Transparent Epoxi: Vad är Färglös Träpottningspoxi? Tvåkomponents Icke-krympande Harts Med Härdare Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Transparent Epoxi: Vad är Färglös Träpottningspoxi? Tvåkomponents Icke-krympande Harts Med Härdare Och Andra Alternativ

Video: Transparent Epoxi: Vad är Färglös Träpottningspoxi? Tvåkomponents Icke-krympande Harts Med Härdare Och Andra Alternativ
Video: Resin art Удивительная страстная любовь Двойная подвеска / эпоксидная смола 2024, Maj
Transparent Epoxi: Vad är Färglös Träpottningspoxi? Tvåkomponents Icke-krympande Harts Med Härdare Och Andra Alternativ
Transparent Epoxi: Vad är Färglös Träpottningspoxi? Tvåkomponents Icke-krympande Harts Med Härdare Och Andra Alternativ
Anonim

Epoxiharts är ett material som ofta används inom olika områden. Den används för att hälla bänkskivor, skapa golvbeläggningar, liksom vackra glansiga ytor. Materialet i fråga härdar efter blandning med ett speciellt ämne - en härdare. Efter det får han nya egenskaper - större styrka och motståndskraft mot fukt. Klart epoxihål är bäst bearbetat. I den här artikeln kommer vi att täcka allt om klart epoxihål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Epoxiharts eller som många kallar det "epoxi" avser oligomerer. De innehåller epoxigrupper som, när de utsätts för härdare, skapar tvärbundna polymerer. De flesta hartser säljs i butiker som tvåkomponentsprodukter . En förpackning innehåller vanligtvis ett harts med viskösa och viskösa egenskaper, och det andra innehåller ovannämnda härdare, som är ett ämne baserat på aminer eller karboxylsyror. Normalt skapas hartser av denna kategori med användning av en process som polykondensation av epiklorhydrin med bisfenol A, som kallas epoxidianer.

Transparent färglöst harts skiljer sig från andra typer genom att det är optiskt transparent. Det ser ut som glas och blockerar inte ljusstrålar.

I detta fall är båda komponenterna färglösa, vilket gör det möjligt att använda dem för gjutning och skapa ett golv eller väggbeklädnad . Om produkten är av riktigt hög kvalitet blir den inte gul eller grumlig även flera år efter användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk sammansättning och komponenter

För att få en komposition med vissa egenskaper bör speciella tillsatser användas vid skapandet. Vi pratar om 2 kategorier av ämnen.

Härdare och mjukgörare . Om vi talar om denna grupp, tillsätts en härdare till hartset för att göra en polymerisationsreaktion. För detta används vanligtvis ämnen som tertiära aminer, fenoler eller deras alternativ. Mängden härdare beror på baskomponentens egenskaper och det önskade resultatet. Och tillsatsen av mjukgörare görs så att den färdiga produkten inte spricker och har god flexibilitet under användning. Användningen av denna komponent gör det också möjligt att förhindra sprickbildning av den resulterande kompositionen under torkningsprocessen av produkten, som har en stor volym. Vanligtvis används ett ämne baserat på dibutylftalat som mjukgörare.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lösningsmedel och fyllmedel . Lösningsmedel tillsätts i fall där du vill göra kompositionen mindre viskös. Men mängden lösningsmedel bör vara minimal, för när det tillsätts minskar styrkan hos den skapade beläggningen. Och om du vill ge kompositionen någon nyans eller färg, läggs olika fyllmedel till. De vanligaste typerna av ämnen är:

    • mikrosfär, vilket ökar viskositeten;
    • aluminiumpulver, vilket ger en karakteristisk grå-silverfärg;
    • titandioxid, vilket väsentligt ökar materialets motståndskraft mot ultraviolett strålning och ger beläggningen en vit färg;
    • aerosil, som gör att du kan förhindra uppkomst av fläckar på ytor som är placerade vertikalt;
    • grafitpulver, vilket gör det möjligt att få den färg som krävs och jämnar ut materialets struktur nästan till det ideala;
    • talk, vilket gör ytan extremt hållbar och ganska jämn.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområden

Föreningar som använder ett tvåkomponent transparent epoxiharts används ofta inom olika livsområden, till exempel för att skapa nyckelringar, smycken, olika typer av hängen samt dekorativa element. Förutom, den används för att skapa reklamprodukter, bänkskivor, självutjämnande golv, souvenirer, sanitetsartiklar och produkter som används i badrummet . Självnivellerande golvbeläggningar med ovanliga mönster är mycket populära. Detta verktyg används för volymetrisk decoupage, mosaik och andra.

I allmänhet begränsas användningen av detta material uteslutande av personens fantasi. Epoxi används för trä, sten, kaffebönor, pärlor och andra material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ganska intressant lösning skulle vara att tillsätta fosfor till epoxin . Det här är komponenter som lyser i mörkret. Ofta installeras LED -belysning inuti bordsskivor skapade med epoxiharts, vilket ger en vacker och trevlig glöd.

För det aktuella materialet används speciella färgämnen som har en partikelstorlek på 5 till 200 mikron. De är lika fördelade i lagret och gör att du kan skapa en enhetlig färggjutning utan omålade områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används transparent epoxi i områden som:

  • tätning av elektrisk utrustning;
  • vattentätning i olika industriområden;
  • beläggning av väggar, maskindelar, grundning av golv, väggar och ytor av porös typ;
  • förstärkning av värmeisolering av lokaler;
  • förstärkning av gips;
  • skydd av produkter som utsätts för aggressiva vätskor och kemikalier;
  • impregnering av glasfiber, glasmattor och glasfiber.

En ganska intressant tillämpning av materialet i fråga är skapandet av smycken i handgjord stil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära märken

Innan du köper epoxi bör du bekanta dig med produkterna från de mest populära märkena, som redan har visat sig från den bästa sidan

QTP-1130 . Denna typ av epoxi är mångsidig och fungerar bäst för att hälla bänkskivor. Det kommer att vara ett utmärkt val för människor som har lite erfarenhet av detta. QTP-1130 används också för decoupagefyllning, vilket innebär fotografier och bilder. Blandningen är genomskinlig och blir inte gulaktig efter härdning. Den har en låg viskositet, på grund av vilken tomrummen fylls väl, ytan efter hällning verkar vara självutjämnande. Den största skikttjockleken som kan göras med QTP-1130 är 3 millimeter. Och märket är också perfekt för användning på inte särskilt stora soffbord och skrivbord.

Bild
Bild
Bild
Bild

ED-20 . Fördelen här kommer att vara att dess produktion utförs i enlighet med den nationella GOST. Nackdelen med varumärket är att vissa av dess egenskaper är något föråldrade och inte uppfyller moderna krav. Denna typ av epoxi är mycket viskös, vilket får luftbubblor att bildas när härdare tillsätts. Efter en tid minskar transparensen av ED-20, beläggningen börjar bli gul. Vissa modifieringar kännetecknas av förbättrad hållfasthet och används för att hälla golvbeläggningen. En viktig fördel är den låga kostnaden för detta harts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kristallglas . Produkterna av detta märke tillverkas i Yaroslavl. Den har god flytbarhet och är en utmärkt lösning för att fylla stora ytor. En härdare levereras vanligtvis i satsen, efter blandning med vilken hartset måste infunderas före användning, vilket förbättrar materialets viskositet. Vanligtvis används detta harts av erfarna hantverkare. Det är också mycket efterfrågat inom smyckesframställningssegmentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett epoximärke av hög kvalitet som produceras i Tyskland är MG-EPOX-STRONG . Hon åtnjuter stor respekt bland professionella hantverkare. MG-EPOX-STRONG kännetecknas av hög hållfasthet och transparens. Och även efter ett tag blir beläggningen som gjorts med den inte gul. En av egenskaperna hos detta märke är att det vanligtvis härdar helt på 72 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epoxi CR 100 . Märkets produkter är universella och så hälsosäkra som möjligt. Den har utmärkta tekniska egenskaper och kännetecknas av antistatisk, kemisk resistens och mekanisk motståndskraft. Många professionella hantverkare anser att detta märke är det bästa på marknaden.

Bild
Bild

Hur man använder?

Ett antal hantverkare arbetar perfekt med denna kategori av hartser hemma för att reparera olika produkter och föremål, samt använda lim baserade på det. Men det kommer att vara ganska svårt för en person utan erfarenhet att tillämpa sådant material först, eftersom det ska förstås att väldigt få människor kommer att kunna göra en perfekt plan och slät yta med egna händer första gången. Det kommer inte vara överflödigt att träna.

Du måste noggrant studera instruktionerna, vilket gör det möjligt att säkerställa maximal kvalitet, där beläggningen inte kommer att ha olika defekter - bubblor, chips, gupp. Om det beslutades att öva, bör du inte göra detta i rum med ett stort område. Anledningen är att speciell beredning av basen, en välgjord komposition och en mycket jämn applicering av lager kommer att krävas. De mästare som hanterar fyllningsfälten använder metoden för att rulla ut varje lager innan polymeriseringen påbörjas . Befälhavaren går helt enkelt på törnen, vilket gör det möjligt att skydda det nya golvbeläggningen. En annan svårighet är behovet av att använda en speciell rulle för polymerbeläggningar med tänder, som påminner lite om en kam som används för massage. Denna rulle gör det möjligt att ta bort alla luftbubblor från beläggningen. Det är klart att sådant arbete endast kan utföras av en person med erfarenhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du behöver göra någon liten dekoration blir allt lättare. För att göra detta måste du ha följande till hands:

  • Engångsservis;
  • pinne av trä;
  • direkt harts med en härdare;
  • färgämnen;
  • form utan eller med en separator.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För 100 gram ämne krävs 40 milliliter härdare, men andelen kan variera. Detta beror på tillverkarens rekommendationer. Hartset ska värmas upp ganska mycket och inte dras ur förpackningen. För att göra detta måste du placera det i vatten, vars temperatur är +60 grader Celsius, och hålla det i det i cirka 10 minuter. Efter det tas det ut och läggs i en torr engångsskål eller annan behållare som kan kasseras efter användning. Massan ska knådas i 180 sekunder. För att resultatet ska bli så mycket som möjligt måste du komma ihåg följande aspekter:

  • luftfuktigheten i rummet ska vara högst 55 procent;
  • temperaturen bör vara från +25 till +30 grader Celsius;
  • rummet ska vara så rent som möjligt.

Underlåtenhet att följa någon av villkoren kan avsevärt minska kvaliteten på det erhållna resultatet. Det värsta är att den acceptabla fuktparametern inte följs. Icke-krympande harts med härdare är mycket "rädd" för direkt inträngning av vatten och hög luftfuktighet i luftmassor i rummet.

Bild
Bild

Ytorna där arbetet kommer att utföras bör ställas horisontellt i nivå, annars kan produkten vara ojämn. Glöm inte att formen kommer att förbli på ett ställe tills den färdiga produkten är helt polymeriserad. Det ska placeras där det är bekvämt. Efter att ha hällt varje nytt lager ska produkten vara dold för damm.

Om vi pratar direkt om processen att utföra arbete, bör det utföras enligt följande algoritm:

  1. tillsätt den erforderliga andelen härdare i hartset som har förblandats;
  2. inte för intensivt bör lösningen omröras i ungefär en kvart;
  3. om luftbubblor finns i kompositionen måste de avlägsnas, vilket kan göras antingen genom att sänka ämnet i ett vakuumutrymme eller genom att värma det med en brännare, men till en temperatur på högst +60 grader, annars kan sammansättningen försämras;
  4. om det finns bubblor som har fastnat på ytan, bör de försiktigt genomborras med en tandpetare och hällas lite alkohol på massan;
  5. det återstår att låta skiktet torka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Inom en timme kommer det att bli klart hur bra fyllningen var . Om kompositionen exfolierar kommer detta att innebära att komponenternas densitet visade sig vara ojämn på grund av felaktigt valda proportioner. Det kan också orsaka fläckar och ränder på ytan. Komplett stelning av kompositionen kan vara upp till 2 dagar, beroende på tjockleken på det applicerade skiktet och graden av epoxi som används.

Det ska sägas att man inte ska göra en tjocklek på mer än 2 centimeter, särskilt för personer utan erfarenhet.

Om du rör vid en massa som inte har hårdnat, kommer det definitivt att finnas ett äktenskap . Men du kan påskynda härdningen av hartset. För att göra detta, efter den första stelningen, som inträffar efter ett par timmar vid en temperatur på +25 grader, överför formen till torken och torka vid en temperatur på +70 grader. I det här fallet är allt klart på 7-8 timmar.

Observera att det är bäst att inte använda mer än 200 gram harts första gången . Det är på detta belopp som arbetsordningen, härdningstiden och andra punkter bör förtydligas. Nästa lager ska inte hällas tidigare än 18 timmar efter att det föregående lagret har hällts. Därefter ska ytan på det föregående lagret slipas med finkornigt sandpapper, varefter den efterföljande appliceringen av kompositionen kan utföras. Men du kan aktivt använda en flerskiktsprodukt tidigast 5 dagar efter redo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Det kommer inte att vara överflödigt att säga om några säkerhetsåtgärder när man arbetar med epoxiharts. Huvudregeln är att kompositionen i en ohärdad form är farlig för människors hälsa, vilket innebär att det inte är möjligt att arbeta med den utan skydd.

Arbetet utförs endast med handskar och skyddskläder, annars kan hartset orsaka brännskador, dermatit och skador på andningsorganen.

De omedelbara försiktighetsåtgärderna kommer att vara följande:

  • använd inte matredskap när du arbetar med materialet i fråga;
  • slipning av den färdiga produkten utförs uteslutande i respirator och skyddsglasögon;
  • du bör komma ihåg om hållbarhet och temperatur högst +40 grader;
  • om kompositionen är på en persons hud måste den omedelbart tvättas av med tvål och vatten eller denaturerad alkohol;
  • arbete bör endast utföras i ett välventilerat rum.

Rekommenderad: