Bastuhinkar: En översikt över Trä- Och Kopperskopor För En Bastu, Alternativ Från Andra Material

Innehållsförteckning:

Video: Bastuhinkar: En översikt över Trä- Och Kopperskopor För En Bastu, Alternativ Från Andra Material

Video: Bastuhinkar: En översikt över Trä- Och Kopperskopor För En Bastu, Alternativ Från Andra Material
Video: How Our Off Grid Wood Stove Sauna Works 2024, April
Bastuhinkar: En översikt över Trä- Och Kopperskopor För En Bastu, Alternativ Från Andra Material
Bastuhinkar: En översikt över Trä- Och Kopperskopor För En Bastu, Alternativ Från Andra Material
Anonim

För avkoppling och hälsoprocedurer i en bastu eller ångbad kan du inte klara dig utan speciella tillbehör. Dessa inkluderar en hink och en slev. Sådana produkter kan ha olika former och storlekar, gjorda av olika material. Allt detta måste beaktas när du väljer.

Särdrag

Skopor används oftast i bastur. De är utformade för att utföra en viktig funktion: med deras hjälp samlar de vatten från en behållare och häller heta stenar med det. Detta skapar ånga i rummet. Dess mängd beror direkt på produktens volym. Bastoskänket ska vara utrustat med ett bekvämt handtag och ha optimala dimensioner . Dess volym väljs beroende på personlig preferens. Ett annat nödvändigt tillbehör i badet är en slev.

Den utför andra uppgifter: den används huvudsakligen för att hälla vätska i burkar, tankar och andra behållare. Dessutom är den avsedd att skymmas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skopor har i allmänhet ett kort handtag. Sådana produkter är praktiska när du behöver ta varmt vatten från en inbyggd tank med en kran. Om du behöver dra kallt vatten från en behållare är det mer bekvämt att använda skopor. Ofta är de utrustade med ett handtag med en variabel längd, som väljs beroende på kylvattentankens storlek. Ju djupare det är, desto längre ska handtaget vara. Annars blir det obekvämt att ta upp vätskan.

Skoporna är utrustade med ett vertikalt handtag . Skopor kan ha både vertikalt och horisontellt placerat handtag. Produkter med horisontella handtag är lämpliga för att vattna heta stenar, vilket inte kan sägas om sina motsvarigheter med ett vertikalt arrangemang av hållaren. I det här fallet finns det stora risker för att få brännskador i ångrummet. Ju längre det vertikala handtaget är, desto säkrare är det att använda skopan.

Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Bastuhinkar och slevar är gjorda av trä, olika metaller och plast. För att bestämma vilket material du ska välja en produkt från måste du ta reda på deras funktioner, fördelar och nackdelar.

Trä

Träprodukter anses vara "traditionella" för badhuset. De avger inte ämnen som är skadliga för människors hälsa vid uppvärmning. Deras särdrag är låg värmeledningsförmåga. Tack vare henne värms träprodukter praktiskt taget inte upp när varmt vatten samlas i dem. På grund av detta kan du inte bli bränd när du rör vid hinken.

Trähinkar är oftast gjorda av ek, asp eller lind, men andra träslag kan också användas . Sådant material är dock kortlivat. För att förlänga livslängden impregneras färdiga produkter med vax eller oljor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av trähinkar

  • Komposit (cooper) . Visuellt ser de ut som mini-fat med ett handtag. Cooper skopor är gjorda av plankor, som är sammankopplade i par. Sådana produkter spricker inte, men när de är torra kan de börja läcka. För att eliminera detta missförstånd måste du blötlägga skopa i kallt vatten en kort stund. På grund av detta kommer brädorna att svälla och sprickorna försvinner.
  • Uthålad av massivt trä . De kan också spricka. För att förhindra uppkomst av sprickor, efter parmanipulationer, är det nödvändigt att lämna lite vatten i hinkskålen.

Träprodukter passar perfekt in i bastun, tack vare vilket de är mer föredragna.

Bild
Bild

Metall

Metallbadhinkar är mycket populära på grund av deras hållbarhet. Sådana produkter kommer att hålla mycket längre än motsvarigheter i trä. Nackdelen med någon metall är utmärkt värmeledningsförmåga. På grund av detta blir produkterna mycket heta när man drar varmt vatten och när lufttemperaturen i ångrummet stiger. För att inte bli bränd måste du välja badtillbehör med trähandtag.

Vid tillverkning av metallprodukter används oftast koppar, mässing, aluminium eller rostfritt stål . De väljs av en anledning: dessa metaller korroderar inte. Koppar slevar för ett bad, tillsammans med mässing, anses vara de dyraste. Deras höga kostnad beror på den höga kostnaden för själva materialet. Dyr betyder dock inte bra. Koppar, mässing och aluminium oxiderar med tiden och får en mörk beläggning att bildas på ytan. Detta förstör badetillbehörets estetik. För att återställa dem till yttre perfektion måste du använda specialiserade formuleringar för att ta bort oxider. Skopor i rostfritt stål ger dig inte så mycket besvär. Oavsett användningsintensitet kan de behålla sin yttre perfektion under lång tid. Till skillnad från mässings- och kopperskopor är rostfria produkter mycket billigare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebeständig plast

Produkterna i denna grupp är de billigaste. Trots det överkomliga priset är de praktiskt taget inte efterfrågade. Det finns en enkel förklaring till detta: plasthinkar är inte lämpliga för ett badinteriör. De passar inte in i den övergripande bilden och kan visuellt förstöra ångbadets yttre dekoration.

I allmänhet är plastprodukter lämpliga för bad- eller bastuapplikationer . Till exempel är modern värmebeständig plast miljövänlig: den avger inte skadliga ämnen vid uppvärmning och deformeras inte vid höga temperaturer. Dessutom lyser inte plasten om den är nära ugnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas

Det mest olyckliga materialet. Vissa tillverkare använder dock glas vid tillverkning av badartiklar. Sådana produkter kan tillverkas av olika typer av glas. Ofta, när de dekorerar, använder tillverkare olika tekniker, tack vare vilka skoporna får en original och elegant design.

Du ska inte bara titta på slevarnas utseende . Deras prestandaegenskaper är mycket viktigare. Glasskänkar är ett misslyckat alternativ för ett bad på grund av deras höga värmeledningsförmåga. Glas kan värmas upp snabbt, glida i våta händer och går lätt sönder. Det är därför det rekommenderas att vägra att köpa glasprodukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valbara kriterier

Utbudet av badkar är omfattande. Produktens form och volym väljs beroende på personliga preferenser. Det finns dock vissa nyanser. Till exempel, för vattning av stenar, anses skopor med en volym på 0,2-0,3 liter som mest lämpliga. För en uppsättning vatten och duschar passar alternativ från 1 liter bäst. När du väljer en hink måste du hålla den i handen. Det är viktigt att greppet är bekvämt. Om budgeten är begränsad kan du titta på produkter av rostfritt stål eller plast. Till salu finns det originalskopor av dessa material.

För vissa kommer den estetiska sidan först . Om baddesignfrågor är viktiga kan du köpa skopor och skopor och sedan köpa skopor i liknande stil. Till exempel, om det finns redskap av trä och metall i badet, rekommenderas det att köpa träskänkar med metallinsatser.

Skopor kan vara vilken som helst, men det viktigaste är att de uppfyller viktiga krav: sådana produkter måste vara bekväma, praktiska, miljövänliga, pålitliga och säkra att använda.

Rekommenderad: