Peeling: Vad är Det? Enheter För Stubbodling, Agrotekniska Krav För Markodling

Innehållsförteckning:

Video: Peeling: Vad är Det? Enheter För Stubbodling, Agrotekniska Krav För Markodling

Video: Peeling: Vad är Det? Enheter För Stubbodling, Agrotekniska Krav För Markodling
Video: Kemisk peeling 2024, April
Peeling: Vad är Det? Enheter För Stubbodling, Agrotekniska Krav För Markodling
Peeling: Vad är Det? Enheter För Stubbodling, Agrotekniska Krav För Markodling
Anonim

Att få en bra skörd är en primär uppgift för jordbruksföretag, och markodlingsmetoder är av stor vikt. Jordbrukare förstår att rätt tillämpning av agrotekniska regler, efterlevnad av villkoren för deras genomförande beror på hur mycket deras arbete kommer att betala sig i slutresultatet.

Bild
Bild

Vad det är?

Skalning av jorden eller stubbarna är en agroteknisk metod för bearbetning av ett åker efter skörd av spannmål . Metoden föregår höstplöjning, ibland ersätter den. Tiden är begränsad - skalning direkt efter skörd har en positiv effekt, men efter en vecka tappar en sådan händelse sin mening.

Syftet med sådana aktiviteter är att lossa det översta lagret av jorden, delvis svepa in det, beskära rotspirande ogräs och förstöra skadedjur . Eventets genomförbarhet beror på jordbruksområdet. I jordbruksområden med ett varmt, fuktigt klimat och lång höst är avskalning av stor betydelse - jorden lossas på djupet med 10-15 centimeter, detta behåller fukt, förstör skadedjurens larver.

Bild
Bild

Att lossa jorden med denna metod skapar förutsättningar för ackumulering och kvarhållande av fukt från skörd till höstplöjning. Djupet för stubbodling, valet av odlingsverktyg beror på indikatorerna på lokala förhållanden, ogräsarter och graden av ogräs i marken.

Bild
Bild

I områdena kornodling, i tid lossning förstör ogräs, förökas av vegetation, upp till 90% . Samtidigt finns det ingen sådd, skadade rhizomer i en varm och fuktig höst hinner gro och växa syl. Under höstplöjning förstörs de, på vintern dör de helt.

I områden med en lång efterskördstid, på åkrar avsedda för korn, öva dubbel stubbodling -den första utförs med skivplogar (skivodlare) samtidigt med skörd, till ett djup av 6-8 cm. Den andra lossningen utförs med plogdelar till ett djup av 10-12 centimeter omedelbart före höstplöjning.

Bild
Bild

Indikatorerna för Bezenchukskaya, Sinelnikovskaya, Erastovskaya och andra experimentella stationer visar att under årlig avskalning dör upp till 90% av ogräset i stora områden. Det sker en acceleration av mineraliseringsprocesser, mikrobiologisk utveckling är mer intensiv. Lossning förhindrar spridning av patogener:

  • rost;
  • ergot;
  • rotröta;
  • mjöldagg;
  • brödsåg.

Spannmål är kända för det faktum att efter skörden är marken full av sina hårda rötter.

Det torkar snabbt, stelnar och gör därefter plöjning mycket svårt. Detta påverkar förbrukningen av bränslen och smörjmedel, slitage på utrustning och avkastningsindikatorer.

Bild
Bild

Hur sker peeling?

Använd för ytplöjning speciella skivaggregat som kallas kultivatorer eller skivor . Konstruktioner med sfäriska skivor ger möjlighet att ställa in avståndet mellan dem, nedsänkningsdjupet kan justeras från 3 till 25 centimeter.

Att skära rhizomer i en vinkel hämmar ogräs förmåga att snabbt ge nya skott, och de som hinner gro kan dö under plöjning före vintern. På åkrar som är infekterade med vetegräs och liknande perenner fungerar andra beskjutningsanordningar - skivharvar BDT . Tillämpa diskatorer ADN, ADK "Demetra", ADU-6AKD, Amazone Catros.

Bild
Bild
Bild
Bild

På stenig jord rekommenderas att använda en annan typ av odlare - mejselkultivatorer med ankfotaktier . Det universella syftet med en sådan plog gjorde det möjligt för bönder att använda den för att skära rhizomer, klippa gräs. Med sin hjälp appliceras gödningsmedel.

Plogarnas form klarar sig enkelt med stentäppta jordar, svår terräng, setet innehåller lansett, delningsskärare.

Mejselodlare plöjer inte ens vattentät mark. Slipa enkelt resterna av stubbar, rötter och samtidigt förstöra larver och puppor av skadedjur.

Bild
Bild

Populärt bland bönder skivharvar "Dukat ". De klarar framgångsrikt tung jord, svår terräng. I de norra delarna av landet utförs enkelt stubbplöjning efter foder, spannmål och industrigrödor. Fördelarna med "Ducats" är relativt billiga priser, som kombinerar 2, 3, 4 operationer i en process och förmågan att klara uppgiften vid hög luftfuktighet och svåra väderförhållanden.

Bild
Bild

Teknologi

Denna typ av odling används i områden där markfuktigheten är 12-25%och hårdheten på 15 centimeters djup - upp till 3,5 MPa. Särskilda agrotekniska krav ställs på stubbodling genom stubbodling. Det tillåtna nedsänkningsdjupet beror på valet av enheter:

  • med skivplöjning - 5-10 cm (± 1,5 cm);
  • vid lossning med mejselplogar - 10-18 cm;
  • intilliggande gångar för diskatorer - 15-20 centimeter, med förbehåll för frånvaro av fläckar.

Mängden stubb som återstår på ytan bör inte överstiga 40%.

Bild
Bild

I Valet av typ av mekanism beror på jordens skick, jordbruksgrödans föregångare, graden och typen av ogräs . Mejselplogar de används på täta jordar, efter solros, majs, på stenskärare. Och även de drivs bort i områden med vetegräs och annat rotgräs. Aggregaten trimmar och vänder det översta jordlagret.

När områden är igensatta med ettårigt ogräs det rekommenderas att använda plogning med en fördjupning på 6-8 centimeter, även i torrt väder, är den tillgängliga fukten tillräcklig för att ogräs ska gro. Under regnperioden räcker det med 5-6 cm. Före utseendet på kultivatorer utfördes lossning med en harv, men det var omöjligt att justera lutningen och djupet på den, vilket gör det möjligt att göra diskatorer.

Bild
Bild

Jordbruksregler kräver överensstämmelse med attackvinkeln:

  • 30-35 ° - stubbodling;
  • 15-25 ° - disking (harvande);
  • 30 ° - lös jord med låg förorening;
  • 35 ° - kraftigt ogräsig och komprimerad jord.

Åkrarna förbereds genom att ta bort det kvarvarande halmen, bryta in i pennor för drift av en mejselfräs.

För diskatörer är det inte nödvändigt att bryta korralerna, eftersom de arbetar i cirkulärt eller skyttelrörelse. Odlare arbetar mer effektivt i gruppsenheter.

Bild
Bild

Kvalitetsindikatorer:

  • andelen beskärning och slipning av rhizomer;
  • enhetlig anslutning till det angivna djupet;
  • brist på obehandlade delar av jorden;
  • sönderfall av det övre lagret;
  • kombination av plöjning;
  • tidsfrister.
Bild
Bild

Funktioner i

Innan skivodlarna kom, använde de harvar , men idag de bönder som har på gården diskatörer , harvar behövs inte längre. De sfäriska skivorna möter inte vegetationens och jordens motståndskraft. Till skillnad från harven kan nedsänkningsdjupet justeras. Bonden ställer in önskad vinkel och anpassar sig till stubbindikatorerna.

Det säregna med en sådan odlingsteknik består i det faktum att det översta lagret av jorden utsätts för krossning, lossning och sönderfall. Jorden lindas och blandas och förstör de horisontella kapillärerna, vilket leder till att fukt inte kan gå till djupet. Det tvingas ackumuleras nära själva ytan, absorberar kondensat från luften och samlar regnvatten. Den krossade ytan förhindrar fuktavdunstning.

Bild
Bild

Hög luftfuktighet framkallar groning av frön av skadedjur . De får grön massa och vid höstodling slösar de redan bort de ackumulerade användbara ämnena. Djupplogning förstör dem helt. Rötterna torkade utåt och förlorade sin förmåga att växa igen.

Odling lossnar på ogräsfria jordar effektiv efter rotgrödor, vid sådd av vintergrödor i par. I grunda stäppzoner ersätter den plöjning på ogräsfria marker på stubbgrödor till 8-10 cm djup.

Bild
Bild

Träning

Innan odlingsmetoden för lossning påbörjas, maskintraktorer förbereds för arbete för att diska eller harva jorden. Förberedelserna börjar med att kontrollera paketets innehåll. Traktorns och kultivatorns hydraulsystem är anslutna, traktorns släpfäste kombineras med kultivatorns schackel. Sedan följer kontrollera arbetskapaciteten hos den hydrauliska mekanismen för lyft och sänkning.

Reglera däcktrycket upp till 0,25 MPa. Kontrollera alla mellanrum mellan skivan och skrapan - de bör inte överstiga 2 mm, justera stavarna till den valda angreppsvinkeln. Sektionernas staplar är installerade, funktionen av den hydrauliska styrmekanismen, som ansvarar för att justera djupet av jordbearbetning, kontrolleras.

Bild
Bild

Kolla upp arbetsenheternas funktion, justera angreppsvinkeln för diskbatterier … Genom att öka angreppsvinkeln djupare skivorna skär de ogräset bättre och lossar jorden finare. Reglera synkron drift av alla skivor , medan du arbetar på fältet måste alla rötter klippas, ytan krossas. Den högsta tillåtna åshöjden är 8 cm.

Nästa är markerad kultiveringsenheternas arbete, hjulstöd, själva hjulen . Sektionerna måste stå emot konstanta vibrationer och påfrestningar vid arbete i utmanande terräng. Snitt placeras i önskad vinkel, kontrolleras vid provkörningar. Diskatorer kommer in på fältet med en fast eller justerbar attackvinkel.

Bild
Bild

För kulliga tunga fält förbereder de plogdelar … De kontrollerar hur spaken eller skruvlyftarna fungerar för att justera nedsänkningsdjupet. Plogdelarna testas med avseende på kvaliteten på fästet på stödramen.

Halm avlägsnas från åkrarna, skördade balar eller rullar tas till anvisade platser och andra växtrester tas bort. Om odling ska komma plogdel eller plattskurna aggregat , är fälten indelade i korraler. För att beräkna vändtegens längd har agronomiska tabeller tagits fram, som tar hänsyn till kultivatorns typ, längden och bredden på udden. Slå av udden för skivaggregat , där remsans bredd är en multipel av kultivatorns grepp.

Bild
Bild

Tidpunkt

Peeling rekommenderas på hösten, efter kombination, efter halmskörd . Det maximala tidsintervallet är 2-3 dagar. Efter en vecka är peeling inte meningsfullt.

I vårsäsong spendera lossar plogad under plogen områden för att behålla fukt. Odla marken efter skörd fleråriga och ettåriga fodergräs och gröngödsel, radgrödor som sås i växtföljdsområden för att förhindra avdunstning av fukt.

Bild
Bild

Processen för stubbplöjning på YuMZ-6kl med AG-2, 4 skivor presenteras i videon nedan.

Rekommenderad: