsen (71 Bilder): Projekt För Att Anlägga Landskapet I Ett Hus, Plantera Dekorativa Frostbeständiga Buskar Och Andra Växter
Anonim

I landskapsarkitektur är den viktigaste slutpunkten att anlägga platsen. Först då blir rummet verkligt visuellt intressant. Om den tekniska förberedelsen av territoriet har genomförts, och frågan är endast för landskapsarkitektur, är det dags att ta på sig projektet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man överväga?

Så att resultatet blir framgångsrikt och all vegetation på platsen är i harmoni med varandra, du måste följa tre grundläggande principer:

  • med hänsyn till territoriets geofysiska egenskaper;
  • överensstämmelse med klimatzoner;
  • kombinatorik av textur, dimensioner och färger.

Landskapsarkitektur är en process i flera steg:

  • design - om möjligt, låt en landskapsdesigner ta hand om det, om det inte fungerar, tar ägaren själv projektet (som får hjälp av observation och Internet med olika exempel);
  • markberedning och dränering - utan detta behöver du inte lita på frodig vegetation;
  • organisation av konstgjorda reservoarer , stigar, plattformar för stenar - rymdets arkitektoniska inredning bildas;
  • plantera buskar och träd - dekoration av webbplatsens övre nivåer;
  • ordning av rabatter och gräsmattor - dekoration av de nedre nivåerna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan planering bestäms riktningarna norr, öst, söder och väst. Var noga med att ta reda på sidorna: soligt eller skuggat (detta är viktigt för valet av vegetation). Både vindens riktning och grundvattennivån bestäms. Det är lämpligt att analysera jorden - denna egenskap hjälper mycket att ta reda på om det är nödvändigt att ändra dess sammansättning (utfodring, berikning, balansering av spårelement, etc.) . Samma analys kommer att klargöra vilken nivå det fertila skiktet är. Befrielsen av territoriet är en viktig punkt när du väljer växter för landskapsarkitektur. Och om platsen är ojämn och det finns möjlighet att jämna ut den, måste detta göras. Men du kan lämna allt som det är och använda naturligheten i låglandet och kullarna i arrangemanget och landskapsarkitekturen i trädgården.

Du bör också ta hänsyn till den genomsnittliga säsongens lufttemperatur, belysning under hela dagen, nederbördsstatistik. Men det betyder inte att det inte är värt att ta risken och plantera växter på platsen som inte är typiska för denna region, exotiska, sällsynta. Det kan alltid finnas utrymme för experiment, och de är ofta framgångsrika . Det är sant att du måste försöka skapa ett speciellt mikroklimat på den personliga tomten.

Webbplatsens form, storlek, byggnader på dess territorium - allt detta är också viktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Det finns flera sätt att förfina territoriet i ett lanthus, som alla har sina fördelar och är värda att överväga.

Extern

Det är vanligtvis avgränsat av staketets eller häckens omkrets som utför sin funktion . Sådan landskapsarkitektur är fördelaktig både ur estetisk synvinkel och ur synvinkeln att skydda platsen från nyfikna ögon, drag och damm. Om det beslutas att omsluta platsen med en häck, kan det tänkas som kaprifol, flickaktiga druvor och vackra klättrande snabbväxande träd. Om du inte vill stänga denna del kan häcken vara enradig eller dubbelradig.

För en enradig konstruktion används buskar eller träd av samma höjd. Men med en tvåradig plantering kombineras högre träd med lägre buskar. Följande växter används oftast: thuja, nypon, jasmin, äppelträd, gran, syren. Häckens höjd kan också vara väldigt olika, från en blygsam halvmeter till två meter. Säker, sådan landskapsarkitektur är mycket effektiv, men det kommer också att kräva skakande vård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Inre

Om du behöver gröna området intill ett hus eller andra byggnader kan du använda rabatter, växter med klätterelement som bildar en vägg med en tjock matta … Du kan också använda rikliga blommor i vackra korgar, speciella vaser eller krukor. Växter kan placeras på olika nivåer från marken, använda olika stativ och piedestaler.

För att till exempel bilda ljusa, känsliga blomma vattenfall kan du ta fuchsior, begonier, pelargonier, fortunior. Blomma behållare kan ordnas om så att landskapet blir dynamiskt och inte blir bekant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mellanliggande

Denna landskapsarkitektur betyder området mellan huset, staketet och uthusen. Här finns en plats för rabatter och rabatter, som lägger ut alpina rutschbanor, planteringar längs konstgjorda reservoarer. Barrträd och lövväxter anses mer lämpliga, och några vintergröna buskar kommer också att vara lämpliga.

Det finns en till vertikal typ av landskapsarkitektur . Det kännetecknas av användning av vinstockar av en eller flera arter, liksom floristiska behållare. Denna typ är populär, eftersom den klarar sig bra på att maskera byggnadsfel, om någon. Till exempel kan en vägg som inte är väl målad eller en fasad deformeras över tid dölja gröna ytor. Ett stort landskapsarkitektur förbättrar också mikroklimatet, bildar ett trevligt skuggat rekreationsområde. Slutligen, sådan landskapsarkitektur kräver inte stora utrymmen, men ser alltid original ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken stil ska du välja?

Förmodligen är ett av de mest intressanta stadierna av landskapsarkitektur att välja en stil. Landskapsarkitektur presenterar många alternativ för stilar, original, ljus, karakteristisk och kan helt "spela om" utrymmet. I denna mini-recension 8 av de mest intressanta landskapsformerna.

Klassisk … På ett annat sätt kallas det vanligt, och även franskt. Stilen kännetecknas av strikt symmetri, oklanderliga och geometriskt korrekta former, snyggt trimmade buskar och en idealisk gräsmatta. Blombäddarnas form är strikt, trädens krona är också föremål för geometri, reservoarer eller fontäner - bara i mitten av trädgården. Topiärkulturer prioriteras, alla färger används, men nyanser är nödvändigtvis mjuka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Engelsk eller liggande stil . Detta är en naturlig plats utan strikta former, som smälter samman med den omgivande naturen så mycket som möjligt. Det hänvisar till de ädla ständerna under århundradet före förra, mycket romantiskt. Det kännetecknas av slingrande trädgårdsvägar, naturlig form av reservoarer, en imaginär känsla av brist på ordning. Det är svårt att återskapa en sådan stil på en liten tomt, du behöver mycket markyta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lantlig stil . Lätt att skapa, känns naturlig och enkel. Det finns inga strikta linjer, precis som det inte finns några strikta principer för arrangemang. I ett litet område är det fullt möjligt att återskapa denna stil, med början med ljusa naturblommor, naturmaterial, fruktträd och buskar som viburnum, lila, samt fågelkörsbär, hagtorn. Territoriet kommer att dekoreras med en dekorativ söt brunn, korg (eventuellt levande) häck, gamla badkar och äkta fat. Alla handgjorda föremål med tema skulle vara lämpliga för en sådan webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

medelhavs … Ser övertygande ut i de södra regionerna. Denna stil passar mycket bra på präglade områden, terrasserade sluttningar och uteplatser i den södra delen ser perfekt ut. Sandig, uttrycksfull orange, vit och azurblå anger färgtonen. Helst borde palmer, citrus- och olivträd växa här, men de ersätts perfekt av magnolia med viburnum och boxwood. Platsen kommer att dekoreras med färgglada rabatter och plantering av örter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Modern … Stilen kännetecknas av en strömlinjeformad tortuositet av former, betonad elegans. Naturmaterial prioriteras, platsens centrum är huset, från vilket, som i en spiral, andra element rör sig bort. Holly växter och klättergrödor kommer att se äkta ut här.

Om det finns bänkar, staket och lusthus på territoriet måste de innehålla smidda element med blommiga ornament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Minimalism … Många är övertygade om att denna stil är bra för små områden av blygsam storlek. Men det är inte så. Minimalism är lämplig för dem som föredrar kortfattadhet och lugn framför allt annat, frånvaron av många detaljer. Stilen ställer inga obligatoriska krav för växter: pil, björk, lönn och alla fruktträd är lämpliga. Deras antal är begränsat. Av buskarna anses forsythia och snowberry vara föredragna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ekostil … Han predikar extrem naturlighet, där intermittent beläggning med gräs och grus- och stenvägar, och urvalet av grödor, med hänsyn till den maximala fusionen med områdets flora, kan vara närvarande. På en sådan plats ser en hydda, en naturformad damm och olika hantverk gjorda av bark, snaggar, grenar, vinstockar etc. ut organiskt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Japansk stil . Vatten, stenar och växter dominerar här. Alla komponenter på webbplatsen bör vara balanserade, med smidiga interzonala övergångar. När det gäller färger måste du vara ganska återhållsam, många nyanser av samma färg värderas högt. Bambuhäckar kommer att se bra ut på ett sådant område. Huvudplantorna är tall och enbär, plommon, dekorativa små äppelträd, lönnar och stenar med kuperade kronor. Japanska spiraea, jungfrudruvor och även rododendron av olika slag kommer också att se bra ut. Tomten är positivt inredd med ljusa och stora pioner, ormbunkar, berörande irisar och lugnande flingor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många fler stilar, men de som beskrivs anses vara de mest populära, dominerande . Och om du vill vara original kan du följa temat för skogsstilen, som också har ett tydligt ekologiskt fokus med minimal mänsklig inblandning i rymdorganisationen.

Men det här alternativet är bara lämpligt för hus som gränsar till skogen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planera

Denna etapp innefattar skapandet av en skissplan för den framtida trädgården. Projektet är ett diagram med förklaringar, begripliga symboler och täckning av alla viktiga punkter.

Vad du behöver för att skapa en skiss:

  • mätning och beteckning av gränserna för platsen på arket;
  • beteckning på platsen för kardinalpunkterna;
  • bestämning av platsen för huvudbyggnaderna;
  • beteckning av alla rekreationsområden och grönsaksodlingar;
  • bindningszoner med stigar och plattformar;
  • identifiering och utformning av träd som redan finns på platsen, och de som kommer att finnas kvar och kommer att planteras;
  • ritning av mark- och underjordisk kommunikation, kraftförsörjningsledningar.

Därefter är det nödvändigt att kontrollera planerna med reliefens funktioner, dess förmåga, med bestämning av markens tillstånd, liksom nivån på förekomsten av grundvatten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsteg

Det är dags att arbeta med själva webbplatsen. Och detta är också en process i flera steg.

Clearing

Alla onödiga byggnader måste demonteras, gamla träd, som inte får finnas kvar på platsen, huggs ner eller rotas upp. Skräp, rötter tas bort från jorden, all kommunikation som är nödvändig för tillfället läggs: vattentillförsel, elektriska ledningar och ett bevattningssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förskönning

I detta skede är det korrekt att lägga vägar och plattformar på territoriet, och deras uppgift är långt ifrån begränsad till funktionalitet - de hjälper till att skapa en optimal landskapsdesign . Det är stigarna som förbinder sommarstugans zoner till ett harmoniskt utrymme, de streckade linjerna markerar gränserna för dessa zoner. Om stigarna och samma platser är dekorerade med gränser blir det en ännu tydligare ritning av territoriet.

För att skapa en hård yta för gångvägar och områden används sten, tegel, betong eller kakelmaterial. För mjuk täckning används krossad sten och grus, för gräs - gräsblandningar som inte är rädda för att trampa. Tja, kombinerade beläggningar innebär en blandning av olika typer, vilket också kan visa sig vara mycket intressant.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Plantering

Efter bildandet av stigar och områden kommer platsen att få en tydlig kontur, och det kommer att göra det tydligt var och hur man planterar växterna. Delar av landskapsdesign.

Gräsmatta … Det är svårt att föreställa sig en webbplats utan den, oftare skapar den en allmän bakgrund eller blir en länk för olika element. Gräsmattor kan vara vanliga, parterre, skuggiga, sport, etc. Enkel, och samtidigt bra, anses vara en version av gräsmattan som odlats från en konventionell gräsblandning, som också förutsätter närvaro av spannmål i kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal trädgårdsskötsel … Förutom de arter som beskrivs ovan är detta också plantering av buskar och träd. Flickaktiga druvor, kaprifol och kinesiskt citrongräs är opretentiösa i odlingen. Kaskader av blommor kommer att se bra ut. Fruktgrödor kombineras underbart med exotiska träd eller buskar, men om alla tillväxtfaktorer, markegenskaper och mikroklimatkrav beaktas. Barrträdgården är mindre krävande. Syrener, hagtornar och hortensior kommer att komplettera den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rabatter … För traditionellt horisontellt trädgårdsarbete är detta nästan en integrerad del, som är så trevlig att forma med egna händer. De sätter accenter, de betonar också stilen. Du kan plantera landskapsgrupper, plocka blommor efter blomningstid etc. Om du vill plantera träd och träd med ekonomisk effektivitet bör du köpa frön i förväg, under en period med låg efterfrågan, när säljare erbjuder rabatter och kampanjer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nyutnämnda hyresvärdar vill ofta göra allt snabbt, så att webbplatsen på en säsong ser ut som omslaget på en tematisk tidning . Men dekorativa ändamål, valet av växter enligt ett antal kriterier (till exempel strikt frostbeständigt) tar tid, och det är väldigt arrogant att räkna med en säsong.

Redan innan du arbetar med webbplatsen är det vettigt att skapa en mapp på din dator, där alla inspirerande foton, tips, skisser, beskrivningar av växter och deras arter kommer att skickas. Således, vid implementeringsstadiet, vet ägaren av webbplatsen redan tydligt vad han vill, gör inga misstag och arbetar strikt enligt planen.

Rekommenderad: